Skocz do zawartości

Zrób to sam?

Hubi.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ogólny temat o naprawach, grzebaniu pod maską i "ulepszaniu" samochodu.

Jak to u Was wygląda? Sami się bawicie czy może z każdą usterką lecicie do mechanika?

Jeśli o mnie chodzi, większość rzeczy naprawiam na własną rękę. Ojciec zawsze sam wszystko orbił, potem brat , odkąd kupił pierwszy samochód, grzebał przy nim, co by samemu wszystko móc zrobić i teraz ja. Małe usterki naprawiam sam, większe z ojcem/bratem a te już naprawde poważne u mechanika. Nie w żadnym ASO a w małym, nieoficjalnym warsztacie.

Po prostu lubie grzebać przy samochodzie, chociaż nic poważnego nie zrobiłem jeszcze, raczej podstawowe naprawy- wymiana kół na zimowe, szczęki hamulcowe, klocki, przewód hamulcowy i tym podobne. Wciąż się ucze :)

Jeślli znajde chwile to zamontuje podgrzewanie w lusterkach bocznych- koszt ok. 15 zł, pracy mało a się przyda.

• Odpowiedzi 4
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Gość Albert Wesker
Opublikowano

Ja sam robię wszelkie naprawy i serwisowanie zawieszenia i układu jezdnego. Plus do tego oczywiście standardowe czynności. Jeżeli chodzi o silnik czy elektrykę to nie dotykam się, zresztą jeszcze nie musiałem. Ale patrząc na stopień skomplikowania samochodu raczej nie dałbym rady.

Opublikowano

Najprostsze czynności wykonuję sam, ale można to bardziej podpiąć pod obsługę. Głębsze kwestie mechaniczne pozostawiam zaufanemu mechaniorowi. Wiem że się zna na rzeczy i nie zedrze ze mnie skóry. Nawet jeśli bym chciał cokolwiek pogrzebać to i tak nie mam kluczy, więc sprawa jest od razu rozstrzygnięta ;) 

Opublikowano

To co daje rady to sam, a tak to brat - nigdy auto u innego mechanika niż mój brat nie było (moje auto, a miałem 3). Tyle, że raz dałem do lakierowania frajerowi bo tanio miałobyć, a było normalnie i strasznie chu.j.owo.

Teraz mam do wymiany uszczelniacze i sam tego nie zrobię, więc znów brata się prosić muszę.

Opublikowano

Ja przy motocyklach nie tykam elektryki i nie grzebie wewnatrz silnikow chociaz w tym roku sprobuje zawory wyregulowac (kumplowi sie udalo to i mi powinno he he) a tak to wszystko sam robie, powod ? Najblizszy mechanik motocyklowy 20 km ode mnie, samochodowi czynia znak krzyza jak tylko wspomne ze chodzi o motocykl.