Skocz do zawartości

Pieprzenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy aby na pewno przypomina kryzys na rynku nieruchomości? Wówczas na odzyskiwane przez banki domy z tego co pamiętam nie było chętnych, podczas gdy obecnie samochodów brakuje i nikt nie mówi o ryzyku ich nadmiaru na rynku. 

Opublikowano
21 minut temu, mcp napisał:

Ma ktoś czarne auto? Jest taka tragedia z utrzymaniem czystości i zarysowaniami jak mi się wydaje?

Miałem 3 czarne auta i 1 nadal mam. Ogólnie - tak jak piszesz, nie jest lekko. 

W porównaniu miałem też białe ( w tym samym czasie co czarne) i to białe praktycznie nigdy nie wymagało większej myjni/pucowanka w zakładzie - jedynie po autostradzie.

Właśnie dzis idę z aktualnym czarnym autem do myjni ręcznej, bo sam nie potrafie domyć na myjniach samoobsługowych... 

Inna sprawa, masz czarne, wrzucasz jakiś wosk lub ceramikę i jest PETARDA ;) czarne wypucowane to dla mnie coś wspaniałego. 

Najprościej bym to tak określił, weź czarne jeśli nie szkoda Ci będzie ekstra kasy na myjnie ręczną, powłoki z woskiem / ceramika.

• Dzięki 1
Opublikowano

To już nie o kasę chodzi na środki czystości, ale o czas. Teraz jeżdżę raz na 2 miesiące na myjkę i to jeszcze jak mnie żona zmotywuje, bo nie jestem z tych co pucują cały czas auto. Trochę się też obawiam zarysowań, bo będzie stało pod blokiem więc nie do uniknięcia. 

Opublikowano

Potwierdzam, tragedia. :) Albo nabierasz z czasem obojętności na zacieki, zabrudzenia, mikroryski, albo woskowanko regularne musi wjechać. Ja w końcu to olałem, ale drugi raz bym czarnego nie brał. 

• Dzięki 1
Opublikowano

Czarny jest dobry na auto typu weekend driver, zeby cos przy nim pdlubac i odpicowac, wyskoczyc na spota albo lansik na miescie. Na daily a w szczegolnosci stojace pod blokiem kupilbym cos bardziej praktycznego (jasne kolory).

Druga rzecz, ze lakier kladzony 10 lat temu a ten co dostajesz dzisiaj w salonie to przepasc jakosciowa (dzisiejsze rysuja sie od samego patrzenia na nie).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Miałem polubione Auto Świat na FB i codziennie wrzucali clickbaitowe artykuły, pisane przez jakichś randomów bez wiedzy motoryzacyjnej i piśmienniczej. Muszę przy okazji kupić czasopismo, bo kiedyś testy, czy porady były tam naprawdę spoko. Pytanie tylko, czy takie testy mają jeszcze sens w erze jutuba.

Opublikowano

Ja lubię sobie poczytać obie te motoryzacyjne gazetki, choć zazwyczaj to jest lektura na godzinkę, bo spora część artykułów to takie zlepki suchych informacji - najbardziej mnie śmieszą artykuly-zestawienia używanych aut, w których zawsze jest prawie to samo info, tylko główny motyw się zmienia, w sensie piszą prawie to samo o aucie X, tylko czasem to jest zestawienie najlepszych aut rodzinnych, czasem najlepszych diesli do 40k, a czasem najlepszych kombi. Taki recykling tematów.

Brakuje tam publicystyki jakiejś sensownej, a jak już jest to bardziej w AŚ niż w Motorze. Za to w Motorze super są teksty o eksploatacji uzywanych aut na dużych dystansach z uwzględnieniem wszystkich kosztów, usterek itp. Chyba jedno z lepszych źródeł informacji o realnych problemach trapiących różne modele. Ale nie w każdym numerze to chyba jest.

Opublikowano

Podjechałem dzis do ASO, bo we wrześniu kończy mi się podstawowa gwarancja i chciałem, żeby kilka rzeczy sprawdzili. Na miejscu okazało się, że mam jeszcze 3 lata rozszerzonej gwarancji. Nie kupowałem przedłużenia, więc widocznie była zawarta w jakimś pakiecie, o którym mi nikt nie powiedział przy zakupie :yao:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Na stronie Forda ponownie pojawił się Focus w konfiguratorze i jak byłem mocno napalony, by przez wakacje zamówić Kombi Active, tak teraz troszkę opadł mi zapał, bo gama silnikowa nie zachwyca.. 

Kombi w 1.0? No nie wiem, nie wiem..

image.thumb.png.486577a96076a60db0ba997a90b7ee12.png

• Smutny 1
Opublikowano

No lipa jest z gamą silników Focusa niestety, to 1.0 nawet niby ma te 155 koni, ale momentu tylko 190 Nm.

Chociaż możesz sprawdzić czy w praktyce z automatem i miękką hybrydą nie jeździ się tym wystarczająco dobrze, szczególnie przechodząc ze słabszego samochodu.

Opublikowano

Masakra taki gabaryt i 1.0, do tego te 190 nitów :( 
Jakbyś jednak brał, to only automat. Pomijając w huu wygodę, to może on coś wyciągnie z tej kosiarki. 

• Plusik 1
Opublikowano

Obecnie mam automat i nie ma opcji, by jeździć już czymś innym. Jeszcze adaptycyjny tempomat ze Stop&Go i można żyć jak królewicz poruszając się w korkach :sir:

Ale ta gama silnikowa nie zachwyca i po nowym roku zamierzam się wybrać na torunee po salonach i kolejno:

a) Octavia

b) Peugeot 308

c) Astra

Wszystko w NORMALNEJ Hybrydzie jest, więc gitarka.

• Plusik 1