Skocz do zawartości

Dragon Ball (także Z, GT i Super)

raven_raven

Rekomendowane odpowiedzi

Dragon Ball Super - epizod 30. 

Rozmowa pomiędzy Goku Vegetą a Krillanem wyjaśnia już mi te kwestie. Ale aż musiałem wrócić do tego odcinka. Jest tam wyraźnie powiedziane że Noworodek nie może walczyć w rywalizacji z ekipą Champy. Dobrze że jednak ktoś trzyma rękę na pulsie tam wśród scenarzystów i dobrze zna chronologię wydarzeń.

Turniej gdzie widzimy reinkarnację Buu który walczy z Goku na turnieju dzieje się 10 lat po wydarzeniach w Sadze Buu. Natomiast Dragon Ball Super dzieje się zaledwie pół roku. Wiec ten cały uuB to dopiero noworodek :D 

Turniej gdzie widzimy reinkarnację Buu który walczy z Goku na turnieju dzieje się 10 lat po wydarzeniach w Sadze Buu. Natomiast Dragon Ball Super dzieje się zaledwie pół roku. Wiec ten cały uuB to dopiero noworodek  :D 

Pół roku? Od walki z Buu minęło już kilka lat (patrząc na krążącą po necie chronologię), chyba że źle coś zrozumiałem. ;)

edit: Pewnie chodziło, że Super zaczyna się pół roku po Buu?

Edytowane przez Bigby

nie jestem przekonany, czy umiejscowienie DBS przez przez końcówką Z ma jakikolwiek sens.

pomijając już trudność w utrzymaniu ciągłości fabuły z Z itd.... GT (tylko bez jazdy ze niekanon itd...) to już w ogóle z dupy, iksde.

swoją drogą może te wszystkie paradoksy czasowe, alternatywne linie itd dadzą jakąś mega zagmatwaną, ale jednak "logikę"

(tak, wiem, pewnie nie)

4 wszechświaty w ogóle nie będą brały udziału, więc jest jeszcze szansa na kolejny arc. Wszystko zależy od tego jaką oglądalność ma DBS. 

Trochę szkoda, że zasady są jakie są, ale to tłumaczy dlaczego nie będzie Gotena i Trunksa. Oni są po prostu za głupi na to, a np Roshi czy Tien mają duże doświadczenie. Jestem ciekawy jak to wszystko rozwiążą. 

Zero emocji w tym odcinku

Znamy zasady turnieju, i wiadomo już że się zmieszczą w 100 zapowiadanych odcinkach i finito.

Nikt nie zapowiadał 100 odcinków. To zwykła plota. Patrząc na aktualną popularność DBS, ta seria może być kontynuowana jeszcze przez długi czas.

Co do samego turnieju, 5 minut na Namek w sadze Friezy trwało z 10 odcinków, więc tutaj te 48 minut walk mogą rozłożyć nawet na 20. :D

Zresztą kto wie, może to wszystko prowadzi do czegoś większego i ciekawszego.

Edytowane przez Bigby

Gdyby po Super zmienić niektóre rzeczy w GT, byłby on doskonałym zwieńczeniem serii, całe GT ( z wyjątkiem Super 17) praktycznie skupia się na zemście i błędach przeszłości:

Baby Saga - Baby jako ostatni członek rasy Tsufuru chce zemścić się na Saiyanach, którzy przejęli planetę Plant i doprowadzili rasę do zagłady

Shadow Dragons Saga - Od początku korzystano ze Smoczych Kul, i z czasem przestano przejmować się konsekwencjami swoich czynów "Spoko, mamy Smocze Kule, naprawi się" i z powodu nadużywania ich mocy, tworzy się negatywna energia i rodzi się 7 złych smoków, nawet po ich pokonaniu Ziemia jest zniszczona, i ludzkość sama musi ją sama odbudować.

Widoczne jest to zwłaszcza pod koniec Buu Sagi i teraz w Super, brak konsekwencji swoich czynów :)

Edytowane przez metalcoola
  • Plusik 1