Skocz do zawartości

Błędy w PE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja oprócz ww. zauważyłem jeszcze 2 kwiatki :)

"Alarm ucichł, zatem wróciłem - kompletnie nieniepokojony".

"Postać Seana nieźle pomyślano" (chyba przemyślano :P )

A wyjaśnisz nam, co masz na myśli? Bo mylisz się w obu przypadkach.

Pora założyć temat "Czytelnicy punktują rzeczy, które w ich opinii są błędami, ale nie wiedzą, że nie mają pojęcia o czym piszą".

Skoro się myli to mu wyjaśnij o co chodzi. Bo ten temat jest właśnie po to.

Cris - temat polega na wyjaśnianiu, dlaczego poprawne zdanie w PE jest poprawne? To może być czasochłonne ;)

Cold, tak jak krytyka powinna być kulturalna (a najlepiej jeszcze konstruktywna), tak wytykanie błędów powinno być... wytykaniem błędów. Wcześniej wytknięte rzeczy ("kilkanaście" coś tam z Saboteura) sprawiają, że pokrywa mnie rumieniec wstydu, ale jeśli ktoś punktuje urojone wpadki (i to dwie za jednym zamachem), no to sorry, opadają ręce.

• 2 tygodnie później...
Gość Grzegosz
Opublikowano

Zaden to w sumie blad ale z tego co mnie uczyli w szkole (a dawno to bylo moze jakies zmiany nastaly) to tysiace zapisujemy nastepujaco - 306473 a nie 306.473, 103524 a nie 103.524. Nie jestesmy w USA ani Japonii Panie Mazur ;)

bez kropek i przecinkow to i moze w szkole ucza, ale w obrocie powszechnie uzywa sie zapisu jak ponizej:

306.473,xx - polski

W szkole tego uczą, bo to jest poprawny zapis. W "obrocie" zapisu z kropkami używają ludzie, którzy tych zasad nie znają. Mam na myśli debili.

HyperKris - niezły z Ciebie wariat. Wklejasz dwa zupełnie poprawne zdania (sugeruję lekturę słowników), więc czego oczekujesz? ZgReDzIoLe mają zrobić w nim kilka błędów, żeby było dla Ciebie zrozumiałe? No bez przesady.

Opublikowano

Rozwala mnie to że wielu z was wytyka błędy stylistyczne lub literówki autorom tekstów w PE a sami nawet w tym dziale, piszecie nie wysilając się na użycie polskich znaków..wg was to nie są błędy?

Opublikowano

uważam inaczej, jeżeli poprawnie po polsku piszemy "błąd" to użycie słowa "blad" staje się niepoprawną formą zapisu danego wyrazu. Ale to tylko moja opinia, każdy ma prawo do własnego postrzegania problemu.

Opublikowano

Uzycie malej litery by rozpoczac zdanie to blad. Zreszta to nie temat by rozstrzasac kanony internetowej ortografii.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

hhee literówki mnie nie ruszają no chyba że ktoś mi zamiast wschód napisze "fzhut" to bym oniemiał

do tematu w ostatnim numerze w którym było o nowym korektorze butcheru :D

w hydeparku ocenzurowano słowo jednego ze zgredów g#wno gdzie obok butcher w swojej rameczce zapomniał ocenzurować słowa .... nie będę cytował. (zaczyna się na "dzi" i ma dużo wspólnego z zawodem który polega na dawaniu).

Nie czepiam się jakby co tylko do tematu moje spostrzeżenie

Pozdro z Łeby

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czepianie się poważniejszych błędów jest jeszcze ok (chociaż od tego już jest temat), ale żeby zaraz dopi.erdalać się literówek czy przecinków? Posrało kogoś?

Opublikowano

Nie kojarze typa z zadnego tekstu, dostal miejsce w hydeparku i jeszcze ma pretensje o literowke ;p

Nie kojarzysz, bo do tej pory w PE pisał SoQ (nick na forum SoQ_), który nie ma ze mną nic wspólnego -_-

• Plusik 1
Opublikowano

Nie kojarze typa z zadnego tekstu, dostal miejsce w hydeparku i jeszcze ma pretensje o literowke ;p

Jak nie kojarzysz to przekartkuj jeszcze raz uwazniej nowy numer i moze cos mojego autorstaw wypatrzysz :) Co do malego Q w HP, to po prostu tak wpisal je slkad :)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

2. Odnosimy się DO czegoś, prawda? A zatem nie "odnośnie zapowiedzi w poprzednim numerze" tylko "odnośnie DO zapowiedzi w poprzednim numerze". Jakby się zastanowić, to to drugie jest logiczne i po pewnym czasie - naturalne.

Mi polonistka przez 3 lata liceum o tym "trula", wiec tez jestem na to uczulony ;D

8.Gra konsolowa "Ojciec chrzestny" (przy okazji: nie "Ojciec Chrzestny")

Tu sie nie zgodze:

Dodatkowo względy zwyczajowe umożliwiają zapisywanie wielką literą każdego wyrazu rozpoczynającego nowy wers w wierszu (taki zapis stosowano dawniej, ale można go spotkać również współcześnie) oraz wyrazów wchodzących w skład tytułów książek, artykułów w gazetach itp.

tytuły książek, rozpraw naukowych (w tym ich rozdziałów i części), tytuły filmów, dzieł sztuki, ustaw, deklaracji, odezw itp., np. Lalka, Shrek (w przypadku tytułów wielowyrazowych tylko pierwszy wraz zapisujemy duża literą). Od wielkich liter zaczyna się oba człony tytułów: Pismo Święte, Nowy Testament, Stary Testament

W tym wypadku mowimy o tytule, ktory ma 2 czlony.

Opublikowano

2. Odnosimy się DO czegoś, prawda? A zatem nie "odnośnie zapowiedzi w poprzednim numerze" tylko "odnośnie DO zapowiedzi w poprzednim numerze". Jakby się zastanowić, to to drugie jest logiczne i po pewnym czasie - naturalne.

Mi polonistka przez 3 lata liceum o tym "trula", wiec tez jestem na to uczulony ;D

Zaraz wyskoczy pgr43283 i przypomni ze na poczatku zdania piszemi "Mnie" a nie "mi" :D

Opublikowano

Zaraz wyskoczy pgr43283 i przypomni ze na poczatku zdania piszemi "Mnie" a nie "mi" :D

I miałby rację ;)

A tak ogólnie to co jak co, ale profesjonalizm pisma do czegoś zobowiązuje :)

Opublikowano

8.Gra konsolowa "Ojciec chrzestny" (przy okazji: nie "Ojciec Chrzestny")

Tu sie nie zgodze:

Dodatkowo względy zwyczajowe umożliwiają zapisywanie wielką literą każdego wyrazu rozpoczynającego nowy wers w wierszu (taki zapis stosowano dawniej, ale można go spotkać również współcześnie) oraz wyrazów wchodzących w skład tytułów książek, artykułów w gazetach itp.

tytuły książek, rozpraw naukowych (w tym ich rozdziałów i części), tytuły filmów, dzieł sztuki, ustaw, deklaracji, odezw itp., np. Lalka, Shrek (w przypadku tytułów wielowyrazowych tylko pierwszy wraz zapisujemy duża literą). Od wielkich liter zaczyna się oba człony tytułów: Pismo Święte, Nowy Testament, Stary Testament

W tym wypadku mowimy o tytule, ktory ma 2 czlony.

No, mówimy. Cytuję: w przypadku tytułów wielowyrazowych tylko pierwszy wraz zapisujemy duża literą. Nie dotyczy to oczywiście dokładnego przytaczania angielskiego tytułu. Piszemy "Need for Speed: Hot Pursuit", ale nie napisalibyśmy "Potrzeba Prędkości: Gorący Pościg". Bogiem a prawdą (zwracam uwagę, nie pisze się "między Bogiem a prawdą"  ;) ), językoznawcy uważają taki styl za pretensjonalną i bezrefleksyjną kalkę z angielskiego, dokonywaną przez niedouczonych marketingowców.

A nie wielka litera?

Opublikowano

Nie wyskoczy, bo Wam za teksty nie płacę i nie mam prawa wymagać.

No kupujac PE placisz i masz prawo wymagac ;)

Na forum jednak zwyklem uzywac potocznego jezyka.

Opublikowano (edytowane)

Pg43283, ja również przywiązuję dużą wagę do poprawności językowej i w związku z tym pragnę zadać Ci pytanie. Czy jesteś w posiadaniu materiałów, które zawierają wszystkie zasady języka polskiego? Coś w stylu kompendium wiedzy. Nie ukrywam, że czasem nie mam pojęcia jak coś napisać, dotyczy to głównie zasad pisowni: oddzielnie lub łącznie. Z góry dziękuję. Pozdrawiam

Edytowane przez Tomil85