Shago 3 604 Opublikowano 3 grudnia Opublikowano 3 grudnia Nie, czas ładowania nie jest absolutnie żadnym problemem jeżeli ktoś w sklepie robi zakupy nieco większe jak butelka wody. Cytuj
Mustang 1 774 Opublikowano 3 grudnia Autor Opublikowano 3 grudnia Bo może wolę chodzić sobie z buta do sklepu raz na parę dni i robić zakupy 15 minut niż raz na tydzień robić duże i siedzieć godzinę. Właśnie o tym mówię, nie chcę zmieniać nawyków dla samochodu. A tankowanie dobrze wiesz ile czasu zajmuje, zawsze łączę to z trasą i tracę może 5 minut na bak wystarczający na 700-800 kilometrów. Mniejsza, zamówiłem spalinowe auto i na szczęście nie będę musiał się nad tym zastanawiać przez parę lat. Do tego czasu może będę miał gniazdko albo technologia jeszcze skróci czas ładowania albo infrastruktura jeszcze się polepszy. Cytuj
gtfan 3 297 Opublikowano 3 grudnia Opublikowano 3 grudnia 1 minutę temu, Shago napisał(a): Nie, czas ładowania nie jest absolutnie żadnym problemem jeżeli ktoś w sklepie robi zakupy nieco większe jak butelka wody. ale wiesz że sporo ludzi nie robi osobiście większych zakupów niż coś na szybko w Żabce? na przykład moja żona w domu ja robię zakupy i ładowanie w tym czasie nie byłoby dla mnie problemem, ale jak tylko jestem w delegacji to ona sama nie pojedzie na zakupy tylko zamawia dostawę do domu. raz że nie lubi łazić po sklepach, dwa że jak mnie nie ma to ma dużo więcej obowiązków więc też nie ma czasu na sklepy. jakbym jej powiedział że sorry ale teraz masz znaleźć sobie godzinę wolnego bo musisz naładować auto a nie w 4 minuty zatankować po drodze jak odwieziesz dziecko do szkoły to by mnie po prostu wyśmiała 1 Cytuj
Mustang 1 774 Opublikowano 3 grudnia Autor Opublikowano 3 grudnia 2 minutes ago, gtfan said: ale wiesz że sporo ludzi nie robi osobiście większych zakupów niż coś na szybko w Żabce? na przykład moja żona w domu ja robię zakupy i ładowanie w tym czasie nie byłoby dla mnie problemem, ale jak tylko jestem w delegacji to ona sama nie pojedzie na zakupy tylko zamawia dostawę do domu. raz że nie lubi łazić po sklepach, dwa że jak mnie nie ma to ma dużo więcej obowiązków więc też nie ma czasu na sklepy. jakbym jej powiedział że sorry ale teraz masz znaleźć sobie godzinę wolnego bo musisz naładować auto a nie w 4 minuty zatankować po drodze jak odwieziesz dziecko do szkoły to by mnie po prostu wyśmiała Dokładnie o to mi chodzi, nie będę raz na tydzień się włóczył wieczorem godzinę po lidlu albo siedział w aucie na ciemnym parkingu, bo inaczej nie dojadę do celu w weekend. Cytuj
Shago 3 604 Opublikowano 3 grudnia Opublikowano 3 grudnia Nie wierzę, że nikt nie robi w ciągu tygodnia większych zakupów trwających 15-20 minuty, w ciągu których jeżeli sklep ma ładowarkę, to naładuje się przynajmniej o 50%. No sorry, ale nie Cytuj
Mustang 1 774 Opublikowano 3 grudnia Autor Opublikowano 3 grudnia Lol mam wygodny sklep 5 minut z buta, a sklepy z dużym parkingiem w godzinach szczytu 10 minut samochodem. Plus robię małe zakupy, a w weekendy potrafię przejechać dużo, na przykład w ostatni weekend 450 km z prędkością 130 przez większość trasy, przy zimowych temperaturach. Ile baterii by to zjadło? Czy miałbym też jechać wolniej, żeby oszczędzać energię? Albo siedzieć w kurtce? Cytuj
Shago 3 604 Opublikowano 3 grudnia Opublikowano 3 grudnia No to miej, spoko. Ale twierdzenie, że pod takowy podjechanie raz na jakiś czas by się naładować w czasie zakupów to wielki problem, ale jeżdżenie na stacje benzynowe to już nie problem, to dla mnie taka argumentacja to jedno wielkie Cytuj
BRY@N 1 591 Opublikowano 3 grudnia Opublikowano 3 grudnia 13 minut temu, Shago napisał(a): Nie wierzę, że nikt nie robi w ciągu tygodnia większych zakupów trwających 15-20 minuty, w ciągu których jeżeli sklep ma ładowarkę, to naładuje się przynajmniej o 50%. No sorry, ale nie Tak bez czepialstwa a co zrobisz jeśli akurat jak będziesz na zakupach a ładowarka będzie zajęta przez ten czas przez kogoś innego? Cytuj
Mustang 1 774 Opublikowano 3 grudnia Autor Opublikowano 3 grudnia Ale czy rozumiesz, że nie każdy jeździ do sklepu samochodem oraz, że nie każdy sklep ma dostępne szybkie ładowarki? Mniejsza, w każdym razie nikt nie wyda więcej na samochód elektryczny, jeśli ten będzie wymagał od niego jakichkolwiek poświęceń, czy to zmiany nawyków, czy to wolniejszej jazdy w trasie. Cytuj
Shago 3 604 Opublikowano 3 grudnia Opublikowano 3 grudnia 5 minut temu, BRY@N napisał(a): Tak bez czepialstwa a co zrobisz jeśli akurat jak będziesz na zakupach a ładowarka będzie zajęta przez ten czas przez kogoś innego? No i to jest serio dobre pytanie, bo dotyczy faktycznego problemu. Zwykle pod Lidlami montują szybką ładowarkę na 2 samochody, nie miałem jeszcze takiej sytuacji, ale też jeździłem w takich godzinach by mieć pewność + sprawdzałem w aplikacji Greenway czy jest zajęta. I to sprawdzanie to faktycznie coś, czego nie ma i trzeba się zwyczajnie oswoić. Ale jak mówie: nigdy nie miałem sytuacji, że nie było wolnego slotu. 2 minuty temu, Mustang napisał(a): Ale czy rozumiesz, że nie każdy jeździ do sklepu samochodem oraz, że nie każdy sklep ma dostępne szybkie ładowarki? Ale czy Ty serio nie rozumiesz, że totalnie nie kapuję jak można robić problem z podjechania do sklepu by się naładować w czasie zakupów, ale nie robi się problemu z tego, że trzeba pojechać na stację benzynową by zatankować i też poświęcić na to minimum 5-10min? Cytuj
Mustang 1 774 Opublikowano 3 grudnia Autor Opublikowano 3 grudnia No tak, bo jeśli wracam w niedzielę o 22 do domu z weekendowego wypadu, to dokładnie to samo będzie zatrzymać się po drodze na stacji albo zatrzymać się po drodze przy lidlu. Cytuj
BRY@N 1 591 Opublikowano 3 grudnia Opublikowano 3 grudnia 34 minuty temu, Shago napisał(a): nigdy nie miałem sytuacji, że nie było wolnego slotu. Trochę taka odpowiedź w stylu "ale u mnie działa" bo jednak załóżmy, że nie ma takiego miejsca to co wtedy? Dodatkowa godzina żeby jednak się naładować? Cytuj
Shago 3 604 Opublikowano 3 grudnia Opublikowano 3 grudnia Odpowiedziałem Ci, że jest możliwość zerknięcia w aplikacje Greenwaya by minimalizować taką sytuację, co jeszcze mogę powiedzieć? Cytuj
BRY@N 1 591 Opublikowano 3 grudnia Opublikowano 3 grudnia Czyli jednak też trochę musisz dostosować zakupy do możliwości ładowania auta co też może być dla niektórych mocno uciążliwe. Cytuj
Shago 3 604 Opublikowano 3 grudnia Opublikowano 3 grudnia No obecnie nie muszę, bo jak powiedziałem: kiedy nie jechałem, to jedno miejsce zawsze było wolne. Zacząłeś to kwestionować, to odpowiedziałem, jak można sobie z tym radzić. Cytuj
gtfan 3 297 Opublikowano 3 grudnia Opublikowano 3 grudnia 2 minuty temu, Shago napisał(a): Odpowiedziałem Ci, że jest możliwość zerknięcia w aplikacje Greenwaya by minimalizować taką sytuację, co jeszcze mogę powiedzieć? tylko że np. moi rodzice do najbliższej ładowarki mają 25km, mimo że mieszkają w miasteczku ok 4tys mieszkańców, mają biedronki i lidle ale bez ładowarek, bo te są dopiero w najbliższym mieście powiatowym (tam też szału z ładowarkami nie ma). rozumiem że fajnie się patrzy na elektromobilność z punktu widzenia dużego miasta, no ale świat tak niestety nie wygląda. Cytuj
gtfan 3 297 Opublikowano 3 grudnia Opublikowano 3 grudnia Szczebrzeszyn (nie żartuję ) ale pod Krakowem są chociażby dużo większe Niepołomice gdzie wiem że jeszcze niedawno nie było żadnej ładowarki, i szczerze nie wiem czy w tym temacie się coś zmieniło Cytuj
Shago 3 604 Opublikowano 3 grudnia Opublikowano 3 grudnia No to odpowiedź jest prosta: gdybym nie mieszkał w domu w takiej lokalizacji to bym nie kupił elektryka, proste jak but. Cytuj
gtfan 3 297 Opublikowano 3 grudnia Opublikowano 3 grudnia Teraz, Shago napisał(a): No to odpowiedź jest prosta: gdybym nie mieszkał w domu w takiej lokalizacji to bym nie kupił elektryka, proste jak but. czyli sam widzisz, rzeczywistość nie jest taka jak tutaj sobie szydzisz żeby nie robić problemu z podjechaniem raz w tygodniu na ładowarkę przy okazji zakupów. dodam tylko że w blokach/kamienicach mieszka jakieś 3/4 ludności tego miasteczka. i są to bloki bez garaży podziemnych, czy nawet bez garaży indywidualnych w bryle budynku, czy nawet szeregu garaży jak to się jeszcze kiedyś budowało. są po prostu parkingi wzdłóż ulicy gdzie nikt sobie fizycznie nie będzie w stanie postawić prywatnej ładowarki, wszyscy będą skazani na ładowarki publiczne. i tak wygląda rzeczywistość większości małych miasteczek, szczególnie na zapomnianej przez wszystkich ścianie wschodniej. Cytuj
Mustang 1 774 Opublikowano 3 grudnia Autor Opublikowano 3 grudnia 8 minutes ago, gtfan said: Szczebrzeszyn (nie żartuję ) ale pod Krakowem są chociażby dużo większe Niepołomice gdzie wiem że jeszcze niedawno nie było żadnej ładowarki, i szczerze nie wiem czy w tym temacie się coś zmieniło No tak na szybko sprawdziłem i miejscowości takie jak Łowicz, Oława czy Olkusz mają mniej niż jedną publiczną ładowarkę na 10000 mieszkańców. Cytuj
Shago 3 604 Opublikowano 3 grudnia Opublikowano 3 grudnia 5 minut temu, gtfan napisał(a): czyli sam widzisz, rzeczywistość nie jest taka jak tutaj sobie szydzisz żeby nie robić problemu z podjechaniem raz w tygodniu na ładowarkę przy okazji zakupów. Gościu, o jakim szydzeniu Ty mówisz z mojej strony. Sam pisałem o czymś takim: 1 godzinę temu, Shago napisał(a): Nie wierzę, że nikt nie robi w ciągu tygodnia większych zakupów trwających 15-20 minuty, w ciągu których jeżeli sklep ma ładowarkę, to naładuje się przynajmniej o 50%. No sorry, ale nie Cała dyskusja dotyczyła sytuacji, gdy ładowaki są w pobliżu, nie o takiej, gdzie ich nie ma. Po prostu. Jak ktoś takowych nie ma to co, ma pedałować żeby naładować? Bądźmy poważni. Cytuj
Figaro 8 275 Opublikowano 7 grudnia Opublikowano 7 grudnia ktoś musi wprowadzić jakieś regulacje w tym temacie. Cytuj
gtfan 3 297 Opublikowano 7 grudnia Opublikowano 7 grudnia (edytowane) wszyscy już dawno się rozeszli a ten chce wprowadzać regulacje a trochę w temacie pieprzenia to jestem bliski zakupu przedliftingowej Cupry Leon Edytowane 7 grudnia przez gtfan Cytuj
Mustang 1 774 Opublikowano 7 grudnia Autor Opublikowano 7 grudnia A jak zawieszenie w tym Leonie, nie za twarde? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi