Piotr R 0 Opublikowano 19 czerwca 2010 Opublikowano 19 czerwca 2010 Połączyłem Xboxa360 do modemu z Aster i nie działa Xbox Live, pokazuje że jest za mała ilość MTU, przetestowałem na komputerze i MTU mam 1472 więc powinno być ok. Mam też PS3 i też nie działa PSN. Proszę o pomoc.
el dresso 2 Opublikowano 20 czerwca 2010 Opublikowano 20 czerwca 2010 (edytowane) Modemy z Aster już tak mają (a raczej system Wilga). To samo będzie się działo jak podłączysz innego kompa. XBOX ma inny MAC niż komputer i go blokuje. Musisz samemu w Wildze dodać MAC XBOX'a, albo zadzwonić do nich, żeby oni go dodali. Nie jestem pewien czy dodatkowy MAC nie jest płatny? Jest też inna opcja. Podłączasz router do modemu Aster. Kompa podłączasz kablem do routera. Po uruchomieniu przeglądarki internetowej powinien wyskoczyć komunikat z Wilgi o zmianie MAC lub coś w tym stylu. Zgadzasz się, zmieniasz i potem możesz na luzie podłączyć XBOX'a (do routera oczywiście). Ja tak mam połączone 2 lapki przez wi-fi + XBOX i komp stacjonary po kablu. Wszystko działa bez problemu. Jeśli zastosujesz motyw z routerem to dodaj XBOX'a do DMZ, bo inaczej możesz mieć problemy z graniem po sieci (lagi, zrywanie połączenia itp.) Edytowane 20 czerwca 2010 przez el dresso
Dabman 104 Opublikowano 20 czerwca 2010 Opublikowano 20 czerwca 2010 Ustaw twardo MTU na routerze, kompie który pośredniczny internet. Jak to zrobić masz tu http://www.tweaks.pl/czytaj,jak_ustawic_mtu,135.html Zazwyczaj 1472 to max co da się wydobyć z ASTER/Chello i innych kablowych/satelitarnych.
el dresso 2 Opublikowano 20 czerwca 2010 Opublikowano 20 czerwca 2010 Ustaw twardo MTU na routerze, kompie który pośredniczny internet. Jak to zrobić masz tu http://www.tweaks.pl/czytaj,jak_ustawic_mtu,135.html Zazwyczaj 1472 to max co da się wydobyć z ASTER/Chello i innych kablowych/satelitarnych. Ustawianie MTU tutaj nie pomoże jak podpina się bezpośrednio pod modem, bo mu Aster blokuje konsolę po MAC'u.
Piotr R 0 Opublikowano 21 czerwca 2010 Autor Opublikowano 21 czerwca 2010 Wpisałem w Xboxsie pod alternatywny MAC, MAC komputera podłączonego do Aster i Live działa, dzięki za podpowiedzi:) Mam jeszcze tylko problem z PS3 bo tam nie mogę znaleźć możliwości dopisania alternatywnego MAC-a.
el dresso 2 Opublikowano 21 czerwca 2010 Opublikowano 21 czerwca 2010 (edytowane) No to tu już zostaje tylko wyjście z dopisaniem MAC PS3 przez Aster, albo podłączenie przez router. Chyba, że masz 2 sieciówki w kompie? Wtedy możesz udostępnić połączenie poprzez kompa. Najlepiej zadzwoń na infolinię i dowiedz się czy dodanie drugiego MAC coś kosztuje? Edytowane 21 czerwca 2010 przez el dresso
Rekomendowane odpowiedzi