Skocz do zawartości

Internet w mieszkaniu

_One_

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pewien problem, chcę wynająć kawalerke, nie ma w niej jednak internetu, w budynku jest upc ale własciciel mówi mi ze nie chce zakładać takiego neta w domu, i proponuje mi internet mobilny.

Jednak mi zależało na czymś w style liveboxa, wysyła sygnał wifi na całe mieszkanie, gdyż z dziewczyną posiadamy 2 laptopy i playstation 3. I mam pytanie, czy z tym całym mobilnym netem da rade korzystać z neta z 2 laptopów i z playstation 3?

• Odpowiedzi 10
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Zapomnij...

Internet mobilny dobry jest jedynie do przeglądania sieci, poczty itp. (z uwagi na limity miesięczne) i z reguły jest przeznaczony tylko pod jedno urządzenie. A na PS3 nawet przez sieć nie pograsz... możesz kombinować udostępnianiem sieci z jednego z komputerów na pozostałe, ale za dużo z tym zabawy.

Chyba, że dla właściciela chodziło o internet bezprzewodowy (radiówka, wimax, poproś jego o dokładne określenie, co miał na myśli) - tutaj nie ma potrzeby podłączania kabla do lokalu, potrzebne są jedynie odpowiednie modemy i w przypadku radiówki antena. W takim przypadku wystarczy odpowiedni router do udostępnienia internetu dla pozostałych urzadzeń.

Opublikowano

zapomnij przy tego typu necie. swego czasu sciągając jeden plik na lapie i grając jednoczesnie na ixie lagi i wolny net były na porządku dziennym, nie mówiac o 2 laptopach i ps3. Bedziesz musiał wybrac na czym bedzie net chodzil, raz to, raz tamto. nie podziałasz zbyt długo na takim łaczu z 3 sprzeatmi.

Opublikowano

Kasuro, masz mobilny? Jaki? Zastanawiam się nad podpięciem x'a pod lapka, ale słyszałem, że jeżeli łącze nie spełnia pewnych parametrów można o tym zapomnieć.

miałem rok temu , teraz upc. podpięcie łatwe, poprostu udostepniasz połaczenie dla przewodu na którym siedzi ix. Najlepiej grało sie online wieczorem, godziny nocne i rano. Jak co wal na PW. Teraz niestety uciekam do pracy .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Słuchajta, jestem w mieszkaniu, internet jest na kabelek, który idzie z modemu, podłączam do laptopa swojego kabelek i jest net, podłączam do dziewczyny lapka, jest net, podłączam do pleja 3, też jest net, i teraz mam pytanie.

i ja i dziewczyna mamy karty bezprzewodowe wi-fi wbudowane, nie da rady np. wysłać jakoś sygnał internetu z mojego lapka bezprzewodowo, bezpośrednio do pleja i laptopa dziewczyny, bez bawienia się w przemienianie kabelków? chce narazie jakoś z tym wytrzymać, za nim kupie jakiś router bezprzewodowy.

Opublikowano

Jeśli w lapie możesz skonfigurować kartę wifi jako AP, to możesz używać lapa do wysyłania sygnału. Jeśli nie masz takiej opcji, to nie. Proste.

Opublikowano

Do lapka na stoprocent się da, a na ps3 nie wiem jak to wygląda.

W komputerze, do którego podłączony jest net, wbijasz do połączeń sieciowych. PPM na karcie bezprzewodowej->właściwości. Zakładka 'sieci bezprzewodowe'. Na dole klikasz 'dodaj' wpisujesz nazwę jaką chcesz i klucz, zaznaczasz ptaszka na dole 'sieć typu komputer-komputer' i OK. Na drugim laptoku powinna się pojawić nowa sieć bezprzewodowa, do której można się podłączyć po wpisaniu klucza jaki podaueś. Teraz wystarczy włączyć udostępnianie połączenia i powiino być G (w xp jest jakiś prosty kreator, w którym decydujesz które połączenie jest udostępniane).

Karty trzeba też skonfigurować odpowiednio naturalnie.

Opublikowano (edytowane)

Kurcze, troszke sie na tym nie znam, stworzyłem sieć ad-hoc, lapek mojej dziewczyny wyszukuje łączy się z nią normalnie, tylko nie mam neta mimo iż jestem połączony, pisze u dziewczyny ze tylko lokalne.

aha, i ja i dziewczyna mamy viste

Wyżej napisałem że po podłączeniu kabelka lan z modemu bezpośrednio do lapka czy ps3, odrazu jest net, bez żadnych ustawień, ale jednak u dziewczyny po podłączeniu kabla tez nie ma neta :/ nie czaje tego wcześniej u siebie w domu korzystała z bezprzewodowego połączenia z routera i wszystko było ok...

tak btw, mój ps3 w ogóle nie łapie sygnału ad-hoc, czyli z tym nie da rady

Edytowane przez _One_