Opublikowano 4 grudnia 20231 r Autor To prawda, samochód jest elektryczny, minimalistyczny z małą ilością elementów i skrajnie ustandaryzowany. Teoretycznie warunki do bardzo niskiej awaryjności. Słyszałem, że Tesle oblewają przez układ hamulcowy. Kierowcy, co oczywiste i zrozumiałe, używają prawie tylko układu odzyskiwania energii do hamowania, co finalnie nie służy hamulcom, kiedy zaczyna testować i sprawdzać je diagnosta.
Opublikowano 4 grudnia 20231 r To jest ciekawe, bo w poprzednim teście ADAC Tesla z Modelem 3 wypadła świetnie
Opublikowano 4 grudnia 20231 r Godzinę temu, Bartg napisał: To jest ciekawe, bo w poprzednim teście ADAC Tesla z Modelem 3 wypadła świetnie Ten test przeprowadzony jest na autach do kilkunastu lat.Może poprzedni był przeprowadzony na autach młodszych, bo od pewnego czasu Tesla mocno poprawiła swoją jakość.
Opublikowano 4 grudnia 20231 r Nie no zaraz, Tesla w poprzednim teście była klasyfikowana jako auto 2-3 letnie i wypadła świetnie, po pół roku wypada fatalnie, coś tu się nie zgrywa.
Opublikowano 4 grudnia 20231 r W dniu 3.12.2023 o 09:21, AdiCarrion napisał: Ranking niezawodności aut używanych według niemieckiego ADAC. Alfa ,Dacia i koreańce wyżej od niemieckiej trójcy-ależ to musi być szok dla januszy -ekspertów. A mają taki ranking jeżeli chodzi o testy zderzeniowe i bezpieczeństwo? Bo w tym temacie Dacia leży i kwiczy, nie bez powodu forumowy szef firmy kłócił się o to kiedyś z milaneze
Opublikowano 4 grudnia 20231 r Godzinę temu, mcp napisał: A mają taki ranking jeżeli chodzi o testy zderzeniowe i bezpieczeństwo? Bo w tym temacie Dacia leży i kwiczy, nie bez powodu forumowy szef firmy kłócił się o to kiedyś z milaneze Istnieje szansa,że po wpisaniu w wyszukiwarkę "testy zderzeniowe" pojawią się interesujące Cię wyniki.
Opublikowano 11 grudnia 20231 r W dniu 4.12.2023 o 13:25, Bartg napisał: Nie no zaraz, Tesla w poprzednim teście była klasyfikowana jako auto 2-3 letnie i wypadła świetnie, po pół roku wypada fatalnie, coś tu się nie zgrywa. No przecież o tym piszę-nowsze Tesle są lepiej wykonane, natomiast w rankingu, który podałem zawarte są auta nawet kilkunastoletnie a pierwsze Tesle były jakościowo padakami.
Opublikowano 13 grudnia 20231 r Chyba już po zimie więc wczoraj wybrałem się na myjnię bo auto wyglądało już T R A G I C Z N I E. Czarny metalik wygląda zajebiście ale tylko przez chwilę.
Opublikowano 13 grudnia 20231 r 8 godzin temu, Czoperrr napisał: Chyba już po zimie więc wczoraj wybrałem się na myjnię bo auto wyglądało już T R A G I C Z N I E. Czarny metalik wygląda zajebiście ale tylko przez chwilę. No właśnie ja przy wyborze przy każdym aucie unikałem białego i czarnego. Poprzednie miałem srebrne i nawet po 1.5msca bez myjni nie wyglądało na brudne, bo kurz pył się adoptował i wyglądało po prostu jakby przyciemniło lakier W tej chwili mam "beż impala" i też nie widać brudu na nim, tu fajny lakier się trafił bo zależnie od ilości słońca raz jest szary, beżowy albo wpadający w ciemny złoty.
Opublikowano 13 grudnia 20231 r U mnie metropolis white, czyli trochę beż, a trochę perła, całkiem dobrze znosi brud, szczególnie po wosku na myjni.
Opublikowano 13 grudnia 20231 r Biały nie jest taki zły na brud wbrew pozorom, bo wystarczy opłukać, żeby wyglądał w miarę czysto. Czarny masakra, jak piano black na obudowie konsoli.
Opublikowano 15 grudnia 20231 r tylko że tego modelu nie ma w Europie... a tu przykładowe "europejskie" MG testowane przez NCAP: https://www.euroncap.com/en/results/mg/4+electric/48646 https://www.euroncap.com/en/results/mg/zs+ev/39678 https://www.euroncap.com/en/results/mg/hs/39677 dla porównania Dacia która też konkuruje ceną: https://www.euroncap.com/en/results/dacia/spring/44197 https://www.euroncap.com/en/results/dacia/sandero+stepway/42506 Edytowane 15 grudnia 20231 r przez gtfan
Opublikowano 15 grudnia 20231 r O widzisz, dzięki za sprostowanie. Czyli nad spalinówką warto się będzie pochylić jednak.
Opublikowano 15 grudnia 20231 r Nie czytałem szczegółów, ale pytanie czy 0 gwiazdek jest przez brak jakichś elektronicznych systemów typu kontrola martwego pola, utrzymywanie pasa ruchu czy automatyczne hamowanie, czy z powodu słabości konstrukcji. Bo jeśli przez brak elektronicznych asystentów, to moim zdaniem nie oznacza wcale, że takie auto jest niebezpieczne, bo IMO najważniejsze jak się buda zachowuje w trakcie zderzenia, a nie czy jest jakiś dodatkowy pikacz albo kontrolka.
Opublikowano 15 grudnia 20231 r 1 minutę temu, LeifErikson napisał: Nie czytałem szczegółów, ale pytanie czy 0 gwiazdek jest przez brak jakichś elektronicznych systemów typu kontrola martwego pola, utrzymywanie pasa ruchu czy automatyczne hamowanie, czy z powodu słabości konstrukcji. Bo jeśli przez brak elektronicznych asystentów, to moim zdaniem nie oznacza wcale, że takie auto jest niebezpieczne, bo IMO najważniejsze jak się buda zachowuje w trakcie zderzenia, a nie czy jest jakiś dodatkowy pikacz albo kontrolka. z tego co czytałem wczoraj to problemem była fatalna ochrona pasażerów przez źle zaprojektowaną deskę rozdzielczą która podczas wypadku stwarzała zagrożenie dla bezpieczeństwa...
Opublikowano 15 grudnia 20231 r Jak w Pekinie jechałem 2-3 razy takim ich tworem to w środku się czułem jak w takim samochodziku, którym dzieci po markecie jeżdżą. Jeden duży plastikowy twór, konstrukcja i rama składa się jak z papieru. Nie bez powodu przez tyle lat wielu producentów z Chin nie mogło uzyskać homologacji u nas. 33 minuty temu, LeifErikson napisał: Nie czytałem szczegółów, ale pytanie czy 0 gwiazdek jest przez brak jakichś elektronicznych systemów typu kontrola martwego pola, utrzymywanie pasa ruchu czy automatyczne hamowanie, czy z powodu słabości konstrukcji. Bo jeśli przez brak elektronicznych asystentów, to moim zdaniem nie oznacza wcale, że takie auto jest niebezpieczne, bo IMO najważniejsze jak się buda zachowuje w trakcie zderzenia, a nie czy jest jakiś dodatkowy pikacz albo kontrolka. Jak nie ma systemów bezpieczeństwa i elektroniki, albo słabo chroni pieszego przy uderzeniu, ale rama i konstrukcja są ok to zwykle na te 1-3 gwiazdek modele się załapują. Przynajmniej tak zawsze było, za czasów kłótni milana z balonem o jego daczkę.
Opublikowano 15 grudnia 20231 r 15 minut temu, krupek napisał: Jak w Pekinie jechałem 2-3 razy takim ich tworem to w środku się czułem jak w takim samochodziku, którym dzieci po markecie jeżdżą. Jeden duży plastikowy twór, konstrukcja i rama składa się jak z papieru. Nie bez powodu przez tyle lat wielu producentów z Chin nie mogło uzyskać homologacji u nas. Ja miałem takie wrażenia jak jeździłem Dacią Spring, masakra.
Opublikowano 15 grudnia 20231 r Czytałem ostatnio o niemieckich testach 3-4 letnich Tesli które trafiają na jakieś rygorystyczne przeglądy, duża ilość nie przechodzi z powodu zużytego zawieszenia poprzez obciążenie baterii i problemy z hamulcami. Co test, co kraj to inny obyczaj, no ale Niemcy podchodza do tego poważnie A widzieliście to? Chińczyki zrobili piękne auto
Opublikowano 18 grudnia 20231 r U nas się rozwodzi nad tym, czy warto tworzyć Izerę (moim zdaniem zdecydowanie warto dać szansę), a tymczasem nawet Wietnam od 0 stworzył z powodzeniem nową markę pojazdów elektrycznych Wietnamski producent aut elektrycznych wyceniany wyżej niż Ford czy Stellantis - rp.pl Ogólnie elektryczna rewolucja wywraca porządek do góry nogami i europejskie marki są trochę w dupie przyzwyczajone do wysokich marż.
Opublikowano 18 grudnia 20231 r On 12/15/2023 at 6:30 PM, Fanek said: Czytałem ostatnio o niemieckich testach 3-4 letnich Tesli które trafiają na jakieś rygorystyczne przeglądy, duża ilość nie przechodzi z powodu zużytego zawieszenia poprzez obciążenie baterii i problemy z hamulcami. Co test, co kraj to inny obyczaj, no ale Niemcy podchodza do tego poważnie A widzieliście to? Chińczyki zrobili piękne auto Niezly, ale nadal imho najładniejszy elektryk to Lucid Air w wersji Sapphire
Opublikowano 20 grudnia 20231 r to się porobiło jak ktoś nie chce oglądać całego testu to podsumowanie jest od 33:15 rok temu byłem przekonany że wymuszoną elektryfikację zatrzyma proste dodanie do siebie kilku zmiennych i dojście do jakże oczywistych wniosków że to się zwyczajnie nie ma szans udać, teraz myślę że przymusową elektryfikację zatrzymają europejscy producenci samochodów (edit: link wrzuciłem w momencie jak zaczynałem oglądać podsumowanie, teraz słucham i gość właśnie powiedział to samo co ja wyżej ) Edytowane 20 grudnia 20231 r przez gtfan