Fenix 3 Opublikowano 20 kwietnia 2010 Opublikowano 20 kwietnia 2010 Cena 7,99 zł Numer dostępny od 21/22.04 (środa/czwartek) W końcu musiało to nastąpić. TO, co wisiało nad nami już wielokrotnie. TO tzn. oficjalne przesunięcie ekspedycji numeru z drukarni. Kilka razy już przekraczaliśmy termin nieprzekraczalny oddania materiałów do drukarni. Jednak za każdym razem ratowała nas drukarnia (a raczej świetni ludzie, którzy tam pracują). Zmieniali miejscami druk innych magazynów, uruchamiali druk w weekendy itp. Tyle, że nie zawsze jest to możliwe. Materiały zostały przez nas oddane prawie 3 dni po terminie. Drukarnia wyekspediowała numer jeden dzień później. Do tego weekend i już mamy opóźnienie premiery numeru jeden lub dwa dni (zależy od firmy kolportującej czasopismo). Kilka słów na temat opóźnienia znajdziecie również na blogu naczelnego. Sam zabieram się za rozmowy z drukarnia w sprawie nieuniknionej (?) kary finansowej za niedotrzymanie terminów umownych. Pokazy, jakie zorganizował CD Projekt po marcowej konferencji, dały nam wyraźny sygnał, że polskie studia deweloperskie pracują nad dwoma wspaniale zapowiadającymi się grami RPG. Po zarzuceniu prac nad Powrotem Białego Wilka, które swego czasu opisywaliśmy na łamach PE, firma solowo (bez kooperacji z Francuzami) wzięła się za zupełnie nową przygodę Geralta pt. Wiedźmin 2: Zabójcy Królów. ?REDzi? nie mogą jeszcze oficjalnie mówić na temat daty wydania wersji konsolowych, ale odpowiedź na najważniejsze pytanie została już udzielona - konsolowe wersje będą na pewno w 2011 roku. Wcześniej zobaczymy Two Worlds II - wersja PC pokazywana na konferencji w Warszawie zrobiła na nas bardzo pozytywne wrażenie. Tak, chodzi tu o drugą część przeciętnego erpega, który pojawił się na Xboksie w 2007 roku. Uznajmy, że ten port z peceta był wypadkiem przy pracy. ?Dwójka? jest nieporównywalnie lepsza, ba - bardzo, ale to bardzo dobra. To się nazywa skok jakościowy. Kali odwiedził krakowskie studio Reality Pump i przetestował konsolową wersję gry, którą dotychczas ukrywano przed światem. Zax natomiast powtórnie udał się do Warszawy, żeby porozmawiać przez cały jeden dzień z pracownikami CD Projekt RED, wyciągając od nich takie szczegóły na temat Wiedźmina, o których nikt dotychczas na pewno nie pisał. Obaj recenzenci zajrzeli dosłownie w każdą dziurę w obu studiach, dopytując się nie tylko o same gry, ale i o całe zaplecze z nimi związane, przeprowadzając rozmowy z wieloma pracownikami na różnych stanowiskach. Tym sposobem powstał spory materiał dotyczący obu gier, oraz dewelopingu gier RPG w Polsce w ogóle. Butcher był w Nowym Jorku na prezentacji Crysis 2 od Cryteka. Co prawda nie można było samemu zagrać, ale pokaz grywalnego kodu oraz wywiad udzielony przez prezesa studia, Cevata Yerli, rzucił sporo światła na ten tytuł. Jedno jest pewne: Killzone 3 będzie mieć solidnego konkurenta, bo Niemcy pod banderą EA zamierzają stworzyć najładniejszego FPS-a tej generacji. Ambitnie. Poza tym gramy w Lost Planet 2, Prince of Persia: Zapomniane Piaski, Super Street Fighter IV, Alpha Protocol (Kali pojechał do Pragi) oraz Skate 3. Sporo tego. Jeśli ktoś jeszcze nie wie, to pragnę poinformować, że wystartowaliśmy już z serwisem internetowym pod banderą PSX Extreme. Wystarczy, że w okienku przeglądarki wstukacie PPE.pl i już macie dostęp do najświeższych informacji że świata gier. No właśnie - czym się różni witryna od wydania papierowego? Ano zasadniczo: na PPE.pl macie dostęp do codziennych newsów, plotek i materiałów wideo (wkrótce również naszych autorskich), których codziennie dostarcza branża gier. Całość uzupełniają nasze blogi, terminy wydania gier, ankiety, rankingi, materiały zdjęciowe (które nie weszły do relacji w PE), krótkie felietony, audycje, podsumowania tygodnia, głosowanie na listy przebojów miesiąca (TOP11) oraz nasz firmowy sklep wysyłkowy. Na dniach startujemy z CODZIENNYMI konkursami i rankingiem omnibusów. Czego nie ma na PPE.pl? Tego, co znajdziecie co miesiąc w PSX Extreme: recenzji, publicystyki, listów, ciekawszych zapowiedzi, playtestów. Krótko mówiąc - oba media wzajemnie się uzupełniają, a nam będzie miło, jeśli Wy będziecie korzystać z obu. Zapraszamy Was wszystkich i czekamy na opinie o PPE.pl. ? [sciera@psxextreme.pl] RECENZJE PS3 Dragon Age: Początek - Przebudzenie Dynasty Warriors: Strikeforce Just Cause 2 MotoGP 09/10 Prison Break: The Conspiracy Way of the Samurai 3 X360 Dragon Age: Początek - Przebudzenie Dynasty Warriors: Strikeforce Just Cause 2 Metro 2033 MotoGP 09/10 Prison Break: The Conspiracy Splinter Cell Conviction Way of the Samurai 3 Wii Red Steel 2 BEZ TEKTURY CoD: MW 2 - Stimulus Package Darwinia+ Game Room Greed Corp Kroniki Heavy Rain: Taksydermista Mega Man 10 Perfect Dark Rocket Racing Scrap Metal Toy Soldiers POCKET Alice in Wonderland Dead or Alive: Paradise Phantasy Star 0 WarioWare: Do it Yourself CO NOWEGO? Arcania: Gothic 4 Crysis 2 L.A. Noire Majin and The Forsaken Kingdom Medal of Honor NBA Jam True Crime Vanquish PLAYTESTY Alpha Protocol Lost Planet 2 Prince of Persia: Zapomniane Piaski Skate 3 Super Street Fighter IV Two Worlds II Wiedźmin 2: Zabójcy Królów POZOSTAŁE HARDKOR Gadające głowy i encyklopedyczne informacje Graczpospolita Od gracza dla graczy Okiem maniaka Powrót do przeszłości - 3DO To było grane WARTE UWAGI Grabieżcy Gry niczyje Konkurs Split/Second: Velocity Region filmowy Serialowy zawrót głowy Tak powstają gry w Polsce Unlimited Detail - rewolucja w grafice 3D? Wiedźmin, ppe.pl i rozlane piwo Wywiady Zgrentgen - Final Fantasy XIII Cytuj
ProChaoS 0 Opublikowano 20 kwietnia 2010 Opublikowano 20 kwietnia 2010 No wreszcie jest zapowiedz. Już myślałem, że w ogóle się nie pojawi. Okładka bardzo średnia, ciekaw jestem jak zapchaliście wolne miejsce. Cytuj
Gość ALIEN_ALIEN Opublikowano 20 kwietnia 2010 Opublikowano 20 kwietnia 2010 Obleśna okładka jak dla mnie. 2 Cytuj
Słupek 2 146 Opublikowano 20 kwietnia 2010 Opublikowano 20 kwietnia 2010 (edytowane) Noo w końcu ;] Recenzje: Just Cause 2 , Splinter Cell: Conviction. Co nowego: tu mnie wszystkie gry interesują (szczególnie L.A. Noire). Playtesty: Alpha Protocol, Prince of Persia: Zapomniane Piaski, Wiedźmin 2: Zabójcy Królów. Oczywiście publicystyka. No i cieszy michę Zgrentgen. Tylko czemu tylko jeden i tylko FFXIII. Chcę Heavy Rain ;p. No i szkoda, że nie ma nic o Red Dead Redemption. Tak wielki, głośny projekt. Tyle newsów, konkretów się nazbierało i nic ;/ (nikt z redakcji nie ograł RDR w siedzibie R* czy na Pax East?). Jedyny "playtest" był rok temu (by Koso). Okładka kiepska, nie podoba mi się. Numer mam nadzieję, że jutro dostanę. Czyli do przeczytania ;]. Edytowane 20 kwietnia 2010 przez SłupekPL Cytuj
Kredo 0 Opublikowano 20 kwietnia 2010 Opublikowano 20 kwietnia 2010 Matko jaka ta okładka jest beznadziejna . Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 20 kwietnia 2010 Opublikowano 20 kwietnia 2010 pierwsza reakcja po zobaczeniu okładki - "the fuck?!?" druga reakcja - "jednak polacy odstają poziomem, i nawet nie chodzi o jakość grafiki, tylko o design" pozatym też żaluje że nie ma nic o RDR ale dobrze ze chociaż lost planet 2 btw z tym opoznieniem numeru to niezła fuszerka i brak profesjonalizmu , wstyd! (żart;p) Cytuj
Paliodor 1 767 Opublikowano 20 kwietnia 2010 Opublikowano 20 kwietnia 2010 (edytowane) OMG jaka okładka. Polacy to niech wpierw się nauczą designu, a potem niech robią gry. No ale jedno trzeba im przyznać, że dzięki temu artowi PSX ma jedną z najgorszych okładek w historii swojego istnienia. Więc czegoś już dokonali z tym swoim TW2... Co do samego numeru to średni. Z recek to jedynie Dragon Age: Przebudzenie i Way of the Samurai 3 mnie interesuje.Choć i tak strasznie późno ten ostatni tytuł recenzujecie,premiera w EU była 12marca... Z innych rzeczy to oczywiście "Powrót do przeszlości" , info o Vanquish i zgrentgen - Final Fantasy XIII zapowiada się ciekawie. Edytowane 20 kwietnia 2010 przez Paliodor Cytuj
stoodio 2 075 Opublikowano 20 kwietnia 2010 Opublikowano 20 kwietnia 2010 (edytowane) "jednak polacy odstają poziomem, i nawet nie chodzi o jakość grafiki, tylko o design" Dokładnie - koszmarny artwork. Tak czy siak wspierajmy naszych - nie wierzę, że ktoś mógł wybrać tego "twora" z pobudek czysto estetycznych Numer jawi się jako średni (interesują mnie ze dwie, trzy recenzje), liczę na publicystykę Edytowane 20 kwietnia 2010 przez stoodio Cytuj
chrno-x 901 Opublikowano 20 kwietnia 2010 Opublikowano 20 kwietnia 2010 No okładka strasznie neutralna jak dla mnie :-> mogłoby być coś z Metro albo Splinter Cell'a ;p przynajmniej jest co czytać, tylko kurde czemu akurat musi wychodzić w dniu kiedy ja wyjeżdżam do Niemiec? ale co tam namówi się rodzinkę aby mi kupowali magazyn co miesiąc, po powrocie będzie niezły stosik do czytania XD Cytuj
Gość Orson Opublikowano 20 kwietnia 2010 Opublikowano 20 kwietnia 2010 (edytowane) A mi się okładka podoba chó***o tylko, że opóźniony nr... Edytowane 20 kwietnia 2010 przez Orson Cytuj
Figaro 8 220 Opublikowano 20 kwietnia 2010 Opublikowano 20 kwietnia 2010 O lol - okładka ssie paukę, ale to dzięki obrzydliwości potwora Cytuj
stoodio 2 075 Opublikowano 20 kwietnia 2010 Opublikowano 20 kwietnia 2010 (edytowane) Dajcie spokój z narzekaniem na opóźnienie - redakcja ma teraz wyjątkowo pracowity okres (portal). Jedyne co mi się rzuca w oczy to poczynania Myszaq'a, który mógłby już skończyć z wizerunkiem wiecznego leniuszka - trochę profesjonalizmu chłopie... <_< Edytowane 20 kwietnia 2010 przez stoodio Cytuj
witus 0 Opublikowano 20 kwietnia 2010 Opublikowano 20 kwietnia 2010 No, w końcu pojawiła się zapowiedź To już kolejny miesiąc, w którym macie problemy żeby ze wszystkim wyrobić się na czas - mam nadzieję, że Ściera (i reszta ekipy) w przyszłym miesiącu do tego nie dopuści. Sam nowy numer zapowiada się nieźle, choć przyznam, że mnie i tak najbardziej interesuje publicystyka. O ile kiedyś mniejszą przywiązywałem do niej uwagę, tak dzisiaj stoi na pierwszym miejscu. Okładka odrzuca, ale to przez nie do końca dobrze dobranego artworka. Napisy nie najgorsze, przynajmniej nie ma tej żółci i dziwnej czcionki jak przy okładce z Avatarem. Teksty dotyczące Wiedźmina 2 będą zawierać spoilery z pierwszej części? Pytam się, bo dopiero niedawno kupiłem Wiedźmina i nie chcę sobie popsuć zabawy. Cytuj
Adkwach 6 Opublikowano 20 kwietnia 2010 Opublikowano 20 kwietnia 2010 No tak. Nie trzeba było długo czekać na pierwsze negatywne konsekwencje dla magazynu po starcie portalu. Cytuj
aux 3 784 Opublikowano 20 kwietnia 2010 Opublikowano 20 kwietnia 2010 Okładka taka straszna nie jest jak się przypatrzeć. Nie mogę się doczekać nowego numeru, ciekawe recki, dużo ciekawego stuffu. Jest dobrze. Cytuj
K@t 116 Opublikowano 20 kwietnia 2010 Opublikowano 20 kwietnia 2010 Ojezós co wy macie do tej okładki? Widziałem gorsze, a kolorystyka tejże bardzo mi się podoba. Szkoda ze numer opóźniony, ale przynajmniej widzę, że warto poczekać Cytuj
Flisek 0 Opublikowano 20 kwietnia 2010 Opublikowano 20 kwietnia 2010 Szkoda, że nie ma nic o Red Dead Redemption, okładka średnia, a nawet obleśna Cytuj
Matsuki 0 Opublikowano 20 kwietnia 2010 Opublikowano 20 kwietnia 2010 Po cichu liczyłem na reckę NieRa, no ale mówi się trudno. Cytuj
MrNorbi 38 Opublikowano 20 kwietnia 2010 Opublikowano 20 kwietnia 2010 Treść zapowiada się dobrze, ale okładki wolę nie komentować Cytuj
Boomcio 4 063 Opublikowano 20 kwietnia 2010 Opublikowano 20 kwietnia 2010 Metro wychodzi only PC/360 ? Nie wiedziałem ...szkoda . Cytuj
szejdj 2 804 Opublikowano 20 kwietnia 2010 Opublikowano 20 kwietnia 2010 Miesiąc temu była dyskusja, że prenumeraci dostają egzemplarz 3 dni przed innymi, bo w sobotę nie dostarczają do Kolporterów, jak się okazało ten numer miał wyjść w środku tygodnia i wszyscy mieli go dostać jak zwykle a tutaj okazuje się, że przesunięcie wydania A numer fajnie się zapowiada, jednak poprzedni był lepszy Cytuj
Zwyrodnialec 1 716 Opublikowano 20 kwietnia 2010 Opublikowano 20 kwietnia 2010 W sumie to z recenzji interesuje mnie tylko Splinter Cell Conviction, a z playtestów Lost Planet 2 i nowy PoP. Poza tym widać, że chwilowo jest posucha i brak większych hitów, ale nie na długo (Alan Wake, Red Dead Redemption, Prince Of Persia). Co do okładki to jest jedną z najgorszych, no i polskim chara-designerom jak widać brak wyobraźni, bo tworzą jakieś świńskie ryje. Cytuj
Disvertigo 7 Opublikowano 20 kwietnia 2010 Opublikowano 20 kwietnia 2010 Okładka? Czy to żart? Ble... Cytuj
Jakim 1 791 Opublikowano 20 kwietnia 2010 Opublikowano 20 kwietnia 2010 Co wy na ścianach wieszacie te okładki, że tak narzekacie? Cytuj
nero2082 790 Opublikowano 20 kwietnia 2010 Opublikowano 20 kwietnia 2010 nie każdy toleruje fuszerkę, a ta okładka to jakiś koszmar na pewno juz was nie pochwale za okładki bo to dla was żaden doping, i tak walniecie najgorszego arta (z crapowej gry) nie patrząc "czy to w ogóle wygląda", fajność okładki schodzi u was na trzeci plan, także w/e zawartość też niezły suchar, wezmę tylko i wyłącznie z przyzwyczajenia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi