krupek 15 475 Opublikowano 3 maja 2022 Opublikowano 3 maja 2022 Skóra elegancka do czyszczenia i utrzymania czystości, ale nie przepadam właśnie przez nagrzewanie się i ogólnie mało przytulne siedzenia. Jak już bym miał mieć to ekoskóra, a nie prawdziwa. Ciekawe, w jakich autach teraz jeszcze jest prawdziwa, bo taki Bentley już sztuczną używa od jakiegoś czasu. Fajne są mieszane tapicerki, czyli środek jakiś welur, a brzegi z ekoskóry. W Outlanderze miałem welur i był wygodny i fajnie wyglądał, ale w czyszczeniu był tragiczny. Najgorszy był piasek, albo sierść psa. Jebla można było dostać przy odkurzaniu. Teraz mam taką najzwyklejszą materiałową tapicerkę w Focusie i jest wygodna, łatwa w czyszczeniu, ale nie wygląda na trwałą. Pewnie szybko się wytrze w newralgicznych miejscach. Cytuj
balon 5 334 Opublikowano 4 maja 2022 Opublikowano 4 maja 2022 Najlepsza dla mnie opcja (komfort/wygląd/użyteczność) to alkantara, ale trzeba mieć dobry (mocny) ręczny odkurzacz. Jak skóra to tylko wentylowana i podgrzewana. Cytuj
Mustang 1 737 Opublikowano 4 maja 2022 Autor Opublikowano 4 maja 2022 11 hours ago, krupek said: Ciekawe, w jakich autach teraz jeszcze jest prawdziwa, bo taki Bentley już sztuczną używa od jakiegoś czasu. Coraz rzadziej stosowana jest prawdziwa, między innymi przez naciski ze strony wegan, którzy kręcą nosem na skóry pochodzenia zwierzęcego. Cytuj
LeifErikson 1 106 Opublikowano 4 maja 2022 Opublikowano 4 maja 2022 Skóra tak, ale tylko w połączeniu z grzaniem i najlepiej też wentylacją, choć to już rzadka opcja. Bez tych ficzerów to jest masakra, przerabiałem - zimą zimno, a latem jak się stanie w słońcu i ma się krótkie spodnie/koszulkę, to się można było poparzyć. Cytuj
second 3 695 Opublikowano 18 maja 2022 Opublikowano 18 maja 2022 Zna się ktoś na Mercedesach? Co to za coupe, tj model dokladnie? Cytuj
Mustang 1 737 Opublikowano 20 czerwca 2022 Autor Opublikowano 20 czerwca 2022 Zapraszam do skarbca https://fordheritagevault.com Ford wrzucił do sieci tysiące archiwalnych zdjęć i przede wszystkim katalogów w pdf 1 Cytuj
krupek 15 475 Opublikowano 22 czerwca 2022 Opublikowano 22 czerwca 2022 Wczoraj na FB raper Kękę wrzucił post wyrażający swoje niezadowolenie co do awaryjności swojej Kia Sportage https://www.facebook.com/photo?fbid=562717598556451&set=a.247485236746357 Ładną im zrobił antyreklamę. Do tego wrzuca im takie komenty: Biorąc pod uwagę jego zasięgi, trochę niekorzystna sytuacja dla marki xd Cytuj
Shago 3 549 Opublikowano 1 lipca 2022 Opublikowano 1 lipca 2022 Z ciekawości: jak u Was z OC/AC w tym roku? Poszło Wam do góry? Rok temu u mnie 1900 Hestia, żadnych stłuczek nie miałem i za ten rok 2150 w Hestii :/. PZU 2600, Warta grubo ponad 3k, heh. Cytuj
Ukukuki 6 932 Opublikowano 1 lipca 2022 Opublikowano 1 lipca 2022 Ja w tym roku kilka stówek mniej, ten sam ubezpieczyciel. Nawet nie pamiętam jaka firma, z salonu fiata w Rzeszowie. Co ciekawe za to auto wycenili mi drożej niż rok temu. Cytuj
_Red_ 12 010 Opublikowano 1 lipca 2022 Opublikowano 1 lipca 2022 Ja mam taką sytuację że w lipcu wykupuje z leasingu auto na własność (w ramach ostatniej raty), przerejestrowuje na nas i nowe OC/AC juz będzie na osobę fizyczną, a nie leasingodawcę (finansową firmę po stronie Skody). No i teraz babka od ubezpieczen mi pisze czy auto będzie prywatne czy na firmę. A ja myślę co odpisać, bo przecież jednoosobowa działalność wykupująca auto na fakturę nie powoduje, że staje się ono "firmowe". Auto przerejestrowane będzie na osobę fizyczną (imię + nazwisko, a nie NIP i nazwa firmy) gdyż nie da się rejestrować pojazdów na JDG (za to na osoby prawne tj. spółki, owszem). Auto nie jest taksówką, nie służy bezpośrednio do zarabiania (transport towaru, osób, flotowe dla handlowców etc.). Jest jak każde jebane auto w JDG używane w celu mieszanym (priv + jazda do miejsca pracy). Branie faktur na paliwo czy naprawy nie czyni z auta "służbowego" (stąd można wliczac w koszty tylko 75% wydatków na eksploatacje auta, bo ustawodawca dobrze wie że większość używa aut prywatnie i częściowo służbowo). I co ja mam w takiej sytuacji odpisać babce, żeby mnie nikt nie ścigał o zaciemnianie prawdy. Auto prywatne? Firmowe? W necie nie ma żadnej definicji dla JDG. Konsultantka przez telefon jedynie powiedziała, ze to nasza decyzja i trzeba zadeklarować czy auto jest firmowe czy prywatne xdd Firmowe pewnie zaraz podniesie stawkę bo kojarzy się z flotą handlowa czy taxi. No nic, czekam na obie kalkulacje na ten moment. Cytuj
