KOMODO 95 Opublikowano 8 stycznia 2010 Opublikowano 8 stycznia 2010 W przeciwieństwie do gier na PC-ta konsolowe produkcje nie są tłoczone w Polsce, zatem nie nie można tego zrobić tak tanim kosztem jak w przypadku PieCa. Cytuj
Lucek 4 417 Opublikowano 8 stycznia 2010 Opublikowano 8 stycznia 2010 W przeciwieństwie do gier na PC-ta konsolowe produkcje nie są tłoczone w Polsce, zatem nie nie można tego zrobić tak tanim kosztem jak w przypadku PieCa. hm, na gearsach bodajze kiedys wyczytalem, ze wyprodukowane w polsce Cytuj
Butcher 70 Opublikowano 8 stycznia 2010 Opublikowano 8 stycznia 2010 Otwórz sobie pismo na 55 stronie. Jest tam recenzja "The chronicles of Narnia" autorstwa Torby (...) Ocena gry to 5+, czyli z tego co mówisz (...)to gra średnia. A co pisze o niej Torba w podsumowaniu )ostatni akapit)? Pisze tak: "Wyszła GRA SŁABA, nieprzemyślana, zrobiony na zamówienie twór....." Poobnych przykładów mógłbym ci wrzucć setki (błagam nie proś jednak o to;-) , przykładów gdzie autor o grze na 5 czy 6 wypowiada się jako o gniocie (a nie jako odpowiednio - o grze przeciętnej i dobrej). Zacznijmy może od tego, że wszelkie dyskusje typu "ocena - jej opis - odczucia" nie mają sensu. Dlaczego? Bo dotyczą osobistych preferencji, gustów - a o tym ciężko dyskutować (i podobno się tego nie robi). I tu w zasadzie moglibyśmy zakończyć temat, ale pociągnę go jeszcze chwilę, pośługując się Twoim przykładem, aby odowodnić powyższe. 5 + jako gra słaba. A czy słaba nie może znaczyć przeciętna? Czy gra przeciętna jest/może być grą słabą? Oczywiście, że TAK. Przecież to tylko i wyłącznie kwestia osobistych interpretacji słowa "słaba". Gdyby Torba napisał "zła, denna, crap poniżej średniej" - wtedy ocena na właśnie średnim poziomie byłaby dyskusyjna. Ale miałeś do dyspozycji całą recenzję, aby dowiedzieć się, dlaczego Narnia jest grą słabą (co napisane w podsumowaniu), przeciętną (bo widać 5+) - ale nie jest grą złą. To znacząca różnica. Złe gry nie zasługują na 5, a tym samym rzadko na miejsce w PE. @Gooral Wszystko powyższe dotyczy także Twojej wypowiedzi. Napisałeś: "To w takim razie te twoje gry "dobre" są dla mnie chu.jowe. Bo wszystko co jest na rynku na 6-7 jest dla mnie synonimem chłamu, w który można pograć max godzinkę bo więcej się nie da wytrzymać." Widzisz o czym piszesz? O GUSTACH. Moje dobre gry, dla Ciebie są dnem niewartym uwagi. To tylko i wyłącznie Twoja opinia, Twoje odczucia i masz do nich prawo, ale nie możesz ich traktować jako prawd objawionych i racji narzucanych innym. Skala jest skalą, a to co podałem (5 to średnia, itd.) jest jej wykładnią. 1-10 to tylko cyferki, wszyscy stosują te same - nieważne czy to skale filmowe, growe czy książkowe. Ważne żeby były przemyślane, faktyczne odczucia co do produktu ma oddawać recenzja, a ocena jest jedynie jej symbolicznym zwieńczeniem. Nie widzę sensu dalszego roztrząsania tematu, bo wszystko i tak sprowadza się do dyskusji o gustach. A choćby po Lain najlepiej widać, jakie one figle płatają - i ma dziewczyna rację, bo sam tego doświadczam przy okazji różnych produktów (zwłaszcza recenzji/ocen filmów). A niejako na "deserek", w kwestii Twojego "chłamu" przykład pierwszy z brzegu - recenzja The Saboteur Kosa i ocena 7. Idealna ocena dla tej produkcji, która jest po prostu niedopracowana - ale DOBRA. Dzięki czemu od paru dni spędzam z nią z przyjemnością kolejne godziny, zamiast denerwować się w Modern Warfare 2... EOT. Cytuj
Gość Orson Opublikowano 8 stycznia 2010 Opublikowano 8 stycznia 2010 (edytowane) Butcher nie sprowadzaj wszystkiego do paranoicznych założen :potter: , jesli ktoś pisze gra słaba to czytelnik odbiera to jako przekaz....mówiący, że ta gra jest słaba :potter: Recenzje gier to nie wiersze, gdzie analizuje się godzinami co autor miał na myśli. A dobrze wiesz, że skala (ocen) skalą a każdy ocenia na czuja. I nie mam tego za złe, bo tak się składa...że "wszyscy" tak robią. Zastanawiałem się nad tym. I wiesz jakie wysnułem wnioski? Napisałem, że "wszyscy tak robią". Ci "wszyscy" to magazyny, serwisy internetowe, które stosują skalę ocen 1-10 . Te, które mają 1-6 unikają takich zakcji. Bo skala 1-6 jest lepsza :potter: (cokolwiek to znaczy) Ktoś z Techl;andu (sry, nie pamiętam kto, enyway w podcaście Polygami nawijał) , że dla developerów ocena w przedziale 1-6 (w przypadku skali 1-10) jest TĄ SAMĄ OCENĄ, bo oznacza dla nich jedno: KONSUMENT TAKIEJ GRY NIE KUPI. Co do oceny 7 powiedział, że różnie to bywa ale też "raczej na nie". Huh, leci off top, ale myślę, że nikt za złe tego mieć nie będzie, w końcu każdy kto chciał wypowiedział się o aktualnym nr. Aha, jeszcze jedno. Nie istotne (tak sądze) gdzie tłoczona jest gra, ważne są ceny gier konsolowych (no i cała procedura, w przypadku PC dystrybutor kupuje licencję, zresztą sami wiecie). Nie wyobrażalne jest by jakieś pismo (i to w zdawałoby się zapyziałej Polsce) dodało grę konsolową do gazety. To co teraz napiszę będzie moim przypuszczeniem\dywagacją ale np w takiej WBR można kupić grę na konsolę za 2 funty. Nową grę, wprawdzie jakiś staroć i najczęściej crap (choć niekoniecznie), ale podkreślam za 2 funty! To jest 10 zł! Na coś takiego może by się ktoś szarpnął...taka dywagacja, jak bzdurna nie hejtować;-) Edytowane 8 stycznia 2010 przez Orson Cytuj
Wolny 29 Opublikowano 18 stycznia 2010 Opublikowano 18 stycznia 2010 (edytowane) a jak myslisz JAK ZWYKLE 20 Edytowane 18 stycznia 2010 przez Wolny Cytuj
Pelipe 236 Opublikowano 18 stycznia 2010 Opublikowano 18 stycznia 2010 Nie wiem, nie mam tego numeru, a ten wyszedł 18. Dlatego się pytam. Cytuj
garam 0 Opublikowano 19 stycznia 2010 Opublikowano 19 stycznia 2010 (edytowane) Co do tematu "CDA i konsole" - najnowszy numer jest już podobno nie o PC a multiplatformowy, fajne są reakcje ich fanów-ortodoksów (komentarze pod zapowiedzią numeru). Czy to dobrze, czy to źle ? IMO źle, bo mam w pamięci jeszcze "numer specjalny" sprzed kilku lat, który był tylko o konsolach i za dobrze im to nie wyszło. Edytowane 19 stycznia 2010 przez garam Cytuj
Gość Orson Opublikowano 19 stycznia 2010 Opublikowano 19 stycznia 2010 a jak myslisz JAK ZWYKLE 20 Nie zawsze jest 20 Kupie sobie dziś CDA , muszę obadac jak im wyszła transformacja (i obadam kolejny exclusiw na X360 na miom PC- Ninja Blade;-) Cytuj
deek 0 Opublikowano 19 stycznia 2010 Opublikowano 19 stycznia 2010 kiedy zapowiedź nowego numeru... Cytuj
Zwyrodnialec 1 723 Opublikowano 19 stycznia 2010 Opublikowano 19 stycznia 2010 Po co komu ta zapowiedź? To nie Neo, które wychodzi kiedy chce. Pójdziesz jutro po PE i sam sprawdzisz zawartość. 3 Cytuj
Kisa v16 0 Opublikowano 19 stycznia 2010 Opublikowano 19 stycznia 2010 Nie będzie opisu do PE#150? Ciekawe co tam przyszykowaliście :] Jutro z samego rana mknę do kiochu Cytuj
Wojtq 801 Opublikowano 19 stycznia 2010 Opublikowano 19 stycznia 2010 Liczę na obszerną recenzję Mass Effect 2 Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 19 stycznia 2010 Opublikowano 19 stycznia 2010 tez bym chetnie zobaczyl jakas zapowiedz numeru, anwet bardzo skrótowa, jakos wole isc do kiosku na spokojnie wiedzac po co ide, a nie zrywac sie jak glupi z rana Cytuj
Don_Pedro 5 Opublikowano 19 stycznia 2010 Opublikowano 19 stycznia 2010 Jedno tylko pytanie do redakcji - jutro bedzie PE w sklepach? Cytuj
Zwyrodnialec 1 723 Opublikowano 19 stycznia 2010 Opublikowano 19 stycznia 2010 Skoro w ostatnim numerze była data, że wyjdzie 20-ego, to tego dnia Extreme się pojawi. 3 Cytuj
Zwyrodnialec 1 723 Opublikowano 19 stycznia 2010 Opublikowano 19 stycznia 2010 Zawsze jest, w tabelce najbliższe premiery. Poza tym nie dziwię się, że Fenix nie wrzucił jeszcze zapowiedzi nowego numeru. Skoro 90% postów dotyczyłaby tego, czy okładka jest super, czy do dupy. :potter: 3 Cytuj
Emet 1 098 Opublikowano 19 stycznia 2010 Opublikowano 19 stycznia 2010 Wystarczy zamknąć temat do czasu premiery Cytuj
nero2082 822 Opublikowano 19 stycznia 2010 Opublikowano 19 stycznia 2010 albo to taki PR, bo nie zanosi się żeby numer był wypełniony hitami, chociaż chciałbym się miło rozczarować Cytuj
Wolny 29 Opublikowano 19 stycznia 2010 Opublikowano 19 stycznia 2010 moze jakas mila niespodzianka bedzie:) Cytuj
Gość Opublikowano 19 stycznia 2010 Opublikowano 19 stycznia 2010 150 numer w końcu, musi być (byle nie plakat ze zdjęciami całej redakcji)! Cytuj
Słupek 2 181 Opublikowano 19 stycznia 2010 Opublikowano 19 stycznia 2010 Kosa nie ma, nie ma kto korekty ogarnąć. A tak na poważnie to zdenerwuję się bardzo, jak rano ruszę zad. A 150-ki nie będzie wrrrr.... Cytuj
Hubert249 4 285 Opublikowano 19 stycznia 2010 Opublikowano 19 stycznia 2010 CD Action uderzyło z multiplatformowym magazynem to chłopaki kombinują Killzone 2 na cover dvd Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi