Skocz do zawartości

Dragon Ball (także Z, GT i Super)

raven_raven

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdzieś czytałem, że DB miał się skończyć na sadze z frieezą śmiercią Goku ( i wtedy byłoby dobrze, bo idealnie ta saga nadawała się na mocarny finał), a potem reszte Toriyama zrobił za namową fanów i od cella zaczęła sie kombinatorka właśnie. Nie wiem ile w tym prawdy, ale tak słyszałem.

Opublikowano

Ciesze się bardzo. Staruchy wolą oryginalną serie, ale ja wychowałem się właśnie na 'zetce' i do niej mam największy sentyment(jak wszyscy w moim wieku i okolicach)

• Plusik 1
Opublikowano

Jak dla mnie smierc SSJ Goku zaraz po tym, jak udalo mu sie osiagnac ten legendarny poziom bylaby troche bezsensu. No bo przeciez jak wynika z opowiesci Vegety - Super Saiyan to postac najsilniejsza w calym wszechswiecie.

Opublikowano

No ale przecież nikt go tam nie pokonał, więc wcale nie skreśla to tego, że jest najsilniejszy.

W tamtych czasach nawet największy koks nad koksy nie przeżyłby EKSPLOZJI PLANETY, na której się znajduje :P

Opublikowano

No ale przecież nikt go tam nie pokonał, więc wcale nie skreśla to tego, że jest najsilniejszy.

W tamtych czasach nawet największy koks nad koksy nie przeżyłby EKSPLOZJI PLANETY, na której się znajduje :P

Zle sie wyrazilem - mialem na mysli to, ze pokonanie SSJ Goku przez Freezera byloby moim zdaniem calkowicie nieprzemyslane, no bo przeciez jest najsilniejszy. A o zniszczeniu Namek zapomnialem - bede sobie musial odswiezyc Zetke. :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

DB > DBZ - humor i klimacik przygody rlz. Seria rzadzi (ofc z oryginalnym dubbingiem, bo ten angielski to wg. mnie pomylka).

DBZ to juz nie to samo - cale opiera sie na schemacie:

1. Fck yeah jestem najwiekszym koksem we wszechswiecie

2. Fck, jednak nie - typek chce zniszczyc ludzkosc, musze podfarmic expa zeby go pokonac.

3. OK, nafarmilem sie wystarczajaco teraz czas na roz(pipi).

I do tego jakies wariacje, ale generalnie to w kolko to samo.

I wlasnie dlatego zwykly DB mi sie bardziej podoba - no ale co kto lubi.

Edytowane przez Yabollek007
  • Plusik 3
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ostatnio za dużo siedzę przed PC... Ale oglądając po raz tysięczny DB Kai zacząłem analizować pewne sytuacje i zastanawiać się, dlaczego tak, a nie inaczej. Co ciekawe, w wielu miejscach wychodzi na wierzch geniusz Toriyamy, bo jak człowiek zacznie wymyślać różne inne scenariusze to się okazuje, że to, co się stało było jako jedyne możliwe i nie dało się nic innego zrobić. Trzeba być naprawdę mistrzem, by tak długo ciągnąć to wszystko i w większości doskonale się to trzyma kupy.

Jednego nie rozumiem, jednak.

Gohan SJJ2 walczy z Cellem. Nie, nie walczy. Spuszcza mu wpier,dol. Po tym ogromnym Kamehameha, kiedy pozbawił Cella nóg, rąk i innych części ciała Goku każe mu go natychmiast wykończyć, bo tylko Gohan jest w stanie to zrobić a nie wiadomo, do czego jeszcze posunie się Cell. Kilka ciosów później maszkara jest tak uszkodzona, że nie jest w stanie utrzymać idealnego ciała i wypluwa #18. Aby powstrzymać się przed wypluciem #17, cofa się do swojej poprzedniej formy. W tym momencie jego moc jest tak niska (+ jest uszkodzony), że bez problemu Goku, Vegeta, Trunks i Piccolo (każdy z osobna!) by go zniszczyli. Dlaczego nikt nic nie zrobił? Saiyańska duma? Nie spodziewali się zagrożenia?

Co powiecie na jakieś takie rozważanka "dlaczego tak, a nie inaczej" i "co jeśli?" :)?

Opublikowano (edytowane)

Chyba nikt wcześniej tego nie wrzucał, a czyta się bardzo przyjemnie więc polecam.

http://www.dragonbal.../pl/page-0.html

Już wiem co będę dzisiaj robił.... i przez najbliższe tygodnie :D

O, widze że w końcu wróciło na tor ( arena ) w międzyczasie były jakieś flashbacki czy alternatywne historie rysowane dziwnym stylem i nie chciało mi sie tego czytać. Ogólnie polecam czytać po Angielsku bo ci co tłumaczą na Polski to amatorszczyzna.

Edytowane przez Pikol
Opublikowano

Ponoć fake :)

TVN 7 nie chce schedy po RTL 7 .

Ale fajnie byłoby zobaczyć stary dobry blok shonenów typu Yaiba, DBZ, Saint Seya czy Slayers.