Mejm 15 269 Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2022 38 minut temu, LiŚciu napisał: Natomiast widzę to że ktoś miał taką wizję, tak rozpisał scenariusz i tak to zrobił reżyser. Inny scenariusz będzie zakładał ociekających teściem super mężczyzn a inny jeszcze przedstawi grupe dzieciaków jako super lek na zło całego świata. Nie rozumiem jednak czemu Wam tak to przeszkadza w filmie rozrywkowym, który już z założenia (obcy najeźdźca) jest mocno umowny. Nikomu nie przeszkadza, ze w filmie glowna role gra kobieta, nie wiem ile razy mam to pisac. Ta postac (indianki) jest po prostu zle napisana. Zrozum, ze jak ktos krytykuje film, w ktorym gra glowna role baba to nie znaczy, ze nie lubi bab i jest prawakiem. A to probujesz (z Figarem) tutaj nam wmowic. Cytuj Odnośnik do komentarza
LiŚciu 1 320 Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2022 (edytowane) No właśnie problem w tym ze ta postać (Indianka) w tym filmie jest dobrze rozpisana i zagrana. W recenzjach również właśnie ta postać zbiera najwiecej pochwał. Dlatego szukam innego podłoża ponieważ niespecjalnie jest się do tej postaci o co przywalić. Film ma sporo innych słabych rzeczy jak CGI czy inne bzdury fabularne ale główna postać kobieca jest bardzo dobra w tym filmie. Edytowane 22 Sierpnia 2022 przez LiŚciu Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 191 Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2022 no ale mężczyźni na początku filmu każą jej gotować. Cytuj Odnośnik do komentarza
adi 189 Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2022 23 minuty temu, LiŚciu napisał: No właśnie problem w tym ze ta postać (Indianka) w tym filmie jest dobrze rozpisana No właśnie tak nie bardzo. Gdyby zamiast młodej lindianki był młody indianin zajmujący się kowalstwem, czy rolnictwem tez byłoby to rażące. Chodzi o to,że ta młoda Indianka gdzieś tam po kryjomu czasem sobie ćwicząca wyjaśnia doświadczonym myśliwym co oznaczają połamane krzaczki i ślady na ziemi. Cwicząc toporkiem rzucanie do celu walczy wręcz lepiej niż zaprawiony w boju wojownik.Ma psa, który okazuje się jakimś uber wilkołakiem myśliwsko-zabijająco-teleportującym. No, ale wiadomo-kobieta-jak się czepiasz to pewnie się boisz kobiet i nie kumasz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Observer 10 257 Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2022 17 minut temu, LiŚciu napisał: Film ma sporo innych słabych rzeczy jak CGI czy inne bzdury fabularne ale główna postać kobieca jest bardzo dobra w tym filmie. Pod koniec pierwszego Predatora Arnold jest zniszczony psychicznie i fizycznie walką, całe to przeżycie go zmieniło, kazało zmienić podejście do wszystkiego co umiał i zamiast walczyć jak żołnierz musiał zamienić się w łowcę walczącego przy pomocy pułapek, stracił przyjaciół i przeszedł piekło które zostawi na nim PTSD - nawet przypakowany i przerysowany bohater akcyjniaka kończy film jako ofiara, inna osoba niż na początku. Pod koniec Prey dziewczynka która przeszła to samo wraca dumna z trofeum jak gdyby wygrała konkurs w wesołym miasteczku, chuj w martwego brata, kto by się przejmował jakimś tam tfu mężczyzną, ona pokazała girl power i nic innego się nie liczy. Nie zmieniła się ani trochę, od początku uważała się za wojowniczkę, tylko wreszcie wredny wioskowy patriarchat przyznał jej rację i należny tytuł. Humorek gitówa. Gracze: "śWiEtNiE nApIsAnA pOsTaĆ". 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
LiŚciu 1 320 Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Godzinę temu, Observer napisał: Pod koniec pierwszego Predatora Arnold jest zniszczony psychicznie i fizycznie walką, całe to przeżycie go zmieniło, kazało zmienić podejście do wszystkiego co umiał i zamiast walczyć jak żołnierz musiał zamienić się w łowcę walczącego przy pomocy pułapek, stracił przyjaciół i przeszedł piekło które zostawi na nim PTSD - nawet przypakowany i przerysowany bohater akcyjniaka kończy film jako ofiara, inna osoba niż na początku. Pod koniec Prey dziewczynka która przeszła to samo wraca dumna z trofeum jak gdyby wygrała konkurs w wesołym miasteczku, chuj w martwego brata, kto by się przejmował jakimś tam tfu mężczyzną, ona pokazała girl power i nic innego się nie liczy. Nie zmieniła się ani trochę, od początku uważała się za wojowniczkę, tylko wreszcie wredny wioskowy patriarchat przyznał jej rację i należny tytuł. Humorek gitówa. Gracze: "śWiEtNiE nApIsAnA pOsTaĆ". No indianka nie miała szans na PTSD. Pewnie gdyby walneła sobie po akcji różowe winko z koleżanką i robiła paznokcie to by się pewnie poczuła jakoś nieswojo po walce z Predatorem. Poszła by do lokalnego psychologa i by stwierdził zespół stresu pourazowego. Za bracholem myślę żę tęskniła dopiero później, bo to pewnie była pierwsza śmierć indianca od kilku dekad. Może gdyby indianie biegali z gołymi dupami po lasach i preriach z dzidami i łukami walcząc z lwami, niedźwiedziami czy panterami to by częściej ktoś umierał. A tak to zaskoczenie. Przecież braciak zawsze wracał z lasu, c`nie. No i jeszcze czemu nie zmieniła taktyki? Może zapomniała karabinów i granatników wziąć z tipi to by miała szanse na zmianę tatyki a tak to zostały tylko pułapki. Observer: "nie była Arnoldem, była chujowa" Cytuj Odnośnik do komentarza
kotlet_schabowy 2 671 Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2022 (edytowane) A ja się pobawię w adwokata diabła, mimo że (co może kojarzą niektórzy z moich postów) raczej jestem uczulony na wszelkiego rodzaju propagandę SJW w popkulturze i rzygam wciskanymi w mainstreamowym kinie kliszami "facet to świnia/szowinista/nieracjonalny agresor/ciamajda". Moim zdaniem Prey ma po prostu gorzej napisane, płytsze postacie i chwyta się prostych tropów fabularnych, również "zaangażowanych społecznie" w dzisiejszym stylu. Ale nie robi to z niego z automatu jakiegoś mocno feministycznego wysrywu na poziomie chociażby Kapitan Marvel, gdzie było to po prostu nie do wytrzymania, a cierpiała na tym jakakolwiek głębia postaci. W Prey bardziej odczuwam te schematy jako wadę scenariusza, a nie jakąś specjalnie mocną agendę. Tak, sam fundament historii uderza w modną obecnie narrację, ale z drugiej strony patrząc, czy wątek zbuntowanej wobec narzuconej jej roli dziewczyny, usiłującej udowodnić swoją wartość "bigotom", to jakaś nowość w kinie rozrywkowym? Przez większość filmu Naru daje sobie radę (albo i nie) raczej ze względu na umiejętności "zbierackie" i tropicielskie, niż stricte waleczne (a o to zawsze chodziło w starych Predatorach). No dobra, ta przewaga w solówce z kolegą z plemienia to już naciągana była, no i sama końcowa walka, ale kurwa, to nadal tylko film akcji xD. A poza tym? Często jej coś nie wychodzi albo ratuje się fartem, ucieczką albo dzięki czyjej pomocy, więc nie ma tu motywu Mary Sue. Koniec końców Spoiler Predatora wzięła sposobem, a i tak już był mocno "podmęczony". Są tu "silne, pozytywne postacie męskie" (wiem, że dostrzeganie zalety w czymś, co powinno być normalności, brzmi śmiesznie, no ale rozmawiamy w kontekście nachalnej ponoć propagandy). Pomijam przerysowanych Francuzików, ale im to akurat dobrze tak xD Inaczej mówiąc, propaganda może być mocniejsza i słabsza, uważam, że w Prey jej poziom jest akurat zjadliwy i trudno mi się złościć na siłę tylko dlatego, że było parę mało subtelnych aluzji typu WOMAN STRONG. No chyba, że już się przyzwyczaiłem do walenia propagandą jak łopatą prosto w mordę i teraz odbieram jako zaletę lekkie spuszczenie z tonu xD Także no nie spodziewałbym się, że w tego typu dyskusji będę "bronił" twórców, ale po prostu film w mojej ocenie nie zasługuje na tak kategoryczne zaszufladkowanie i poniekąd przekreślenie. Widocznie jestem simpem. Edytowane 22 Sierpnia 2022 przez kotlet_schabowy 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Pupcio 18 289 Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Przed chwilą obejrzałem, dobrze się bawiłem, baba specjalnie nie wkurzała ale polubić też jej za co nie ma, najśmieszniejszy rzeczywiście jest ten pies xD No spoczko film na wieczór ale matury nie ma co pisać. btw. baba pokonała Kosmicznego predatora xDD Cytuj Odnośnik do komentarza
Butt 3 423 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 15 godzin temu, Pupcio napisał: btw. baba pokonała Kosmicznego predatora xDD Nawet Real Madryt czasami przegrywa, to i Predator może. Cytuj Odnośnik do komentarza
Shen 9 610 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 15 godzin temu, Pupcio napisał: btw. baba pokonała Kosmicznego predatora xDD W komiksach, to jedna nawet wygrała z predatorem na gołe pięsci Tutaj chociaz był mocno osłabiony już miedzy innymi po walce z jej bratem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Pupcio 18 289 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Klasyczek. Chłopy odwaliły brudną robote a baba zgarnia przywileje btw. Zmienili troche design mordy predatora czy mi się wydawało? Już mi się spać chciało więc mogło mi się wydawać że troche inny miał ryjec niż ten znany i lubiany Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 269 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Inny ryjec bo inny gatunek. A jakby mi ktos strzelil z 2m w glowe z pistoletu to tez bym sie czul "oslabiony" xD Cytuj Odnośnik do komentarza
Shen 9 610 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Zmienili, zjebany jest. Ogólnie kostium wygląda gorzej niż ten z jedynki który ma 35 lat 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Pupcio 18 289 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 21 minut temu, Mejm napisał: Inny ryjec bo inny gatunek. A jakby mi ktos strzelil z 2m w glowe z pistoletu to tez bym sie czul "oslabiony" xD predatorzyca? To by wyjaśniało że nawet zwykły wilk potrafił mu zadać dmg Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 269 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Gatunek nie plec. Cytuj Odnośnik do komentarza
gekon 1 787 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Mejm, podziwiam samozaparcie i nadmiar wolnego czasu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 269 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Ale do czego pijesz Stasiu, do bycia liderem opinii w temacie swojej ulubionej firmowej marki czy do naje.bania 30k postow? Cytuj Odnośnik do komentarza
Nemesis 1 268 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Akurat ten film, jak mało który, podejmuje kwestię bagatelizowania kobiet w historii. Tak napisano tę postać. Wojownicy mają swoje rdzenne przekonanie, że najlepszymi myśliwymi są oni, żadna kobieta nie jest w stanie im dorównać. Stawiają na tężyznę fizyczną i refleks. Znają schematy przyrody, więc nie zwracają uwagę na szczegóły, które dostrzega Naru, szczegóły nieadekwatne do tego świata. Do tego, dyskryminują rady Naru. To bohaterka zdana sama na siebie, w męskim świecie. W filmie nie pojawia się żada inna postać żeńska w plenerze. Komando Arnolda nie znali praw dżungli. Zresztą, jednym z błędów w Predatorze jest chyba absencja jakichkolwiek innych zwierząt (możliwe, że mi pamięć szwankuje). Po części wynika to z obecności Predzia gdzieś tam. To dwa inne filmy, gdzie jedynym łącznikiem jest naturalny plener. Prey jedyne co robi źle to zbyt szybko ujawnia antagonistę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Plugawy 3 661 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 I antagonista dostaje za mały dmg od niedźwiedzia. Pistolet też znerfili Cytuj Odnośnik do komentarza
Humulus 820 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 (edytowane) 5 minut temu, Nemesis napisał: Zresztą, jednym z błędów w Predatorze jest chyba absencja jakichkolwiek innych zwierząt (możliwe, że mi pamięć szwankuje). Po części wynika to z obecności Predzia gdzieś tam. W Predatorze mamy wrony, węża, skorpiona, jakiegoś futrzastego zwierzaka podobnego do skunksa i dziką świnię. Edytowane 23 Sierpnia 2022 przez Humulus Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 269 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Jest tez Sexual Tyranosaurus. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 139 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 nie zatrzymujcie tej karuzeli śmiechu... Cytuj Odnośnik do komentarza
Nemesis 1 268 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 A mi się Prey podobał. Jak każdy film, ma swoje wady ale to ogółem ciekawe widowisko. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 191 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 film tylko poprawny, ale branża jest tak w kiepskim stanie, że nawet spoko-przeciętny, dziesiąty film o predatorze wzbudza ekscytację. Do tego CGI. Film sprzed 30 lat lepiej to ogarnął. Coś jest nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 139 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi