Skocz do zawartości

The X Files - 1993 - Fox

Shago

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Sep napisał:

Można w Polsce gdzieś legalnie obejrzeć wszystkie sezony na jakimś serwisie streamingowym? Czy trzeba kombinować samemu?

Na Disneyu masz wszystkie.

Zmęczyłem ostatnio pierwszy sezon, ale jakoś tak...

• Plusik 1
  • Dzięki 1
Opublikowano

Kocham klimat X-Files, kocham klimat lat 90., kocham Duchovnego, ale nie kocham seriali z horrendalną liczbą sezonów i odcinków. Niestety nie mam tyle czasu, żeby łykać tyle epizodów, biorąc pod uwagę, że ten serial jest proceduralem. 3-5 sezonów po 12 odcinków? Stonks. 11 sezonów? Meh.

Opublikowano

Też lubię klimat i tematykę X-Files, ale po obejrzeniu 1. sezonu miałem już przesyt i nie wróciłem, a pewnie ominęło mnie sporo dobrych odcinków potem. Chyba dobrym pomysłem jest oglądać wybiórczo polecane epy.

Opublikowano

No latają po sieci listy "must watch" poszczególnych epków. The best off plus wątek główny Palacza i szlamu.

Struktura serialu jest na tyle przystępna, że ominięcie części odcinków nic nie boli z racji tego, że lwia cześć to zamknięte epizody.

Opublikowano

Epek z rodziną Pilos /jak jogurty  i inne nabiały w Lidlu/ dosyć spoko, ale bez wodotrysków i leghend jak w internetach piejo kury piejo.

Opublikowano

Zawsze można sobie obczaić co lepsze odcinki monster of the week. Od trzeciego sezonu do ekipy twórców dołączył Vince Gilligan i on też stworzył wiele najlepszych odcinków.

Opublikowano

Nie no chyba bym oszalał, żeby w ten sposób oglądać. Jak całość, to całość

Opublikowano

Ja już dawno temu się zabierałem za całość, dopiero home office stworzył idealne warunki na nadrabianie zaległości. Cały House chyba w miesiąc wjechał. Wszystkie sezony Walking dead i spin offów zrobiłem w dwa.

Opublikowano
23 godziny temu, krupek napisał:

Też lubię klimat i tematykę X-Files, ale po obejrzeniu 1. sezonu miałem już przesyt i nie wróciłem, a pewnie ominęło mnie sporo dobrych odcinków potem. Chyba dobrym pomysłem jest oglądać wybiórczo polecane epy.

W dniu 17.01.2016 o 19:38, Masorz napisał:

Dobrze, to zgodnie z obietnicą podaję swoją subiektywną listę odcinków Eksfajli, które trzeba obejrzeć. Szczególnie przed premierą 10ego sezonu.

Sezon 1:

"Pilot"
"Deep Throat"
"Squeeze"
"Conduit"
"Ice"
"Fallen Angel"
"Beyond The Sea"
"E.B.E."
"Darkness Falls"
"The Erlenmeyer Flask"

Sezon 2:

"Little Green Men"
"The Host"
"Duane Barry"
"Ascension"
"One Breath"
"Red Museum"
"Die Hand Die Verletzt"
"Colony"
"End Game"
"Humbug"
"F. Emasculata"
"Anasazi"

Sezon 3:

"The Blessing Way"
"Paper Clip"
"Clyde Bruckman's Final Repose"
"Nisei"
"731"
"War Of The Coprofages"
"Syzygy"
"Piper Maru"
"Apocrypha"
"Pusher"
"Jose Chung's 'From Outer Space"
"Talitha Cumi"

Sezon 4:

"Herrenvolk"
"Home"
"The Field Where I Died"
"Musings of a Cigarette Smoking Man"
"Tunguska"
"Terma"
"Paper Hearts"
"Leonard Betts"
"Memento Mori"
"Tempus Fugit"
"Max"
"Synchrony"
"Small Potatoes"
"Zero Sum"
"Gethsemane"

Sezon 5:

"Redux"
"Redux II"
"Unusual Suspects"
"The Post-Modern Prometheus"
"Christmas Carol"
"Emily"
"Kill Switch"
"Bad Blood"
"Patient X"
"The Red and the Black"
"The Pine Bluff Variant"
"Folie A Deux"
"The End"

"The X Files: Fight The Future" - film umiejscowiony pomiędzy tymi sezonami.

Sezon 6:

"The Beginning"
"Drive"
"Triangle"
"Dreamland"
"Dreamland II"
"How The Ghost Stole Christmas"
"S.R. 819"
"Tithonus"
"Two Fathers"
"One Son"
"Monday"
"Arcadia"
"The Unnatural"
"Biogenesis"

Sezon 7:

"The Sixth Extinction"
"The Sixth Extinction II: Amor Fati"
"Millennium"
"The Goldberg Variation"
"The Amazing Meleeni"
"Sein Und Zeit"
"Closure"
"X-Cops"
"En Ami"
"Hollywood A.D"
"Je Souhaite"
"Requiem"

Sezon 8:

"Within"
"Without"
"Roadrunners"
"Redrum"
"Via Negativa"
"The Gift"
"Per Manum"
"This Is Not Happening"
"DeadAlive"
"Three Words"
"Vienen"
"Alone"
"Essence"
"Existence"

Sezon 9:

"Nothing Important Happened Today"
"Nothing Important Happened Today II"
"4-D"
"Trust No 1"
"John Doe"
"Provenance"
"Providence"
"Improbable"
"Jump the Shark"
"William"
"Release"
"The Truth"

"The X Files: I Want To Believe" (mitologicznie nie ma prawie nic, ale trzeba obejrzeć żeby wiedzieć w jakim momencie życia są Mulder i Scully oraz ich relacje)

Pogrubioną czcionką macie odcinki mitologiczne a zwykłą tak zwane Monster Of The Week (chociaż potwory to są może w połowie).
Jak dla mnie, to jest absolutne minimum i zachęcam do obejrzenia każdego, gdyż nie ma seriali aż tak zajebistych jak The X Files.
Mój serial życia, i któryś tam rewatch z kolei tylko to utwierdza i że nie jest to tylko zasługa sentymentu.

Proszę uprzejmie.

• Dzięki 1
Opublikowano

O ku.rwa ile tego jest. W latach 90 to wszystko wyemitowali? Bo wydaje mi sie ze az tak dlugo on nie trwal. No i chyba byl nadawany raz na tydzien wiec stawiam na jakies 5 sezonow. Film na pewno byl w kinach.

Opublikowano

Właśnie oglądam 20 odcinek pierwszego sezonu, o zaginionych drwalach w lesie i jedną z ról gra Titus Walliver, czyli Hary Bosch. Ciekawie ilu się trafi jeszcze znanych obecnie aktorów, którzy nie koniecznie byli znani w latach 90.

IMG20231205212930.jpg

Opublikowano
47 minut temu, YETI napisał:

Właśnie oglądam 20 odcinek pierwszego sezonu, o zaginionych drwalach w lesie i jedną z ról gra Titus Walliver, czyli Hary Bosch. Ciekawie ilu się trafi jeszcze znanych obecnie aktorów, którzy nie koniecznie byli znani w latach 90.

IMG20231205212930.jpg

Morde kojarze zwielu produkcji, ale type zazwyczaj epizody grał.

W pierwszym sezonie przegapiłeś,

Przechwytywanie.JPG.915ce865513c9d93140e350c09b7c532.JPG

pozniej jeszcze bedzie naczelny czarny charakter wielu seriali

obraz.png.965df7acdf06dc814e16a0cee0d3898b.png

Kończe drugi sezon powoli, o ile w pierwszym obcy to jeszcze nie było wiadomo, czy istnieją, czy to jakaś legenda, to

Spoiler

w drugim się nie pierdola, klony, statki kosmiczne, łowcy obcych :niki:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 30.11.2023 o 20:34, Shen napisał:

Jestem po siedmiu odcinkach drugiego sezonu i dużo lepiej wchodzi niż pierwszy. Gęsty klimat, ciekawsze historie.

Odcinek z mutantem nurkującym do toi toiow :banderas:

Ale człowiek musiał mieć mocną psyche oglądając to w wieku 10 lat, a może i zamykał oczy, już nie pamiętam.