Skocz do zawartości

Star Trek

Figaro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Będę musiał dooglądać, bo jestem po 3 sezonach z 5.

Ale już czytałem, że z tym wymazywaniem to tak nie do końca.

A poza tym wtedy musieliby także wywalić wspaniały Strange New Worlds.

• Odpowiedzi 679
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Kanon, nie kanon, dla mnie to już nie jest istotne. Uważam się za sporego fana Star Trek. Od małego obejrzałem wszystkie produkcje, grałem w zdecydowaną większość gier, od kilkunastu lat mam zainstalowanego Star Trek Online, na półce mam płyty DVD, figurki, modele, artbooki, a ostatnio nawet zacząłem kupować trochę komiksów, które same w sobie niemal z pewnością nie są kanoniczne.

Ale 4 i 5 sezonu Discovery po prostu nie mam zamiaru oglądać. To, co widziałem w trzech pierwszych dostatecznie mnie odepchnęło, do tego stopnia, że uważam szkoda mojego czasu. Żaden wcześniejszy "słaby" Star Trek mnie tak nie zraził. Ani STV, ani Nemesis, ani filmy JJ Abramsa.

No kurczę, o czymś to musi świadczyć.

Lower Decks uwielbiam i w sumie szkoda, że pierwszy odcinek pierwszego sezonu nie prezentuje poziomu reszty serii, tylko skupia się na "hehe durne żarty i wygłupy hehe". Sam byłem trochę zrażony, ale im dalej, tym lepiej.

Ostatni sezon już czeka na obejrzenie w wolnej chwili. :pirate: Szkoda, że to koniec, ale może chociaż twórcy w końcu zorientują się, czego faktycznie oczekują widzowie. I ewidentnie nie jest to Discovery. Sukcesu S31 również nie wróżę.

Opublikowano

A można Lower Decks obejrzeć gdzieś na streamingu? Bo chyba wyleciało z oferty.

O Discovery nie będę się wypowiadał. Tak jak początek jeszcze mnie wciągnął, bo brakowało mi ST to później chyba każdy wie co się działo. Zdecydowanie wolę nadrabiać starocie, bo NG i DS9 mam obwjdzanie, ale Voyagera jeszcze nie skończyłem 

Opublikowano

Dwa sezony Lower Decks są na Prime. Resztę trzeba szukać w zatoce. Z tego co mi wiadomo u nas legalnie nigdzie się tego nie obejrzy w całości.

Cała reszta Treków jest porozrzucana po platformach. Netflix ma stare seriale, natomiast SkyShowtime nowe serie oraz wszystkie filmy pełnometrażowe. Na Prime jeszcze jest Picard.

Sugerowałbym jednak przed LD nadrobić przynajmniej oryginalne seriale, gdyż jest tutaj naprawdę mnóstwo nawiązań oraz gościnnych występów aktorów.

Opublikowano

Obejrzałem wczoraj ostatni sezon Lower Decks.

No muszę przyznać, że będzie mi bardzo tego serialu brakowało. Niby taki niepozorny twór, a obecnie mógłbym się nawet pokusić o stwierdzenie, że to najlepszy ST od czasów DS9. Lepszy nawet od SNW.

Ewidentnie serial tworzył ktoś z pasją do serii, co widać zarówno po licznych nawiązaniach, jak i ogólnym przesłaniu i treści poszczególnych odcinków. Wszystko niby w komediowej otoczce, ale mimo tego bohaterowie są jednymi z lepszych w tym uniwersum i praktycznie każdego da się na swój sposób lubić. Ich relacje również są tutaj kluczowe.

Ostatni sezon faktycznie zdaje się wymazywać Discovery z kanonu. Subtelnie, ale jednak, musi coś za tym stać. Ogólnie finał świetnie zrobiony, satysfakcjonujący, a w dodatku pełen rozmaitych cameo, których nie będę wymieniał. Wspomnę tylko, że pojawiły się postacie z niemal całej serii.

Szkoda, że to już koniec. Na pewno sobie obejrzę jeszcze raz serial powtórnie w przyszłości. Tymczasem chyba sobie zamówię drugi komiks - Warp Your Own Way - który podobno jest całkiem niezły.

• Dzięki 1