Mustang 1 737 Opublikowano 1 lipca 2022 Autor Opublikowano 1 lipca 2022 - Prywatne czy firmowe? - To tańsze. Cytuj
_Red_ 12 010 Opublikowano 1 lipca 2022 Opublikowano 1 lipca 2022 No poniekąd tak odpisałem xD Ale oczywiście muszę się doktoryzować teraz nad konsekwencjami bo to finalnie nasze ryzyko, który checkbox pani zaznaczy w polisie Cytuj
Sedrak 768 Opublikowano 1 lipca 2022 Opublikowano 1 lipca 2022 Moim zdaniem prywatne. W dowodzenie rejestracyjnym widnieje osoba fizyczna, a nie firma i tym powinniśmy się kierować. Czy jest szansa, że przy AC będą kombinować pewnie tak. Ja zawsze zgłaszam, że auto prywatne, ale będzie wykorzystywane w pracy JDG. 1 Cytuj
_Red_ 12 010 Opublikowano 1 lipca 2022 Opublikowano 1 lipca 2022 No i tak zrobię chyba. To co zaznacza się w polisie to jak mniemam nie ma nic wspólnego ze skarbówką i nie wpływa na dalsze możliwości brania benzyny w koszty etc. Po prostu ubezpieczalnia musi wiedzieć, czy ryzyko jest większe (handlowiec robiący zawodowo kilometry), czy mniejsze (prywatny użytek dla rodzinki, w tym dojazd do biura). Do pracy to ono robi kilkanaście kilometrów tygodniowo, więc trochę byłoby głupio przepłacać za traktowanie je jako "firmowy użytek" xd Cytuj
mozi 1 977 Opublikowano 1 lipca 2022 Opublikowano 1 lipca 2022 Zapytaj pod kątem Ew podatku teraz. Wiem na pewno ze przy sprzedaży auta później jeśli jest firmowe trzeba zabulic VAT. Cytuj
mitra 1 787 Opublikowano 2 lipca 2022 Opublikowano 2 lipca 2022 Nie wiem czy jest teraz jak kilka lat temu. Ale jak ubezpieczyciel pytał się o zawód to warto było mówić, że jest się nauczycielem i że ma się dzieci (mimo, że się ich nie ma) bo składki wychodziły niższe a i tak nikt tego nie sprawdza tak naprawdę. Cytuj
Radnyns 60 Opublikowano 2 lipca 2022 Opublikowano 2 lipca 2022 20 godzin temu, Shago napisał: Z ciekawości: jak u Was z OC/AC w tym roku? Poszło Wam do góry? Rok temu u mnie 1900 Hestia, żadnych stłuczek nie miałem i za ten rok 2150 w Hestii :/. PZU 2600, Warta grubo ponad 3k, heh. Pewnie wartość wyceny auta Ci skoczyła i może dlatego masz więcej, jeżeli chodzi o AC. Ja miałem 2 opcje przy AC, wartość auta z poprzedniego ubezpieczenia i koszt bez zmian lub aktualna wycena wartości ( więcej o 22% w stosunku do poprzedniego roku) i AC wyższe o 300zł. Cytuj
_Red_ 12 010 Opublikowano 2 lipca 2022 Opublikowano 2 lipca 2022 14 godzin temu, mozi napisał: Zapytaj pod kątem Ew podatku teraz. Wiem na pewno ze przy sprzedaży auta później jeśli jest firmowe trzeba zabulic VAT. A to chyba tak było zawsze, ze VATowiec sprzedający auto musi wystawić fakturę sprzedaży z VATem i go odprowadzić do skarbówki. Tu działalność medyczna akurat jest zwolniona z tego, faktura jest na 0 VAT. Juz sprzedawaliśmy tak kiedyś hujdaja i30 własnościowego będącego środkiem trwałym firmy. 1 Cytuj
mozi 1 977 Opublikowano 2 lipca 2022 Opublikowano 2 lipca 2022 33 minuty temu, _Red_ napisał: Tu działalność medyczna akurat jest zwolniona z tego, faktura jest na 0 Cytuj
Dud.ek 2 046 Opublikowano 10 lipca 2022 Opublikowano 10 lipca 2022 Krótka zajawka z dzisiejszego wrak race, pierwszy wyścig ukończony z dziurą w baku i kapciem z tyłu. Drugi wyścig pomimo prowadzenia nie ukończyliśmy, ze względu na powiększenie wycieku, brak paliwa i kapcia z przodu. 6 Cytuj
krupek 15 475 Opublikowano 15 lipca 2022 Opublikowano 15 lipca 2022 Widziałem wczoraj na ulicy Skodę Octavię II generacji i to już tą późną, po lifcie, w kombi, która miała... żółte, zabytkowe tablice. Trochę mindfuck, zrobiłem research w necie, z jakiego powodu mogłaby mieć i znalazłem info, że można się ubiegać o takie tablice, jeśli auto jest pojazdem specjalnym i np ma specjalne zasługi dla obronności państwa lub jeździł nim ktoś ważny. Spotkał się ktoś z czymś takim? Cytuj
mitra 1 787 Opublikowano 15 lipca 2022 Opublikowano 15 lipca 2022 Na jednej z grup na FB, gość wrzucił 300c na żółtych blachach. Niestety szczegółów nie podał bo ktoś mu w urzędzie pomógł. Znajomości i tyle . Cytuj
second 3 695 Opublikowano 23 lipca 2022 Opublikowano 23 lipca 2022 Taką ciekawostkę dziś znalazłem https://www.olx.pl/d/oferta/toyota-celica-z-filmu-chlopaki-nie-placza-CID5-IDOOHRv.html Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi