Figaro 8 197 Opublikowano 3 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2022 też mnie póki co irytują te głupie pytania o oczywistości. niemniej gra jest fajna, fabuła ciekawa, gameplay do przeżycia. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 197 Opublikowano 3 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2022 ok, ja chyba zaraz dotrę do bossa pałacu, a mam 12 dni do deadlinu. Czy po prostu iść do przodu czy wrócić do realnego świata i porabiać coś? Cytuj Odnośnik do komentarza
Pupcio 18 292 Opublikowano 3 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2022 Jak wolisz młody. Ja zawsze robiłem pałacyki jak najszybciej żeby później na chilku skupić się na przyjemniejszej części gry 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Bigby 4 742 Opublikowano 3 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2022 Jak jesteś gotowy, to idź do pałacu i jak najszybciej go skończ. Potem można pochillować z ziomkami i rozwinąć postać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
drozdu7 2 692 Opublikowano 11 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2022 Zacząłem sobie w to pykać, prawie 2h za mną. Po jakim czasie gra się otwiera, w sensie że nie jest taka szarpana jak początek? Bo narazie jest ciągłe przeskakiwanie scen Cytuj Odnośnik do komentarza
dee 8 808 Opublikowano 12 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2022 (edytowane) 15-20 h i powinno być ok Ta gra naprawdę niesamowicie długo się rozwija. Edytowane 12 Listopada 2022 przez dee Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 343 Opublikowano 17 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2022 Pany, na start grać w Personę 5 czy 5 Royal? Z tego co czytam to Royal jest bardziej dopieszczoną wersją 5, prawdaż to? Cytuj Odnośnik do komentarza
pawelgr5 1 460 Opublikowano 17 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2022 Tylko Royal jak masz wybor. Wszystko co w podstawce + dodatkowy caly semetr (czyt: duzy rozdzial) + dodatkowe postaci + w chuj DLC za free i ogolnie kilka usprawnien. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 992 Opublikowano 17 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2022 Grałem tylko w podstawkę, ale jak masz wybór to pewnie, że Royal. Jak wyżej wspomniano, to ten sam wątek fabularny co oryginał + więcej contentu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Pupcio 18 292 Opublikowano 17 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2022 royal. Nie ma większego sensu grać w podstawowe persony po wyjściu dojebanych edycji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 343 Opublikowano 17 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2022 Senkju Cytuj Odnośnik do komentarza
ogqozo 6 540 Opublikowano 18 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2022 Znaczy wiesz, pytasz fanów Persony 5. Dla nich to tym lepiej, że w Royalu jest jeszcze więcej rzeczy i jeszcze dodatkowe kilkadziesiąt tłumaczenia kilku rzeczy w kilkudziesięciu rozmowach i jeszcze więcej chodzenia po pałacu i jeszcze więcej mementosów itd. Jak dla mnie Royal nie zmienia specjalnie jakościowo gry, jest po prostu więcej i więcej, co akurat dla mnie nie jest zaletą tej gry. Natomiast to co było głównymi wadami jak dla mnie się nie zmienia w tej edycji tak czy siak. Są dodatki mające uprzyjemnic grę, ale nie zawsze na plus. Nawet na Hardzie gra nadal nie jest wymagająca tyle co najwyzej czasami denerwująca brakiem balansu, ale kto wykorzystuje te wszystkie nowe techniki i przedmioty i tak po pewnym czasie będzie głównie po prostu klepał i klepał (To nie jest test kogo możesz pokonać i nabić 5 leveli i tyle jak w Xenoblade, głównie powtarzanie tego samego wiele razy. Wyglądając cool). Ogólnie to jeśli nie grałeś przez tyle lat w ogóle w tę grę, to jakoś bym się tak strasznie nie przejmował edycjami na zapas lol. Ile to osób się latami zbiera do takich gier bo jak mają grać to tylko "we właściwy sposób" jak purytanie, a cały koniec jest taki że nigdy faktycznie nie zaczną, albo nie kończą bo ta gra się chyba nigdy nie kończy, nawet w podstawce. To nie jest jak nowe edycje trójki i czwórki że były bardzo istotne zmiany w mechanizmach (np. oszczędzające masę czasu przy fuzjach). Cytuj Odnośnik do komentarza
Suavek 4 634 Opublikowano 18 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2022 Poprawiony Mementos, poprawiony trait Ryuji'ego (który nie pozbawia gracza postępów, ani frajdy z rozgrywki), nowa muzyka, a co za tym idzie w połączeniu, lepsze doznania z głównego rdzenia zabawy. Urozmaicenie, które przy kilkudziesięciu godzinach powtarzalnej rozgrywki mimo wszystko ma spore znaczenie. Więcej contentu, więcej bohaterów, pomniejsze usprawnienia, content dodatkowy i post-game dla tych, którym gra się spodobała. W wydaniach na PC, PS5 i XSX 60fps oraz komplet DLC uwzględniony w zestawie (które też wprowadzają np. dodatkowe utwory muzyczne, zadania itp.) Nie no, nie zmienia wcale nic specjalnie... Skądże. Przeszedłem P5 vanilla i choć gra była dobra, to tej wersji więcej kijem nie tknę. Jedyne, co wypada w oryginale inaczej, to postać Akechi'ego, ale to też dyskusjyjna sprawa, czy lepiej, czy gorzej. To jest gra na kilkadziesiąt godzin, jak nie ponad setkę, więc serio nie widzę powodów, żeby po premierze Royala na współczesnych platformach zawracać sobie głowę oryginałem. Ja serię lubię, mam wysoką tolerancję na powtarzalność, ale i tak Mementos i niektóre sekwencje rozgrywki mocno testowały moją cierpliwość. Jak wyczytałem, co zmieniono w Royalu, to myślę moja opinia o grze byłaby znacznie lepsza, gdybym grał w tę wersję. Co prawda nie żałuję, że zapoznałem się z oryginałem, ale nie uważam, żeby cokolwiek w nim przemawiało na jego korzyść. A że ani jedna, ani druga wersja nie są bez wad, to osobna kwestia. Również nie uważam, żeby gra była mega wybitna i mimo wszystko wyżej stawiam P4 w swoim własnym rankingu, ale to też z różnych powodów, nie tylko gameplay'u. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
ogqozo 6 540 Opublikowano 18 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2022 No ja grałem w Royala, dużo (pewnie ze 100 godzin, nie doszedłem do połowy), i w sumie to jeśli chodzi o ogólny obraz gry dla kogoś kto i tak nie grał, to nie, te rzeczy niewiele zmieniają. Gra testowała cierpliwość? No Royal też testuje. Cokolwiek komuś mogło tak serio nie pasować w podstawce, dalej ogólnie jest. Zmiany nie są gruntowne. No a "więcej contentu" to w przypadku tej gry wado-zaleta, dla fanów owszem, jasne, ale dla wielu osób jak dla mnie to tej gry już i tak było za dużo. Nowa postać gimnastyczki niby dobra czikita, więc o czymś to świadczy, że nawet taki zbok jak ja jakoś średnio był tym podjarany, bo to jeszcze jeden megapowolny wątek do wplecenia w tę telenowelę. I tak jak prawie wszystkie, nie jest w ogóle tak naprawdę głęboki, po prostu zajmuje dużo czasu bo postaci dużo gadają. Tak tylko mówię, że jak ktoś przez 6 lat nawet nie zaczął grać, to bym się tym aż tak tymi zmianami nie przejmował lol. Ja też się napalałem jaka to wielce zmieniona gra, a ogólnie ta sama. Największe ulepszenie "quality of life" do Persony 5 to wydanie na Switcha, bo rytm tej gry i to jaki procent gry to powtarzalne rytuały powtarzania tego samego i postaci tłumaczących znowu to samo na codziennie nowym spotkaniu idealnie się prosiło o przechodzenie tego przez rok, po pół godzinki dziennie, w metrze do pracy. Osobiście chciałbym zacząć na świeżo w ten sposób, może za kilka lat faktycznie to zrobię... Cytuj Odnośnik do komentarza
Ölschmitz 1 517 Opublikowano 19 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 W duzym uproszczeniu: - royal jest lepszy - jak spodoba sie vanilla to mimo wszystko mala szansa ze bedzie ktos przechodzil drugi raz royala wiec na 1 rzut tylko royal i chyba nie ma co dyskutowac. dodatkowy semestr jest swietny, duzo fajnych usprawnien (amunicja, ataki showtime itd) no dla mnie no brainer. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Suavek 4 634 Opublikowano 19 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 I do tego się to wszystko sprowadza. Jeśli ktoś zaczyna przygodę z P5, to przy tak obszernym tytule - czy się ostatecznie spodoba, czy nie - lepiej brać najnowszą wersję. Za oryginałem nie przemawia absolutnie nic. Cytuj Odnośnik do komentarza
Pupcio 18 292 Opublikowano 19 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 Jak ktoś ma odpaść to odpadnie, po pierwszych kilkunastu godzinach. Dodatkowa zawartość royala nic tu nie zmieni. Nie wiem o czym ty chcesz tu dalej dyskutować ogór. Jedyny argument za podstawką to niższa cena i nic poza tym Cytuj Odnośnik do komentarza
marcinwks 1 002 Opublikowano 19 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 Nie grałem w premierową wersję tylko od razu Royal, ale z tego co się orientuję, być może błędnie, to: - w podstawce jedna walka z bossem jest prostsza niż w Royal (ulubieniec grających od puszczania robocików) - Morgana w Royal jest mniej upierdliwy Cytuj Odnośnik do komentarza
Suavek 4 634 Opublikowano 22 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2022 Royal ledwo wyszedł, a już w promocji za 181zł na Steam, -30%. Cytuj Odnośnik do komentarza
Ludwes 1 682 Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 Miałem tylko na chwilkę włączyć, bo ogólnie to się wkręciłem w Deathloopa, ale ta 'chwilka' skończyła się po 6h Pierwszy raz gram w Personę, więc jak gra przed chwilą bardziej się przede mną otworzyła, to nie wiedziałem w co ręce włożyć i w sumie to dalej nie wiem. Gdzieś mi tu kazali kupić lepszy ekwipunek, to kupiłem ze dwie lepsze bronie melee, tam gdzieś poszedłem pobiegać z typkiem, tu gdzieś rozwiązałem krzyżówkę i się trochę pouczylem, ale nadal nie wiem tak naprawdę co i jak. Mam nadzieję, że nie za długo mi zejdzie, by mniej więcej ogarnąć jak w to grać, bo czuję, że może być napierdalane jak nigdy dotąd. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 197 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2023 też planuję wrócić, ale ilość cutscenek trochę zabija. Cytuj Odnośnik do komentarza
marcinwks 1 002 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2023 20 godzin temu, Ludwes napisał: Miałem tylko na chwilkę włączyć, bo ogólnie to się wkręciłem w Deathloopa, ale ta 'chwilka' skończyła się po 6h Pierwszy raz gram w Personę, więc jak gra przed chwilą bardziej się przede mną otworzyła, to nie wiedziałem w co ręce włożyć i w sumie to dalej nie wiem. Gdzieś mi tu kazali kupić lepszy ekwipunek, to kupiłem ze dwie lepsze bronie melee, tam gdzieś poszedłem pobiegać z typkiem, tu gdzieś rozwiązałem krzyżówkę i się trochę pouczylem, ale nadal nie wiem tak naprawdę co i jak. Mam nadzieję, że nie za długo mi zejdzie, by mniej więcej ogarnąć jak w to grać, bo czuję, że może być napierdalane jak nigdy dotąd. U mnie chwilka skończyła się po 180h w Royal, wraz z wbiciem platyny. Fenomenalna gra. Mogliby już zapowiedzieć szóstkę. Cytuj Odnośnik do komentarza
Pupcio 18 292 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2023 15 godzin temu, Figaro napisał: też planuję wrócić, ale ilość cutscenek trochę zabija. Bo to jest visual novela A dopiero później rpg. Jak chcesz gameplay to lepiej megami tenseia brać Cytuj Odnośnik do komentarza
dee 8 808 Opublikowano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 Ludzie, nie marudźcie tylko ogrywajcie tego ubersztosa Cytuj Odnośnik do komentarza
oFi 2 433 Opublikowano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 Gra generacji, to jest ta jedna z gier, dla której kupuje się konsole Panowie Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi