MichAelis 5 596 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2010 To wszystko zależy od sklepu. Trzeba się dowiadywać na miejscu, bo może być tak, że sieć ma jednego właściciela, a może mieć różnych, którzy prowadzą tylko indywidualną działalność pod znanym szyldem. Dominuje jednak pierwszy przypadek. Wówczas nie ma problemu ani z gwarancją, ani z niezgodnością z umową (to nie jest rękojmia). Więc z MM i Empikiem nie powinno być problemu,dzięki Grigori W empiku nie bedzie problemu, mozesz rekalmowac w calej sieci. W MM tylko tam gdzie kupiles. Co do watku powyzej odnosnie udowadniania ze niezgodnosc wystepowala w momencie zakupu. 1) Rzeczoznwca moze cos takiego stwierdzic jedynie, ze ta i ta wada z pewnoscia wystepowaly od poczatku, tylko uaktywnily sie po roku powiedzmy. 2) Jesli jest to kolejna reklamacja tej samej rzeczy, czyli do 6 miesiecy od zakupy miales YLOD, a potem pojawil sie po roku to uznaje sie ze wystepowal juz w momencie zakupu. W innych przypadkach jestes skazany na porazke, bo sklep zawsze powie ze nie wystepowala ta wada w momencie zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Pawlo_PL Opublikowano 10 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 Aby gwarancja była ważna trzeba posiadać dowód zakupu - w moim wypadku paragon. Jak to z nimi jest każdy wie. Ostatnio trochę się zmazał i nie widać na nim pełnej nazwy i kodu produktu, cena i data zakupu nienaruszone. Przyjmą takie coś ? Gdyby sam paragon nie wystarczył, na pudle od konsoli jest naklejka z nazwą sklepu i kodem kreskowym. Cytuj Odnośnik do komentarza
Nemesis 1 268 Opublikowano 10 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 (edytowane) Generalnie powinno wystarczyć, ale jeśli sprzedawca będzie uparty o "kompletny" paragon to nie wiem co możesz zrobić. Pewnie są jakieś kruczki do wykorzystania. Nie jestem do końca przekonany czy tak w istocie jest, ale lepiej czasem przygotować się na najgorsza okoliczność. W Twoim przypadku akurat nie musi tak być. Znajomy miał kiedyś bardzo podobny problem i reklamacji nie uwzględniono... Chociaż wyjątek potwierdza regułę. Idź z tym co masz i tyle. A gwarancja jest? Kiedy zakupiłeś konsolę i co jest z nią nie tak? Edytowane 10 Maja 2010 przez NEMESIS U.S. Cytuj Odnośnik do komentarza
konrado0905 7 Opublikowano 10 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 Możesz go pogonić żeby szukał kopii paragonu u siebie. Muszą takiego "back-upa" trzymać 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Pawlo_PL Opublikowano 10 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 (edytowane) Pytam czysto teoretycznie, z konsolą wszystko OK. Pytam tylko po to, żeby w razie reklamacji wiedzieć, czego mogę się spodziewać. Dzięki za odpowiedzi. konrado095@ Dobrze wiedzieć. Edytowane 10 Maja 2010 przez Pawlo_PL Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 10 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 Problem w tym, że ich kopie są tej samej jakości, albo nawet gorszej. Obowiązek trzymania to jest 5 lat, ale rzeczywistość jest taka, że po dwóch to są praktycznie czyste rolki. Cytuj Odnośnik do komentarza
konrado0905 7 Opublikowano 10 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 Niby tak, ale jeśli nie ma wyboru, to trzeba próbować. Cytuj Odnośnik do komentarza
Pryxfus 820 Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 Problem w tym, że ich kopie są tej samej jakości, albo nawet gorszej. Obowiązek trzymania to jest 5 lat, ale rzeczywistość jest taka, że po dwóch to są praktycznie czyste rolki. Dlatego warto zarządać faktury na zakupiony sprzęt ;] Cytuj Odnośnik do komentarza
konrado0905 7 Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 Można też robić ksero paragonu Cytuj Odnośnik do komentarza
ShtaS 174 Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Jeżeli oddaje konsolę powołując się na niezgodność towaru z umową to powinienem otrzymać od MM jakieś potwierdzenie, że wzięli ode mnie sprzęt? Domyślam się, że tak, ale nie wiem czy dadzą mi automatycznie coś od siebie czy też sam powinienem przygotować druczek który podpiszą? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 No mają Ci pokwitować przyjęcie sprzętu, ale kij ich tam wie czy będą chcieli, więc na wszelki wypadek weź ze sobą duplikat pisma zgłoszenia reklamacji na którym w razie czego poprosisz o dopisanie adnotacji "przyjmuje towar" z przybiciem pieczątki i datą. Nie dawaj się zbyć. Chociaż w MM raczej nie masz szans, że upłynie 14 dni bezczynności, co byłoby równoznaczne z uwzględnieniem gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość konstant Opublikowano 18 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2010 Mam pytanie - czy w przypadku PSP GO do gwarancji Sony wystarczy sam dowod zakupu ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 18 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2010 Zawsze wystarczy sam dowód zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza
ShtaS 174 Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 Jeszcze jedno pytanie, powołując się na niezgodność powinienem wrzucić do pudełka wszystko co było z konsolą, czy tylko samą konsolę? Cytuj Odnośnik do komentarza
CoATI 1 050 Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 w instrukcji obslugi jest to opisane ;] mozesz oddac sama konsole bez hdd i reszty osprzetu Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 w instrukcji obslugi jest to opisane ;] mozesz oddac sama konsole bez hdd i reszty osprzetu To jeśli chodzi o reklamacje. Jeśli chodzi o niezgodność towaru z umową, będzie to zależeć od sklepu, ale zwykle - i przede wszystkim ze względu na potencjalną wymianę sprzętu na nowy - należy oddać wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza
Welna 1 094 Opublikowano 20 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2010 w instrukcji obslugi jest to opisane ;] mozesz oddac sama konsole bez hdd i reszty osprzetu To jeśli chodzi o reklamacje. Jeśli chodzi o niezgodność towaru z umową, będzie to zależeć od sklepu, ale zwykle - i przede wszystkim ze względu na potencjalną wymianę sprzętu na nowy - należy oddać wszystko. Widocznie tego nie respektuja, Oddawalem 2 konsole na wymiane jedna w Robson druga w Gamestop Irlandia. Robson wogole sie zakrecil i mozliwe ze nie wiedzial wiec dostal sama konsole bez dysku, padow i kabli. Oddali nowa 80GB ze wszystkim. (pad gratis ;P) GameStop, wjal z pudelka konsole, wykrecil mi dysk, zabral konsole i za 2 minuty przyszeldl z opakowaniem. Wyjal konsole nowa dal mi i to wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza
Czimeq 43 Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 witam, mam pytanie odnośnie gwarancji. słyszałem, że ponoć po zarejestrowaniu ps3 na stronie ps to sony przedłuża gwarancję do 3 lat, czy to prawda? słyszałem coś takiego od paru osób już. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 To teraz weź telefon w rękę i zadzwoń do każdej po kolei wyśmiewając je. Krótko mówiąc, wierutna bzdura. Cytuj Odnośnik do komentarza
michal2428 0 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 (edytowane) Nie jestem pewny czy pisze w dobrym miejscu .W każdym razie zapsuła mi się 80-tka FAT gwarancja sie skonczyla zostala juz tylko ta ustawa. Zadzwoniłem do nich ( kupowałem w sklepie internetowym ) a koleś który tam pracuje powiedział że ta ustawa to tylko działa do pół roku od daty zakupu nie zażądał ekspertyzy ani nic tylko powiedział żeby napisać do nich pismo. I teraz mam takie pytanie : Czy mam im konsole wysłać odrazu z pismem czy zaczekać na odpowiedz ewentualnie jaka mam gwarancje że potem nie powiedzą że żadnej konsoli nie dostali i co jeżeli nie chcą pokryć kosztów wysyłki ?? Jak napisałem jakieś głupoty to sorry nie mam zbytnio doświadczenia w takich sprawach. Ok dzięki . Edytowane 13 Sierpnia 2010 przez michal2428 Cytuj Odnośnik do komentarza
Toshirou 0 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Witam, Jak to jest z oddawaniem konsoli na gwarancję? Czy miał ktoś styczność z RTV EURO AGD? Czy to prawda, że aby przyjęli tam konsolę na gwarancję (konsola kupiona pół roku temu) to trzeba oddać cały komplet jaki się kupiło? (czyli w momencie jak kupowałem konsolę + gry od razu w AGD to trzeba oddać im to i to?) Czy oddając konsolę na gwarancję otrzymuję druk potwierdzenia oddania konsoli na gwarancję? Cytuj Odnośnik do komentarza
MichAelis 5 596 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 To juz musisz sie w sklepie zapytac, ale raczej beda chcieli wszystko, a juz na pewno dysku sobie nie wyjmiesz. Jak masz gwarancje to oddaj do serwisu normalnie nie do sklepu. Nie jestem pewny czy pisze w dobrym miejscu .W każdym razie zapsuła mi się 80-tka FAT gwarancja sie skonczyla zostala juz tylko ta ustawa. Zadzwoniłem do nich ( kupowałem w sklepie internetowym ) a koleś który tam pracuje powiedział że ta ustawa to tylko działa do pół roku od daty zakupu nie zażądał ekspertyzy ani nic tylko powiedział żeby napisać do nich pismo. I teraz mam takie pytanie : Czy mam im konsole wysłać odrazu z pismem czy zaczekać na odpowiedz ewentualnie jaka mam gwarancje że potem nie powiedzą że żadnej konsoli nie dostali i co jeżeli nie chcą pokryć kosztów wysyłki ?? Jak napisałem jakieś głupoty to sorry nie mam zbytnio doświadczenia w takich sprawach. Wyslac konsole z pismem czego chcesz, czyli naprawy towaru w oparciu o ustawe o szczegolnych warunkach sprzedazy konsumenckiej (wygoogluj ustawe i poczytaj). Niektorzy sie wycwanili, bo sprzedawca za towar jest odpowiedzialny przez dwa lata, ale do 6 miesiecy od zakupu sprzedawca ma obiowiazek udowodnic ze usterka nie wystepowala w momencie zakupu, a po tym pol roku ten obowiazek ciazy na Tobie, czyli kupujacym. Cytuj Odnośnik do komentarza
Toshirou 0 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 To juz musisz sie w sklepie zapytac, ale raczej beda chcieli wszystko, a juz na pewno dysku sobie nie wyjmiesz. Jak masz gwarancje to oddaj do serwisu normalnie nie do sklepu. Dziękuje za odpowiedź. Pozostało jeszcze ostatnie pytanie: "Czy oddając konsolę na gwarancję otrzymuję druk potwierdzenia oddania konsoli na gwarancję?" - pytam o to, ponieważ nigdy nie oddawałem żadnego sprzętu na gwarancję. Cytuj Odnośnik do komentarza
Square 8 503 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 No a jak to sobie wyobrażasz, musisz mieć potwierdzenie że oddałeś sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza
michal2428 0 Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 (edytowane) Ja mam jeszcze takie pytanko jak sklep Saturn (konkretnie katowicki ) reaguje na próbe oddania zepsutego Playstation 3 po upływie 1 roku ?? Jeżeli ktoś nie wie jak jest w katowicach niech opowie o którym kolwiek sklepie z tej sieci. Edytowane 14 Sierpnia 2010 przez michal2428 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi