Skocz do zawartości

Forza Motorsport 4

Gość bigdaddy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kapitalne to jest oświetlenie z GT5, gdzie można robić takie foty

Turn 10 nie potrafi np. oddać dobrze faktury świateł, poprawione oświetlenie to nadal nie jest poziom tego z Polyphony, nie wiem czemu ale niestety mam takie wrażenie :confused: Oczywiście pomijam że Forza przynajmniej w każdej częściej gry wygląda tak samo świetnie, a GT5 tylko momentami ale liczy się fakt.

Zauważyłem na przykład że najlepiej oświetleniowo w Forzie 4 wypadają auta na torze Top Gear, może to wynika z tego że został od nowa zrobiony a nie na zasadzie kopiuj-wklej z poprzednich części.

kapitalne to jest zdjęcie, tylko biedne felgi rzucają się w oczy. Poprawione oświetlenie fm4>gt5.

Jak gracze dostaną fm4 to przez kilka miesięcy też trzasną sporo takich fotek.

nie kumam skąd w demie zablokowane studio TopGear i trochę innych samochodów :unknown:

Edytowane przez Daddy
Opublikowano (edytowane)

No wlasnie....foty...to nijak sie ma do gameplayu. Porzadny retusz+ zabawa z ekspozycja itp robi swoje.

Zreszta nie piszmy tutaj o GT5. Ja sobie zrobilem porownanie fizyki w obu grach i jakies zdanie sobie wyrobilem, ale nie bede tutaj tego pisal :)

Edytowane przez Magik
  • Plusik 1
Opublikowano

Mam pytanie. Posiadam konsole bez przeróbki, ale konto Silver. Czy mogę ściągnąć z netu demo i spokojnie zainstalować (płyta, pendrive), czy jednak jeśli zrobię to przed piątkiem (dostępne dla kont Silver), to czeka ban? Nigdy wcześniej tego nie robiłem, a mam dużą chęć przetestować nową Forze ;)

Opublikowano (edytowane)

A ja po graniu w FM4(oczywiście mowa o demie :D) doszedłem do takiego wniosku:

Połączyłbym Premiumy z GT5 z ich widokiem FPP z otoczeniem FM4, oświetleniem z GT, efektami dźwiękowymi z FM4 i byłoby pięknie. Co do fizyki to nie wiem, którą bym wybrał bo FM4 zrobiło duży skok na przód pod tym względem(paradoksalnie cofając się w tył, do FM2, gdzie IMO była mistrzostwem hehe). W trójce nie było źle oczywiście, ale na tyle niefajnie, że szybko odłożyłem ją na półkę kierując swoją dłoń po pudełko z GT5 ;) Tak więc obie gry mi się strasznie podobają choć na padzie gra się lepiej na X360(rzadko mi się chce rozkładać kierownicę do GT ;P) a FM4 prawdopodobnie przejmie pałeczkę pierwszeństwa w swoim gatunku(mówię to jako zagorzały fan GT :P).

Tak czy inaczej, czekam na preoder! Pozdrawiam maniaków!

EDIT dla kolegi z góry:

śmiało wypalaj, nic się nie stanie :)

Edytowane przez OmerPL
Gość DonSterydo
Opublikowano

A po co najmować kierowcę ? Przecież nie trzeba grindować w kółko tych samych wyścigów, żeby móc grać dalej.

Opublikowano (edytowane)

Szkoda tylko, ze Turn 10 znowu z(pipi)alo sprawe i przy najmowaniu kierowcy kazdy wyscig trzeba ogladac ! Co za bezsens!

No już bez przesady, to mieliby pozwolić ukończyć grę skipując wyścigi i rozdawać kasę w zasadzie za darmo? Skoro symulowane wyścigi coś dają, to logiczne, że nie mogą być od razu wyłączalne. Wtedy przykładowo calak w 3 zajmowałby pewnie parę godzin.

Edytowane przez Wampis
Opublikowano (edytowane)

Chlopaki - przeszliscie FORZE 3 ? Ile godzin w nia graliscie ? W tej grze potrzeba z 200godzin, by ja przejsc. Sorry, mi sie nie chce tyle przy niej siedziec, wiec czasami na nudne z dupy wyscigi, gdzie jezdzimy 20 okrazen ta sama trase warto zatrudnic kierowce, ale byloby o wiele wygodniej, gdybym nie musial patrzec, jak 30 minut jedzie za mnie...

Jezeli ktos chcialby klikac i symulowac pokolei miliard wyscigow, to jego sprawa, ale dla mnie konsola wlaczona jest zupelnie niepotrzebnie.

Edytowane przez easye
Opublikowano (edytowane)

No i wychodzi na to, że ten cały "wspomagacz" wychodzenia z poślizgu to po prostu bug wykresu telemetrii. Pobawiłem się tym trochę i po ustawieniu kierownicy na nie więcej jak 720 stopni żadnych dziwnych korekt na wykresie nie ma... jest za to straszna trzęsawka :D wykresem mocno szarpie i w ogóle dzieją się z nim dziwne rzeczy. Później podłączyłem pada i wszystko było ok. Widać, że gra (kawałek kodu odpowiedzialny za te wykresy) błędnie odczytuje dane telemetryczne z kierownicy... pewnie ta telemetria nie jest przystosowana do tak dużego kąta obrotu jaki maja kierownice Fanateca (co jest dziwne, bo przecież T10 mocno współpracowało z Fanatec'iem przy produkcji FM4... w końcu powstała nawet dedykowana do tej gry kierownica).

Edytowane przez Michał102
Gość DonSterydo
Opublikowano

Nie chcę walnąć gafy, ale customy zostały potwierdzone ze dwa miesiące temu jeśli dobrze pamiętam.

Gość DonSterydo
Opublikowano (edytowane)

Dlaczego widok z kabiny jest tak cholernie dynamiczny ? Jakby chodziło w 100 FPS a nie 60 :P

Ale się podjarałem, świetnie na replayu z Indy wygląda ta perspektywa na długiej prostej :D

Edytowane przez DonSterydo
Opublikowano (edytowane)

Mogliby tez cos zrobic ze scinaniem tras - w 3ce po wjechaniu na trawe samochod stawal niemalze w miejscu. Troche archaiczne rozwiazanie, a przeciez mogliby zrobic jakas dyskfalifikacje po 3 sciaciach jak w NFS, cokolwiek.

Widok z kokpitu jest o wiele lepszy niz ten z 3ki, na dodatek swietny filtr nalozyli jak hamujemy, dla mnie gra bomba, ale ze dopiero koncze trojke, musze od wyscigow troche odpoczac :)

Edytowane przez easye
Gość DonSterydo
Opublikowano

Dobra Zbyszek, a teraz piszesz mi na PW czy w pełnej wersji jest cokolwiek o czym jeszcze nie czytaliśmy w necie :)