Skocz do zawartości

Pieprzenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
On 5/24/2021 at 10:28 AM, qvstra said:

ha tfu na zlodzieja. mi ukradli listwe zderzaka przedniego warta 20zl i niedawno zostalem pozbawiony katalizatora

W Łodzi też plaga tego łatajstwa, po kupnie Volvo dołączyłem do komunistycznego stowarzyszenia parkingowego i parkuje na strzeżonym, żeby się uchronić przed nimi. Kiedyś w Maździe chyba chcieli mi ukraść kata (katy z Mazd z tych lat chodzą nawet ponad 2k zł), ale, że nie byli w stanie podnieść auta, bo za nisko było, to zerwali naklejki z numerem startowym z Toru Poznań, urwali wycieraczkę i zajebali dekielki od felg...

• WTF 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zainspirowany rozmową z innego tematu, ciekaw jestem w jaki sposób dbacie o wasze daily bardziej niż motoryzacyjni ignoranci, a co olewacie. 

Sam dbam starając się w miarę możliwości parkować daleko od innych oraz sprawdzając regularnie ciśnienie w oponach.

Natomiast zdarza mi się ostrzej przyspieszyć na niedogrzanym silniku, nie wymieniam oleju częściej niż według zaleceń producenta i jeżdżę myć samochód do myjni automatycznej. 

Opublikowano

Olej raz w roku albo co 15k, zależy co pierwsze. Nigdy nie patrzę na zalecenia producentów. Parkuję tak żeby było w miarę luźno i ktoś kto będzie pakował dzieciaka do auta nie obił mi mojego. Myjni automatycznych unikam. Od ciśnienia mam czujniki. Nie wchodzę na zbyt wysokie obroty przy zimnym silniku. Skrobię przednią szybę, i tak jest narażona na rysy od kamyków, piachu, owadów, ptaków. Sporo jeszczę po drogach szybkiego ruchu i autostradach więc i tak co ok 4 lata robię polerkę przedniej szyby. Raz w roku czyszczenie wentylacji i ozonowanie kabiny. 

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Dud.ek napisał:

Ja wiem czy taniej, u nas nabicie średnio 100zł + odczynnik którego nie powinno wejść dużo. Kiedyś na gruponie było nawet za 50zł.

To aktualna cena? Bo za tyle to w moich okolicach było lata temu, teraz to ze 2-3x drożej. Wydaje mi się, że na tyle skasowali mojego ojca.

Edytowane przez ProstyHeker
Opublikowano

We Wrocławiu tym tańszym czynnikiem chłodzącym to 270 ziko napelnienie / odgrzybianie i to w namiocie pod tesco a nie w warsztacie stacjonarnym. Jak ktoś ma nowe auto to pewnie z 400 zł i to przy 520 g czynnika. Skąd wy macie za 5 dych nabijanie? Ja też chcę!!!

Opublikowano
1 godzinę temu, Dud.ek napisał:

No ale skad bierzesz 520g czynnika, tak jest jak masz pusty układ. Normalnie ściąga Ci z układy i dobija tyle co ma być i kasuje za róznice której brakowało. 

Załóżmy jednak, że mam pusty bo klima jest trup w tym sezonie. ;|

Opublikowano

No to poszukaj jakis sezonowych promocji. Najgorsze, ze jak klima nie chodzi to może być jeszcze coś do zrobienia, nie tylko nabicie. Ja za sprawdzenie szczelności, nabicie i odgrzybienie zaplaciłem chyba 240zł bo miałem rozpinaną chłodnice klimy. Na szczeście nie było problemów, ale mechaniki sie śmiały z gościa co przyjechał nabić klime a nawet nie miał założonych oringów na przewodach do chłodnicy. Przeszukaj lokalny grupon może coś wyskoczy. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Miałem w swoim życiu około 10 aut, które swego czasu normalnie kupiłem i sprzedałem. Kupujący zadawali w miarę normalne pytania o stan, historię auta itp normalne rzeczy. Ostatnio wystawiłem auto, 99,99% pytań było o katalizator. Czy w dzisiejszych czasach nie kupuje się już aut, tylko katalizatory? Pytam serio, bo jestem zaskoczony. 10 lat temu nawet nie znałem tego słowa, a dzisiaj pierwsze pytanie w słuchawce brzmi "czy jest K A T A L I Z A T O R". Wtf? To coś w stylu platyny czy bitcoinów, że takie cenne?

Edytowane przez Meanthord
Opublikowano

no jest tam platyna i inne drogie metale ktorych cena mocno skoczyla do gory. przez to wzrosla tez skala wycinania (kradziezy) katow. sam znam dwie osoby ktore to dotknelo.

Opublikowano

Janusze wąsacze nosacze biznesu teraz potrafią starsze auta dla samych katalizatorów skupować z rąk prywatnych użytkowników. Co ciekawe w jukej też mogą się zdarzyć tego typu kradzieże bo kradną kosiarki, samochody, rowery, motocykle, skutery i już "nastraszyłem" swoją że musimy jakoś zabezpieczyć cytrynę przed ewentualnym zajumaniem kata. Niby zawsze samochody pod oknem stoją, na parkingu wydzielonym i ogrodzonym murem ale chujkom złodziejaszkom to specjalnie nie przeszkadza. Parę miechów temu gnoje ukradły mojemu bylemu landlordowi całą rodzinę plastikowych ogrodowych Simpsonów w skali 1:1. W nocy się zakradli, poodkręcali, wrzucili do vana i tyle ich było na kamerach widać.

Opublikowano
12 godzin temu, Meanthord napisał:

Miałem w swoim życiu około 10 aut, które swego czasu normalnie kupiłem i sprzedałem. Kupujący zadawali w miarę normalne pytania o stan, historię auta itp normalne rzeczy. Ostatnio wystawiłem auto, 99,99% pytań było o katalizator. Czy w dzisiejszych czasach nie kupuje się już aut, tylko katalizatory? Pytam serio, bo jestem zaskoczony. 10 lat temu nawet nie znałem tego słowa, a dzisiaj pierwsze pytanie w słuchawce brzmi "czy jest K A T A L I Z A T O R". Wtf? To coś w stylu platyny czy bitcoinów, że takie cenne?

Kumpel ma komis. Kupił ostatnio jakiegoś starego, różowego forda od dziadka za przysłowiowe pincet. Katalizator był wart 1300 pln. 

https://www.autokat-katalizatory.pl/cennik-skupu/

Ogarnij sobie temat i ceny no i zapraszam do zakupu gumówki na dobrym akumulatorze. :cool: :lapka:

Opublikowano

Kleje dobrych marek raczej maja ten sam skład i właściwości. Ja do klejenia szyb w lokomotywach używam produktów Sikaflex. Produkt nigdy nie zawiodł, a niektóre szyby ( czołowe) ważą po 80kg. 

Opublikowano
Godzinę temu, Pajda napisał:

Kleje dobrych marek raczej maja ten sam skład i właściwości. Ja do klejenia szyb w lokomotywach używam produktów Sikaflex. Produkt nigdy nie zawiodł, a niektóre szyby ( czołowe) ważą po 80kg. 

Lokomotywy. Robiłem przy nich od innej strony i ich spawanie to level ultra hard nie raz w takich pozycjach, że nie ma takich w książkach. No i dozór na każdym etapie, prześwietlenia, poprawki... Może jeszcze do tego wrócę ale jednak wolę bardziej żywiołową ślusarkę ze spawaniem. :)

• Lubię! 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dopadło mnie dzisiaj 2 szeryfów drogowych i chcieli się dostać do auta :[. Mieli kompletny nie fart, bo wszystko nagrała kamerka i jutro robię zgloszenie na policji.

Dlaczego zatrzymali mi się na dwupasie? Bo debile wymusili pierwszeństwo na skrzyżowaniu dróg równorzędnych i mieli pretensje, że śmiałem im pokazać kilka gestów :reggie:

Opublikowano

Mam płakać z tego powodu, że nie dasz plusika? Mam głęboko w dupie debili sebiksow, którzy nie respektują przepisów drogowych, przez co giną potem ludzie. Z radością wyślę nagranych szeryfów na policję i do Stop Cham.