waldusthecyc 4 767 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Opublikowano 19 kwietnia 2013 czyli generalnie jak zapjerdalasz te 160km/h przez godzinę a później stajesz w kolejce do bramek na A2 to nie ma problemu bo się nie wyłączy? Z jednej strony to fajne bo inteligentnie dba o silnik, ale z drugiej strony stop-go w różnych sytuacjach po prostu nie gasi silnika to w sumie oszczędności są naprawdę malutkie i nie wiem jak długo się zwraca taka inwestycja. Cytuj
tommi 345 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Opublikowano 19 kwietnia 2013 1. stop-go w różnych sytuacjach po prostu nie gasi silnika np. jak wypala się dpf/fap, jak silnik jest zimny, jak turbo dostało mocniej przy jeździe - sterownik silnika ogarnia sobie różne wskazania czujników i decyduje co i jak. czyli generalnie jak zapjerdalasz te 160km/h przez godzinę a później stajesz w kolejce do bramek na A2 to nie ma problemu bo się nie wyłączy?No ja zaczalem sie nad tym zastanawiac wlasnie w momencie, jak wtedy tym bmw zjechalem z autostrady, zaraz na zjezdzie byly swiatla i normalnie go zgasil jakby nigdy nic. Chyba, ze po prostu moze nie byl az tak rozgrzany, jak mi sie wydawalo (diesel 136KM i skrzynia szostka to w tej furze bajka: 3000 obrotow, 190 km/h i lecisz sobie na lajcie :] ) Cytuj
Pajda 2 282 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Jezusmaria ponad stotysiecy za opla Lewy jedziesz hinten,kuba fahren, a waldush bezahlen. 1 Cytuj
Mustang 1 747 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Autor Opublikowano 19 kwietnia 2013 czyli generalnie jak zapjerdalasz te 160km/h przez godzinę a później stajesz w kolejce do bramek na A2 to nie ma problemu bo się nie wyłączy? Zależy. Passat B7 po 2h na autostradzie ze średnia 160 zgasił od razu po wjeździe na stację benzynową. Z kolei rzeczywiście czasem w zimie nie gasił. Cytuj
Pajda 2 282 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Znajomy,ktory pracowal w serwisie VW twierdzil,ze sporo ludzi podczas przegladow prosilo o wylaczenie start&stop czy jak to sie nazywa. Szczerze mowiac, to chyba juz hillholder jest takim faktycznie pozytecznym gadzetem, chociaz jesli ktos jezdzi tylko samochodem z takim bajerem to moze sie zdziwic jak przyjdzie mu ruszac pod gorke bez tego systemu. A co do smarowania turbo to producentom nie zalezy na trwalosci silnika,wiec to co dla nas oczywiste, u nich przekladane jest wylacznie na zarobek na serwisie. W poprzedniej pracy cala flota byla oparta na citroenie. We wszystkich osobowkach byly wymieniane sprzegla i w kilku turbo. Oczywiscie za sprzeglo trzeba bylo placic,a za turbo po dlugich bataliach i pismach udalo sie wymienic na gwarancji. Cytuj
waldusthecyc 4 767 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Jezusmaria ponad stotysiecy za opla Lewy jedziesz hinten,kuba fahren, a waldush bezahlen. hehe no co zrobisz. nikt inny nie dał nawet zbliżonej oferty cenowej za auto 7 osobowe z bagażnikiem powyżej 600 litrów i fajnym wyposażeniem. Mały wybór, a budżet ograniczony bo rata leasingowa się musi zgadzać. Cytuj
tommi 345 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Mozna w ogole uzywki w salonach tez leasac czy tylko nowe? Orientuje sie ktos? Cytuj
waldusthecyc 4 767 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Opublikowano 19 kwietnia 2013 można. do leasingu potrzebujesz jedynie fakturę Vat, możesz w leasing brać nawet od handlarza bylebyś miał papiery. Cytuj
Ölschmitz 1 521 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Opublikowano 19 kwietnia 2013 nie znam sie na leasingu. to jest tak, ze dostajesz fure i co miesiac placisz za "wynajem"? duze te raty sa? nie mam firmy, wiec tak tylko pytam z ciekawosci a nie chce mi sie guglowac. Cytuj
tommi 345 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Opublikowano 19 kwietnia 2013 (edytowane) no, placisz pare tysi na poczatku, potem co miesiac rate i na koniec umowy albo wykupujesz auto na wlasnosc, albo zwracasz. Generalnie chodzi o to, ze ta pierwsza platnosc plus suma rat maja pokryc utrate wartosci auta w okresie wynajmu oraz oczywiscie ich marze, dlatego im wiecej wplacisz na poczatku, tym nizsza rata i na odwrot (przy takim samym okresie, rocznym przebiegu itd. oczywiscie) za granica nie trzeba miec firmy, zeby leasac- mozest tez calkiem normalnie jako osoba prywatna. Jezeli dobrze kojarze ostatnie reklamy merca (nowa A-klasa), to u nas tez zaczynaja to juz umozliwiac. Edytowane 19 kwietnia 2013 przez tommi___t Cytuj
waldusthecyc 4 767 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Opublikowano 19 kwietnia 2013 leasing w czystej postaci jest narazie tylko dla firm i ma zasadniczo dwie zalety. 1. koszty w firmie koszt całej raty leasingowej jest kosztem, czyli pomniejsza ilość podatku VAT jaki musisz zapłacić do US 2. oprocentowanie mówiąc wprost kupujesz auto za 100 tysięcy i przy leasingu np. 108% i wykupie 1%, więc łącznie płacisz za to auto 108000zł wpłacając jakąś tam kwotę na początku a potem na koniec leasingu płacisz 1% (czyli 1000zł) i masz auto już na własność. Do tego czasu w dowodzie masz firmę leasingową. To jest chyba największa zaleta, bo nigdzie nie znalazłem kredytu na auto na 8~9%. u mnie to wygląda tak, że wpłacam 30 tysięcy, potem co miesiąc 2000zł i już za 3 lata auto jest moje bez kredytu. Łączny koszt leasingu (kredytowania de facto) wyjdzie mnie 9% ze wszystkimi opłatami. Cytuj
tommi 345 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Opublikowano 19 kwietnia 2013 (edytowane) nigdzie nie znalazłem kredytu na auto na 8~9%.kurde, i tak troche drogo... :confused: tu u mnie wiekszosc producentow leasing w okolicach 3-5% oferuje, a w niemczech z tego co pamietam tez w okolicach 5-6% zwykle jest, ale moge sie mylic, bo juz dawno nie sprawdzalem. Ale tak to juz jest- w koncu Polacy to bogaty narod, dlaczego nie mieliby placic wiecej, niz niemcy czy reszta europy... Edytowane 19 kwietnia 2013 przez tommi___t Cytuj
waldusthecyc 4 767 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Opublikowano 19 kwietnia 2013 nigdzie nie znalazłem kredytu na auto na 8~9%.kurde, i tak troche drogo... :confused:tu u mnie wiekszosc producentow leasing w okolicach 3-5% oferuje, a w niemczech z tego co pamietam tez w okolicach 5-6% zwykle jest, ale moge sie mylic, bo juz dawno nie sprawdzalem. Ale tak to juz jest- w koncu Polacy to bogaty narod, dlaczego nie mieliby placic wiecej, niz niemcy czy reszta europy... tommi na ulotce też miałem 4%, ale to jest tylko wabik. po wszystkich opłatach lądujesz na 8%. Takie niskie oprocentowania zdarzają się bardzo, ale to bardzo rzadko i to tylko u niektórych. Liderami tutaj jest Fiat oraz Toyota, która w ogóle ma własny Toyota Bank i bywają promocje miesięczne gdzie masz leasing od 102 do 104% w zależności od modelu. Fiat z kolei ma często fajne pomysły na finansowanie. Np. teraz mają promocje gdzie płacisz 20% wartości auta potem ratę i na końcu leasingu kolejne 20% wartości auta. Wtedy się okazuje że masz ratę 700zł za auto o wartości blisko 90 tysięcy. Z resztą o czym my mówimy. W Stanach masz Hondę Odysei czy Toyotę Siennę za 30 tysięcy dolarów a za 45 tysięcy dolarów masz wersję full wypas (takich wersji nawet na Europę nie robią, z resztą jak całych samochodów). DO tego finansowanie i okazuje się że zwykłęgo kowalskiego od strzała stać na auto z fotelami kapitańskimi, bezprzewodowymi słuchawkami dla dzieci, DVD, sześciostrefową klimą, skórą, dobrym silnikiem.... eh w(pipi)iłem się. Cytuj
Pajda 2 282 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Opublikowano 19 kwietnia 2013 To juz wiem skad moja ciocia w stanach ma pieniadze na nowego vana w full opcji co 2-3 lata. Cebulaki jedne. Cytuj
Lucek 4 417 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Koniec pierwszego etapu - zobaczyliśmy wszystko co chcieliśmy zobaczyć. Jeździliśmy dzisiaj Kią Sportage, Fordem Focusem, C-Max i Mondeo, i jeszcze raz Hyundaiem ix35. Gdybym miał w tej chwili wybrać trzy samochody, które podobają mi się najbardziej i 'przechodzą do następnego etapu to': - Hyundai ix35/Kia Sportage - to praktycznie ten sam samochód, tyle że Hyundai ma nieco lepiej wykonane wnętrze. Pozycja za kierownicą fantastyczna, silnik 1.6 135KM daje radę, fajnie się prowadzi, dużo miejsca w środku. Bardzo ok. - Ford Mondeo, którym dziś jeździliśmy, uturbione 1.6 163KM. Rewelacyjny silnik, masa miejsca w środku i kosmiczny wręcz bagażnik, świetne wyposażenie (full opcja + dodatki typu komplet opon zimowych itp). - Opel Astra IV kombi - o nim pisałem już wcześniej, bardzo porządny samochód. No to teraz trzeba pomyśleć co dalej z tym zrobić Cytuj
tommi 345 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Opublikowano 19 kwietnia 2013 (edytowane) Podrzuc jeszcze, dlaczego focusa i C-maxa skresliles. Ze wszystkich, ktore wymieniles, jezdzilem sluzbowo troche wiecej jedynie focusem wlasnie i jego uklad jezdny zachwycal- fantastycznie sie prowadzi to auto, bardzo pewnie, ostre zakrety to bajka. Troche lipne byly materialy obic drzwi (w ostatnim modelu juz sa chyba ok z tego, co pamietam), ale ogolnie ok. auto. Nie wiem, czy wiesz, ze jest tez dostepny jako sportowy ST w kombi Ta wersja ma najlepsze fotele, w jakich siedzialem (jakis wypasiony model Recaro na pelnej elektryce z niesamowitym trzymaniem bocznym- prawie sie trzeba bylo wbijac w nie ). Nie moglem wyjsc z podziwu na targach Edytowane 19 kwietnia 2013 przez tommi___t Cytuj
Lucek 4 417 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Jest mały, czułem się w środku przytłoczony, zupełnie nie tego szukam. A C-Max po prostu w porównaniu z tymi, które podobają mi się najbardziej wypada 'tak sobie', tym bardziej kiedy zaraz z C-Maxa przesiadasz się do Mondeo Cytuj
Mustang 1 747 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Autor Opublikowano 19 kwietnia 2013 Astra wychodzi taniej niż Mondeo rozumiem? Cytuj
Lucek 4 417 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Wszystkie te samochody kosztują wyjściowo mniej więcej tyle samo 72-75k. Mondeo to demo-car z salonu, dlatego ma lepszą cenę. Cytuj
tommi 345 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Opublikowano 19 kwietnia 2013 (edytowane) ja wlasnie tez prawdopodobnie w cos pomiedzy octavia/focusem/hyundaiem a mondeo itp. bede celowal jak przyjdzie co do czego normalnie ono jest cenowo rowniez o klase wyzej, niz astra. a ogladales tez np. subaru legacy? na targach go obczajalem i zaskoczyl mnie przestronnoscia wnetrza wlasnie, a przemawia za nim przede wszystkim slynne symmetrical AWD od subaru (i diesel boxer 150 KM ) albo hyundaia i40? swietnie sie prezentuje ta fura, ale konkretnie jej jeszcze nie obczajalem. Edytowane 19 kwietnia 2013 przez tommi___t Cytuj
Lucek 4 417 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Oba te samochody są całkowicie poza moim zasięgiem finansowym No i diesel w ogóle nie wchodzi w grę tak BTW, tylko benzyna. 1 Cytuj
tommi 345 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Fakt, legacy sie troche wyzej zaczyna- nie pomyslalem z kolei i40 to w sumie nawet nie sprawdzalem... Cytuj
Lucek 4 417 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Opublikowano 19 kwietnia 2013 na i40 trzeba mieć 80-90k Cytuj
Gość Opublikowano 19 kwietnia 2013 Opublikowano 19 kwietnia 2013 a patrzyles na mercedesa klasy a, powiedzmy 150? one sa male, ale strasznie pakowne. Cytuj
Mustang 1 747 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Autor Opublikowano 19 kwietnia 2013 Nowa A klasa raczej nie jest mistrzem przestronności. B jest fajna, ale bagażnik nie powala. A i tak ceny nie pasują zupełnie do przedziału. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi