Banny 2 656 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Teraz jeżdżę automatem i się przyzwyczaiłem, ale ostatnio jak wsiadłem do nowej Mazdy 3 z manualem to jakbym płakał bez łez ze szczęścia - krótki lewarek, nisko siedzisz, pięknie trzyma autko i wspomnienia civica od razu nawiedziły. Cud malina. Ale: jak więcej tras - automat jak miasto i czasem wariacik - manual Cytuj Odnośnik do komentarza
Pajda 2 282 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 (edytowane) Co wy odjaniepawlacie?! Do miasta lepszy manual? Przeciez w mieście własnie zmienia się biegi w częstotliwości pierdyliard/godzinę. W trasie zapina się ostatni bieg i przez całą autostradę jedziesz praktycznie bez redukcji. #tylko automat+duża pojemność Edytowane 8 Sierpnia 2017 przez Pajda Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 No też mnie zdziwiło, że ktoś woli manual do miara, ale kto co lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza
Stillo116 94 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Jakie macie zdanie nt. automatycznej skrzyni biegów? Miałem okazje wytestować ten sam 170 konny silnik diesla na 2 skrzyniach, manual i automat (Zafira w automacie i Insignia w manualu). Jeśli o Opla chodzi to automaty nie wywarły u mnie pozytywnej reakcji... muliło samochód solidnie, w mieście udręka była, szarpanina... Chyba, że ta zafira była jakaś trafiona, rocznik 2017 więc nowa i nie powinno być lipy... Insygnia w manualu z tym samym silnikiem spisywała się dużo lepiej, miała kopa solidnego i nie rwała jak automat. Jeździłem też Golfem GTD, 7 stopniowa automatycznia skrzynia DSG... Jaki to był sztosik Panowie co myślicie o tych "sportowych" furkach spod stajni VW? Mam tu na myśli Leona Cupre, Golfa GTI czy Octavie RS. Powoli zaczynam zbierać podstawowe informacje i przymierzam się do tego segmentu :) Cytuj Odnośnik do komentarza
Mustang 1 719 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Opcji w tym Civiku jest sporo, no ale samochód jak na tę klasę też dużo kosztuje. Sport Plus prawie 10 tys. droższy od Sport - ma panoramiczny dach, 11 głośników i bajery typu sygnalizacja martwego pola itd. Nie wiem, czy jest sens dopłacać. IMO nie ma. Porównałem to wyposażenie i nie widzę nic ciekawego poza tym dachem i lusterkiem automatycznie przyciemnianym, ale to materiał na tanią opcję, a nie pakiet za 10k. @up: Dla mnie ostatni Golf GTI to ideał jeśli chodzi o samochód do codziennego użytku. Zresztą nawet Clarkson prywatnie takim jeździ. Octavia alternatywa z większym bagażnikiem. Cupra bardziej odpowiednik Golfa R. Natomiast usportowiona konkurencja może wypadać taniej, nie mówiąc o "normalnych" wersjach z mocnymi silnikami, jak ta Honda czy Astra - w PL GTI 126k, a Astra 200 koni 40k! mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza
Stillo116 94 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Widziałem właśnie tą najnowszą Astre z mocnym silnikiem... ale od 7 lat jeżdzę Astrami i chciałbym coś innego w końcu. Ileż można patrzeć na znaczek Opla na kierownicy :) To też myślę nad Golfem GTI i Octavią RS... Cupra to chyba za dużo, nie potrzebuję tyle ;) Focus ST też chyba odpada... Cytuj Odnośnik do komentarza
mozi 1 977 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 To zależy czego potrzebujesz. Jeśli mocy to cupra ma najlepszy stosunek cena/moc. Na stockowym sofcie daje rade a sam program to ~400 kucy. Z drugiej strony też swoje musi spalić za takie osiągi. Tak jak mustang napisał do codziennej jazdy coś ponad 200 kucy z kompakcie sprawdza się imo w sam raz. Sugeruję się przejechać w miarę możliwości każdym z tych aut co bierzesz pod uwagę. W moim przypadku miałem ograniczone pole manewru bo chciałem combi. Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Tak jak mustang napisał do codziennej jazdy coś ponad 200 kucy z kompakcie sprawdza się imo w sam raz. Co z tą Polską? Heheh Cytuj Odnośnik do komentarza
mozi 1 977 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 No co apetyt rośnie w miarę jedzenia. Dla mnie po ~1k km już moje nie jedzie xd Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Coś jak z TV, zawsze mało. Nie no racja. To jest masakra pierwsze kilka przyspieszeń: "Wow nieźle", po chwili: "kerwa coś już gorzej idzie xD" Ja zawsze jednak doceniam swoje auta jak przesiadam się do żony "suva" ~ 140 km bez turbo. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mustang 1 719 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 No co apetyt rośnie w miarę jedzenia. Dla mnie po ~1k km już moje nie jedzie xd No ale to chyba przy wyższych prędkościach? W 1.6 TDI czuję niedosyt na szóstce - trzeba się bawić w redukcje, ale na niższych biegach jest git. No i na podjeździe na autostradzie nie chciał iść powyżej 170 licznikowych mimo gazu w podłodze. BTW po 1800 km Audi jechałem ostatnio Punto kawałek, bo kupiec dopiero niebawem ma odebrać i jednak trochę mało precyzyjnie tam skrzynia chodzi, plus nie przyspiesza. Ogólnie śmiesznie jak standard nowego auta szybko staje się normą i człowiek przyzwyczaja się do dobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza
MaZZeo 14 181 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 CVT to jest największe gówno w historii motoryzacji za to skrzynia typu DSG/TCT to sam seks. Marzę o niej. Cytuj Odnośnik do komentarza
MaZZeo 14 181 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2017 auto fajne, ale tak jak mowiłem - CVT to wymysł szatana Cytuj Odnośnik do komentarza
mozi 1 977 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Mustang 6 bieg z założenia to nadbieg i nie spodziewaj się cudów. Co do prędkości maksymalnej to trochę dziwne te 170maks. Tyle to jechałem kiedyś aurisem 1,4 tdi. 1,6 to powinien ponad 200 lecieć na luzie. Rozumiem że na 5 biegu testowałes? Cytuj Odnośnik do komentarza
Mustang 1 719 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2017 (edytowane) Ale to na podjeździe sporym bez rozpędu, na płaskim 200 kein Problem. Edytowane 12 Sierpnia 2017 przez Mustang Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2017 U mnie diesel 2.0 140 KM i ledwo do 160 dobija. Dźwięk taki jakby miał wybuchnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Bo masz duże opory powietrza, dość dużą budę, a stosunkowo słaby silniczek. Fizyki nie oszukasz. Cytuj Odnośnik do komentarza
Stillo116 94 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2017 2.0 Diesel 140 kunia i ledwo 160 dobija? :o To ja moją astrą 1.6 bena, 115 kunia dobiłem 210 na płaskim Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2017 No jest kobyła, to fakt. Ciężki, kwadratowy, ale silniki VW DID to raczej kiepska konstrukcja. No i te turbo biedackie już. W ogóle, wczoraj rano pod blokiem podbija do mnie typ i pyta, czy nie chcę zimówek do Outlandera. Mówię, że nie potrzebuję, a ten mi zaczyna nawijać jakie to ch.ujowe auto, jakinto jest szrot. Zaczął mi takie wiązanki puszczać, że głowa mała. Na koniec skwitował, żebym zrobił tak jak on, sprzedał go i kupił Audika Q7. No spoko, może po weekendzie xd. Cytuj Odnośnik do komentarza
milan 7 022 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Wczoraj wieczorem wracałem w tą nawałnice z działki, połowa drogi przez lasy, to nie był najlepszy pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Dziś ma być podobnie, już się zbiera, a ja wieczorem w trasę 200 km. Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Wczoraj wieczorem wracałem w tą nawałnice z działki, połowa drogi przez lasy, to nie był najlepszy pomysł.No ale Dacia dała radę. Bo jak nie Dacia to co? Cytuj Odnośnik do komentarza
milan 7 022 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2017 lol, przynajmniej moja :) Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2017 No przecież Balon grzecznie pyta, czy suvik się sprawdził, w końcu, między innymi, dla takiej mokrej pogody kupuje się takie auto. Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2017 (edytowane) lol, przynajmniej moja :) Boże ale auto dis. Myślałem, że to leas na firmę i za 2 lata o niej zapomnisz :) Edytowane 12 Sierpnia 2017 przez balon Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi