Skocz do zawartości

Pieprzenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kiedyś marki były często tożsame z producentem i reprezentowały sobą jednak więcej niż teraz. Obecnie to niestety coraz częściej marketing, zabawa znaczkami, a i niezależnych producentów coraz mniej. Nie wiem czy BMW nie jest jedyną firmą za którą nie stoi obcy kapitał (jak Jaguar czy Volvo) i która nie sprzedaje podobnych lub tych samych modeli pod inną marką (chociaż z Mini i mniejszymi BMW już się zaczyna).

Opublikowano

No poza Subaru BRZ.

Ja bym rozróżnił zjawisko zwane jako "badge engineering" or ruchu Toyoty/Subaru, bo te dwie marki z niczym się nie kryją, a różnicy w cenie chyba za bardzo nie ma.

Opublikowano

Grzesiu, ale musisz zrozumiec, ze te dwa mutanty z poprzedniej strony to samochody uzytkowe - woly robocze.  Tylko biedaki zrobily z nich rodzinnego VANa i Kangoo jezdza po 2000km na kemping w 5 osób. Mercedes zamowil pewnie bude i plastiki w PSA tak jak to ma miejsce w przypadku Fiata Ducato, ktory tylko wizualnie przypomina swoich francuskich blizniaków.

Opublikowano

Tym biedakom, co dla nich te kangu zrobili, to ja szczerze winszuję. Porządny wóz za rozsądne pieniądze, dokładasz LPG i jeździsz jak król.

Opublikowano (edytowane)

Ty (pipi) chyba z (pipi)a spadłeś. Płacisz za to, co potrzebne, a tego, co niepotrzebne, to albo nie ma, bo niepotrzebne, albo jest, ale za darmo, choć niepotrzebne (ale jest). Se (pipi) odpal konfiguratory Citana i Kangoo i zobacz, ile co kosztuje. Kangoo niczego nie udaje. To świetny samochód. Przystępny cenowo, przestronny, zbudowany z sensownych materiałów, zapewne lepszych niż w szalenie p r e s t i ż o w y m BMW 1 pierwszej generacji (ten (pipi) tunel środkowy xdddddddddddd; za mało "d"), a przede wszystkim spełniający trzy podstawowe kryteria samochodu idealnego: jest nieciekawy, nieestetyczny i nieprestiżowy. Daliby mnie, to bym jeździł. BMW - sprzedał.

Edytowane przez Grze(pipi)
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze rozwijając temat to pojawił się wątek Mercedes = Renault

Renault = w dużym stopniu Nissan

Infiniti to luksusowy Nissan

No i doszło do tego, że skądinąd świetnie wyglądające Infiniti Q30 bazuje na GLA. Oczywiście nic w tym złego, bo design tego Q30 stawiałbym wyżej niż GLA, a kupić Infiniti skrywające Mercedesa to żaden wstyd. 

1517597572505356976.jpg

1517597572832313008.jpg

Edytowane przez Mustang
Opublikowano

Nabrać się na tę całą otoczkę p r e m i u m to wstyd jak skur-wy-syn.

Najdłużej płakałem przy tym:

Ze śmiechu.

"Luxury" xddddddddddddddddddddddd

Opublikowano

Ja bym się chętnie nabrał. Ale patrząc obiektywnie, jakość produktów marek premium, aut popularnych marek z długą historią i renomą oraz samochodów marek, które dopiero niedawno dogoniły czołówkę, jest chyba tak zbliżona jak nigdy wcześniej.

Opublikowano

Każdy jest tak ślepo zapatrzony w konkurencję, że w efekcie wszystkie marki zaczynają robić to samo. Ale nic w tym dziwnego - tego właśnie oczekują klienci.

Opublikowano

Korzenie Lexusa LS sięgają roku 1983, gdy w koncernie Toyota pojawił się pomysł stworzenia samochodu luksusowego, wykorzystującego wyrafinowaną technikę w celu zapewnienia najwyższego komfortu i bezpieczeństwa. W przedsięwzięcie zaangażowano 60 projektantów i 1400 konstruktorów pracujących w 24 zespołach, a także 2300 techników i 200 pracowników pomocniczych.

http://m.interia.pl/motoryzacja/news,nId,1913196

• 2 tygodnie później...