Paolo de Vesir 9 456 Opublikowano sobota o 11:36 Opublikowano sobota o 11:36 Na przerobionym 3DSie masz hShop gdzie z pozycji konsoli ściągasz dowolną grę z 3DSa, patche, gry z VirtualConsole, dema i co tam jeszcze nie. Jedyny minus to, że transfery są dość niskie i naprawdę duża gra może ściągać się np. z godzinę. 2 1 Cytuj
Mari4n 591 Opublikowano sobota o 11:48 Opublikowano sobota o 11:48 Można też na kompie pobrać i potem zainstalować na konsoli, tylko dwa razy więcej miejsca wtedy zajmuje, i sama instalacja trochę trwa Cytuj
grzybiarz 10 386 Opublikowano sobota o 11:54 Opublikowano sobota o 11:54 Do przerabiania każdego starego romu (nawet do PSXa, ale te chodzą tylko na new3DSach i mało fpsow), służy programik: https://www.gamebrew.org/wiki/New_Super_Ultimate_Injector_3DS 1 Cytuj
Assassins_78 1 208 Opublikowano sobota o 12:21 Opublikowano sobota o 12:21 Kurde wychodzi na to że 2DSy mają już IPSy tylko w New 3DS mają losowo. Cytuj
Paolo de Vesir 9 456 Opublikowano sobota o 12:24 Opublikowano sobota o 12:24 W sensie to lepsze ekrany czy gorsze w końcu? Ja na jakość ekranów w 2DSie narzekam, ale zastanawiam się nad przesiadką na N2DSa XL lub najlepiej N3DSa dla lepszych wersji gier i ogólnie pojętej wygody. Cytuj
Assassins_78 1 208 Opublikowano sobota o 12:36 Opublikowano sobota o 12:36 TN vs IPS no raczej wiesz który lepszy 1 Cytuj
Paolo de Vesir 9 456 Opublikowano sobota o 12:55 Opublikowano sobota o 12:55 Ah, no to po ptokach Cytuj
Assassins_78 1 208 Opublikowano sobota o 12:58 Opublikowano sobota o 12:58 Szukaj już sprawdzonej i będziesz miał pewność że dostaniesz z IPSem. Ja np. nie szukam w ogóle nie przerobionej, bo nie sprawdzisz bez tego co tam siedzi. A nik przed wysyłką nie będzie Ci rozkręcał konsoli aby sprawdzić co jest w środku. 1 Cytuj
Homelander 2 475 Opublikowano sobota o 13:19 Opublikowano sobota o 13:19 Ja mam n3DS XL i polecam mocno, jest kilka gierek wartych ogrania nawet teraz. Zelda Link Between Worlds to najlepsza Zelda 2D i chociażby dla niej warto. A z gier z DSa polecam, oczywiście Advance Wars DS - gra na setki godzin 1 Cytuj
Labtec 3 683 Opublikowano niedziela o 00:21 Opublikowano niedziela o 00:21 Ja jeszcze się nie doczekałem Inazuma Eleven na Switch-a/PC wiec czasami wracam do tych gierek na 3DS/DS Cytuj
NemoKOF 720 Opublikowano niedziela o 08:00 Opublikowano niedziela o 08:00 19 godzin temu, Assassins_78 napisał(a): Kurde wychodzi na to że 2DSy mają już IPSy tylko w New 3DS mają losowo. Nie. Stare konsole 3ds,xl,2ds miały tylko TN. New 2ds też. Jedynie new 3ds i new xl trafiały się z ipsami. 1 Cytuj
NemoKOF 720 Opublikowano niedziela o 08:12 Opublikowano niedziela o 08:12 Do odpalania gier z nds używasz twilight menu i nie potrzebujesz programatora który dodatkowo drenuje baterię konsoli w sleepie. Kiedyś bez programatora były problemy z grami ale obecnie z 95% chodzi idealnie i nawet są patche do wide-screen i możliwość dodania obsługi analoga do niektórych gierek. 1 Cytuj
grzybiarz 10 386 Opublikowano niedziela o 09:40 Opublikowano niedziela o 09:40 Godzinę temu, NemoKOF napisał(a): Do odpalania gier z nds używasz twilight menu https://wiki.ds-homebrew.com/pl-PL/twilightmenu/ kurde panie czyli co mam wybrać że mam flashcarta czy samo 3ds? Mam r4. Tutorial jakiś skomplikowany się wydaje i full ustawień Cytuj
Labtec 3 683 Opublikowano niedziela o 10:01 Opublikowano niedziela o 10:01 21 hours ago, Assassins_78 said: TN vs IPS no raczej wiesz który lepszy Prawda jest taka ze to trochę nakręcony hype u kolekcjonerów, to nie są 32" ekrany żeby widzieć duża różnicę i większość posiadaczy się męczą żeby w ogóle zauważyć czy maja IPS cz TN, zabawy w odchylanie ekranu na max-a tylko żeby zauważyć czy kolory wyprane są. mój N3DSXL ma górny IPS a dolny TN i przy normalnym graniu to nie robi różnicy, to nie jest LCD vs OLED Cytuj
ogqozo 6 641 Opublikowano niedziela o 10:19 Opublikowano niedziela o 10:19 Mam gdzieś leżące dwa New 3DS-y nie XL. Jednego używałem dość sporo, drugiego nie ruszałem - nie jest zafoliowany, ale prawie niedotykany. Chciałem po prostu mieć "w zapasie" ten model, bo trudno go już wtedy było dostać, a wydaje mi się idealny. Piękna prosta forma, 3D po prostu działa. I nie jest wielgachny. Ekran IPS, ale nie ma co przesadzać z różnicą. Dzisiaj akurat grałem w Pocket Card Jockey na Switchu i kuuuurde... wiem, jakie są zalety powiększania sprzętu, większy ekran wiele daje, wiem, ale też na pewno żal mi tego, co dawał jeszcze 3DS nie XL, że serio tak sobie trzymasz w ręce jak długopis, jedną ręką sobie wymachujesz i nic nie czujesz i tak sobie grasz. Przeskok jest ogromny. Miałem przy tej grze wspomnienie z używania 3DS-a. Nie wiem, co myśleć o tym, że Switch 2 będzie jeszcze większą cegłą. Takie granie w jakąś gierkę typu Phoenix Wright, że po prostu dotykasz ekranu. Na DS-ie to się grało na luzie tylko dotykając. Na Switchu OLED niezbyt fajnie się tak gra na dłuższą metę. Jednak trzeba go złapać porządnie obiema rękami, by było wygodnie. Nie chce mi się już grać na 3DS-ie, oczywiście. Połączenie z internetem i ogólnie działanie systemu jest zniechęcające. Niektóre rzeczy zajmują tak długo. Gry nieco uderzają tym, jak mało jest pikseli, i zwłaszcza ogólnie wszelkim quality of life. Ekran jest na tyle mały i ma tak odstające od dzisiejszych standardów kolorki, że nawet efekt 3D nie robi na mnie takiego wrażenia, jak wtedy. Mam nadzieję, że Switch 2 będzie miał w ogóle quick resume, ale tak poza tym to Switch ma powalającą wygodę działania. Gry - warto oczywiście ograć, ale też jest moim zdaniem tylko kilka, które na dzisiaj faktycznie prezentują jakąś wyjątkową jakość, większość z nich ma jakieś podobne ale nowocześniejsze wykonanie na Switchu. Serio jest z 5 gier, które bym dzisiaj chciał na nim solidniej ograć przed powrotem do potężnej listy czekających na Switchu. Dla porównania. GBA SP - 150 gram wagi. Nowsze wersje PSP - poniżej 200 g. DS Lite - 220 g. New 3DS - 250 g. 3DS XL - 330 g. Switch z Joyconami - 400 g. Kontroler do Wii U - 500 g, i pewnie co najmniej tyle będzie ważył Switch 2. Urgh. To już bliżej niektórych pecetów, zwanych czasem "przenośnymi" przez jajcarzy, niż 3DS-a nie XL. Fajnie jakby tak zrobić 3DS-a, tylko z nowoczesną szybkością menusów, i może też nowoczesną jakością ekranu. No ale nie będzie nic takiego. Cytuj
Assassins_78 1 208 Opublikowano niedziela o 10:21 Opublikowano niedziela o 10:21 18 minut temu, Labtec napisał(a): Prawda jest taka ze to trochę nakręcony hype u kolekcjonerów, to nie są 32" ekrany żeby widzieć duża różnicę i większość posiadaczy się męczą żeby w ogóle zauważyć czy maja IPS cz TN, zabawy w odchylanie ekranu na max-a tylko żeby zauważyć czy kolory wyprane są. mój N3DSXL ma górny IPS a dolny TN i przy normalnym graniu to nie robi różnicy, to nie jest LCD vs OLED No w sumie racja, i ~600zł zaoszczędzone Cytuj
ThePatrickyo 89 Opublikowano niedziela o 15:13 Opublikowano niedziela o 15:13 W dniu 8.02.2025 o 09:25, Daffy napisał(a): 3ds w 2025 hot or not? Lepiej new 3ds czy new 3ds xl? Ponoć rozdzielczości takie same Wyłączyli eShop i granie online, oznacza to że jak kupię gierkę w pudle to już nawet patcha nie pociągnie jak był jakiś? Hot or not - ciężko powiedzieć, w dobie wszystkich przenośnych konsol opartych na Windowsie oraz Switcha i jego przyszłego następcy, 3DS to jest niewątpliwie coś całkiem innego, a zwłaszcza pod kątem rozmiaru. Powiedziałbym, że patrząc na te ekrany, grafikę to już podchodzi pod retro Posiadam obie wersje 3DSa i szczerze mówiąc do teraz nie potrafię rozstrzygnąć który jest lepszy. Jeżeli masz duże dłonie, jesteś przyzwyczajony do wielkości współczesnych urządzeń typu smartfony, New 3DS XL wydaje się lepszą opcją - komfort trzymania w dłoniach jest nieporównywalny. Cokolwiek innego niż wersję New nawet bym nie rozważał, chyba że jakaś edycja limitowana urzekła Cię na tyle mocno, żeby zrezygnować z poprawionego efektu 3D, o ile planujesz z niego korzystać. Wracając do New 3DS vs XL, jeżeli nie zależy Ci na wielkości, a nawet bardziej na mobilności urządzenia - New 3DS jest konsolą dla Ciebie. Jest naprawdę malutki...dla siebie raczej traktuję go jako ciekawostkę, bo nie wyobrażam sobie dłuższych sesji na nim. No i również dostępność jest dużo mniejsza, łatwiej jest znaleźć XLa. W kwestii ekranów - uważam że zagęszczenie pikseli w modelu XL nie jest aż tak złe, żeby z niego rezygnować. Oczywiście, w menu widać jak bardzo ten interfejs jest rozciągnięty, natomiast podczas grania nie jest to aż tak widoczne. Generalnie obraz nawet na mniejszym New 3DS też już dość odstaje na dzisiejsze czasy, więc nie wiem czy aż tak bym się na tym skupiał. Różnicę widać najbardziej gdy obie konsole leża obok siebie, jeżeli planujesz kupić jedną z nich, nie porównując obrazu, według mnie powinno się do sprowadzić do kwestii wygody i mobilności konsoli Tematu TN vs IPS nie poruszam, ponieważ na żywo nie widziałem 3DSa z IPSem. Jest to trochę loteria, z drugiej strony jeżeli ktoś w dzisiejszych czasach sprzedaje 3DSa to raczej wie co ma i cenę stosownie podniesie dla tego rodzaju ekranu. Mieszanki były różne, mógł być tylko dolny IPS, tylko górny albo oba - biały kruk. Czy warto - nie wiem, nie oceniam. Jednak wydaje mi się, że jeżeli konsolę trzymamy na wprost i nie planujemy nią obracać, to różnica nie powinna być warta dopłacenia. Kolekcjonersko wiadomo, im więcej IPS tym lepiej. Tak jak zostało wspomniane, bardziej rozumiałbym te dylematy gdyby to było coś na zasadzie Switcha, gdzie LCD vs OLED to jest coś co faktycznie warto dopłacić Biblioteka gier jest świetna, takich konsol się już dzisiaj nie robi, a już na pewno nie z efektem 3D. Moim zdaniem warto mieć 3DSa w swojej kolekcji, lecz tanio nie będzie, bo za egzemplarze w bardzo dobrym stanie potrafią kosztować więcej niż Switch, nie wspominając o jakiś edycjach limitowanych 1 Cytuj
dominalien 298 Opublikowano niedziela o 16:10 Opublikowano niedziela o 16:10 (edytowane) Nie ten wątek. Edytowane niedziela o 16:17 przez dominalien Cytuj
NemoKOF 720 Opublikowano niedziela o 19:58 Opublikowano niedziela o 19:58 9 godzin temu, Labtec napisał(a): Prawda jest taka ze to trochę nakręcony hype u kolekcjonerów, to nie są 32" ekrany żeby widzieć duża różnicę i większość posiadaczy się męczą żeby w ogóle zauważyć czy maja IPS cz TN, zabawy w odchylanie ekranu na max-a tylko żeby zauważyć czy kolory wyprane są. mój N3DSXL ma górny IPS a dolny TN i przy normalnym graniu to nie robi różnicy, to nie jest LCD vs OLED Imo nie. Zwykły 3ds przy new xl z ips jest obrzydliwy. A różnicę między ips i tn GÓRNYM widać zdecydowanie, mówię to mając obie i testując. Dolny nie jest tak istotny imo, to takie nice to have niż must. Natomiast górnych ips było całkiem sporo i polecam takiego chociaż poszukać. Najwięcej kasują za double ips i tu nie wiem czy to gra warta świeczki. I ogólnie, mega odradzam oldy brać, są naprawdę brzydkie jak na dzisiejsze standardy, mam 2 sztuki dla dzieciaków. Cytuj
grzybiarz 10 386 Opublikowano niedziela o 20:34 Opublikowano niedziela o 20:34 @NemoKOF Jak mam programator do gier z DSa, to czy mam wybrać Instalacja (3DS) Instalacja (DSi) Instalacja (Flashcard)? Czy wybrać normlanie Instalacja 3DS? Cytuj
NemoKOF 720 Opublikowano niedziela o 21:07 Opublikowano niedziela o 21:07 Ja nie jadę na flashcardzie, tylko instaluje na 3ds. Masz tutoriale, leć z nimi. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi