Gość DonSterydo Opublikowano 2 kwietnia 2012 Opublikowano 2 kwietnia 2012 Jak będzie się zbytnio rozgrzebywać, to zawsze się znajdzie jakieś nieścisłości i babole. Co tu dużo gadać, ci co tak krzyczą powinni ME2 wyłączyć po pierwszych 10 minutach, bo historyjka o tym, że Shepard spadł z orbity na planetę w samym tylko skafandrze i zostało z niego cokolwiek poza pyłem, był w ogóle nie do przyjęcia Cytuj
MaiorZero 1 400 Opublikowano 2 kwietnia 2012 Opublikowano 2 kwietnia 2012 Ciekawi mnie, że Saren był zindoktrynowany i dążył do syntezy, a Iluzja też był pod wpływem Żniwiarzy i chciał i kontrolować. Dlaczego Anderson pokazany jest przy egoistycznym wyborze, a Iluzja przy paragońskim? Jest parę ciekawych spraw które nie są jednoznaczne. Cytuj
Gość Orzeszek87 Opublikowano 2 kwietnia 2012 Opublikowano 2 kwietnia 2012 a co powiecie na scenariusz: shepard jest indoktrynowany od czasu dotknięcia przekaźnika na eden prime? od tego momentu w grze shepi zaczyna mieć jazdy z psychą. Trochę odważna teoria. Cytuj
Gość DonSterydo Opublikowano 2 kwietnia 2012 Opublikowano 2 kwietnia 2012 (edytowane) Ciekawi mnie, że Saren był zindoktrynowany i dążył do syntezy, a Iluzja też był pod wpływem Żniwiarzy i chciał i kontrolować. Dlaczego Anderson pokazany jest przy egoistycznym wyborze, a Iluzja przy paragońskim? Jest parę ciekawych spraw które nie są jednoznaczne. Anderson chciał zniszczyć Żniwiarzy, a Iluzja kontrolować, tylko dlatego. A Shepard mógł zrobić, ze Żniwiarzami cokolwiek by chciał - nawet zniszczyć całkowicie organiczne życie, ale tego nie zrobił. Wybór zniszczenia Żniwiarzy był "bezpieczniejszy", a kontrola była już dużo mniej jednoznaczna. Nie ma po prostu wyboru jednoznacznie dobrego czy złego. Sam iluzja też nie był jednoznacznie dobry czy zły. Orzeszek: Piękno gier, filmów, książek z takim zakończeniem jest takie, że możesz sobie to interpretować jak chcesz, po to są niedomówienia, żebyś sam to sobie zinterpretował i nie ma zadnej słusznej wersji. Jak tak czujesz, to tak możesz sobie to interpretować. Edytowane 2 kwietnia 2012 przez DonSterydo Cytuj
MYSZa7 8 920 Opublikowano 2 kwietnia 2012 Opublikowano 2 kwietnia 2012 Ja się zgadzam z tobą Don, że zakończenie jest spoko ale są pewne rzeczy, które je psują. To co wspomniał Voytec plus dlaczego kiedy w Arrival przekaźnik został zniszczony unicestwił on cały system, a w ME3 już tak nie jest? No chyba, że wszystkie systemy uległy anihilacji ale to byłoby bez sensu. Pewnie wszystko zostanie łopatologicznie wyjaśnione w DLC bo tego chcą "fani" ale powinno to być w samym zakończeniu, które samo w sobie powinno być trochę dłuższe (mogą zostawiać nieodpowiedzenia ale żeby wszystko pozostało logiczne) Jak się naczytać tych wszystkich analiz/teorii to mnożą się pytania o niektóre elementy zakończenia. E:o, Major mnie trochę ubiegł ale właśnie o to mi chodzi... A to przypadkiem nie została zniszczona kolonia Batarian na jednej planecie? Cytuj
MaiorZero 1 400 Opublikowano 2 kwietnia 2012 Opublikowano 2 kwietnia 2012 http://masseffect.wikia.com/wiki/Alpha_Relay Cytuj
Gość DonSterydo Opublikowano 2 kwietnia 2012 Opublikowano 2 kwietnia 2012 A tak na marginesie - moim zdaniem żeby oddać skalę tego konfliktu, to wydarzenia z ME3 powinny być przedstawione w 2 grach. Cytuj
MYSZa7 8 920 Opublikowano 2 kwietnia 2012 Opublikowano 2 kwietnia 2012 Hmm czyli niezbyt uważałem podczas grania w Arrival. Cytuj
MaiorZero 1 400 Opublikowano 2 kwietnia 2012 Opublikowano 2 kwietnia 2012 Patrząc na naprawdę różne opinie i teorie na temat zakończenia jestem ciekaw co BioWare wymyśli z tym DLC. Bądź już jest wymyślone, a zakończenie nie jest zakończeniem. Cytuj
Voytec 2 761 Opublikowano 2 kwietnia 2012 Opublikowano 2 kwietnia 2012 Don, to, że są takie dymy na zakończenie to dlatego, że mnóstwo graczy wyobrażało sobie zakończenie w ten sposób, że Shepard ostatecznie niszczy Żniwiarzy, niszcząc Cytadele, będącą Katalizatorem po czym wszystko wybucha i Ziemia została ocalona. Nagle okazuje się, że z wybuchu wylatuje kapsuła i wraca na Ziemie, z której wychodzi Shepard, gdy wszyscy myśleli, że zginął. Cudownie przeżywając przechodzi do legendy. Tak nie jest i stad te placze. BioWare nie dalo graczom zakonczenia, ktore sobie wysnili. Nie maja zakonczenia z holywoodzka pompa. Jestem zwolennikiem niebanalnych zakonczen, a to takie napewno jest. Sam motyw z tym, ze Cytadela jest Katalizatorem, bardzo mi sie spodobalo. Jestem zwolennikiem tego, ze od momentu, w ktorym Shep pada przed konsola, zaczyna sie ostateczna indoktrynacja. Ona sama trwa w momentach, kiedy Shepard jest na Ziemi. Potem moim zdaniem w jego snach jest kontynuowana. Ten dzieciak to Zwiastun w glowie Sheparda. Zwroccie uwage na to, ze nikt tego chlopca nie widzi, tylko Shepard. W momencie ostatecznego wyboru niebieska sciezka to kontrola Zniwiarzy, w ktorych ich nie zabijasz. Katalizator/chlopiec po tym wyborze nie znika. Tak samo z synteza. Kiedy zdecydujemy sie na czerwone zakonczenie, chlopiec zniknie. Zamiana kolorow przy wyborze to tez element indoktrynacji. Nie czytam zadnych teorii nt. zakonczenia, obejrzalem jeden filmik. Poukladalem sobie w glowie to troche i zbyt wiele rzeczy pasuje pod indoktrynacje. Nie bez powodu, o Zwiastunie Anderson wspomina, ze jest NIEDALEKO. Kiedy Zniwiarz jest niedaleko ofiary, moze ja przez indoktrynacje kontrolowac. Cytuj
Gość DonSterydo Opublikowano 2 kwietnia 2012 Opublikowano 2 kwietnia 2012 (edytowane) Voytec: Ale to co opisałeś, a co jest w tym optymalnie dobrym zakończeniu, to właśnie typowy hollywoodzki happy end - bohater niszczy przeciwnika nie do pokonania i sam przeżywa mimo wszystko A ścieżka z kontrolą nad Żniwiarzami jest niebieska dlatego, że przed dokonaniem wyboru wiesz, że po jej wyborze Shepard zginie, a więc musi dokonać największego możliwego aktu heroizmu, wybierając drugą ścieżkę jest jakiś tam cień szansy, że przeżyje. Edytowane 2 kwietnia 2012 przez DonSterydo Cytuj
MaiorZero 1 400 Opublikowano 2 kwietnia 2012 Opublikowano 2 kwietnia 2012 Są trzy wybory i przy wszystkich dzieciak mówi, że Shepard umrze. Cytuj
_mike 318 Opublikowano 2 kwietnia 2012 Opublikowano 2 kwietnia 2012 Dobra kompilacja scenek - uwaga na spoilery! szkoda, że w samym zakończeniu nie było takie scenki podsumowującej nasze dokonania na przestrzeni serii. Żadna zakończenie nie jest happy endem, w każdym wybuchają Przekaźniki, Shepard ginie, obcy zostają uwięzieni w naszym systemie. Finał jest dobry ale niczego nie wyjaśnia i zostawia z jeszcze większą ilością pytań, o to jest cała draka (nie licząc tych co się rzucają bo nie było typowego american hero super endding), mogli zostawić niedopowiedzenie ale wyjaśnić sens całej podróży. Cytuj
Kre3k 581 Opublikowano 2 kwietnia 2012 Opublikowano 2 kwietnia 2012 Skończyłem. Dobry finał, mnóstwo niedopowiedzeń i teorii spiskowych, ale właśnie dzięki temu jest fajny, każdy sobie może sam uważać i interpretować co chce i jak chce. No ale widać niektórym debilom zabrakło super happy endu do szczęścia. Cytuj
Gość DonSterydo Opublikowano 2 kwietnia 2012 Opublikowano 2 kwietnia 2012 Są trzy wybory i przy wszystkich dzieciak mówi, że Shepard umrze. W angielskiej wersji mówi, że jak wybierze zniszczenie, to unicestwiona zostanie cała technologia i wspomina, że Shepard też jej w sobie trochę ma. Sugeruje jego śmierć, ale nie stwierdza, że tak będzie na 100%. Przy wyborze kontroli natomiast stwierdza to ze 100% pewnością. Cytuj
MaiorZero 1 400 Opublikowano 2 kwietnia 2012 Opublikowano 2 kwietnia 2012 Jeszcze jedna ciekawa sprawa. Przy wyborze kontroli oczy Shepa robią się takie jak u Iluzji, a przy syntezie jak u Sarena. To, że zakończenie dzieje się na serio albo w głowie Sheparda oprócz sceny z oddechem nie jest jasne. Cała gra nie jest utrzymana w takim klimacie jak końcówka i mimo wszystko powinna być bardziej oczywista. Ale i tak nie rozumiem tego hejtu. Jest on chyba kulminacją nienawiści "fanów" która rozgrzała się od czasu DA2. Cytuj
Voytec 2 761 Opublikowano 2 kwietnia 2012 Opublikowano 2 kwietnia 2012 Major, tez tak sadze. Hejt na koncowke ME3 jest apogeum tego co sie tklilo w fanach BioWare od czasu DA2. Cytuj
MaiorZero 1 400 Opublikowano 2 kwietnia 2012 Opublikowano 2 kwietnia 2012 Gram teraz w DA2 i też tego hejtu nie rozumiem. Ci którzy narzekają przedstawiają Początek w świetle DA2 jako super RPGa jakim nie jest. Podobnie z zakończeniem ME3. Teraz niby chaotyczne zakończenie dwójki jest wzorem. BioWare mimo wszystko stara się bawić narracją w grach i stawia na bohaterów/historię co należy cenić. Cytuj
Voytec 2 761 Opublikowano 2 kwietnia 2012 Opublikowano 2 kwietnia 2012 Dobry motyw z tymi oczami. Nie zauwazylem tego wczesniej, ale wlaczylem szybko YT i faktycznie. Zobaczymy jak bedzie z DLC i co postanowi zrobic BioWare z zakonczeniem, ale napewno zaopatrze sie w dodatki. Skreca mnie z niecierpliwosci na sama mysl. A poza tym, chcialbym dodatek w stylu Shadow Brokera, zeby kontynuowac komiks i odbic Omege. Cytuj
_mike 318 Opublikowano 2 kwietnia 2012 Opublikowano 2 kwietnia 2012 A poza tym, chcialbym dodatek w stylu Shadow Brokera, zeby kontynuowac komiks i odbic Omege. Dokładnie o tym samym myślałem. Ostatnio przeczytałem wszytskie komiksy i właśnie Omegę chciałbym pozwiedzać najbardziej, dorzuciłbym jeszcze Ilium i Kahje. Oby nie ważyli się zmieniać zakończenia za pomocą DLC, niech już to zostawią w spokoju i skupią się na robieniu tak dobrych DLC jakim był Shadow broker. Z drugiej strony nie wyobrażam sobie na przykład DLC dziejącego się po finale gry, w ogóle nie bardzo pasuje mi wciskanie nowych wątków w obecną fabułę - cała ta historia jest zbyt zbita i ogólna narracja mogłaby wiele stracić. Pożyjemy zobaczymy. Cytuj
easye 3 372 Opublikowano 2 kwietnia 2012 Opublikowano 2 kwietnia 2012 (edytowane) a w ogole Bioware wspominalo o dodatkach ? bo zastanawiam sie czy pchac gre dalej, jak skoncze, czy trzymac jak Skyrim. Edytowane 2 kwietnia 2012 przez easye Cytuj
MaiorZero 1 400 Opublikowano 2 kwietnia 2012 Opublikowano 2 kwietnia 2012 Wiadomo, że mają być DLC? Jakie? Nie wiadomo. Cytuj
_mike 318 Opublikowano 2 kwietnia 2012 Opublikowano 2 kwietnia 2012 W tym miesiącu mają coś w kwestii DLC ogłosić. Cytuj
BoryzPL 254 Opublikowano 3 kwietnia 2012 Opublikowano 3 kwietnia 2012 Wlasnie wpadla mi do glowy jedna kwestia, moze ktos z Was wie jaka jest odpowiedz. Jesli podczas misji samobojcze w me2 ginie Tali i Garrus, to co sie dzieje w me3? Jakimi postaciami sa zastepowani? Chyba ze wtedy druzyna jest wyszczuplona o te 2 osoby co sprawia ze juz w ogole druzyna w trzeciej czesci jest bardzo skromna. Cytuj
Kre3k 581 Opublikowano 3 kwietnia 2012 Opublikowano 3 kwietnia 2012 (edytowane) Fuck, już chyba z 5 godzin spędziłem czytając opinie i teorie na temat zakończenia. Generalnie teoria z indoktrynacją wydaje się bardzo prawdopodobna, ale bzdurą jest dla mnie niedokończenie jej w przypadku gdy Shepard przeżywa, no i w ogóle gdybym to ja był jednym z scenarzystów ME3, to raczej tak genialnie przemyślanego mindfucka nie ukrywałbym jak jakiś pseudoartysta, wręcz przeciwnie. Jeśli ta cała akcja faktycznie jest w 100% przemyślana to chylę czoła przed Bioware, a zarazem pokazuje środkowy palec, o ile wydadzą końcówkę w formie DLC, nawet darmowego. Edytowane 3 kwietnia 2012 przez Kre3k Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi