Skocz do zawartości

Mass Effect 3

Rekomendowane odpowiedzi

Gość DonSterydo

Jak będzie się zbytnio rozgrzebywać, to zawsze się znajdzie jakieś nieścisłości i babole. Co tu dużo gadać, ci co tak krzyczą powinni ME2 wyłączyć po pierwszych 10 minutach, bo historyjka o tym, że Shepard spadł z orbity na planetę w samym tylko skafandrze i zostało z niego cokolwiek poza pyłem, był w ogóle nie do przyjęcia :D

Ciekawi mnie, że Saren był zindoktrynowany i dążył do syntezy, a Iluzja też był pod wpływem Żniwiarzy i chciał i kontrolować. Dlaczego Anderson pokazany jest przy egoistycznym wyborze, a Iluzja przy paragońskim? Jest parę ciekawych spraw które nie są jednoznaczne.

Gość DonSterydo

Ciekawi mnie, że Saren był zindoktrynowany i dążył do syntezy, a Iluzja też był pod wpływem Żniwiarzy i chciał i kontrolować. Dlaczego Anderson pokazany jest przy egoistycznym wyborze, a Iluzja przy paragońskim? Jest parę ciekawych spraw które nie są jednoznaczne.

Anderson chciał zniszczyć Żniwiarzy, a Iluzja kontrolować, tylko dlatego. A Shepard mógł zrobić, ze Żniwiarzami cokolwiek by chciał - nawet zniszczyć całkowicie organiczne życie, ale tego nie zrobił. Wybór zniszczenia Żniwiarzy był "bezpieczniejszy", a kontrola była już dużo mniej jednoznaczna. Nie ma po prostu wyboru jednoznacznie dobrego czy złego. Sam iluzja też nie był jednoznacznie dobry czy zły.

Orzeszek:

Piękno gier, filmów, książek z takim zakończeniem jest takie, że możesz sobie to interpretować jak chcesz, po to są niedomówienia, żebyś sam to sobie zinterpretował i nie ma zadnej słusznej wersji. Jak tak czujesz, to tak możesz sobie to interpretować.

Edytowane przez DonSterydo

Ja się zgadzam z tobą Don, że zakończenie jest spoko ale są pewne rzeczy, które je psują. To co wspomniał Voytec plus

dlaczego kiedy w Arrival przekaźnik został zniszczony unicestwił on cały system, a w ME3 już tak nie jest? No chyba, że wszystkie systemy uległy anihilacji ale to byłoby bez sensu. Pewnie wszystko zostanie łopatologicznie wyjaśnione w DLC bo tego chcą "fani" ale powinno to być w samym zakończeniu, które samo w sobie powinno być trochę dłuższe (mogą zostawiać nieodpowiedzenia ale żeby wszystko pozostało logiczne)

Jak się naczytać tych wszystkich analiz/teorii to mnożą się pytania o niektóre elementy zakończenia.

E:o, Major mnie trochę ubiegł ale właśnie o to mi chodzi...

A to przypadkiem nie została zniszczona kolonia Batarian na jednej planecie?

Don, to, że są takie dymy na zakończenie to dlatego, że

mnóstwo graczy wyobrażało sobie zakończenie w ten sposób, że Shepard ostatecznie niszczy Żniwiarzy, niszcząc Cytadele, będącą Katalizatorem po czym wszystko wybucha i Ziemia została ocalona. Nagle okazuje się, że z wybuchu wylatuje kapsuła i wraca na Ziemie, z której wychodzi Shepard, gdy wszyscy myśleli, że zginął. Cudownie przeżywając przechodzi do legendy.

Tak nie jest i stad te placze. BioWare nie dalo graczom zakonczenia, ktore sobie wysnili. Nie maja zakonczenia z holywoodzka pompa.

Jestem zwolennikiem niebanalnych zakonczen, a to takie napewno jest. Sam motyw z tym, ze Cytadela jest Katalizatorem, bardzo mi sie spodobalo. Jestem zwolennikiem tego, ze od momentu, w ktorym Shep pada przed konsola, zaczyna sie ostateczna indoktrynacja. Ona sama trwa w momentach, kiedy Shepard jest na Ziemi. Potem moim zdaniem w jego snach jest kontynuowana.

Ten dzieciak to Zwiastun w glowie Sheparda. Zwroccie uwage na to, ze nikt tego chlopca nie widzi, tylko Shepard.

W momencie ostatecznego wyboru niebieska sciezka to kontrola Zniwiarzy, w ktorych ich nie zabijasz. Katalizator/chlopiec po tym wyborze nie znika. Tak samo z synteza. Kiedy zdecydujemy sie na czerwone zakonczenie, chlopiec zniknie. Zamiana kolorow przy wyborze to tez element indoktrynacji.

Nie czytam zadnych teorii nt. zakonczenia, obejrzalem jeden filmik. Poukladalem sobie w glowie to troche i zbyt wiele rzeczy pasuje pod indoktrynacje.

Nie bez powodu, o Zwiastunie Anderson wspomina, ze jest NIEDALEKO. Kiedy Zniwiarz jest niedaleko ofiary, moze ja przez indoktrynacje kontrolowac.

Gość DonSterydo

Voytec:

Ale to co opisałeś, a co jest w tym optymalnie dobrym zakończeniu, to właśnie typowy hollywoodzki happy end - bohater niszczy przeciwnika nie do pokonania i sam przeżywa mimo wszystko :P A ścieżka z kontrolą nad Żniwiarzami jest niebieska dlatego, że przed dokonaniem wyboru wiesz, że po jej wyborze Shepard zginie, a więc musi dokonać największego możliwego aktu heroizmu, wybierając drugą ścieżkę jest jakiś tam cień szansy, że przeżyje.

Edytowane przez DonSterydo

Dobra kompilacja scenek - uwaga na spoilery!

szkoda, że w samym zakończeniu nie było takie scenki podsumowującej nasze dokonania na przestrzeni serii.

Żadna zakończenie nie jest happy endem, w każdym wybuchają Przekaźniki, Shepard ginie, obcy zostają uwięzieni w naszym systemie. Finał jest dobry ale niczego nie wyjaśnia i zostawia z jeszcze większą ilością pytań, o to jest cała draka (nie licząc tych co się rzucają bo nie było typowego american hero super endding), mogli zostawić niedopowiedzenie ale wyjaśnić sens całej podróży.

Gość DonSterydo

Są trzy wybory i przy wszystkich dzieciak mówi, że Shepard umrze.

W angielskiej wersji mówi, że jak wybierze zniszczenie, to unicestwiona zostanie cała technologia i wspomina, że Shepard też jej w sobie trochę ma. Sugeruje jego śmierć, ale nie stwierdza, że tak będzie na 100%. Przy wyborze kontroli natomiast stwierdza to ze 100% pewnością.

Jeszcze jedna ciekawa sprawa. Przy wyborze kontroli oczy Shepa robią się takie jak u Iluzji, a przy syntezie jak u Sarena.

To, że zakończenie dzieje się na serio albo w głowie Sheparda oprócz sceny z oddechem nie jest jasne. Cała gra nie jest utrzymana w takim klimacie jak końcówka i mimo wszystko powinna być bardziej oczywista. Ale i tak nie rozumiem tego hejtu. Jest on chyba kulminacją nienawiści "fanów" która rozgrzała się od czasu DA2.

Gram teraz w DA2 i też tego hejtu nie rozumiem. Ci którzy narzekają przedstawiają Początek w świetle DA2 jako super RPGa jakim nie jest. Podobnie z zakończeniem ME3. Teraz niby chaotyczne zakończenie dwójki jest wzorem.

BioWare mimo wszystko stara się bawić narracją w grach i stawia na bohaterów/historię co należy cenić.

Dobry motyw z tymi oczami. Nie zauwazylem tego wczesniej, ale wlaczylem szybko YT i faktycznie.

Zobaczymy jak bedzie z DLC i co postanowi zrobic BioWare z zakonczeniem, ale napewno zaopatrze sie w dodatki. Skreca mnie z niecierpliwosci na sama mysl.

A poza tym, chcialbym dodatek w stylu Shadow Brokera, zeby

kontynuowac komiks i odbic Omege.

A poza tym, chcialbym dodatek w stylu Shadow Brokera, zeby

kontynuowac komiks i odbic Omege.

Dokładnie o tym samym myślałem. Ostatnio przeczytałem wszytskie komiksy i

właśnie Omegę chciałbym pozwiedzać najbardziej, dorzuciłbym jeszcze Ilium i Kahje. Oby nie ważyli się zmieniać zakończenia za pomocą DLC, niech już to zostawią w spokoju i skupią się na robieniu tak dobrych DLC jakim był Shadow broker. Z drugiej strony nie wyobrażam sobie na przykład DLC dziejącego się po finale gry, w ogóle nie bardzo pasuje mi wciskanie nowych wątków w obecną fabułę - cała ta historia jest zbyt zbita i ogólna narracja mogłaby wiele stracić. Pożyjemy zobaczymy.

Fuck, już chyba z 5 godzin spędziłem czytając opinie i teorie na temat zakończenia.

Generalnie teoria z indoktrynacją wydaje się bardzo prawdopodobna, ale bzdurą jest dla mnie niedokończenie jej w przypadku gdy Shepard przeżywa, no i w ogóle gdybym to ja był jednym z scenarzystów ME3, to raczej tak genialnie przemyślanego mindfucka nie ukrywałbym jak jakiś pseudoartysta, wręcz przeciwnie. Jeśli ta cała akcja faktycznie jest w 100% przemyślana to chylę czoła przed Bioware, a zarazem pokazuje środkowy palec, o ile wydadzą końcówkę w formie DLC, nawet darmowego.

Edytowane przez Kre3k