Skocz do zawartości

Dragon Ball (także Z, GT i Super)

raven_raven

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tak jak się spodziewałem, 116 odcinek okazał się być znacznie lepszy od poprzedniego. Było trochę przestojów i gadania, powtórzonych animacji, ale tak czy inaczej świetnie się bawiłem przez całe 20 minut.

Pojawiło się kilka istotnych kwestii dotyczących Ultra Instynktu. Przede wszystkim - Goku potrafi bezbłędnie unikać ataków, ale samemu je wykonując wciąż za dużo myśli, nie pozwala ciału reagować samoczynnie, dlatego nie są tak precyzyjne i mocne. Tym razem, będąc na skraju wyczerpania, nie był też tak samo silny jak w walce z Jirenem.

A ta Kamehameha pod sam koniec to była je.bana poezja. Jeśli nie na równi z Instant Kamehamehą przeciwko Cellowi, to bardzo blisko. Na pewno bardzo efektowna. Fantastyczna choreografia.

sbCw49w.jpg

Edytowane przez Bigby
Opublikowano

To ja nie wiem stary jak Ty zetke mogłeś oglądać, gdzie miałeś więcej gadaniny niż walki.

Odcinek bardzo dobry, do animacji od jakiegoś czasu nie można się przyczepić. Ta kamehameha na koniec coś pięknego :banderas:

Opublikowano

Nie no spoko, w zetce były 4 odcinki (pipi)olo na jeden z akcją. Mi tam od jakiegoś czasu DBS nie przeszkadza, BA nawet bardziej mi się podoba od DBGT które obejrzałem tylko raz i nigdy więcej do niego nie wracałem :dunno: 

Dzisiejszy odcinek spoko, w przyszłym mocno liczę na #17 i #18, jak ja nie lubiłem całego arcu z nimi w zetce zwłaszcza #17, tak w DBS #17 to moja ulubiona postać.

• Plusik 1
Opublikowano

Trzeba przyznać, że ten finisher był chyba jednym z najlepszych, jeśli nie najlepszy w historii serii. Walić te wszystkie mdłe genki damy, tu mieliśmy prawdziwy popis choreografów, animatorów i nawet muzykę całkiem niezła dali :) Choć przez moment clusterfukk był taki, że mogliby z tego zrobić SHMUPA jakiegoś :P Trzeba przyznać, że UI jest świetnym pomysłem, takim powrotem do korzeni, trochę w stylu Mystic u Gohana, tylko że UI jest znacznie efektowniejszy ;)

Opublikowano (edytowane)

A ja zrobiłem przerwę od 110 odcinka i obejrzę to co się nagromadzi w Sylwestra :D  zaczynając od 111. Poprawia mi to odbiór i jakoś tak fajniej obejrzeć nagromadzone odcinki bez czytania spoilerów. 

Polecam. Tylko nie każdy tam ma że może wytrzymać. Ale wystarczy odrobina samozaparcia i można się zdziwić jak fajnie jest obejrzeć powiedzmy 10 odcinków jeśli ma się na to czas oczywiście. 

Edytowane przez u55r
Opublikowano

Co do animacji ruchów w tym odcinku to nie mam zastrzeżeń ale sama Kamehame-ha średnia. Wciąż mam sentyment do pierwszej. 

Ja pierdzielę do dzisiaj gniecie mosznę :obama: Dorównywały jej chyba tylko Kamehame-ha vs galick gun

latest?cb=20130710144525

oraz Gohan vs Cell

Spoiler

Ta z Kai'a też kozacka. Ten dźwięk, ta moc

Spoiler
Spoiler

Oj zaiste, piękne to były czasy...

• Plusik 1
Opublikowano

Ja bym nie chciał żeby przesadzali z częstością pokazywania Ultra Instynktu, bo po prostu spowszednieje, coś jak SSJ Blue, choć ten od początku robił dużo mniej. Teraz, gdy np. w epie 115 starano się nakręcić hype, "Wow, Goku włącza Blue. epicka muzyka, **uje muje", to człowiek co najwyżej ziewał znudzony. 

NIech UI na turnieju pokaże jeszcze raz - czy to już w pełni wymasterowany

u Goku, czy u Vegety, skoro musi mieć to samo.

i styknie.

Opublikowano

A ja chyba tęsknię za klasycznym sposobem rysowania fal uderzeniowych. Ten super to same jakieś armaty, których pełno jest w innych anime.

Gdzie jest klasyka serii się pytam? Toriyama na bank jest daleko od tego przedsięwzięcia.

006e419cef41fd88e170011384798397608cc8d8

Opublikowano (edytowane)

No na pewno są inne anime, które trzymają poziom i właściwie wykorzystują technologię, ale akurat do stylistyki DB jakoś strasznie mi to nie pasuje. Efekciarskie poświaty i "fale uderzeniowe" to jedno, co mnie jeszcze w oczy kłuje to te cieniowanie na postaciach. Całość sprawia nieprzyjemne wrażenie plastik fantastik. Klasyczny DB pokazuje rzemiosło, lepiej, gorzej, ale pokazuje, a tutaj mam wrażenie, że ekipa która to rysuje idzie po najprostszej linii oporu, sądząc że technologia załatwia wszystko. Nie podobają mi się też dziwaczne wtrącenia stylistyczne, niby DB, a momentami ktoś odpływa i stosuje stylistykę rysowania postaci jak z jakiegoś Naruto...

DsDxT6c.jpg

Nie czuć tu Toriyamy, ten facet widać po prostu zajmuje się czymś innym

dq11620x349_thumb.jpg

Edytowane przez Masamune
Opublikowano

Już jakiś czas temu poruszaliśmy temat technik animacji przy okazji One Piece i Naruto. Ogólnie chodzi o to co zawsze: o pieniądze. Dobra animacja wymaga utalentowanych animatorów, bardziej szczegółowych kadrów, więcej pracy co przenosi się na większe koszta. By ciąć te koszta często przy tasiemcach włodarze decydują się na tanich animatorów i tylko przy ważniejszych walkach sypną trochę groszem (np. walka Naruto z Sasuke w dolinie w pierwszej serii). Inna sprawa ma się z kinówkami bądź adaptacjami krótkich mang. Tam można pozwolić sobie na "szastanie pieniędzmi". Choć w mojej opinii obecnie nie przykłada się już tak dużej wagi do jakości animacji (w shonen-tasiemcach) jak to miało miejsce w przeszłości. Ale ja stary jestem to pewnie się nie znam...

Opublikowano

No z perspektywy "dorosłego" widza, powtarzającego sobie DBZ,  mógłbym się zgodzić z wieloma z tych punktów (choć część to wydumane, "śmieszne" pier.dolenie), ale jakoś nie sprawia to, że nagle magicznym sposobem polubię DBS. Ot, mieliśmy po 10-12 lat jak oglądaliśmy Zetkę i większość tych baboli po nas spływała (no dobra, brzydka kreska w co czwartym odcinku już wtedy mnie wkur.wiała), tak jak pewnie spływa teraz po dzieciakach oglądających Super (a patrząc na wyświetlenia i komenty na YT, to dokładnie tak jest). Tyle, że robiąc kontynuację po ~20 latach trzeba się liczyć z tym, że duży odsetek widzów (choć może się mylę ?) to stare chłopy oglądające z sentymentu i już tak łatwo nie przełkną tandety. W przypadku DBS po prostu czuć, że jest wyrachowanym, produktem, nie stoi za tym żadna magia, nie ma "duszy". Ja to w każdym razie tak widzę. 

• Plusik 1
Opublikowano

Ja je.bie, jakie mega (pipi)enie te pseudo wady.

Widać że jakiś fan supera się dorwal i chce bronić tego gniota oczerniajac stare smocze jaja, tfu.

Opublikowano (edytowane)

Mnie z kolei irytuje fanatyczne bronienie Zetki - większość zapomina, że bardzo dużo robi tu sentyment i to, że we wspomnieniach prawie wszystko wydaje się o wiele bardziej zayebiste, niż było w istocie, tym bardziej jeśli zahacza to o czasy dzieciństwa.

DBZ miało swoje wady, nie było ideałem, DBS też je ma, ale oglądanie go na pewno dawno nie jest już masochizmem, a o to mogło zahaczać przez pierwsze 30-40 odcinków. Podoba mi się poziom, jaki prezentuje obecnie - mógłby tylko mniej skakać, tak fabularnie jak i technicznie, ale przy tasiemcowym cyklu produkcyjnym narzucone tempo jest nieubłagane, a rotacje chociażby animatorów i rysowników są nieuchronne. Stąd różnice. 

Jeśli tendencja się utrzyma i ostro czegoś nie s(pipi)ą, to myślę, że spokojnie będę mógł postawić Super  choć minimalnie wyżej od GT w moim osobistym rankingu. Przydałby się tylko jakiś kolejny arc z mocniej zarysowaną fabułą, jak ten z Blackiem. Turnieje to w shounenach lecenie po najmniejszej linii oporu i trochę wręcz fabularne zapychacze.

Edytowane przez Frantik
  • Plusik 2
Opublikowano (edytowane)

Myślałem, że to oczywiste, że koleś pisze to niejako z przymrużeniem oka i niektóre podpunkty są po prostu takim śmieszkowym pyerdoleniem.  ;)

I tak jak napisał Frantik - irytujące jest fanatyczne bronienie Zetki. Zresztą równie irytujące jest, gdy ktoś uważa DBS za ideał. Na to samo wychodzi.

Dragon Ball nigdy nie był wyrafinowanym i najlepszym anime na rynku. End of story.

edit: Tak swoją drogą, gra ktoś tutaj w Dokkan Battle? Dziś o 21 debiutują banery z Gogetą i Janembą. ;)

Edytowane przez Bigby