oFi 2 528 Opublikowano 20 maja 2024 Opublikowano 20 maja 2024 bardzo lubie francuski dub, ale nigdy nie przeboleje tego "PAJACU" , które Vegeta wypowiada do Goku Cytuj
JaskinieTerrigenoweMarvela 123 Opublikowano 22 maja 2024 Opublikowano 22 maja 2024 W dniu 20.05.2024 o 20:37, Figuś napisał(a): ogólnie francuski dub po jap jest najlepszy, niestety z tego co pamiętam wersja francuska była cenzurowana w niektórych odcinkach i nie da się tego oglądać dzisiaj z lektorem jak za gówniarza Akurat ogarniam odcinki 8-10 ,,Z" w wydaniu francuskiego dubbinigu i polskiego lektora czytającego tłumaczenie. W każdym z tych odcinków, zarówno tych wcześniejszych, przede wszystkim w oczy rzuca się postać Piccolo - to jak brzmi tak potężna postać, zwłaszcza gdy w niektórych momentach Piccolo stawał się agresywny była... mega śmieszkowa, prawie że totalnie bekowa. Francuski język jest specyficzny, brzmiący plątająco, a przy Szatanie Serduszko akurat męski głos dubbingu, przy tych odcinkach, których doświadczałem nie był zbyt gruby i twardy, dlatego nie brzmiał on na tyle poważnie, na ile powinien. Kto wie, być może to wrażenie minie mi po czasie, gdy wchłonę francuski klimacik DB Z totalnie. Za to Gohan brzmi prze-uroczo w takowym francuskim wydaniu. No... zaczynają się fillery; miał miejsce ten dziwny moment, gdy okazuje się, że Spoiler Krillin ma więcej jednostek mocy niż Mistrz Roshi. Ale... to dopiero początek. Cytuj
JaskinieTerrigenoweMarvela 123 Opublikowano 3 czerwca 2024 Opublikowano 3 czerwca 2024 Dwie dyszki odcinków Dragon Ball Z za mną, dlatego też musiałem napisać post pod postem tego wątku, bo mam małe sprostowanie co do mojej opinii wobec ,,Zetki". I tak, DB Z, nie inaczej, jak wszyscy wiemy to dość oryginalne anime. Wersja z tzw. filerami jak się okazuje nie jest aż taka zła. Przed rozpoczęciem oglądania tak klasycznej serii miałem pewne ,,opory". No ale, jak to z czasem bywa.... DB Z to jest taka podwojona ilość odcinków ,,Kai", jednakże bardziej baśniowa i infantylna; na pewno wpływa ona pozytywnie na rozszerzenie treści do Multiwersum, mimo iż często ,,filery" równa się ,,coś mało interesującego". Jak na razie (stan na 20 odcinków) najlepszy duet w DB Z ever! Spoiler I jak mi szkoda było tego kotełka, gdy Gohan opuszczał wysepkę... Czas pokaże. Cytuj
Kalel 3 634 Opublikowano 8 czerwca 2024 Opublikowano 8 czerwca 2024 Wiadomo cos o powrocie mangi? Czy hiatus dalej? Cytuj
Square 8 877 Opublikowano 8 czerwca 2024 Opublikowano 8 czerwca 2024 Na chwilę obecną cisza chyba. Cytuj
JaskinieTerrigenoweMarvela 123 Opublikowano 10 czerwca 2024 Opublikowano 10 czerwca 2024 Skoro w mangowych tematach gawiedzi jesteśmy... cóż, mam pewną dygresję w tej kwestii: kupiony tom 5 mangi DB Super, niedługo przyjdzie do paczkomatu, a jak odbiorę od razu zabieram się za jego lekturę. I chyba będę Miniversum ,,Super" w medium mangowym kontynuował aż do (bo tak sobie założyłem niedawno) tomu 17-ego - no a czemu by nie. Generalnie ta manga jest w pewnych wątkach znacząco, ba!, bardzo znacząco różna od anime, ale i anime potrafi być zaskakująco lepsze od tego, co w danej historii, motywie, fragmencie Sagi opowiada manga. Przynajmniej komiks DB Super ogólnie jest pisany na szybką i bardzo dynamiczną historię, prostą rozrywkową, taką dragonballową ,,siepankę". I oto chodzi. P.S. DB Z oglądam z coraz większym zarówno uznaniem dla tak klasycznego anime z Multiversum DB, jak i zakłopotaniem oraz kalejdoskopem dziwnych emocji... No bo jak wytłumaczyć ,,cosik takiego" z epizodu no. 25 ,,Zetki": Spoiler Tripple Piccolo and Tripple Kuririn vs Nappa... Piccolo z taką właściwością swojego organizmu to jeszcze zrozumiem, ale... Kuririn. Hmmm... Braki w wiedzy od DB mam, i to solidne. XD Cytuj
SnoD 2 373 Opublikowano 11 lipca 2024 Opublikowano 11 lipca 2024 Wiadomo kiedy i czy w ogóle wróci manga Dragon Ball Super? Cytuj
Suavek 4 928 Opublikowano 12 lipca 2024 Opublikowano 12 lipca 2024 Nie wiem, czy Toyotaro nie powinien już zakończyć tej mangi. Zrobić to, co miał wg jakichś wytycznych Toriyamy i starczy. Bo co by nie zrobił, to różnie może być odebrane przez fandom. Jedni będą robić mu wyrzuty, nawet jeśli zrobi coś ciekawego z historią, inni będą narzekać, że to już nie DB Toriyamy, tylko fanfic, jeszcze inni przyjmą cokolwiek, niezależnie od tego, czy pomysł był jego, czy Toriyamy. Kwestia, których będzie więcej i czy ewentualna nagonka na jego osobę będzie tego warta. A nie od dziś wiadomo, że fani czegokolwiek bywają ciężcy. Cytuj
Square 8 877 Opublikowano 12 lipca 2024 Opublikowano 12 lipca 2024 Kolejną sagę pewnie Akira mu przekazał, a i też wypadałoby zakończyć wątek czarnego. No i zobaczymy co z Daimą, czy będzie tylko anime czy też manga. Cytuj
JaskinieTerrigenoweMarvela 123 Opublikowano 12 lipca 2024 Opublikowano 12 lipca 2024 Manga ta, jak z powyższego obrazka, ogólnie godna jest kupna, wydania tych 50zł, czy coś koło tego, skoro to rzekomo ma być prawie że kadr w kadr to samo, co w filmie pełnometrażowym o tym samym tytule do DB Super? Kusi się w coś takiego zaopatrzyć i to przeczytać, tym bardziej że ogarniam obecnie drugi już tom trzeciej Sagi DB z serii Full Color, Sagi dotyczącej Saiyan, i wersja ,,Kolorowa" Dragon Balla w mandze całościowo prezentuje się kapitalnie! A skoro przy ,,Full Color" w DB jesteśmy: z tymi włosami Bulmy to tak na serio: zmienia się ich kolor/ton barwy na przestrzeni wszystkich jej występów we wszystkich odsłonach DB? Raz fiolet w komiksie, raz w serialu lekko niebieskie a potem jeszcze ciemniejsze niebieskie etc. Cytuj
Square 8 877 Opublikowano 13 lipca 2024 Opublikowano 13 lipca 2024 5 godzin temu, JaskinieTerrigenoweMarvela napisał(a): skoro to rzekomo ma być prawie że kadr w kadr to samo, co w filmie pełnometrażowym Nie prawie, a dokładnie to samo. Nie wiem jak F, ale Broli tak średnio mi się podoba w formie czytanej, głównie przez chaotyczne kadry w końcówce. Cytuj
Mendrek 572 Opublikowano 13 lipca 2024 Opublikowano 13 lipca 2024 12 godzin temu, JaskinieTerrigenoweMarvela napisał(a): A skoro przy ,,Full Color" w DB jesteśmy: z tymi włosami Bulmy to tak na serio: zmienia się ich kolor/ton barwy na przestrzeni wszystkich jej występów we wszystkich odsłonach DB? Raz fiolet w komiksie, raz w serialu lekko niebieskie a potem jeszcze ciemniejsze niebieskie etc. Tak sobie to chyba Toriyama wymyślił. Co więcej, jej syn Trunks też cierpi na tą przypadłość, dlatego jak dorósł, to mu przebarwiło włosy z fioletu na niebieski 1 Cytuj
JaskinieTerrigenoweMarvela 123 Opublikowano 14 lipca 2024 Opublikowano 14 lipca 2024 Może i nie jest to temat growy czy przeznaczony platformie Ps5, ale tyczy się Świata DB w grach czy ogólnie w popkulturze. Dlatego taka wrzutka z mojej firmy strony, jak powyżej. Będziecie grali? ,,Sparking" i edycja kolekcjonerska? Warto w ogóle myśleć o takim gadżecie? W sumie płaci się za... figurkę tylko i fakt rozszerzonej edycji gry. W dniu 13.07.2024 o 12:23, Mendrek napisał(a): Tak sobie to chyba Toriyama wymyślił. Co więcej, jej syn Trunks też cierpi na tą przypadłość, dlatego jak dorósł, to mu przebarwiło włosy z fioletu na niebieski Ale i tak nic nie przebije Północnego Kaito. Mistrz, u którego aby trenować trzeba go rozśmieszać i łapać tą dziwną małpę. Toriyama miał dar do wymyślania absurdalnie genialnych pomysłów w DB. Cytuj
Square 8 877 Opublikowano 18 lipca 2024 Opublikowano 18 lipca 2024 Drugi zwiastun Daimy, jesień 2024. 2 Cytuj
oFi 2 528 Opublikowano 19 lipca 2024 Opublikowano 19 lipca 2024 Mam nadzieję że będzie w tym anime jakiejś realne zagrożenie, a nie tylko poziomy mocy jak w superze i bicie się po mordach dla samego bicia Cytuj
JaskinieTerrigenoweMarvela 123 Opublikowano 23 lipca 2024 Opublikowano 23 lipca 2024 DAIMA na pełnym zwiastunie wygląda smakowicie: bardzo dobrze graficznie, zachęcająco fabularnie. Z tą serią w Multiversum DB będzie tak, że albo to będzie Hit albo Kit. Może i nie męczące, ale trochę dziwne są te porównania Daimy z ,,słynnym inaczej" DB GT: że będzie to GT, ale w ładniejszej oprawie i spójniejszej fabule. Czekam w szanownej "DAIMIE" na nieco więcej informacji odnośnie Zalamy, stworzenia Multiversum i Wszechświatów, oraz Super Smoczych Kul. Obecnie dalej i dalej ciągnę to DB Z (wersja francuska Freezy to piękny i groźny, typowo złolowy dubblarz! Filery filerami, ale taki Freeza, taka kreacja!, to ja rozumiem; trochę go w tej oryginalnej Zetce jest!) - 60 odcinków, a do końca... Sami wiecie ile. xD. Przynajmniej ogarnąłem już lekturę dwóch tomów mangi Full Color DB Z, Saga Saiyan. I jest gicior! Cytuj
Square 8 877 Opublikowano 9 sierpnia 2024 Opublikowano 9 sierpnia 2024 Piękne arty. DB w innych uniwersach, więcej pod linkiem https://www.facebook.com/jarredjermaine/posts/pfbid02Cx8B8e1saXqTa1e3EdWyadnBvzixwbVCL3Wf5uxgN7aAvVd8Adzukbyb8ALq6YCvl 3 Cytuj
oFi 2 528 Opublikowano 11 sierpnia 2024 Opublikowano 11 sierpnia 2024 Panie, to juz jest klasyka Cytuj
JaskinieTerrigenoweMarvela 123 Opublikowano 13 sierpnia 2024 Opublikowano 13 sierpnia 2024 Dragon Ball Z, wersja francuska, lektor pl, któryś kanał RTLu, aktualnie oglądany odcinek: 73. Najdziwniejsze czym do tej pory się tu zetknąłem poza irytującymi fillerami, to: Ginyu Force - układ taneczny jest, prezentująca oddział Ginyu stylówa zalatująca kiczem jest, wygląd i ,,charakteryzacja" członków oddziału zamrożona w a'la tanecznym ,,swobodnym wyrażaniu myśli" jak w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku jest. Nic dodać nic ująć, w ten sposób, z dziwności składników, które dodał do kotła swej twórczości z płodnej i bardzo psotnej wyobraźni mistrz Toriyama, powstaje taki oto Oddział maestro Ginyu, pielęgnujący wszelakie starania Imperatora Freezy w dążeniu do podboju Galaktyki. No ale z tego podboju to raczej nic nie będzie. GF słabo się starzeją w popkulturze. Na ichniejsze ,,oddziałowe" układy taneczne GF, tak oto reaguje Freeza. Śmieszne na zasadzie mega beki, ale i intrygujące, bo sam nie mogę się połapać w tym, co takowa mimika twarzy i krople potu na facjacie Freezy przedstawiają: nieczytelne emocje i kotłujące się w jego głowie myśli. XD W dniu 11.08.2024 o 20:26, darkos napisał(a): Tiaaaaaa! Klasyk, lepszy niż ten schizowy i kiczowy DB pseudo film z 2009 roku. 1 Cytuj
Figuś 21 308 Opublikowano 29 sierpnia 2024 Opublikowano 29 sierpnia 2024 https://www.facebook.com/share/v/EAyb9hiDeiTte9CH/ Zetka z dubbingiem na polsat games jakby ktoś chciał Cytuj
Square 8 877 Opublikowano 30 sierpnia 2024 Opublikowano 30 sierpnia 2024 Tymczasem w DB Multiverse mamy powrót do głównego wątku czyli drugiego półfinału, a tam gościnny występ Spoiler Janemby Spoiler 1 Cytuj
JaskinieTerrigenoweMarvela 123 Opublikowano 31 sierpnia 2024 Opublikowano 31 sierpnia 2024 Łej Panie, przez Dragon Ball Z, oczywiście przez pełne około 300 odcinków serialu przebrnąć bez chwili zwątpienia i delikatnej irytacji będzie mi ciężko. Do finału Sagi Freezy zostało mi około 20 odcinków; szczerze: całą Sagę zawarłbym w maksymalnie 20-kilku odcinkach. No bo nie ma to jak Goku regenerujący się w zbiorniku z jakiejś bacty przez 10 albo więcej odcinków - czasami wszystko się tak wlecze w Zetce, że mam wrażenie, iż dany wątek czy Saga skończy się tu za fazylion-gwandylionów odcinków. No ale to... Dragon Ball Z - czyli anime jedyne w swoim rodzaju: jedna wielka epopeja, przygoda, walki, motyw przełamywania własnych barier i ciągłego doskonalenia się, także niezapomnieni złole i protagoniści. Na pewno ,,Dragon Ball Full Color" jako manga pomoże mi w lepszym ogarnięciu Zetki. W dniu 29.08.2024 o 17:37, Figuś napisał(a): https://www.facebook.com/share/v/EAyb9hiDeiTte9CH/ Zetka z dubbingiem na polsat games jakby ktoś chciał Kruci, luksja by była gdyby całą Zetkę (około 300 odcinków) zdubbingowano w polskim języku, z oryginalnym składem głosów z Dragon Ball Super, oprócz postaci, które występują tylko w ,,Super" Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi