Figaro 8 206 Opublikowano 12 października 2022 Opublikowano 12 października 2022 doszła mi, keychron 2 z klawiszami blue. Pierwsze wrażenie to - jest strasznie thicc, podkładka będzie potrzebna Cytuj
Czoperrr 5 079 Opublikowano 12 października 2022 Opublikowano 12 października 2022 Kilka tygodni użytkuje zarówno do pracy jak i grania Razer Ornata V2 i jest bardzo fajna. Klawisze trochę głośne, nie jestem przyzwyczajony ale pisze się wygodnie. Fajne opcje podświetlenia, rolka głośności i dodawana w pakiecie podkładka pod nadgarstki dają radę. Cytuj
qvstra 3 213 Opublikowano 16 listopada 2022 Opublikowano 16 listopada 2022 duza jest roznica w pisaniu na switchach cherry mx red vs brown? mam obecnie klawiature z czerwonymi i mysle o wymianie na taka z brazowymi przelacznikami, bo przez ta ultra czulosc zdarza mi sie wcisnac przypadkowy klawisz. chyba, ze to kwestia przestawienia sie z ladnych kilku lat klikania w klawiatury laptopowe i braku obycia z mechanikami. btw polecam klawiatury 60% - genialne jest to podwojne wykorzystanie kazdego przycisku Cytuj
beardo0 125 Opublikowano 16 listopada 2022 Opublikowano 16 listopada 2022 Z tego co mi wiadomo to switche red są linearne czyli mają jednostajny ruch przy naciśnięciu, bez żadnego kliku, a brązowe mają cichy klik przy naciśnięciu. Moim zdaniem wciskanie przypadkowych klawiszy to kwestia przyzwyczajenia do płaskich klawiatur i tego, że skok klawisza jest wiele wyższy. 60% może są spoko, ale dla mnie za małe - potrzebuję num pad. Keychron K2 lub K4 całkiem spoko klawiatury, koniecznie z podstawką pod nadgarstki. Poniżej wideo porównujące dźwięk switchów red i brown w tych klawiaturach. Cytuj
Ukukuki 6 935 Opublikowano 2 grudnia 2022 Opublikowano 2 grudnia 2022 Koledzy jaka klawiatura mechaniczna do 400 zł? Mogą być też polecane marki. Jestem w tym zielony i obecnie siedzę na volcano a chciałbym zmienić na coś bezprzewodowego. Cytuj
Figaro 8 206 Opublikowano 2 grudnia 2022 Opublikowano 2 grudnia 2022 to ja polecam keychrony właśnie. 1 Cytuj
Badus 272 Opublikowano 13 stycznia 2023 Opublikowano 13 stycznia 2023 Panowie, pierwszy raz od wielu lat potrzebuję zewnętrznej klawiatury. Po szybkim riserczu temat wcale nie jest taki prosty, a żeby spełnić moje widzimisię, to chyba musiałbym iść w pełni w jakiegoś customa. Wymagania jak niżej: - mechanizm: początkowo myślałem tylko o membranowych - cisza to jeden z priorytetów - ale widzę, że mechaniczne mają również jakieś silent switche, można kombinować z oringami i smarami, więc rozważę i takie cuda; - wielkość: full z numerycznymi; - podświetlanie: przyda się, ale nie musi być RGB; ważne by było porządne tj. równomierne, regulacja natężenia etc. - połączenie: preferowana bezprzewodowa, ale chyba tutaj muszę iść na ustępstwo i otworzyć się na kabel... - inne: mile widziana podkładka pod nadgarstki; - zastosowanie: praca biurowa/pisanie/net; okazjonalny gaming; Odpada Logitech - zależy mi na szerokim lewym Shift, prosty Enter, a Logitech oficjalnie takich w PL nie sprzedaje. Trafiłem na Keychrony, które mają całkiem pozytywne opinie, więc pozwolę sobie zawołać polecających: @Figaro@Ukukuki@beardo0 Cytuj
Ryuk 1 470 Opublikowano 13 stycznia 2023 Opublikowano 13 stycznia 2023 latwiej by bylo dordzic gdybys podal budzet Cytuj
beardo0 125 Opublikowano 14 stycznia 2023 Opublikowano 14 stycznia 2023 8 godzin temu, Badus napisał: Panowie, pierwszy raz od wielu lat potrzebuję zewnętrznej klawiatury. Po szybkim riserczu temat wcale nie jest taki prosty, a żeby spełnić moje widzimisię, to chyba musiałbym iść w pełni w jakiegoś customa. Wymagania jak niżej: - mechanizm: początkowo myślałem tylko o membranowych - cisza to jeden z priorytetów - ale widzę, że mechaniczne mają również jakieś silent switche, można kombinować z oringami i smarami, więc rozważę i takie cuda; - wielkość: full z numerycznymi; - podświetlanie: przyda się, ale nie musi być RGB; ważne by było porządne tj. równomierne, regulacja natężenia etc. - połączenie: preferowana bezprzewodowa, ale chyba tutaj muszę iść na ustępstwo i otworzyć się na kabel... - inne: mile widziana podkładka pod nadgarstki; - zastosowanie: praca biurowa/pisanie/net; okazjonalny gaming; Odpada Logitech - zależy mi na szerokim lewym Shift, prosty Enter, a Logitech oficjalnie takich w PL nie sprzedaje. Trafiłem na Keychrony, które mają całkiem pozytywne opinie, więc pozwolę sobie zawołać polecających: @Figaro@Ukukuki@beardo0 Obadaj Keychron K4 z czerwonymi switchami i drewniana podstawka pod nadgarstki. Nie jest to calkiem cicha klawiatura - slychac "charakterystyczny" klik, ale jest dosc cicha, obadaj youtube np. jak brzmi. Cytuj
Ukukuki 6 935 Opublikowano 14 stycznia 2023 Opublikowano 14 stycznia 2023 12 godzin temu, Badus napisał: Panowie, pierwszy raz od wielu lat potrzebuję zewnętrznej klawiatury. Po szybkim riserczu temat wcale nie jest taki prosty, a żeby spełnić moje widzimisię, to chyba musiałbym iść w pełni w jakiegoś customa. Wymagania jak niżej: - mechanizm: początkowo myślałem tylko o membranowych - cisza to jeden z priorytetów - ale widzę, że mechaniczne mają również jakieś silent switche, można kombinować z oringami i smarami, więc rozważę i takie cuda; - wielkość: full z numerycznymi; - podświetlanie: przyda się, ale nie musi być RGB; ważne by było porządne tj. równomierne, regulacja natężenia etc. - połączenie: preferowana bezprzewodowa, ale chyba tutaj muszę iść na ustępstwo i otworzyć się na kabel... - inne: mile widziana podkładka pod nadgarstki; - zastosowanie: praca biurowa/pisanie/net; okazjonalny gaming; Odpada Logitech - zależy mi na szerokim lewym Shift, prosty Enter, a Logitech oficjalnie takich w PL nie sprzedaje. Trafiłem na Keychrony, które mają całkiem pozytywne opinie, więc pozwolę sobie zawołać polecających: @Figaro@Ukukuki@beardo0 Ja kupiłem Keychron K2C2 V2 ale jak to ma być do okazjonalnego grania i cicha to zapomnij o mechanicznej. Nie wierz w silent switche, uszczelki i smary. Do membranowej i tak nie będzie w tej kwestii podjazdu. Cytuj
krzysiek923 1 652 Opublikowano 14 stycznia 2023 Opublikowano 14 stycznia 2023 Skoro wspominka o membranówce, to ja odradzam/kwestionuję zakup Corsair K55. Jest OK, działa (chociaż Caps Lock i Tab jakby lekko ocierały), ale cena jest zdecydowanie nieadekwatna i nie wiem za co zapłaciłem. Ale byłem ostatnio w markecie, sprawdziłem kilka i generalnie nie widzę sensu zakupu droższej membranówki. Cytuj
Badus 272 Opublikowano 16 stycznia 2023 Opublikowano 16 stycznia 2023 @beardo0 @Ukukuki, dzięki za odpowiedzi. Jak ogólnie wrażenia z użytkowania i pisania? Jak z jakością wykonania etc, jakieś fuckupy? Cytuj
Figaro 8 206 Opublikowano 16 stycznia 2023 Opublikowano 16 stycznia 2023 no właśnie, nie rozumiem po co Ci mechaniczna, skoro Twoim priorytetem jest cisza? nie ma cichej mechanicznej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi