Skocz do zawartości

Xbox działa na vga a nie chodzi na component

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie.

Xbox podłączony do monitora vga działa normalnie, a gdy próbuję podłączyć do tv to nie ma obrazu dźwięk jest ale nie ma obrazu. Testowałem na 2 różnych telewizorach i na dwóch różnych kablach i efekt taki sam. O co chodzi czy konsola jest uszkodzona?

• Odpowiedzi 18
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Podłącz konsolę do monitora, zmniejsz rozdzielczość na minimalną, podłącz do telewizora, ustaw rozdzielczość na taką którą obsługuje Twój telewizor.

nie rozumiem tylko nazwy tematu 'działa na vga a nie chodzi na component' - podłączasz konsolę do telewizora kablem VGA czy kablem component?

Edytowane przez ping
Opublikowano (edytowane)

ustawiona jest 640x480 i dalej nic. zaktualizowałem soft i też nic. Karta graficzna nie może być uszkodzona bo na vga i na hdmi działa normalnie a na tv sd podłączonym componentem chinch/eurozłącze nic jest dźwięk ale bez obrazu :/ dopiero co kupiłem konsole i nie wiem czy oddawać bo jest uwalona czy nie. Już miałem kilka xboxów ale nigdy nie spotkałem się z takim przypadkiem.

do monitora jest podłączona przez vga i działa. do telewizora sd component i nie ma obrazu.

Edytowane przez smalec_
Opublikowano (edytowane)

Pewnie testowałeś na telewizorach, które nie obsługują PAL-60. A założe się, że takie masz ustawione w konsoli. Aby to zmienić musiałbyś podłączyć do TV, które na bank pal-60 obsługuje.

EDYTA: A wiesz co zastanawia mnie co znaczy podłączenie komponent do zwykłego TV? Bo kabel komponent ma sześć czincz. trzy z nich to component - czerwony, zielony i niebieski. następnie na osobnej "nitce" masz audio czerwony-biały i jedynak który zostaje to żółty kabel composite. Masz w tym swoim kieneskopowcu wejście komponent czy composite? A może uzyłeś przejściówki na EURo lub podłączasz nieodpowiedni czerwony kabel (Jak zauważyłeś są dwa kable o czerwonej izolacji)?

Edytowane przez Gooral
Opublikowano (edytowane)

też nie w tym rzecz, bo już wcześniej miałem xboxa i normalnie działał na tych 2 tv i wiem, że sam wtedy przełączałem na pal-60.

no źle użyłem nazwy to jest composite ( tylko 3 chinche żółty-wideo biały czerwony-dzwięk). Podłączałem bezpośrednio do tv poprzez te chinche i na przejsciówce na eurozłącze, efekt w dwóch przypadkach identyczny czyli brak obrazu.

Edytowane przez smalec_
Opublikowano (edytowane)

To ciekawe jest. Powiedziałbym, ze kabel uszkodzony ale skoro użyłeś juz innego kabla i na dwóhc różnych kineskopowych Tv było to samo to znaczy,ze przyczyna takiego stanu jest co innego.

Edytowane przez Gooral
Opublikowano (edytowane)

No to jeszcze mi odpowiedz na EDYTĘ.

już odpowiedziałem nie mam kabla component, tylko zwykły composite, pomyliłem się w nazewnictwie ( trzy zwykłe wyjscia chinch) wszystko podłączone prawidłowo. Przed chwilą podłączałem konsolę kolegi na tym samym kablu (który z moją konsolą nie działa) i wszystko na tv działa normalnie, taraz to już zupełnie nie wiem o co chodzi :/

Normalnie powiedziałbym, że moja konsola jest uszkodzona, ale gdy podłączam ją przez vga do monitora to wszystko działa normalnie. Komedia :/

Edytowane przez smalec_
Opublikowano (edytowane)

Uszkodzone wejście A/V. Ale to też nie jest pewne bo jak sam mówiłeś podłączałeś kablem VGA (który korzysta z tego samego wejścia AV co component/composite) więc jeśli jeden działa to i drugi powinien.

EDYTA: Masz możliwość podłączenia pod jakiegoś HDTV?

Edytowane przez Gooral
Opublikowano (edytowane)

no właśnie vga to to samo gniazdo, czyli najwidoczniej wejscie a/v jest w porządku. Tak podłączałem do hdtv u kolegi poprzez hdmi i działa. Do hdtv przez chinche nie podłączałem, tylko do 3 różnych crt.

mój kabel + konsola kolegi + crt = jest obraz

mój kabel + moja konsola + crt = brak obrazu.

Pierwszy raz się z czymś takim spotykam.

Edytowane przez smalec_
Opublikowano

no teoretycznie tak, ale na vga działa normalnie. Jeśli ktoś wie jak rozwiązać ten problem to byłbym niezmiernie wdzięczny. Bo już próbowałem chyba wszystkiego...

• 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Ja miałem zupełnie tak samo... zamówiłem nowy kabel na allegro, bo myślałem, że stary sfiksował.... niestety podłączyłem nowy i to samo. Powrotu do VGA też nie uświadczyłem, bo RROD wyskoczył. VGA przestał działać, a wcześniej mi się konsola raz zawiesiła - niektórzy wskazują to jako syndrom zbliżającego się końca :(

Edytowane przez arrathog
Opublikowano (edytowane)

orion50: jakie Ty chcesz ustawienia zmieniać w ciemno i o jakim wykrywaniu automatycznym kabla piszesz?

vga nie ma nic wspolnego z composite, calkowicie inne piny w wyjsciu A/V

5 i 7 pin jest od composite i je trzeba sprzwdzac, czyli czy jest polaczenie miedzy koncem wtyczki-chinch, a punkcie na plycie glwonej konsoli

od VGA 1,2,6,9,10,11,12

ponad to trzeba sprawdzic czy prawidlowo sie zwory robia na obecnosc odpowiedniego kabla, przy composite polaczenie ID2-ID2.1 czyli pin 22 i 24

Edytowane przez Juchy
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...