Skocz do zawartości

The Walking Dead - 2010 - AMC

Shen

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tam jestem ciekaw po co i jak długo będę ciągnąć to stare próchno; Carol. Wiadomo jak rozegrano to na kartach komiksu. W serialu trzyma się już 5 sezon.... no właśnie po chooj? AMC wyczuło że napędza im oglądalności wśród 45'+ gospodyń domowych i samotnych panien. :/

100 razy bardziej wolałbym aby akcję z Terminusem miała nie ona, a np. Sasha, lub nie zabita w 4-tym sezonie Andrea.

Dobrze że ze starej ekipy Rick ostatnio znów zaczął propsować. Akcja z grupą Daryla, Terminus, oraz ostatni ep pokazują że jeśli scenarzyści dają mu pole do popisu, to umie to elegancko pociągnąć.

• Odpowiedzi 3,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Z Ricka zrobił się już konkretny kawał s(pipi)iesyna.Strzela headshoty zombiakom, ale ludzi już ubija kolbą pistoletu,bo szkoda kul :D 

Komiks skończyłem na finałowej walce w więzieniu i nie wiem jak się to dalej potoczy. Ale mam nadzieję, że  po tym co się stało w finale ostatniego odcinka  Deryl odzyska jaja. Nie jestem rasistą ale przydało by się powybijać kilku czarnych. Tajris to ( chyba) przeciwieństwo swojego komiksowego odpowiednika. Tam napakowany twardy facet, a w serialu grube ciepłe kluchy  :reggie:

w sumie racja która by zabiła każdy film a zwłaszcza serial o zombi - powinny się z czasem rozkładać doszczętnie, a tymczasem od początku mineły 2 lata i zarówno w 1 odcinku jak i w najnowszym spotyka się zombiaki w różnym losowym stopniu rozkładu, a nie widać żeby na początku były "świeże" a obecne już ledwo chodzące

można to wytłumaczyć tym że wirus opóźnia proces gnicia, przez co potrafi podtrzymać przy "życiu" 3-5 lat. Dlatego też truposze w pierwszym i na początku drugiego potrafiły całkiem żwawo zapjerdlać (akcja z Rickiem i Glenem w Atlancie, Shane i Otis na wyprawie po sprzęt medyczny dla Carla). Tak to przynajmniej wytlumaczono to w "Zombie Survival" Maxa Brooksa. Swoją drogą całkiem zręcznie napisany poradnik przetrwania w świecie po upadku cywilizacji.

No przecież ludzie cały czas są w zombie zamieniani, pomyślcie trochę może.

troche w tym prawdy jest ale jednak wydaje mi sie że zamiana ludzi w zombi nie jest stopniowa w stałym tempie, już na samym początku miasto było opustoszałe i wypełnione zombiakami, w nowym sezonie było nieco bardziej podniszczone (i to bylo fajne) ale jakoś nie przypuszczam żeby przez 2 lata połowa ludzi w mieście nadal była ludźmi i zostali zamienieni niedawno, raczej przedstawia się to tak że epidemia sie bardzo szybko rozprzestrzeniła do poziomu gdzie zaledwie kilka % ludzi zostało żywych i zabunkrowali się gdzieś w małych grupkach. dążę do tego że po 2 latach nie powinno być wystarczającej liczby świeżych ludzi czekających na zamiane.

zarazem wszędzie powinno być pełno przegniłych, "połamanch" , szkieletopodobnych zombiaków które już nie są w stanie się ruszać albo ledwo się ruszają - takich powinna być większość bo większość ma już 2 lata. a przed chwilą właśnie wyczytałem że ludzkie ciało potrzbuje ok 2 lat do całkowitego rozkładu na świeżym powietrzu.

tymczasem przypadki mocno unieruchomionych zombiaków widać bardzo sporadycznie

moss-walker-walking-dead-season-5-zombie

przypominam też zombiaczke z 1 odcinka która wyglądała na podobnie starą i zasuszoną mimo że mineło chyba ze 20 dni od wybuchu epidemii

bicycle-girl-zombie-the-walking-dead.jpg

WalkingDeadZombieGal_1276196189_640w.jpg

dupe jej pewnie urwało za życia, ale ogolnie wygląda dosyć "staro"

więc serio stan rozkładu zombiaków jest kompletnie randomowy i szkoda że nie wzieli tego pod uwagę

można to wytłumaczyć tym że wirus opóźnia proces gnicia,

można ale to kompletnie naciągane wyjaśnienie w stylu "bo tak!"

w końcu nie raz widać że zombiaki są "zmiękczone" gniciem, i można im łatwo przebić albo zgnieść głowe, wsadzić palce w oczy i urwać głowe, albo rozszarpać strumieniem wody. więc niby rozkład działa (chociaż nie widać go zbyt często wizualnie). ale jednocześnie prawie wcale nie widać efektu rozkładu "samoczynnego" (bez udziału człowieka), a przecież mocno zgniłe tkanki powinny się rozrywać pod własnym ciężarem i z powodu ruchu i szarpania się zombiaków, czyli masa zombiaków powinna mieć połamane nogi i ręce, a nawet oderwane (zauważ że nie raz ktoś butem albo jakąś kiepską bronią zmiażdżył czaszke zombiaka niczym miekkiego melona, to sugeruje że kości są w stanie rozpadu (chociaż to akurat przesada bo kości aż tak łatwo nie powinny się rozpadać), w takim razie trudno uwierzyć że zombiak wytrzymuje 2 lata łażenia w kółko bez uszczerbku dla nóg, mimo że dzieciak może połamać jego kości jakąś głupią bronią.

no ale kości to kości, ale miękkie tkanki naprawde powinny być mocno zniszczone i nie powinny być w stanie utrzymać w całości ruchliwego zombiaka

oczywiście wiem że to jest gadka o szukaniu realizmu w filmie o zombi i jako takie mija sie z celem. jednak jest to luźna gadka z cyklu tych "czemu supermen nie może ratować spadających ludzi łapiąc ich metr nad ziemią - bo spadający uderzając o ręce supermena roztrzaskał by sie na kawałki nawet bardziej niż uderzajac w chodnik"

a z innej beczki - przestań hejtować carol. to jest MILF XD

Melissa-McBride-the-walking-dead-carol-p

robactwo które normalnie lgnie do zgniłego mięsa stroniło od zgniłego mięsa, no to też nie brzmi zbyt dobrze

To co bakterie opóźniające gnicie są bez sensu i "bo tak", a ożywianie zwłow jest już ok?

no ale rozwinąłem myśl przecież pisząc o tym że w trakcie walki z żywymi ciała zombiaków zachowuja sie jak by były miekkie i przegniłe, ale nie przeszkadza im to łazić w kółko przez 2 lata - więc te bakterie musiały by przestawać działać w momencie rozdeptywania głowy ale chwile wcześniej przez 2 lata łażenia utrzymywały zgniłe nogi w całości ;p

No w przypadku chodzacych zwłok nic się nie może mieć za bardzo sensu (u Brooksa chodziło o to że ciało wydaje fetor, ale owady dopiero przy zbliżeniu orientowały się że coś jest nie tak). Tak naprawdę twórcy mają wyebane w te wszelkie dociekania, ot kupujesz to lub nie. W serialu jest zresztą spoto bzdur jak np. ta akcja z wężem strazackim, po której żaden trupusz nawet nie był w stanie się czołgać, czy jeszcze lepsza w Atlancie, gdzie zombiaki na ktore spadł napalm, zamiast zweglęć, wyglądają na potraktowane kwasem.

• 2 tygodnie później...

robactwo które normalnie lgnie do zgniłego mięsa stroniło od zgniłego mięsa, no to też nie brzmi zbyt dobrze

martwi ludzie, którzy normalnie nie chodzą, chodzą, no to też nie brzmi zbyt dobrze

;)

Można powiedzieć, że wyznacznikiem spójnego i logicznego sci-fi/horroru jest to, że jak już przyjmie się jakieś jedno nieprawdopodobne wydarzenie (tu: żywe trupy) za naturalne, to cała reszta jest prawdziwa.  powinna być logiczna i spójna.

e: źle napisałem.

Edytowane przez mate5
  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

jestem w głębokim szoku z jak słabego poziomu ruszył sezon 5b, chyba najgorszy odcinek i o niczym

kilka osób z obsady chyba miało jeszcze jeden odcinek zakontraktowany do odhaczenia to wpier.dolili wszystkich na raz do jednego pokoju żeby mieć z głowy :reggie:.

Edytowane przez tk___tk

rzeczywiście jakoś słabo

niewiele akcji a jak już była to wypełniona kilkoma debilizmami

paker który wcześniej otoczony 20 zombiakami przebił sie przez nie za pomocą młotka, dał sie tak łatwo załatwić, no mało to wiarygodne było

widać było że autorzy chcą kogoś zabić, ale mogli to lepiej rozegrać, jakaś drastyczna obrona gdzie będąc otoczonym broni się i zabija wiele zombiaków ale jednak zostaje tez ugryziony albo coś w tym stylu, a nie kurde dzieciak go załatwia, a potem jeszcze drugiego zombiaka nie potrafi odepchnąć mimo że od kilku sezonów wszyscy odpychają zombiaki na luzie

no ale też to że dzieciak pobiegł po pomoc, czemu nie pobiegli razem? tyrone spokojnie mógł chodzić z ugryzioną ręką ... no ale nie, trzeba go zoastawić samego żeby można było odegrać scenke z halucynacjami..

no zawiodłem sie, może nie było aż tak tragicznie jak twierdzi ścierpła mi noga, ale dobrze też nie było.

po tym jak gwałtownie zaczął sie ten sezon i szybka akcja z terminusem to tutaj było przeciwnie

z drugiej strony całkiem ciekawie może być w kolejnych odcinkach skoro znowu mają cel

@tk

Czemu sie wzdrygnal? Nie czytalem komiksu ale mnie zaciekawiles :>

I jeszcze jedno, w pewnym momencie grupa trafila na przepolowione ciala ktorych

gorna czesc wyleciala z paki jakiegos samochodu, mieli na czole jakies liczby, widac ze ktos to celowo zrobil, jakas nowa wroga grupa z ktora bedo fajty?