Skocz do zawartości

last.fm - tagi

Flik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pobralem tagi do Soundtracku z Gundam Seed przez music brainz. Wszystko wydaje sie byc idealnie zarowno w samym music brainz i mp3tag. Kiedy jednak zagladam na moja strone na last.fm moim oczom ukazuje sie taki komunikat:

fm1b.png

Jak widzicie z niewiadomego dla mnie powodu w nazwe wykonawcy wkrada sie dodatkowa 'spacja'. Sprawdzilem wszystkie tagi dokladnie. Nie ma zadnych bledow zarowno w foo, mb oraz mp3tag. Pokusilem sie nawet o usuniecie wszystkich tagow poza id3v2.3 (screen). Nadal pojawia sie ten sam komunikat.

Podaje jeszcze dane pliku wyciagniecie z foo: screen1, screen2

Jakies pomysly? Dlaczego mimo poprawnych tagow last robi co chce?

Opublikowano

Gościu co Ty gadasz? :D Spacja jest tylko na pasku a nic się nie zmieniło? Nie wiem weź to palcem pokaż bo ja przynajmniej nie rozumiem co Ci przeszkadza tam.

Opublikowano

Autokorekta jest z(pipi)ana. Działa ona na takiej zasadzie, że porównuje Twój tag, z tagami innych użytkowników. Których jest więcej, wygrywają. Dochodzi do kuriozalnych sytuacji, gdzie np autokorekta poprawia Ci tytuł z "Fasolki - Tęcza , tęcza sralala" na " Fasolki - Tecza, tecza sralala" bo 90% naszych krajan nie potrafi używać PL znaków w internecie.

Moja PRO RADA? Wyłącz tą (pipi)oną autokorektę w pizdu. Możesz to zrobić w ustawieniach lasta.

• Plusik 2
Opublikowano

Wylaczylem i zczytuje bledne tagi. Nie mam pojecia skad sie to bierze. Jakby ktos mial jakis pomysl, to nie krepujcie sie. Moze jakis inny program, ktory bankowo czysci tagi? Moze powinienem korzystac z innej wersji tagow niz podane wyzej (screeny)?

Nazwa wykonawcy wedlug last.fm T.M.Revolution. Powtarzam, ze sprawdzalem dwoma programami, a mimo wczystko last.fm uparcie pokazuje mi 'T.M. Revolution'.

Opublikowano

wrzuć tutaj ten kawałek i daj link do profilu, bo z tego co widzę różnica może wynikać ze stosowania innych kodowań w tablicy znaków a chcialbym zobaczyć jakiej interpunkcji używasz i czy to jest odosobniony przypadek

poniżej masz przykład co się dzieje jak romaji spotyka się z ichnim odpowiednikiem ale pisanym bez stosowania IME albo jak ludzie tagują 'po swojemu' - 3 różne wersje tyldy przy czym pierwsze dwie są japońskie, kolejna jest nasza a ostatnia jest z tablicy znaków

lastf.png

pro tip za stona - jeśli słuchasz krzaków to wywal autokorektę, bo może nieźle zamieszać i zmieni Ci ???? na Nakashime :]

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Przepraszam panowie, ze dopiero teraz sie odzywam. Mam nadzieje, ze bedziecie mieli jeszcze ochote mi pomoc.

Z tego co zauwazylem, nie jest to odosobniony przypadek i nie zalezy tylko i wylacznie od kwestii stosowania 'krzaczkow'. Pomimo poprawnych tagow w musicbrainz oraz foobarze scrobber last.fm usilnie zczytuje inne dane i pozniej na stronie je poprawia!

http://img406.imageshack.us/i/last2.png/

http://img708.imageshack.us/i/last3.png/

edit:

http://www.lastfm.pl/user/fliczek

Edytowane przez Flik
Opublikowano

Nie wiem czego nie zrozumiałeś z Naszej wypowiedzi. WYŁĄCZ AUTOPOPRAWIANIE TAGÓW W LAST FM. Widać że cały czas masz to (pipi) włączone [zielona gwiazdka]. Wyjaśniłem Ci jak to działa i dlaczego jest z(pipi)ane, a Ty dalej uparcie swoje ;/

• Plusik 2
Opublikowano

Jak wylacze, to i tak nie scrobbuje tego co mam w tagach w foo.

Zamiast T.M.Revolution leci T.M. Revolution. Zamiast Elywu2 robi sie Elywu.

Schemat jest taki: u mnie w tagach Elywu2, w czasie odsluchiwania normalnie Elywu2, pozniej wyskakuje rzekome poprawianie z Elywu na Elywu2. Jesli wylacze autokorekte to mam Elywu, co jest ciagle niezgodne z moimi tagami.

Opublikowano

Generalnie wszystkie moje problemy rozwiaze jakis programik wyswietlajacy wszystkie rodzaje tagow zapisanych w danym pliku obok siebie. Wtedy dojdziemy do tego, ktore tagi zczytuje last.fm