Cris 120 Opublikowano 23 grudnia 2009 Opublikowano 23 grudnia 2009 Co najbardziej lubicie wpierniczać ze świątecznego wigilijnego stołu? Cytuj
marcin_N 61 Opublikowano 23 grudnia 2009 Opublikowano 23 grudnia 2009 Barszczyk z uszkami i pierogi. Ryb nie jadam. Cytuj
Pan Pieczarka 167 Opublikowano 23 grudnia 2009 Opublikowano 23 grudnia 2009 Barszczyk, pierogi, kluchy z makiem i ciasta. No i andruta z obrazkiem stajenki. Cytuj
Cris 120 Opublikowano 23 grudnia 2009 Autor Opublikowano 23 grudnia 2009 Podczas wigilii to praktycznie tylko ryby zjadam... potem owoce , ciasta , orzechy , jakieś śliwki w czekoladzie. Cytuj
Shago 3 608 Opublikowano 23 grudnia 2009 Opublikowano 23 grudnia 2009 Oczywiscie, ze pierogi . Do tego barszcz z uszkami. Ryb sie nie tykam Cytuj
virsi 1 Opublikowano 23 grudnia 2009 Opublikowano 23 grudnia 2009 barszczyk i uszka, yummy. szczególnie takie domowe, nie kupne z biedronek czy innych. choć w zeszłym roku kobieta nakarmiła mnie swoją kuchnią i dostałem jakieś rosolli, zapiekanki z marchewkami, kuten pipareita i glogi. znośne było jedynie glogi, coś jak grzaniec, musi zawierać min. 15% alko a do tego migdały rodzynki i inne pływające gó.wienka 1 Cytuj
Velius 5 754 Opublikowano 23 grudnia 2009 Opublikowano 23 grudnia 2009 (edytowane) Tylko pierogi z kapusta,z 20 potrafie wpieprzyc jak prosiak. Aha no i czasem bigos Babciny. Edytowane 23 grudnia 2009 przez Velius Cytuj
KainGorn 2 Opublikowano 23 grudnia 2009 Opublikowano 23 grudnia 2009 Ryba po grecku, to jest to:) Cały rok na to czekam bo matka kiedy indziej raczej nie robi ;p Cytuj
Figlarz 1 272 Opublikowano 23 grudnia 2009 Opublikowano 23 grudnia 2009 Eeeeejjjjj ja nie mam pierogów Mam za to kapustę z grzybkami, którą zjadam wraz z filetami (koniecznie!!!) oraz ziemniakami. Karp mi w ogóle nie podchodzi. Nie dość, że trzeba go godzinę obierać, to na dodatek smak jakiś taki przeciętny. Zupa to oczywiście barszczyk z uszkami, zaje.bisty jest. No i na deser makówki. Święta są spoko Cytuj
Texz 670 Opublikowano 23 grudnia 2009 Opublikowano 23 grudnia 2009 Barszcz z uszkami, ewentualnie krokiety w barszczu, albo uszka w sosach grzybowym z borowików i z grzybowym z pieczarek. Rok temu nawet ryby nie tknąłem, bo się uszkami i krokietami zapchałem. Wszystko robione własnoręcznie z naturalnych składników, grzyby zebrane jesienią pod lasami częstochowskimi, barszcz z prawdziwych buraków i botwiny. Praktycznie cały rok tylko na te potrawy czekam. Cytuj
estel 806 Opublikowano 23 grudnia 2009 Opublikowano 23 grudnia 2009 Barszcz z uszkami śledziowymi (tak, śledziowymi). Cytuj
bajej 28 Opublikowano 23 grudnia 2009 Opublikowano 23 grudnia 2009 Schabowy oraz udko z kurczaka <3 a tak siriusli na wigilii jest jakies 25 osob. Zupa z suszonych grzybow, pierogi z kapustą, karp, kompot. No wiele potraw nie ma, ale przy tej ilosci osob trzeba jakies 250 pierogów minimum. Fajnie je. Cytuj
gekon 1 787 Opublikowano 23 grudnia 2009 Opublikowano 23 grudnia 2009 Wędzony łosoś! Jezus u siebie pewnie nie miał, ale jest u mnie i go lubie. Cytuj
szeni 114 Opublikowano 23 grudnia 2009 Opublikowano 23 grudnia 2009 W dniu 23.12.2009 o 17:33, Grigori napisał(a): Ta książka wygląda smakowicie. CHCIALEM NAPISAC TO SAMO. DOSLOWNIE SLOWO W SLOWO. MIND=BLOWN Cytuj
bajej 28 Opublikowano 23 grudnia 2009 Opublikowano 23 grudnia 2009 u nas jest tradycja pieczenia MAKOWCA ;]. Cytuj
Wiolku 1 592 Opublikowano 23 grudnia 2009 Opublikowano 23 grudnia 2009 (edytowane) Pierogi omg! Placki omfg! Bigos wtf! Ryba po grecku holy shit!(za Panem karpiem nie przepadam) Pieczenie !!! Przytyje z 4kg lekko, jeszcze na pacmanie Edytowane 23 grudnia 2009 przez Wiolku Cytuj
Soq 226 Opublikowano 23 grudnia 2009 Opublikowano 23 grudnia 2009 W dniu 23.12.2009 o 16:21, virsi napisał(a): barszczyk i uszka, yummy. szczególnie takie domowe, nie kupne z biedronek czy innych. Nic dodać, nic ująć Barszcz z uszkami mógłbym jeść przez cały rok, więc normalnym jest u mnie ochota na barszcz np. w środku wakacji Do tego ryby pod każdą postacią 1 1 Cytuj
Yakubu 3 047 Opublikowano 23 grudnia 2009 Opublikowano 23 grudnia 2009 barszczyk, pierogi, ryby... w sumie to wszystko wpierdalam aż mi się uszy trzęsą, a na deser oczywiście piernik Cytuj
Spyker 59 Opublikowano 23 grudnia 2009 Opublikowano 23 grudnia 2009 Najbardziej to barszczyk z uszkami, pierogi, rybkę .Pozostałe potrawy też mi smakują. Cytuj
Desser 35 Opublikowano 23 grudnia 2009 Opublikowano 23 grudnia 2009 Gałki rybne to jest to! Nie wiem jakim cudem nikt z moich znajomych tego dania nie kojarzy - ja sobie nie wyobrazam Wigilii bez galek ;] Chodzi o to, ze mieso z karpia sie przemiela przez maszynke do mielenia, potem robi sie z tego takie kulki i daje sie do galarety - no, niebo w gebie, zapewniam. Poza tym barszczyk z uszkami, karp smazony i ryba po grecku - yummie! Natomiast w naszym domu nigdy nie bylo tradycji jedzienia wtedy pierogow, moze z racji tego, ze jest to malo wykwintne i dosc pospolite danie, ktore mozna sobie zjesc na co dzien :potter: Cytuj
Kazuo 134 Opublikowano 24 grudnia 2009 Opublikowano 24 grudnia 2009 Przede wszystkim kluski z makiem. Szef całego stołu i nawet ryba po grecku musi ustąpić miejsca. Ojciec zawsze robi świetne, z dodatkiem miodu, rodzynek i orzechów. Uwielbiam też sos rybny w wykonaniu matki, genialny w parze z paluszkami Iglo. Cytuj
Harbuz 954 Opublikowano 23 grudnia 2012 Opublikowano 23 grudnia 2012 W tym roku robię śledzie po sułtańsku (z cebulą, rodzynkami i przecierem pomidorowym) i śledzie z sosem śmietanowo, korniszonowo koperkowym z jabłkiem. Te pierwsze to będzie eksperyment a pierwsze to sprawdzony przepis. Poza tym liczę na wiele niespodzianek ze strony babci i ciotki. Pierogi, zupa grzybowa, kapusta z grzybami i król stołu- sos grecki (może być nawet bez ryby). Cytuj
BoryzPL 254 Opublikowano 23 grudnia 2012 Opublikowano 23 grudnia 2012 @Up Wczoraj juz ogarnalem te sledzie po sultansku (chyba ze nie brales z pierwszego mozliwego wyniku z googla;)) i pachna za(pipi)iaszczo, nie moge sie doczekac swiatecznej szamy. Cytuj
Harbuz 954 Opublikowano 23 grudnia 2012 Opublikowano 23 grudnia 2012 Chyba wziąłem drugi wynik z googla, ale sprawdzałem inne to praktycznie te same składniki i przygotowanie są we wszystkich. Już zrobiłem. Teraz czekam aż się przegryzą. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.