Paliodor 1 817 Opublikowano 7 listopada 2009 Opublikowano 7 listopada 2009 Z tego co pamietam, to, gdy ogladalem dvd z japonska wersja dzwiekowa, to mowia Son Goku, Goku albo Son-kun. Jaki Songo? Takie cos to jedynie RTL7 mogl wymyslic. Zawsze mnie to smieszylo jak mozna latwo ludzi wprowadzic w blad takimi przeklamaniami... Cytuj
Gość coopa Opublikowano 7 listopada 2009 Opublikowano 7 listopada 2009 (edytowane) Edytowane 25 czerwca 2011 przez coopa Cytuj
masterlag 1 Opublikowano 7 listopada 2009 Opublikowano 7 listopada 2009 W org. jest Kuririn(fonetycznie plus dorzuć do tego japoński styl wymawiania).A tak przy okazji jeśli Piccolo+reszta brzmią głupio to nie wiem co myśleć o szatanach serduszkach,wszechmogących czy innych bubach.. Cytuj
poiuytr 12 Opublikowano 8 listopada 2009 Opublikowano 8 listopada 2009 jest tego wiecej. dla przykładu: Tronk Jamsza Songoten Tenszyn czy Doktor Żiro Bulma Cziczy Komórczak Bibidi Babidi Chaos Krilan to są tłumaczenia napewno nie z oryginalnego anime, nie z japonskiego tylko pewnie z innego jezyka, tak jak w zabawie w pomidora. oryginalne tlumaczenie ginie gdzies po drodze. to tak jakby ktos nie zauwazyl. Cytuj
raven_raven 12 014 Opublikowano 8 listopada 2009 Autor Opublikowano 8 listopada 2009 Jak w zabawie w głuchy telefon ;]. No i nie Chaos tylko Kaoz! Cytuj
Soban 4 102 Opublikowano 15 listopada 2009 Opublikowano 15 listopada 2009 oni to z francuza tłumaczyli i dlatego jest tak,a nie inaczej. Cytuj
raven_raven 12 014 Opublikowano 16 listopada 2009 Autor Opublikowano 16 listopada 2009 No jak się tłumaczy nazwy z japońskiego na francuski a potem na polski to wychodzi kuririn -> krilan itd. ;]. Cytuj
raven_raven 12 014 Opublikowano 21 listopada 2009 Autor Opublikowano 21 listopada 2009 Kolejna wpadka - podczas walki z kapitanem Ginyou (chyba tak to się pisze), kiedy Son Goku używa techniki Kaio (Kaito w naszej polskiej wersji brzmi lepiej IMO) siła bohatera wynosi ponad 100k, oni zaś to przetłumaczyli na 10x mniejsze liczby, i tak mamy kogoś o sile 120 000 kto sra pod siebie widząc jak Goku rośnie siła z 5 000 do 10 300... 10 400... 10 500... xD. Na szczęście w następnym odciniku jest już dobrze i zaczyna się od okrzyków, że Goku ma już ponad 118 000 jednostek. Cytuj
Gość coopa Opublikowano 21 listopada 2009 Opublikowano 21 listopada 2009 (edytowane) Edytowane 25 czerwca 2011 przez coopa Cytuj
WisnieR 2 774 Opublikowano 22 listopada 2009 Opublikowano 22 listopada 2009 Technika Kaio... A sam narzekasz na głupote polskich translacji. Kaio-ken to się nazywa i według mnie jest to jedyna słuszna i najlepiej brzmiąca nazwa. Szczególnie jak Goku wydziera pape ją używając Cytuj
Paliodor 1 817 Opublikowano 22 listopada 2009 Opublikowano 22 listopada 2009 (edytowane) Kaio-ken to wlasciwa nazwa tak jak juz wspomnial WisnieR. Najlepiej to brzmi w jap. dub. podczas pierwszej potyczki Goku z Vegeta. Tak to wykrzykiwal, ze sie az podjaralem jak za dawnych lat, hehe Jak tak sie przygladam to ta polska wersja jest niezle skopana pod wzgledem tlumaczenia, juz nie wspominajac o cenzurze, ktora podobno w niej istnieje. Dobrze, ze mnie ominely tego typu atrakcje... Edytowane 22 listopada 2009 przez Paliodor Cytuj
raven_raven 12 014 Opublikowano 24 listopada 2009 Autor Opublikowano 24 listopada 2009 Ostatnio oglądałem jeden odcinek, który miał 13 minut. Wyobrażacie to sobie? Z 25 minut zrobili 13 z hakiem, tyle wycięto. Walka z Frezerem to była (jeden z 20 odcinków ), to wiadomo, ileś tam krwi było, ale kurde O_O. E tam, "kajo" brzmi gorzej niż "kaito". No i nie mogę ścierpieć japońskiego dubbingu, porównajcie sobie zaje,bisty głos francuza a ten głos 14latka z Japonii... A Vegeta to już w ogóle mistrzostwo świata ;]. http://www.youtube.com/watch?v=U0EygE1ioJg&feature=player_embedded Cytuj
vikusek 0 Opublikowano 25 listopada 2009 Opublikowano 25 listopada 2009 Nie no, klasyka. Ile to już lat mija odkąd pierwszy raz to puścili na RTLu? Pamiętam szał na to, każdy szanujący się sklep z zabawkami miał coś z DB. U mnie np. można było dorwać karty do naklejania z różnymi istotami z DB, co z tego że było na nich po Japońsku napisane, ważne że w ogóle były. Albo karty z Chio, miałem tego mase ;P No i nie mogę ścierpieć japońskiego dubbingu, porównajcie sobie zaje,bisty głos francuza a ten głos 14latka z Japonii... A Vegeta to już w ogóle mistrzostwo świata ;]. Kwestia przyzwyczajenia, ja wolę Oryginalny czyli Japoński, ale tak na prawdę mogę go sobie tylko pooglądać na YT bo u nas puszczali z francuskim Cytuj
raven_raven 12 014 Opublikowano 25 listopada 2009 Autor Opublikowano 25 listopada 2009 (edytowane) Wczoraj sobie oglądałem filmik na YT na którym pokazywali japońskich podkładaczy głosów... największy szok to dla mnie głosy Goku i Kuririna... UWAGA! Głosy pod nich podkładają... kobiety xD. Tak koło 50 lat na oko miały... http://www.youtube.com/watch?v=5QYEklFLMB4 Już wiecie, dlaczego francuski jest taki dobry ;]. Aha, jeszcze znalazłem super AMV (spoilery z walki z Frezerem): http://www.youtube.com/watch?v=RGGVxdkEuws Ja pierdzielę, ta seria ma moc, o tak. Kiedyś będę miał wszystkie tomy mangi, o tak. Choć wiecie co? IMO anime (w szczególności teraz KAI) wypadają lepiej w porównaniu z mangą od DBZ, za to sam Dragon Ball lepiej w mandze się czyta. Edytowane 25 listopada 2009 przez raven_raven Cytuj
Paliodor 1 817 Opublikowano 25 listopada 2009 Opublikowano 25 listopada 2009 No DB ma dosyc sporo momentow, w ktorych czuc moc. Zwlaszcza pierwsza walka Goku vs Vegeta, a takze Goku vs Freezer. Moment pierwszej przemiany w SSJ byl genialny i niezle sie jaralem gdy to pierwszy raz widzialem. Zreszta teraz jak ponownie ogladam serie to ciagle czasem wracaja te uczucia. Cytuj
raven_raven 12 014 Opublikowano 25 listopada 2009 Autor Opublikowano 25 listopada 2009 Goku vs Vegeta to IMO największa moc jak na razie (a jestem tuż przed przemianą w SSJ). Szkoda tylko, że na początku moc mierzyło się w ilościach rzędu góra 18 tysięcy bodajże, a niedługo potem liczby idą w ładne miliony. Mam jeszcze pytanie co do Kai - czy to jest naprawdę na nowo narysowany Dragon Ball czy tylko DBZ w jakości HD z pozamienianymi niektórymi scenami i wyciętymi przedłużaczami? Opening prezentuje się kozacko - moment kiedy Vegeta w powietrzu a Son Goku na ziemii strzelają jeden na niebiesko drugi na różowo wygląda MEGA, jeśli tak się prezentuje walka już dalej, w anime to ja wiem, co robię w trakcie ferii świątecznych ;]. Cytuj
Paliodor 1 817 Opublikowano 26 listopada 2009 Opublikowano 26 listopada 2009 Pierwsze starcie Goku vs Vegeta to byl jeden z najlepszych momentow w calym anime. Czuc bylo moc i epickosc tej walki. Cala walka byla mega efektowna, a zwlaszcza w momentach gdy Goku uzywal coraz to wyzszych stopni kaio-kena... Cytuj
raven_raven 12 014 Opublikowano 7 grudnia 2009 Autor Opublikowano 7 grudnia 2009 Jestem pod wrażeniem. Teraz jeszcze tylko wymień wszystkie formy Freezera, a będzie Cię można oficjalnie nazwać pierwszym znawcą Dragon Ball'a na forum Psx Extreme. Wymienianie wszystkich form postaci występujących w DB to jest nic! Właśnie wpadłem na pomysł jak wyłowić prawdziwego znawcę DB . Niech ktoś wymieni wszystkie... fryzury Bulmy! TO JEST DOPIERO REQUEST! Cytuj
orion50 632 Opublikowano 7 grudnia 2009 Opublikowano 7 grudnia 2009 (edytowane) Długie Włosy, krótkie, kręcone, zaczesane, proste i z grzywką Edytowane 7 grudnia 2009 przez orion50 Cytuj
raven_raven 12 014 Opublikowano 7 grudnia 2009 Autor Opublikowano 7 grudnia 2009 (edytowane) Stary, tego chyba z 50 rodzajów było, ona w obrębie jednego czy dwóch tomów mangi ma nową fryzurę ;]. Dobra, 50 przesada ale 15 przynajmniej . Edytowane 7 grudnia 2009 przez raven_raven Cytuj
Yabollek007 314 Opublikowano 17 stycznia 2010 Opublikowano 17 stycznia 2010 Mam do was pytanie: z tego Kai'a naprawde wyciete sa tylko zbedne sceny, czy cos wartosciowego tez? Aktualnie jestem na etapie ogladania zwyklego DB (31 odcinek, japonska wersja ) i juz powoli chcialbym zaczac sciagac kontynuacje, no i nie wiem na co sie zdecydowac: DBZ (japonska wersja) czy Kai. No i druga rzecz: skad bierzecie napisy? Osobiscie zalezy mi na jak najlepszej jakosci napisow (nie musza byc po polsku, angielskie mi wystarcza), a jak wiadomo na necie z tym roznie bywa (np. DB ktory ogladam jest juz z angielskimi napisami, probowalem tez polskich, jednak niestety sa niezsynchronizowane i nie da sie ogladac - cale szczescie, ze z angielskimi jest wszystko ok). Cytuj
Gość Siwy_ Opublikowano 17 stycznia 2010 Opublikowano 17 stycznia 2010 Moim zdaniem Kai jest o wiele lepszy od Zetki, fillery byly okropne. W Kai'u cala historia jest ujeta bardzo zgrabnie, wrecz filmowo. Do tego dochodzi klimatyczniejsza muzyka, od nowa nagrane glosy (sa bardziej wyraziste) i lepsza jakosc. Cytuj
raven_raven 12 014 Opublikowano 17 stycznia 2010 Autor Opublikowano 17 stycznia 2010 Na początku byłem mega sceptycznie nastawiony do Kai, ale... gdy po 142 odcinku zwykłego polskiego Dragon Balla zacząłem oglądać Kai'a na PSP i także w HD i... się zakochałem! Wszystko jest w pięknej jakości, wartkie, szybkie, zwięzłe i naprawdę nie wywalono ważnych momentów a jedynie poskracano ciągnące się w nieskończoność sytuacje, dodano troszkę na nowo narysowanych kadrów, jest całkiem nowy (GENIALNY!) soundtrack... żyć nie umierać . Łykaj Kai'a jak najszybciej i już dziś żałuj, że nie ma już wszystkich odcinków . Cytuj
KainGorn 2 Opublikowano 20 stycznia 2010 Opublikowano 20 stycznia 2010 Kai jest genialny, żadnych fillerów i głupiego gadania, czysty dragon ball! Praktycznie cała manga Cytuj
raven_raven 12 014 Opublikowano 5 marca 2010 Autor Opublikowano 5 marca 2010 O żesz Ty w mordę, już mniej więcej w poniedziałek będę oglądać epizod 47, a zgadnijcie co w nim, tak, Son Goku osiąga SSJ . Miałem nadzieję na totalnie zmienioną scenę (miałem wrażenie, że sporo pojedynku z Frezerem zostało inaczej zrobione), niestety będzie tak samo jak w oryginale. Może Toriyama bardzo chciał zostawić tą scenę jak w oryginale, wiem, że już tydzień po tygodniu czekam, najpierw 1 faza Frezera, walka z Vegetą, 2 faza, walka z Piccolo, trzecia faza, ostry w(pipi), czwarta faza, druga walka z Vegetą, zjawia się Son Goku, początkowy sukces, w(pipi) mimo 10x Kaioken, użycie 20x Kaioken + Kamehameha, teraz Genki Dama i w końcu SSJ, JESSSSST! Kurde, mam takie ciśnienie na to anime, obok Evangeliona moje ulubione na razie . Ciekaw jest jak w ~50 odcinków mają zamiar zmieścić androidy, Komórczaka i Bubu ;]. Trochę za długa walka z Frezerem była. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi