Skocz do zawartości

jedzenie studenckie - przepisy


Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dobra, to ja zacznę. najważniejsze jest dla mnie, żeby przygotować można było szybko i najlepiej od razu więcej na cały tydzień. zamieszczajcie swoje sprawdzone potrawy, które się kwalifikują.

 

"ale jestem najedzony z ryżem" by Grigori

 

dsc00003yu.jpg

 

składniki:

  • ryż zwykły
  • kostka rosołowa
  • curry
  • rama do pieczenia/masło
  • baleron w plasterkach
  • papryka ze słoika
  • pieprz
  • sos czosnkowy

 

czas przygotowania:

pierwsza porcja 30 minut

następne - 10 min

 

jak:

Gotujesz wodę na ryż. Jak się zagotuje, dodajemy kostkę rosołową i pół torebki curry, wstawiamy w to ryż. Ja daje do garnka 5 torebek i mam jedzenia na 5 dni/dużych porcji. 10 minut na wolnym ogniu. Hartujemy w zimnej wodzie i wysypujemy do pojemnika - jak ostygnie można wsadzić do lodówki i mieć etap gotowania ryżu z głowy w następnych dniach.

 

Bierzemy 3-5 plastrów baleronu i kroimy w kostkę (można dać też pierś z kurczaka, ale tutaj dochodzi rozmrażanie no i trzeba więcej, drożej etc.). To samo z papryką, ile kto lubi. Wrzucamy na patelkę z rozpuszczoną ramą do pieczenia/masłem i podsmażamy jak kto lubi, można popieprzyć - nie solić bo baleron jest słony. Jak już się podsmaży dodajemy porcje ryżu, mieszamy no i podgrzewamy jeśli był z lodówki żeby zimnego nie jeść, wiadomo. Dajemy to na talerz i lejemy sos, ale nie taki jak do pizzy, tylko sklepowy.

 

Jemy.

 

Dobre jest, choć wygląda prymitywnie. Taka namiastka shoarmy. ;]

Opublikowano

To coś ma OSIEM składników. To nie jest żadna kuchnia studencka. Dania kuchni studenckiej mają jeden składnik, ewentualnie dwa, jeśli zaliczać wodę. Jeśli kiedyś w życiu będę miał czas, żeby zrobić sobie danie z ośmiu składników, to będę bardzo szczęśliwy.

Opublikowano

Powiedzmy że to kompromis pomiędzy smakiem, a innymi cechami prostudenckimi.

 

@bountyhunter: a od kiedy curry jest słone? Możesz wsypać mniej, ale imo tyle to optimum żeby 5 paczek ryżu tym nasiąkło. Jak będzie mniej, to ryż wyjdzie bardziej biały niż żółty.

Opublikowano

Jak mieszkałem w akademiku i trzeba było nauczyć się jakoś gotować, bo ile można jajówę, to z pomocą przyszedł mi ten oto blog: http://student-gotuje.blogspot.com/ . Wybiera się po prawej zdobyte pożywienie i pojawiają się przepisy <emot_z_różdżką>. Tym cwanym sposobem odkryłem danie co się zowie "Makaryż z tuńczykiem". Polecam na ostro, np. z tabasco albo inną mieloną papryką.

Opublikowano

Ryż + surówka colesława. Tanie, proste - pyszne.

chryste panie...

 

 

Zaadoptowałem Twój przepis na coś, co można już nazwać "daniem". ;)

 

Dodałem pierś z kurczaka pokrojoną w paski i podsmażoną z randomową przyprawą do kurczaka, i do tego i ryżu sos tysiąca wysp. Znośne.

Opublikowano

Spróbowałem tego przepisu z pierwszego posta - z tą różnica, że zamiast baleronu wsadziłem podwawelską [burżuazja :)] i zapomniałem sosu czosnkowego kupić. Było dosyć dobre, lecz suche trochę. Aha, to curry faktycznie nie powoduje, że ryż jest słony [nie wiem, dlaczego mi się coś wcześniej ubzdurało], lecz muszę jeszcze odkryć sens jego użyteczności - przyznam szczerze, iż niezbyt wyczułem zmianę smaku pomiedzy ryżem 'normalnym', a ryżem ugotowanym z dodatkiem pół torebki tejże przyprawy. No, ale fajnie wygląda przynajmniej :)

Opublikowano (edytowane)

Dobre i proste jest risotto. Składniki:

-ryż

-kostka rosołowa

-dowolne składniki znalezione w kuchni (mój zestaw: pieczarki, papryka, kukurydza, czosnek, cebula, pomidor, szynka)

Ryż wrzucić na patelnię i smażyć aż się zrobi szklisty (ja to robię bez tłuszczu, ale można z), potem wlać bulion (średnio jedna kostka na worek ryżu) i wrzucić przygotowane wcześniej składniki. Gdy bulion się wchłonie to znaczy, że wystarczy doprawić i żarcie gotowe.

 

@down: Nie no, wrzucam od razu z torebki na patelnię. Co prawda nie będzie bialutki i pulchniutki, ale nie taki ma być w założeniu.

Edytowane przez Pan Pieczarka
Opublikowano

Tu rodzi się moje pytanie - ryż najpierw trzeba zagotować, czy zrobi się dobry tylko dzięki smażeniu na patelni? Bo moja była twierdziła że można na patelni "ugotować" ryż, ale ja nigdy jej nie wierzyłem...

 

@ktośtam: jak zapomniałeś sosu, to nie dziwota, że suche było. :P

Opublikowano

Dzisiaj wyskoczyłem z lokalu do Biedronki i zakupiłem chleb oraz szynkę. Za(pipi)iste danie. Niczego więcej nie potrzeba.

Opublikowano

Gotujemy makaron, gotujemy parówki, podrzewamy sos (moze być do spaghetti). Wszystko razem mieszamy (parówki oczywiście najpierw kroimy)

Danie dla bogatych ale warto (pyszne) xD

Gość Grzegosz
Opublikowano

Chleb z margaryną i z solą.

 

Wersja dla oszczędnych - chleb z "Delmą ze szczyptą soli".

Opublikowano

Kogel-mogel

 

 

potrzebujesz: 2-3 jajka i trochę cukru

 

sposób przyrządznia (proszę o skupienie, bo będzie trudno):

 

1. rozbijasz jajka, oddzielasz żółtko od białka

2. białko traktujesz trzepaczką, aż się trochę spieni

3. żółtko napie.rdalasz ręcznie widelczykiem lub mikserem, nie zapominając dosypywać cukru

4. łączysz białko z otrzymaną masą, mieszasz

 

 

 

 

debeściak wsród deserów, ultra tani i prosty w przyrządzeniu, a przy tym bardzo smaczny

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...