Skocz do zawartości

Ogólne rozważania serialowe

tk___tk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie, poczytam o tym. Jak crime, to tylko w stylu GTA raczej, czarny humor itd.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

radze unikac ostatnich ostatnich stron tematu na forumie!!

A co do serialu to jest to szarpiace nerwy, niszczące wiarę w ludzi, obezwładniające, wybitne arcydzielo! 10/10 i serdzuszko na filmwebie:)

Edytowane przez Snejk
Opublikowano (edytowane)

Ale czego ty Psyko w ogole oczekujesz od tych seriali?

Chociazby, niestety trudno polecac ci jakies inteligentne seriale, jesli oczekujesz akcji i przytlaczajacego klimatu.

Deadwood, The Wire, The Sopranos, Six Feet Under, Mad Men to genialne seriale, jednak akcji duzo ci one nie zapewnia (wyprane z klimatu nie sa, jednak przytlaczajacym nazwac go nie mozna).

Mozesz sprawdzic OZ - serial jest osadzony w wiezieniu, klimat ma naprawde mocarny, pewnie ci sie spodoba.

Breaking Bad natomiast to serial sensacyjny, wiec sporo akcji tam jest.

The Shield tez moze ci sie spodoba - jest bardziej nastawiony na akcje niz The Wire.

Edytowane przez Yabollek007
Opublikowano

Nie oczekuje tylko akcji, w zasadzie Game of Thrones jest dla mnie genialne, ale to bardziej zasluga samego Martina, HBO tylko klasowo przenioslo calosc na ekran.

Opublikowano (edytowane)

Ale bez psycholi, ciezkiego, przytlaczajacego klimatu?

Klimat jest ciężki, ale nie w sposób zbliżony do Seven. To realizm tej produkcji wbija widza w fotel. Żadnych psycholi.

Breaking Bad to serial sensacyjny? lol, dobre sobie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Dla ciebie zwroty akcji i cliffhangery przesądzają o sensacyjności? No, to trudno znaleźć w telewizji serial niesensacyjny.

Opublikowano (edytowane)

No, trudno znalesc serial ktory te elementy realizuje w TAKI sposob, jak wlasnie Breaking Bad.

Prawde mowiac nie widzialem zadnego innego serialu z tak dynamiczie rozwiajajaca sie fabula, zwrotami akcji, cliffhangerami, ktory bylby tak dopracowany i nie zachaczal o przesadnie niedorzeczny absurd (jak np. Prison Break).

<troche spozniony edit>

No i nie zapominajmy ze akcji tutaj tez nie jest malo i w nie byle jakim wydaniu - juz nawet na samym poczatku wita nas scena z

pedzeniem przez pustynie w samochodzie turystycznym, z dwoma potencjalnymi trupami z tylu i policja na ogonie.

Edytowane przez Yabollek007
Opublikowano

Jak lubisz "Grę o Tron" książkową, no to nie możesz nie obejrzeć "The Wire". To prawdziwa powieść napisana na ekran (zresztą pisana w większości przez autorów książkowych - czy to prozy, czy reportażowych). Jeszcze bardziej niż dzieła Martina realistyczna, okrutna okrucieństwem samego życia, kompleksowa, zabawna, wzruszająca i bogata w fascynujące detale.

Generalnie lista najlepszych seriali była wielokrotnie powtarzana tu na forum: Wire, Sopranos, Deadwood, Shield, Oz, Six Feet Under, Mad Men, Breaking Bad. No i Arrested Development, które jest jak "Gra o Tron" sitcomów. Zbyt szybko się ta lista nie zmienia, w ostatnich latach tylko Mad Men i Breaking Bad ustawiły się w niej na równi z klasykami. Każdy z tych seriali ma opis na moim blogu.

• Plusik 2
Opublikowano

Sa jakies fajne zombie seriale, oprocz Dead Set (nie podoba mi sie) i niezlego The Walking Dead?

Opublikowano

Psyko, a wracając do seriali saj faj, to koniecznie Fringe.

Po pilocie i 2 odcinkach miałem go za średnią podróbkę The X-files, o jakże się pomyliłem, bo serial bardzo szybko urósł do miana wielkiego, a co sezon to autentycznie jest ciekawiej.

Opublikowano

Jak chcesz psychopatów w stylu Seven, to polecam Luther, brytyjski serial, mało odcinków, ale intensywne, ze świetnymi dialogami i potyczkami psychologicznymi między detektywem a mordercą. Jestem po 3 odcinkach i jestem pod dużym wrażeniem.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jakie długie seriale polecacie? Mam na celowniku X-files i smallville, którze obejrze, ale czy są jeszcze jakieś inne, długie, warte choćby najmniejszej uwagi? Chce się pozbyć z "listy do obejrzenia" najpierw tych najdłuższych, póki mam czas się z nimi męczyć :P

Opublikowano

Jak oglądasz "24", to równie dobrze możesz "CSI".

"Gilmore Girls" też jest w miarę długie. 150 odcinków. Na pewno lepsze niż "24".

• Minusik 1
Opublikowano

24 oglądałem, dzięki za stargate, zapomniałem o nim :D Jeszcze jakieś znacie?

Jak Stargate to jeszcze Stargate Atlantis oraz Stargate Universe :D

No i zawsze zostaje Ci 11 filmów oraz 727 odcinków wszystkich Star Treków :banana: