krupek 15 449 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Ja tam zawsze jem wszystko, co stoi na stole i wszystko strasznie mi smakuje. Jakoś czuć w tych potrawach serce włożone w przygotowanie ich przez mamę, babcię i siostrę Ale w szczególności to chyba najbardziej lubię pierogi, karpia i śledzioki. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rambo7 145 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 ja jestem cebularzem, zjadam pierogi, kawałek karpia i boli mnie brzuch. Cytuj Odnośnik do komentarza
Lucek 4 417 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Po karpiu to się nie dziwię - wyjątkowo niedobra ryba 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rambo7 145 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 dzisiaj jadłem pangę, więc jutro karp to będzie rarytas. choć będzie nie tylko karp ofc. Cytuj Odnośnik do komentarza
Kazub 4 583 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 kompot z suszu. kutas mi stoi od tego zapachu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
BoryzPL 254 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 @up Propsuje +1, tez za(pipi)iscie lubie, wsuwam to z fasola zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza
_lukas_ 1 685 Opublikowano 24 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2012 Ja lubię karpia. Tylko wkurza mnie dużo roboty przy ościach No i barszcz czerwony. Stary mojego ziomka robi najlepszy barszcz na świecie. Czysta za(pipi)istość. Cytuj Odnośnik do komentarza
Pryxfus 820 Opublikowano 24 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2012 Wczoraj zrobiłem rybę po grecku, od kilku lat ją robię, w tym roku były zamówienia od całej rodziny i pierwszy raz wyszły mi dwa naczynia żaroodporne ;]p Dziś machnę jeszcze śledzie w śmietanie. Resztę (pierogi, kutie, barszcz, kulebiaka) robi rodzinka. Cytuj Odnośnik do komentarza
winner 183 Opublikowano 24 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2012 Ja od całkiem dawna już, nie jem nic przez cały dzień w wigilię, jedynie coś do picia ofc, żeby nie wyschnąć i jakoś zabić głód, bo apetyt od tych wszystkich zapachów i widoku przygotowywanych potraf rośnie do sześcianu, oczywiście w grę wchodzi każdy rodzaj picia bez kompotu z suszu. Tak sobie postanowiłem co roku i tak robię, a później, jak już przychodzi ten moment kolacji wigilijnej około 16-17 to ślinianki dostają gigantycznego orgazmu i człowiek po prostu pożera wszystko już samym spojrzeniem. Uwielbiam tę swoją mini-głodówkę w wigilię właśnie ze względu na doznania gdy już się dorwę do tych wszystkich zaje.bistości wieczorem. Jeśli chodzi o potrawy to odkąd pamiętam zawsze jest to samo. Święta spędzam zawsze w rodzinnym domu i mama przygotowuje co roku te same potrawy, nie jakieś cuda, ale proste i tradycyjne jedzenie czyli barszczyk z uszkami (grzyby), na drugie rybka w panierce + ziemniaki i moja ulubiona "potrawa" świąteczna ever czyli groch z kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami, który jem tylko w tym okresie świątecznym, na to czeka się cały rok. Do popicia wiadomo kompot z suszu, a na deser pierogi z owocami. Nie lubię eksperymentów i jakichś wymyślnych przepisów więc takie proste dania w zupełności starczą. Teoretycznie można powiedzieć, że w ciągu roku kilka razy je się lepsze rzeczy, ale nic nigdy nie smakuje tak jak w wigilię i tak ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 24 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2012 Kompot, barsz, kutja, dobrze przyrządzony karp, grzybowa, groch z kapustą, opłatek Cytuj Odnośnik do komentarza
bartiz 1 576 Opublikowano 24 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2012 barszcz z uszkami & karpik GOTY 2012 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Harbuz 952 Opublikowano 24 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2012 Ja zrobiłem mniej więcej coś takiego: To ostatnie to śledzie widziane od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Dr.Suess Opublikowano 24 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2012 ogólnie nie przepadam za śledziami, ale te z ogórkiem fajnie wyglądają [ninja] Cytuj Odnośnik do komentarza
Ölschmitz 1 497 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 karp jest pyszny tylko nie wolno na nim oszczedzac. te tluste, karmione kukurydza sa doskonale. Cytuj Odnośnik do komentarza
Kosmos 2 710 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Najlepszy były łazanki z sosem grzybowym i barszcz z uszkami...poezja. Uwielbiam ryby, ale tylko filety...nienawidzę dłubania w ościach, więc karpia nie jadłem. Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 449 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Co tam u Was ciekawego w tym roku na święta? U mnie oczywiście pierogi z kapustą i grzybami, filetowany karp, śledzie, wędzony łosoś i węgorz, salatka jarzynowa. Cytuj Odnośnik do komentarza
schabek 5 294 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 u mnie wszystko zawsze jest w miare mozliwosci wlasnej roboty. zakwas na barszcz robil sie chyba od tygodnia albo lepiej, do tego uszka wiadomo, pierogi z kapusta i grzybami, kapusta z grzybami jako osobne danie xd sledzie, karp, salatka sledziowa, losos na cieplo w takim sosie smietanowym, wegorz nie wiem jak bedzie robiony ale jakos bedzie, ryba w galarecie chyba bedzie (ktorej ja nie lubie specjalnie). na drugie swieto to schab zwykly i ze sliwka no i z ciast to sernik, makowiec i takie ciasto biszkopt+bita smietana+karmel+beza. mam wrazenie ze czegos i tak zapomnialem wymienic, ale jutro na pewno nie zapomne wszamac Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Klasyka: zupa grzybowa z super prawdziwków, potem karp + ziemniaczki + kapusta z grzybami <3, później barszcz z uszkami, a do popicia kompot z wiśni. Oczywiście na święta babcia i mama zrobiły przeróżne sałatki, śledzie, napiekły ciast, wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza
BoryzPL 254 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 ja troche ryzykuje z potrawami w tym roku, zobaczymy jak wyjdzie, gravlax z surowego lososia (wyglada i pacheni cudnie po 4 dniach peklowania, ale troche stres surowego wsuwac jutro bedzie ;P), sledzie w pomaranczach, japonski makowiec (chyba tylko temu ze jakies wiory musialem kupowac w aptece) i tego typu rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza
standby 1 718 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 jako że jestem sam i za granicą to u mnie kombo wygląda tak Zupka chińska o smaku kurczaka Frytki + parówki Jakies czerwone wino wytrawne. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 160 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Oprocz corocznego standardu, w tym roku chce upiec pierniczki z przepisu, ktory ktos na forum wrzucil. Dzis albo jutro. Zobaczymy co wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 449 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Barszcz i ryba w galarecie u mnie też będą, ale to raczej nie dla mnie, nie przepadam. Schab ze śliwką też będzie, ale to już po Wigilii. Z nowości, kompot z suszu, pierwszy raz. Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 256 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 (edytowane) ja troche ryzykuje z potrawami w tym roku, zobaczymy jak wyjdzie, gravlax z surowego lososia - wyglada i pacheni cudnie (...)Pierwsze słysze, ale faktycznie brzmi zachecająco: Więcej w linkuhttp://magicznyskladnik.pl/2014/01/gravlax-losos-peklowany-w-soli-morskiej/ Strona w ogóle ma ciekawe przepisy. Edytowane 23 Grudnia 2014 przez grzybiarz Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 310 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 (edytowane) jako że jestem sam i za granicą to u mnie kombo wygląda tak Zupka chińska o smaku kurczaka Frytki + parówki Jakies czerwone wino wytrawne. A gdzie Ciebie wywiało ? on topic Już 3 rok z rzędu z żoną robimy Wigilię u Siebie. U nas też klasycznie: - zupa grzybowa (własnej roboty i ze grzybów zebranych przez tatę i siostrę) - zupa rybna - barszcz (nie własnej roboty ale samemu doprawiany) z uszkami (robione dziś przez babcię kumpla) - pierogi z kapustą i grzybami (własnej roboty i ze grzybów zebranych przez tatę i siostrę), - pierogi ruskie (robione dziś przez babcię kumpla), - łosoś pieczony w sosie miodowo-musztardowym , - ryba po grecku , - grzyby (prawdziwki aka borowki) smażone w mące, prze za.(pipi)iste (zebrane przez tatę i siostrę) - fasola gotowana, - kapusta gotowana, - GOTY karp smażony jak to w rodzinie wędkarzy świetnie przyrządzony - makowiec (kupny) - sernik, - kompot z suszu Ogólnie staramy się aby wsio były własnej roboty. W tym roku nie licząc makowca i barszczu to 100 % własny wyrób. Edytowane 23 Grudnia 2014 przez balon Cytuj Odnośnik do komentarza
Yano 3 697 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 jako że jestem sam i za granicą to u mnie kombo wygląda tak Zupka chińska o smaku kurczaka Frytki + parówki Jakies czerwone wino wytrawne. heh czyli nie będę jedyną osobą na forum która spędza wigilie samemu (ja w pracy do 20) też już zaplanowałem kolacje wigilijną - krokiety z kapustą i grzybami i barszcz z proszku xD już mam kupione ... Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.