Skocz do zawartości

Problem z SATAII

WisnieR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie mogę uruchomić mojego dysku w trybie SATAII. W HD Tune pokazuje, że dysk pracuje w trybie Ultra ATA/133:

satat.th.jpg

Płyta główna DFI Infinity NF Ultra M-2

Nie potrafie w BIOSie uruchomić SATAII. Zworka z dysku wyciągnięta. Ktoś ma może taką płytę i wie jak to poustawiać? Od rana siedze w googlach jednak ostatnio ciężko znaleźć w nich coś konkretnego.

Edytowane przez WisnieR
  • Odpowiedzi 8
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

wyrzuć ICH9 oraz kanały IDE i zrestartuj aby OS samemu wgrał potrzebne sterowniki; dodatkowo z poziomu kontrolera sprawdź w jakim trybie pracuje dysk

btw

jeśli masz juz postawiony system a dopiero teraz dokupiłeś dysk to nie przejdziesz na AHCI bez dogrania sterowników do SATA a tych nie dograsz bez ponownej instalacji systemu; inaczej mówiąc - chcesz zmienić tryb? musisz zainstalować od nowa XP tyle, że tym razem ze zintegrowanym sterownikiem

Opublikowano

Nie widze nigdzie w BIOSie funkcji włączenia AHCI. Piszę, że głównym problemem jest to, że nie moge takich opcji jak włączenie SATA czy własnie AHCI znaleźć. Dysk był od momentu instalacji OS i podczas instalacji wgrywane były sterowniki RAID/SATA. Nie mam też pojęcia o czym do mnie pisze greah ale to normalne zjawisko na tym forum ;) Jak wyrzucić ICH9 i IDE?

Opublikowano

ICH to kontroler intela do dyskow podpietych interfejsem SATA, tak wiec wyrzucic go nie mozesz, IDE tez, bo to kontroler dyskow podpietych interfejsem ATAPI...

Wylaczyc ICH nie mozesz, w ogole dyski sata i urzadzenia nie beda pracowac na tym interfejsie.

MUSISZ gdzies miec opcje trybu dysku, no i przestawic z IDE na AHCI, masz pewnie trzy opcje IDE/AHCI/RAID

Podaj plyte g. jaka posiadasz, poczytam o niej dokladniej i powiem Ci gdzie co i jak.

Opublikowano

Nie widze nigdzie w BIOSie funkcji włączenia AHCI. Piszę, że głównym problemem jest to, że nie moge takich opcji jak włączenie SATA czy własnie AHCI znaleźć. Dysk był od momentu instalacji OS i podczas instalacji wgrywane były sterowniki RAID/SATA. Nie mam też pojęcia o czym do mnie pisze greah ale to normalne zjawisko na tym forum ;) Jak wyrzucić ICH9 i IDE?

Wyrzuć je w menadżerze urządzeń, i restartuj OSa, żeby zainstalował je sobie sam ponownie - o tym pisał Greah.

Opublikowano

myszkując w biosie poszukaj opcji pt. Compatibility/Native w ustawieniach dysku bo pod tą nazwą może się kryć tryb zgodności z IDE jeśli przełączysz/wyłączysz wspomnianą opcje przełączysz kontroler dysków w nalerzyty trybn pracy... jeżeli przełączasz dysk systemowy możesz stracić możliwość uruchomienia systemu!

Opublikowano

No nie moge tego znaleźć. Porobie scrreny z BIOSa i mi może ktoś powie, która to funkca. Jeszcze jedno pytanie. Czy jak będe instalował WIndows 7 to musze przy inbstalacji wrzucać drivery SATA? Czy sam automaczynie wykryje, że to dysk SATA i zainstaluje odpowiednie sterowniki?