Skocz do zawartości

Komiksy: wasze zdanie i ulubione tytuły

Komiks: Be czy cacy?  

185 użytkowników zagłosowało

1. 1. Komiks: Be czy cacy?

• Cacy
      232
    • Be
      7
    • Wisi mnie to
      15

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ktoś czytał najnowszy zeszyt Funky Koval'a? Warto zainwestować?

Jeżeli chcesz w ogóle zobaczyć co to za twór w żadnym wypadku nie kupuj, lepiej ściągnij, przejrzyj (jak dasz radę) i wyrzuć z dysku, na nic więcej ten gniot nie zasługuje, a już więcej twórcy tego czegoś. Nie rozumiem, jak można było aż tak spierdolić Funky'ego.

Zresztą, poczytaj dowolne recenzje...

Właśnie skończyłem 10-ty i ostatni tom "Y-ostatni z mężczyzn" - jedno słowo, super!

Edytowane przez Andreal
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy serie Batman/Detective Comics ewntualnie Superman/Action Comics są ze soba powiązane? Czytając np. Batmana, będę musiał także czytać równoległe wydanie Detective bo historia z Batka ma swoje przedłużenie w DC czy może te wydania ida fabularnie równolegle i mogę się skupić na jednej serii?

Opublikowano (edytowane)

Spokojnie możesz skupić się na jednej serii, obecnie Batman i Action Comic są lepsze. Batman&Robin jest świetne też w New 52.

Edytowane przez Hela
Opublikowano

BM_NOTO_booklet_cvr.jpg

SHIT JUST GOT REAL

Kurfa, muszę najpierw nadrobić Green Lantern i zabrać się za "Court" ! Co trzeba czytać przed eventem ? Sam Batman starczy, czy też wszystkie zeszyty z Bat-rodziny.

Opublikowano

sam batman styka, ew. nightwing, ale niekoniecznie. nowy wolumin zielonej latarni tez zaje.bioza - najpierw prze jakieś pięć numerów koncentruje się na sinestro, a teraz johns rzuca całkiem nowe światło na indigo tribe. reszta tytułów z gl to średniawka - najciekawsze chyba "the new guardians".

Czy serie Batman/Detective Comics ewntualnie Superman/Action Comics są ze soba powiązane? Czytając np. Batmana, będę musiał także czytać równoległe wydanie Detective bo historia z Batka ma swoje przedłużenie w DC czy może te wydania ida fabularnie równolegle i mogę się skupić na jednej serii?

są odrębne fabularnie, ale w wypadku większego eventu uzupełniają się. w new 52 action comics to początki działalności supermana, a superman to "aktualne" wydarzenia.

Opublikowano

sam batman styka, ew. nightwing, ale niekoniecznie. nowy wolumin zielonej latarni tez zaje.bioza - najpierw prze jakieś pięć numerów koncentruje się na sinestro, a teraz johns rzuca całkiem nowe światło na indigo tribe.

Johns nawet z Aquamana potrafi zrobić ciekawą lekturę. On (Aquaman, Green Lantern, Justice League) i Snyder (Batman, Swamp Thing) to najwyższy poziom w DC obecnie.

Z mniej popularnych serii new 52 polecić mogę śmiało Animal Mana, zwłaszcza jak ktoś czyta Swamp Thing, bo zbliża się cross-over.

Opublikowano

Zlapalem mega zajawke na Batmana i postanowilem zaczac czytac komiksy z nim, jednak nie mam pojecia od czego zaczac. Znalazlem w internecie wydanie TM-Semic 1991-1997, jednak nie wydaje mi sie, aby byl to poczatek. Tak wiec, prosilbym o jakies informacje jak zabrac sie za czytanie komiksow z Batkiem, tak jak wychodzily chronologicznie.

Opublikowano (edytowane)

Jak chcesz moge ci przeslac link do paczki [wstawilbym tutaj, ale nie wiem czy to dozwolone] za ktorej czytanie powoli sie zaczynam zabierac, oto zawartosc:

Batman: Year One

Batman and the Monster Men

Batman and the Mad Monk

Batman: The Man Who Laughs

Batman: Gothic

Batman: The Long Halloween

Catwoman: When in Rome

Batman: Haunted Knight

Batman: Dark Victory

Batman Chronicles: The Gauntlet

Robin: Year One

Batgirl: Year One

Batman: Tales of the Demon

Batman: A Death in the Family

Batman: The Killing Joke

Batman: Arkham Asylum

Batman: Son of the Demon

Batman: Bride of the Demon

Batman: Birth of the Demon

Batman Black and White Volume 1

Batman: Hush

Gotham Central

Detective Comics 821-834, 840-850, 853-860

Batman 655-658, 663-669, 672-683, 686, 700

Final Crisis

Batman and Robin 1-12

Red Robin 1-13

Batgirl 1-11

Batman: The Return of Bruce Wayne 1-2

Joker

Dark Knight Returns

Na troche chyba powinno starczyc

Z tego co koles napisal w opisie to jest to ulozone chronologicznie tak jak trzeba.

Nie wiem czy to w pelni optymalny zestaw, ale przynajmniej wszystko jest w jednym miejscu zebrane.

Edytowane przez Yabollek007
  • Plusik 3
Opublikowano

Wampirze przygody Batmana (Red Rain, Crimson Mist, Bloodstorm...) powiązane są jakoś chronologicznie?

Opublikowano (edytowane)

the manhattan projects (jonathan hickman)

saga

road rage (king sr. & jr)

peter panzerfaust

conan the barbarian (pisany przez brian wooda - tego od dmz)

to tak na szybko z głowy

Edytowane przez tk___tk
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

chce sie wziac za komiksy o iksmenach. jakie serie w jakiej kolejnosci czytac? jest tego tyle, ze nie wiem od czego zaczac.

z tego co znalazlem w necie to najwazniejsze serie to uncanny xmen, xmen i uncanny xforce. jakas konkretna kolejnosc? cos jeszcze?

Edytowane przez Ölschmitz
Opublikowano

chce sie wziac za komiksy o iksmenach. jakie serie w jakiej kolejnosci czytac? jest tego tyle, ze nie wiem od czego zaczac.

z tego co znalazlem w necie to najwazniejsze serie to uncanny xmen, xmen i uncanny xforce. jakas konkretna kolejnosc? cos jeszcze?

Jak sam słusznie zauważyłeś, serii oraz różnego rodzaju spin offów z iksami jest dzisaj tyle że może od tego rozboleć głowa.Według mnie nie ma kolejności,czytaj jak leci.Ja zacząłem czytać x-menów prawie 20 lat temu od TM-Semic,a teraz też czytuje nowośći i za wiele to się nie pozmieniało :)

polecam ci tą serię http://www.ookamireunion.com.pl/projekty_xforce.php

Opublikowano

akutalnie czytam swamp thing i animal mana z nowosci. swietne. niedlugo wezme sie za te 3 nowe serie o nietoperzu (batman, dc i dk). one sie jakos przecinaja? czytac po jednym numerze z kazdego czy leciec z jedna, a potem z druga seria?

skonczylem ostatnio tez punisherMAX, 22 zeszyty czy jakos tak. zaje.bista sprawa. seks, brutalnosc, realizm (oczywiscie nie zawsze). naprawde dobra rzecz.

Opublikowano

@ Ölschmitz Ja zacząłem od Dark Knight bo uwielbiam Kreske Davida Fincha;)

Punisher max to mistrzostwo! najlepsza seria o Franku jaką kiedykolwiek czytałem.

Bardzo mocno polecam ci ten komiks http://kulturopolis.pl/2053,batman-zabojczy-zart-%28egmont%29.html

Jeśli nie czytałeś go jeszcze za czasów TM-Semic to nadrób zaległości,najbardziej kultowa historia o gacku.

Opublikowano

ale punisherMAX te 20-pare numerow czy ta dluga serie 70-pare? ja skonczylem ta krotka, teraz sie zabieram za ta dluga.

a co do batmana to wlasnie przeczytalem, ze tam jakis konkretniejszy arc jest teraz i to sie rozciaga na wszystkie serie. takze chyba bede czytal po kolei tak jak to wszystko wychodzilo.

Opublikowano (edytowane)

no to jeśli ci się podobało, a jednocześnie pisałeś, że szukasz czegoś dobrego o x-menach to koniecznie zacznij "wolverine & the x-men" również pisane przez jasona aarona. bat-tytuły przecinają się wyłącznie w wypadku tie-in'ów do "night of the owls" (czyli nr. 9 obu tytułów + jeszcze "nightwing", "batgirl", "batman & robin", "all-star western", "batwing", "red hood & the outlaws" i "birds of pray"). to właśnie za "batmana & robina" polecałbym ci się zabrać w drugiej kolejności po głównej serii snydera.

btw punishera max zaczęła się jakaś nowa mini-seria:

Mx3YW.jpg

w głównym uniwersum też już od roku punisher gości i wymieniany jest jako jeden z ciekawszych nowych zeszytów.

wracając do x-tytułów to mogę wkleić mój post z przed paru stron i trochę go skomentować:

w przypadku x-menów nie jest to żaden reset tylko nowe status-quo. w wyniku małego konfliktu światopoglądowego między summersem i loganem (masz to przedstawione w pięcioczęściowej serii "schism") x-meni podzielili się na dwa teamy. pierwszy to m.in. wolverine, beast, kitty pryde i iceman prowadzący szkołę dla młodych mutantów w odbudowanym westchester ("wolverine & the x-men") i resztę rozdzieloną z kolei na mniejsze grupy zadaniowe stacjonujące na utopii ("uncanny x-men", "x-men", "new x-men", "x-men legacy", "generation hope"). ważniejsze dla ogólnej orientacji w tym co się teraz dzieje w tym uniwersum jest jednak przeczytanie całego "second coming". po tym jak scarlet witch zredukowała populację mutantów do ok. 200 (pozbawiając resztę mocy) pojawia się jedna nowa mutantka - hope. high evolutionary, mr. sinister i inni próbują ją zlikwidować, a żeby temu zapobiec summers wysyła ją z cable'm do przyszłości. ten event rozciągą się również na poprzedni wolumin "x-force". z wcześniejszych rzeczy fajny jest run granta morrisona w "new x-man" (chyba od numeru 118).

w tym momencie "generation hope" zostało skasowane po tym jak większość mutantów zbuntowało się przeciwko hope, a ona sama stała się głównym obiektem wielkiego cross-overa, który trwa teraz w uniwersum marvela i trwać będzie pół roku (do września). po kolei:

wolverine & the x-men - zdecydowanie najlepszy tytuł z x-menami obecnie. aaron pisal wolverine'a przez dłuższy czas w jego solowym tytule więc wie z czym to się je, a tutaj dodatkowo oprócz klasycznych postaci w obsadzie szkoły mamy pare znakomitych stosunkowo nowych postaci (pokojowo nastawiony brood, quentin quire - poteżny telekinetyk z anarchistycznym zacięciu, genesis - nastoletnie wcielenie apokalipsa wprost z kart "uncanny x-force", wojowniczo nastawiony książe z imperium shiaar + toad jako wożny i krakoa czyli wielki mutant na grzbiecie którego stoi sama szkoła). miejscami naprawdę zabawny i przewrotny komiks dodatkowo umocniony znakomitymi rysunkami chrisa bachallo.

uncanny x-men - drugi wolumin głównego tytułu x-menach, który w pierwszym doliczył się 544 numerów. klasyczny pełen akcji komiks ze znanymi i rozpoznawalnymi postaciami w rolach głównych (cyclops, emma frost, storm, namor, magneto, colossus, jego siostra magik + hope i danger. dwa naprawdę fajen arci do tej pory no i jak większość tytułów z obozu x-menów i avengerów po nr 10 wpisuje się w roster "avengers vs x-men"

x-men - trzydzieści jak do tej pory numerów, tytuł ten zaczął się chyba w okolicach całkiej fajnej historii o wampirach z x-menami w roli głównej. warto się za to zabrać bo od 30-numeru obowiązki scenarzysty przejął brian wood (twórca znakomitego "dmz"). w rolach

głównych po schizmie: storm, colossus, warpath, jubilee (w wampirzej formie), domino i psylocke

uncanny x-force - tu nie ma co się rozpisywać, must-read zwłaszcza do zakończenia dark angel saga bo potem poziom trochę siada

astonishing x-men - cyclops w roli głównej, nic ciekawego.

x-men legacy - tytuł wielokrotnie zmieniający nazwy, numeracje itd. w założeniu obecnie ma koncentrować się na rogue i reszcie x-menów którzy zdecydowali się stanąć po stronie wolverine podczas schizmy (gambit, frenzy, rachel gray). od paru numerów naprawdę bardzo dobry poziom.

new x-men - team no-nejmów stacjonujący w san francisco. nie zawracałbym sobie głowy.

jeśli chodzi o inne tytuły to jest ich zatrzęsienie i naprawdę trudno wybrać dobry moment żeby się wstrzelić zwłaszcza, że zmieniają one nazwy, przejmują numeracje a składy osobowe nigdy nie są takie same przez dłuższy czas. ogólnie przyjmuje się, że przełom lat 80tych i 90tych to najlepszy okres ("days of future past" itd). zawsze możesz zacząć od pierwszego numeru wydanego w 1963, ale tych komiksów nie czyta się za dobrze jeśli już przyzwyczaisz się do dzisiejszych standardów. tak jak pisałem polecam czterdziesto-paro numerowy run granta morrisona w "the new x-men" wydawane swego czasu nawet w polsce przez dobry-komiks, zwłaszcza, że wiesz czego się spodziewać po przeczytaniu batmana.

Edytowane przez tk___tk
Opublikowano

czyli z iksmenow wziac sie za

wolverine & the x-men

uncanny x-men vol. 2

uncanny x-force

reszte bym raczej odpuscil. mozna sie za to zabrac majac tylko podst. wiedze na temat iksmenow? czy musze znac jakies konkretne wydarzenia?