Skocz do zawartości

Forza Motorsport 4

Gość bigdaddy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość donsterydo
Opublikowano

To że wycięli procesor to okazało się plotką, która po prostu bardzo szybko została rozdmuchana jako fakt. Na forum VGChartz widziałem specyfikację Kinect i jednym z komponentów był chip/procek. Tylko się o link nie pytajcie bo było to już jakiś czas temu i teraz nie znajdę :) Wszystko okaże się po premierze Kinect.

Opublikowano

tylko że info o 15% to była plota i chodziło o 15% jednego rdzenia konsoli....Kinect ma procesor, więc nic nie będzie zabierał.

Zresztą pierwszy pokaz fm4 i macanie samochodu, na 1.5 roku przed premierą już pokazuje że jest lepiej niż w fm3 ;]

To nie była plota tylko słowa Alexa Kipmana, głównego programisty Kinecta. To on także powiedział, że z Kinecta wyrzucono procesor w celu obniżenia kosztów produkcji. Dodatkowo Kinect dysponuje mniejszą głębią obrazu (rozdzielczość 320x240, wcześniej stosowano 640x480), co wiąże się z mniej dokładnym śledzeniem ludzkiego szkieletu (urządzenie rozpoznaje 20 punktów ciała, podczas gdy wcześniej radziło sobie z 48 punktami). Specyfikacja podana przez Play.com nic nie wspomina o procesorze wewnątrz Kinecta. Zarzućcie linkiem, który to oficjalnie potwierdza, bo mnie to ciekawi.

bigdaddy nie sugeruj się pierwszymi materiałami o Forzy 4, bo pierwsze to najczęściej są wyrenderowane. Tak samo było w przypadku Forzy 3 oraz GT5.

Gość bigdaddy
Opublikowano

tylko że info o 15% to była plota i chodziło o 15% jednego rdzenia konsoli....Kinect ma procesor, więc nic nie będzie zabierał.

Zresztą pierwszy pokaz fm4 i macanie samochodu, na 1.5 roku przed premierą już pokazuje że jest lepiej niż w fm3 ;]

To nie była plota tylko słowa Alexa Kipmana, głównego programisty Kinecta. To on także powiedział, że z Kinecta wyrzucono procesor w celu obniżenia kosztów produkcji. Dodatkowo Kinect dysponuje mniejszą głębią obrazu (rozdzielczość 320x240, wcześniej stosowano 640x480), co wiąże się z mniej dokładnym śledzeniem ludzkiego szkieletu (urządzenie rozpoznaje 20 punktów ciała, podczas gdy wcześniej radziło sobie z 48 punktami). Specyfikacja podana przez Play.com nic nie wspomina o procesorze wewnątrz Kinecta. Zarzućcie linkiem, który to oficjalnie potwierdza, bo mnie to ciekawi.

bigdaddy nie sugeruj się pierwszymi materiałami o Forzy 4, bo pierwsze to najczęściej są wyrenderowane. Tak samo było w przypadku Forzy 3 oraz GT5.

jaki render fm4 co ty za głupoty wypisujesz...tak samo jakie rendery fm3 o_0 już pierwszego dnia E3 pokazali gameplay i można było pograć, tak samo z fm4...czysty gameplay.

co do danych z play.com to wszystko przekręciłeś:

- 640x480 32-bitowe kolory przy 30 klatkach na sekundę

- śledzenie 20 stawów na każdego aktywnego gracza

20 stawów dla 2 graczy jednocześnie a nie 20 punktów dla jednego gracza... :rolleyes: Kinect dalej rozpoznaje 49 punktów na ciele, same dłonie + palce to ponad 14-16 punktów.

Według tabeli play.com tam nawet nie ma gdzie napisać o procesorze.

Gość bigdaddy
Opublikowano

o konkretne info na temat chipa uderzaj do donsterydo.

Nie było oficjalnej wiadomości że chip został wywalony ani że wrócił, to są ploty. Developerzy dostali kinecta 1.5 roku temu i jego specyfikację techniczną pod która robią gry więc można sądzić że od tamtego czasu jest zamknięta.

• Plusik 1
  • Minusik 1
  • 2 miesiące temu...
Gość donsterydo
Opublikowano (edytowane)

Turn10 ma ode mnie kredyt zaufania, tylko mają jeden problem - pojemność DVD. Jeżeli podstawowa płyta będzie musiała zawierać wszystkie nowe ficzery to jeszcze wiecej takiej zawartości jak trasy i samochody będzie trzeba przenieść na kolejne płyty, tak płyty bo wydaje mi się, że jeśli dodadzą sporo nowości to gra wyjdzie na 3x DVD.

Zresztą kto wie czy przypadkiem w Forza 3 nie zobaczyliśmy zmiennych warunków pogodowych i pory dnia/nocy tylko dlatego, by Forza 4 mogła się wystarczająco odróżniać od Forza 3.

Zrobili smaka na E3 i teraz czlowiek czeka na jakieś konkretne info :)

Wszystko też zależy od tego w jakim stopniu uda im się wdrożyć nowe ficzery bo jeśli zrobią tak, że np. zmienne warunki pogodowe i cykl dnia/nocy będą na wszystkich trasach to będzie grubo.

Edytowane przez donsterydo
Opublikowano (edytowane)

Dla mnie wystarczy, jak całkowicie wyeliminują ten paskudny aliasing (szczególnie na Suzuce, bleee :yucky: ), poprawią oświetlenie, dodadzą deszczyk i kilka nowych torów (marzy mi się Spa i Monza). No - model jazdy mogą jeszcze doszlifować, by był ciut bardziej wymagający. Poleją to wszystko nowym, świeżym sosem i będzie ok ;)

Na molocha pokroju GT5 raczej nie ma co liczyć, no chyba, że M$ opłaca się wydać grę na 5 DVD :teehee:

Edytowane przez Michał102
Gość donsterydo
Opublikowano

Jakiego molocha :) Największe różnice między GT5, a Forza 3 to warunki pogodowe i cykl dnia i nocy, grafika. Samochodów GT5 ma ok. 250, reszta to kopiuj wklej z GT4. Forza na starcie miała ok. 400 aut. Tras obie gry mają tyle samo, nie licząc wariacji to Forza 3 ma chyba 2-3 więcej. Jak Turn 10 się postara to spokojnie będą w stanie przeskoczyć GT5 pod względem zawartości, reszta to kosmetyka.

Gość donsterydo
Opublikowano

Najgorzej będzie jak będą chcieli iść na ilość samochodów. 400 to od cholery, a ja bym wolał 40 unikalnych lokacji.

Opublikowano

Pod względem zawartości że FM4 przeskoczy GT5 to wątpię, bo ogranicza to pojemność płyt jak wyżej napisał donsterydo, nie wiem może dadzą pewnie z 500 aut, ciut lepszą grafe i warunki pogodowe, na to bym bardziej liczył

Gość donsterydo
Opublikowano

Może być i 300 aut jakby było po jednym modelu bez wersji wyścigowych tego samego auta itp. Jeśli zrobiliby 30 unikalnych lokacji i nawszystkich wariantach dali deszcz/śnieg, cykl dnia i nocy to byłby mega wypas. Z punktu widzenia gry wyścigowej zbyt wiele nie da się już wymyślić bo niby co. Ewentualnie motocykle i więcej licencji na jakieś specyficzne rodzaje wyścigów.

Opublikowano

nowe licencje owszem, marzy mi się WTCC i rozbudowanie DTM. motocykle fail, to nie PGR. pojemność płyt to nie problem. FM3 już była wydana na 2 nośnikach więc co stoi na przeszkodzie by dać trzy, lub nawet 4 dopakowane dvd? tym bardziej w dobie instalacji i niemałych już dysków. ktoś zaraz napisze że nie każdy ma dysk, nie każdego stać na kupno nowego itd. no trudno. pora zainwestować. rynek idzie do przodu i obecnie dysk to podstawa dobrego i wygodnego grania.

Opublikowano

Nie wiem czy to zdjęcie już przypadkiem gdzieś nie było (w końcu to tablica z FM3) ale... zobaczcie na sam dół, widać deszcz i wyścigi po zmroku. Czyżbyśmy dostali w następnej częśći zmienne warunki pogodowe ? Oby, bo patrząc na ostatnie zapowiedzi GT5 to raczej nie zadowolę się nowymi trasami.

Takie tam moje pobożne życzenia... ;]

forzarain.th.jpg

Heh...ta tablice widzialem grubo przed premiera FM3 ale wtedy nie zwrocilem uwagi a shoty z deszczem :unsure:

Ten "ficzer" wylecial pewnie z powodu ustalonej daty premiery i niemoznosci w tym czasie dopracowania tego jak nalezy.

Ale pozwala mi byc spokojnym o deszcz w kontynuacji ktora uderzy za rok :)

Niestety oficjalnej zapowiedzi nie uswiadczymy predzej niz na nastepnym E3.

Opublikowano (edytowane)

FM4 na pewno będzie miała deszcz, czy zmienne pory dnia to nie wiem. Na pewno będzie więcej samochodów i tras, prosiłbym tylko o wprowadzenie trudniejszego modelu jazdy bo w trójce było łatwiej utrzymać samochód niż w dwójce. Grafika pewnie też będzie lepsza. Zobaczymy jak to będzie z Kinectem bo w normalną grę na tym nie wierzę. Niech lepiej MS weźmie się za kierownice, a nie jakieś bzdurne sterowanie.

Niech tylko dadzą więcej niż 8 samochodów na trasie. Pliz.

Edytowane przez MajorZero64
Gość donsterydo
Opublikowano

Z Kinectem to będą dodatkowe tryby. Reszta gry normalnie na padzie albo kierownicy.

Jakiś nowy poziom trudności by się przydał, który by się uplasował gdzieś pomiędzy drugim a trzecim z Forza 3.

Opublikowano (edytowane)

prosiłbym tylko o wprowadzenie trudniejszego modelu jazdy bo w trójce było łatwiej utrzymać samochód niż w dwójce.

Popieram w 100%...w FM2 fizyka i odwzorowany ciezar samochodow to byl sam miod...w trojce dopiero foru od klasy S wzwyz prowadzily sie jak nalezy natomiast klasa A i nizej zdecydowanie stracily na swojej rajcownosci..wystarczy przejechac sie F355 czy Gallardo na Suzuce w FM2 potem w FM3 zeby poczuc duza roznice.

Przydaloby sie wiecej dlugich fantazyjnych tras...Amalfi rzadzi (sam design przypomina mi troche NFS Porsche).

Marzy mie sie tez Spa i Monza.

Edytowane przez Magik
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

http://www.youtube.com/watch?v=hRQmWCnaFB0&t=0m37s

Dopiero dzis zauwazylem ze w demku na E3 fury podczas wyscigu nie mialy przyciemnianych jak w FM3 tylko normalnie wymodelowane wnetrza :P Do tego sporo poprawione oswietlenie w kokpicie i wkoncu dynamiczna kamera FPP...a to w zaledwie 6 miesiecy po premierze trojki...szkoda ze na konkretne info o grze bedziemy musieli poczekac prawdopodobnie do E3 2011 :(

Gość donsterydo
Opublikowano (edytowane)

Ale masz zapłon :P Na filmach z zamkniętych pokazów pierwsze czym się chwalili to właśnie lepsze oświetlenie ;)

Podejrzewam, że konkretniejsze informacje odnośnie kolejnej Forzy dostaniemy w przeciągu 3 miesięcy, tym bardziej że niedługo premiera GT5 i może T10 będą się chcieli pochwalić co na tle konkurencji szykują w kolejnej grze.

orion50: Przez prawie 5 lat nie mieli konkurencji i się starali jak mogli to myślisz, że teraz jak w końcu na horyzoncie jest jakiś konkretny konkurent to cofną się w rozwoju ? Mało prawdopodobne choć nigdy takiej możliwości nie można wykluczyć.

Edytowane przez donsterydo
Opublikowano

@ Magik

Nie chcę się czepiać... ale gdzie ty tam widzisz normalnie wytmodelowane wnętrza? Ja widzę to samo co w FM3, czyli przeźroczyste (tylko, że jakby mniej przyciemnione) i tyle.. w pewnym momencie było widac kawałek wnętrza ale podobnie jak w FM3 był on czarny.

Co by zaraz jakiś big... mnie nie zaatakowął. Nie twięrdzę, że w pełnej wersji in-game będzie taka lipa jak w FM3 ale na tym filmiku nie widać żadnych zmian (poza ruchomą kamerą w środku i lepszym kontrastem, bo oświetleniem bym tego nie nazwał).