Skocz do zawartości

Połączenie x360 z TV i 5.1

Featured Replies

Opublikowano

Znajomy ma pytanie, a nie chce mu się rejestrować na forume, to zapodaję jego pytanie z mojego konciwa, pozdro.

"Witam!

Jestem tuż przed zakupem Xbox360, do niego telewizora LCD oraz zestawu 5.1. Mój problem polega na niewiedzy dotyczącej połączenia podzespołów w prawidłowy sposób, tak, aby wszystko działało ze sobą wykorzystując wszystkie swoje możliwości.

Maksymalnie chcę wydać około 3 kawałków (tak, wiem, że nie dostanę w tej cenie żadnego audiofilskiego sprzętu; nie jest to szczególnie potrzebne).

Moja koncepcja jest taka: z Xboxa, kablem HDMI poprowadzić do wejścia w TV sygnał (z tego co się orientuję idzie tym wszystko: i obraz, i dźwięk 5.1). Z TV wyjściem SPDiF do amplitunera wbudowanego w zestaw kina domowego (wiem, że może i nie najlepsza jakoś, ale dużo, dużo taniej), kablem czy to optyczny, czy coaxialem, wpuścić sygnał cyfrowy 5.1. Od amplitunera już bezpośrednio do głośników pojedyncze kanały coaxialami.

Moje pytanie: czy to będzie tak działać? Jeśli tak, jak dobrać sprzęt, żeby wszystkie wyjścia/wejścia do siebie pasowały i nie było potem problemów (czy też w ogóle braku możliwości) z podłączeniem elementów?

Dziękuję za odpowiedzi,

pozdrawiam."

• Odpowiedzi 17
  • Wyświetleń 818
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Hm. A nie można podłączyc Xa do TV przez HDMI, a kablem optycznym konsolę bezpośrednio do tego amplitunera? I tak szczerze mówiąc kupiłbym amplituner z wejściami i wyjściami HDMI (optyki czy coaxiale to standard) i problem z głowy.

Opublikowano
  • Autor

"Nie mam pojęcia, czy Xbox ma wyjście optyczne dźwięku - zdaje mi się, że nie... A co się tyczy HDMI - zapewne jest tylko jedno w Xie, a to jest zarezerwowane dla TV.

Zatem: Xbox ma oddzielne wyjście dla dźwięku? Jeśli nie, trzeba surround puścić przez TV. Nadal pozostaje pytanie: jak to zrobić, żeby wszystko zagrało?

Co do amplitunera: wejście i wyjście HDMI nic nie da; chyba, że się mylę, to proszę o sprostowanie. No, i ta opcja jest droga, a jak pisałem, chcę tego uniknąć.

Czekam na dalsze propozycje, jak to skonfigurować "

Opublikowano

My wyjście optyczne, tylko nie na samej konsol, a kablu.

Aha nie na samym kablu HDMI, tylko adapterze do dźwięku, który wygląda tak:

2009111220414.jpg

Widać wyjście optyczne.

Edytowane przez Wampis

Opublikowano
  • Autor

"Na kablu? Rozumiem, że chodzi o dokupiony do konsoli kabel HDMI? Jak to wygląda, i jak to podłączyć?

Dalej - muszę zatem KONIECZNIE kupić zestaw 5.1 z wejściem SPDiF, tak?

Thx for reply;"

"Więc w samej konsoli jest więcej niż jedno wyjście HDMI? Jedno dla TV i drugie dla - jak w tym przypadku - dźwięku?"

Edytowane przez LegionPolski

Opublikowano

W konsoli jest jedno wyjście HDMI, a tą przejściówkę na zdjęciu podłącza się do wyjścia A/V

Opublikowano

IMO najprościej podłączyć X'a HDMI do TV, a dźwięk z TV optykiem do Amlitunera (wszystkie nowe TV mają wyjście optyczne). To dla tańszych zestawów 5.1. W przypadku droższych ampli, takich wyposażonych w HDMI, sytuacja ta sama tylko odwrotna kolejność: Xbox HDMI do ampli, ampli HDMI do TV.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A czy zadziała HDMI z konsoli do TV i podlaczenie dodatkowego kabla (tego co dostajemy w zestawie) bezposrednio do amplitunera ?

W PS3 mozna wybrac, skad ma leciec dzwiek - tutaj w menu tego nie widze...

Konsola rozpozna dzwiek automatycznie, czy bedzie jedynie go slyszec na telewizorze ?

Opublikowano

Też jest wybór dzwięku w menu. Cyfrowy i analogowy.

Edytowane przez Albert Wesker

Opublikowano

Czyli powinno dzialac ? bo 1 X'a mam juz przez component podlaczonego, a nie chce mi sie za kazdym razem kabel zmeniac.

Opublikowano

No ja tak mam. Konsola przez component do TV, dźwięk po optyku do amplitunera

Opublikowano

Hmm, to rownie dobrze moglbys 2 ostatnie kable z componenta podlaczyc do amplitunera - obraz i tak bedziesz mial w 1080 P, a mniej kabli bedzie :thumbsup:

Opublikowano

A w jaki sposób uzyskac 5.1 po chinchach? :)

Opublikowano

Mam nowego Xboxa, nie moge pod niego podlaczyc HDMI i Composit na raz ! BO SA ZA GRUBE i po prostu nie chca wejsc... LOL - to jak Ty to podlaczyles ?

Opublikowano

rozebrac wtyczke od componenta, wiele razy jzu o tym pisane bylo

albo kupic adapter jak ktos chce miec to schludnie...

Opublikowano

zamiast dublować tematy to naucz się szukać

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.