Skocz do zawartości

Wieści, zapowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

http://www.polityka.pl/kultura/aktualnoscikulturalne/1501627,1,udreki-pisarzy.read

I już wiemy co przeżywał Wujaszek JJ podczas płodzenia "Poniedziałku".

----------

Jeszcze w tym roku nakładem Niebieskiej Studni zostanie wydane "Requiem dla snu" Huberta Selby'ego Jra. Razem z "Piekielnym Brooklynem" będzie to druga powieść tego autora, która ukaże się w Polsce.

W 2000 roku "Requiem dla snu" zostało przeniesione na ekran kinowy w głośnej adaptacji wyreżyserowanej przez Darrena Arnofsky'ego. Spośród wielu nagród i nominacji otrzymanych przez film, trzy nominacje przyznano Hubertowi Selby'emu w kategorii: najlepszy scenariusz filmowy.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Tak się wczoraj z nudów pobawiłem tą całą biblioNetką i muszę przyznać, że niegłupio to wyszło.

Jakby ktoś nie wiedział, to coś w rodzaju lastFm, tyle że z knigami. Oceniamy parę książek, a system na podstawie tego co czytamy i jak bardzo to nam się podobało, rekomenduje różne tytuły.

Bez%20nazwy%201_4bd5ce462b1d3.jpg

Co prawda w moim przypadku listę przekłamuje nieco spora ilość ocenionych Pratchettów, przez co nachalnie próbują mi wmówić, że uwielbiam fantastykę, ale każdą pozycję można w dowolnej chwili oznaczyć jako "niezainteresowany lekturą".

Potem mozna wciepnąć listę "planuję przeczytać", gdzie wyliczą nam prawdopodobieństwo, że się spodoba.

Bez%20nazwy%202_4bd5cc8ae3707.jpg

Pierdółkowate to wszystko takie, ale w sumie czasem warto spojrzeć, by znaleźć coś interesującego. Tym bardziej, że recenzje czytelników są moderowane, czekając na zatwierdzenie, więc nie ma lipy i przeważnie są wartościowe. Poza tym, nie zdarzyło mi się, ze jakiejś książki nie było w bazie. No i przy pomocy jednego kliknięcia możemy przejść do zakupu danej pozycji.

---------------------

Podobne strony to

http://lubimyczytac.pl/

http://nakanapie.pl/

http://www.webook.pl/index.php

Choć jak na mój gust to nieco zbyt kolorowo i fejsbukowo tam.

http://www.book.hipopotamstudio.pl/ - fajne zdjęcia starych wydań książek

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

2105.jpg

Klasyka literatury amerykańskiej. Książka uhonorowana prestiżową Nagrodą Faulknera.

Przemytnicy alkoholu, kryminaliści, oszuści. W zapadłej wiosce gdzieś w stanie Tennessee nietrudno natknąć się na wyjętych spod prawa, a zbrodnia sprzed lat w dziwny i zaskakująco ironiczny sposób łączy tych, którzy pozostają przy życiu. Syn zamordowanego kanciarza wierzy, że ojciec był bohaterem. Morderca zaprzyjaźnia się z chłopcem, nie wiedząc, że to syn jego ofiary, a stary Wuj Ownby nie jest świadom, czyje ciało pochował w sadzie, którym się opiekuje. Wątki trzech postaci, splatając się ze sobą, stanowią pretekst do snucia opowieści o prawdziwych wartościach, które zostały zaprzepaszczone przez industrializację.

Przywiązanie do ziemi i kolejnych pór roku opisane jest tak sugestywnie, że mamy wrażenie, jakbyśmy sami byli częścią całej historii. Niektórych scen nie da się zapomnieć. Złożona opowieść o ulotności życia.

?Harper?s?

Premiera przewidziana jest na grudzień 2010, a za tłumaczenie odpowiada Maciej Świerkocki.

Opublikowano

No, wyglada apetycznie. Okładka klawa. Ale do grudnia jeszcze kawałek.

Wcześniej już wspominałem, ale już znana jest data:

?Requiem dla snu? Huberta Selby'ego Jra pojawi się w księgarniach już 8 września!

W 2000 roku "Requiem dla snu" zostało przeniesione na ekran kinowy w głośnej adaptacji wyreżyserowanej przez Darrena Aronofsky'ego. Spośród wielu nagród i nominacji otrzymanych przez film, trzy nominacje przyznano Hubertowi Selby'emu za najlepszy scenariusz filmowy.

20100815132828d.jpg

Dwa fragmenty:

http://www.literatura.gildia.pl/tworcy/hubert_selby_jr/requiem_dla_snu/fragment1

http://www.literatura.gildia.pl/tworcy/hubert_selby_jr/requiem_dla_snu/fragment2

Opublikowano (edytowane)

jak ja nienawidzę książek ze zdjęciami z ich ekranizacji na okładkach! kto w ogóle wymyślił taki zwyczaj?!

Edytowane przez Walter_Cronkite
Opublikowano

jak ja nienawidzę książek ze zdjęciami z ich ekranizacji na okładkach! kto w ogóle wymyślił taki zwyczaj?!

dokladnie to samo chcialem napisac.

w dodatku nie za bardzo lubię ten film. Po knige raczje nei siegne, (mimo tego, ze jest tak samo debesciasko napisana jak Piekielny Brooklyn)

• 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

w%2Bcie.jpg

Południe Stanów Zjednoczonych, początek XX wieku. Straszna, okrutna baśń o dziecku porzuconym w lesie. O grzechu, kazirodztwie, tragicznej nieuchronności losu.

Planowo styczeń 2011.

Opublikowano (edytowane)

wypluwa te ksiazki niczym ckm

wku,rwia mnie 'autor bestselleru droga' - Boze.

Nie wypluwa tylko dopiero teraz się ukazują :P " Droga" to ostatnia powieść McCarthy'ego z 2006 roku, a ta, która teraz wychodzi w Polsce jest z 1968. Napisał jak dotąd tylko 10 książek.

Edytowane przez szaden
  • Plusik 1
  • 3 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Naah, my bad, po prostu nie zobaczyłem, co to za stronka, taki mają target. Nie mówię, że to złe książki (chociaż jak dla mnie cykl Breslau jest b. słaby), ale nacisk na kryminały i sf jest krzywdzący.

No ale taki target

• 5 lat później...
Opublikowano

Tyle lat się przymierzali, zakulisowe rozmowy wreszcie skutek przyniosły :v   Na razie dalej jestem sceptyczny, MAG nie pierwszy raz rzuca się Pynchona, a tutaj jeszcze dochodzi nowy przekład Tęczy Grawitacji, plus zamachnięcie się na Against the Day  (już współczuję tłumaczowi).

P.S
Pierwsze przymiarki były już w 2007 roku.

Opublikowano

@koval

Na razie naprawdę sugeruję lekki sceptycyzm, szczególnie z datami - House of Leaves też wychodziło i coś wyjść nie mogło.  Stawiam na pana Szypułę jako tłumacza (związek z MAGiem i przymiarki do Against the day - jeszcze szykowanego dla Nowej Prozy).  Oczywiście, pomimo lekkiego braku wiary, będę kibicował.

Cały Pynchon po polsku na półce to dobra sprawa.

Opublikowano

@koval

Cały Pynchon po polsku na półce to dobra sprawa.

Się wie. Przymierzałem się do zakupu tęczy bo szacowni allegrowicze ostatnio zeszli z ceny ale z Pynchonem mam tak że jedna kniga wchodzi a następna już nie chce i szkoda wywalić 300zł i się zawieść. Więc cierpliwie poczekam na wznowienie.

Inherent vice i vineland bardzo dobre .49 idzie pod młotek i w sieci takie sobie.

Opublikowano

W sieci miało troszkę pecha do tłumaczenia i korekty, ale nadal stawiam delikatnie wyżej od Inherent Vice, które zawsze pozostanie dla mnie lekko odcedzonym, chociaż nadal dobrym Pynchonem. Niemniej ostatecznie lubię i cenię wszystko - w przeciwieństwie do DeLillo, który oprócz wybitnych książek, miewał słabsze (Zero K  jest trochę pośrodku, ale na szczęście przechyla się w stronę tych lepszych).

Skoro przy nowościach wydawniczych jesteśmy - został miesiąc do premiery Kolei Podziemnej Colsona Whiteheada - dublet najważniejszych nagród za 2016 i świetne przyjęcie przez całą prasę w USA.  W oryginale nie czytałem, więc CZEKAM.

(tylko mam nadzieję, że tym razem Albatros przeznaczył więcej pieniędzy na korektę)