solmyrair 0 Opublikowano 5 lutego 2010 Opublikowano 5 lutego 2010 (edytowane) Na początku przyznaję, że nie znam się na tej dziedzinie tak, jak kiedyś. Stoję przed problemem wyboru routera, aczkolwiek wiem, że w sklepie komputerowym nie warto zadawać na ten temat pytań, bo zazwyczaj jest się nieco oszukanym. Sprawa wygląda następująco: - internet przewodowy: Neostrada, bądź Orange Freedom. - do podłączenia: laptop (przez WiFi, Windows 7 Prof.), PC (przez WiF, Windows XPi), oraz PS3 (przez WiFi). - z opcją na połączenie również przez kable (czyli taki full zestaw) A o co mi chodzi..? Otóż z tego, co doczytałem się na kilku forach, najlepszą formą jest Linksys. Jednak chodzi mi o zastosowanie. Chcę bowiem, aby łącze rozdzielić na trzy jednostki, przy czym z możliwością konfiguracji jaka część szybkości łącza będzie przypadać na jaką jednostkę. Ponadto nawet w przypadku równego podziału łącza, chciałbym, korzystając z jednej jednostki (powiedzmy PS3), przy pozostałych wyłączonych (PC i laptop) mieć całą siłę łącza skupiona na tej jednostce (a nie tylko 1/3 szybkości). No i zasięg..szukam czegoś, co nie będzie przerywało połączenia, a odległość na jakiej będzie pracowało to powiedzmy 20m (nawet przez ścianę). Jeśli jest tutaj jakiś użytkownik, który ma owy router i jest z niego zadowolony, to proszę o podpowiedź w tej kwestii - co wybrać? Pozdrawiam serdecznie, solmyrair EDIT: Do Adminów: Wiem, że poniżej w tym dziale jest podobny temat, aczkolwiek jest bez odezwu ze strony forumowiczów, a ponadto dotyczy w sposób ogólnikowy zagadnienia. Moje pytanie nakierowane jest na konkretne funkcje tego urządzenia. Edytowane 5 lutego 2010 przez solmyrair Cytuj
GnOOsny 1 Opublikowano 14 lutego 2010 Opublikowano 14 lutego 2010 ja sie podepne, dawalem juz w dziale PC ale tam chyba nikt nie wchodzi czy da sie wlaczyc qos przez zmiane firmware'a czy to tylko sprzetowo? Jesli sie da to sypnijcie jakas stronka. Moj router to d-link dsl-g624m Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi