Skocz do zawartości

Ogólne rozważania serialowe

tk___tk

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie konkretnie bzdury?

Obejrzałem do końca.

Dużo tego było, ale ogólnie chodzi

o akcje typu: rząd olewa upadającą kopalnie -ok rozumiem może być- ale to nie Uganda (takie za(pipi)e, a lotnisko jak Balice) i epidemia (pipi) wie czego plus dosyć liczne zabójstwa wynikające z tego powinny "lekko" kogoś zainteresować, za to wysyłają inspektora do domniemanego zabójstwa geologa LOL. Oczywiście śmierć inspektora nikogo nie interesuje LOL ROTFL. Jest też sporo akcji, które można naiwnie tłumaczyć np. brakami personalnymi jak wtedy gdy samotny glina rusza w pościg za uzbrojonym złodziejem wiertła. Średnio przestraszona społeczność w stosunku do tego co tam się dzieje, ludki nie reagują na objawy choroby (jak np. pani doktor, której córka wyglądała jak by zdychała, ale miała to w (pipi)u, a przecież podobne otępienie widziała u młodego z inkubatora), zakochany szeryf (ogólnie spoko ziom, ale ten motyw jest tak bardzo przerysowany, że jak zaczyna umierać z miłości, to idę gotować pyzy) itd.

Paweu, ale ten pierwszy motyw to jest już gruuuuuuuba przesada. To nie chodzi o brak logiki wśród zdezorientowanych i wystraszonych mieszkańców, tylko o rząd, który zakładam ma pewne procedury postępowania w takich przypadkach jak

epidemia nieznanej choroby, powtarzające się zabójstwa w odstępie krótkiego czasu i śmierć funkcjonariusza badającego sprawę morderstwa

. Resztę starałem się właśnie tak tłumaczyć, ale po entym razie

wybuch zabija WSZYSTKIE owady w pomieszczeniu- nie mogą tam wejść, żeby żadna franca nie uciekła, ale już do chłodni z mamutem można wchodzić- ta laska z miotaczem, bez stroju ochronnego- i jeszcze wywlekają go na zewnątrz, zamiast spalić szopę WTF?!!! Hiszpanka źle się czuje i zamiast to zgłosić- KOLEJNA taka akcja- to idzie do domu przykuć się do łóżka :whyyy:

już nie dałem rady, źle się to oglądało pod koniec. Po prostu im dalej w las tym częstsze wrażenie, że był pomysł na początek, a zakończenie kiedyś tam się wymyśli.

taka odpowiedż ciśnie się na usta przy okazji zarzutów stawianych przez wielu ludzi najróżniejszym serialom ;).

No ja wiem, ale są mniejsze i większe przegięcia.

Pajgi- no wytoczyłeś duże działa widzę. 

Aż tak szczegółowo nie analizowałem wydarzeń na ekranie pod kątem dopierdalania się (co lubię w zasadzie robić), ale zgodzić się mogę że trochę wali po oczach.

Dla mnie pierwszy sezon 8+/10 :cool:

Black mirror s02e01 - be Right back

im dalej w las tym lepiej. tym razem hayley atwell w przejmującej historii o rodzeniu sobie ze stratą i jednocześnie świetny głos w dyskursie o sztucznej inteligencji. mam nadzieje, że świąteczny Special z donem draperem to nie ostatnie co chce powiedzieć broker i zobaczymy trzeci sezon.

Jak kiedyś zrobiłem maraton z czarnym lustrem to pamiętam, że spodziewałem się, że wraz z każdym kolejnym epem będzie się coraz bardziej przywykać do tej quasi-szokującej formuły wymieszanej z wynalazkami i koszmarami potencjalnej bliskiej przyszłości, ale nie; za każdym razem robiło wrażenie, za każdym razem wplatano leitmotivy, ale za każdym razem były to inne leitmotivy, inne konwencje. Niby znało się to wszystko co się widziało na ekranie, te dystopijne skomercjalizowane, high-tecowo-smartphonowo-korporacyjne obawy, ale w każdym odcinku było coś, co choć wpływało na najprostsze emocje, to robiło to dobrze.

• 4 tygodnie później...

ogólnie z najlepszych nowości zeszłego roku wszystko oprócz leftovers widziałeś. ten rok jeszcze nic takiego kalibru chyba nie przyniósł. "westworld" o ile ukaże się w tym roku ma szansę na walkę z gigantami. "House of Cards" może jeszcze sprawdź, chyba że odpycha cię political-fiction.

• Plusik 1
  • 2 tygodnie później...

Obejrzałem The Jinx: Życie i  śmierci Roberta Dursta od HBO. Jest to serial fabularny z autentycznymi materiałami z życia R.D. Dobrze się to oglądało. Pierwszy raz widziałem serial w stylu dokumentu, więc nie mam porównań, ale polecam obejrzeć - dobrze zrealizowana, ciekawa  historia.

Edytowane przez PRQc

Zacząłem Flasha, ale czy nie lepiej najpierw łyknąć Arrowa (bo też mam w planach)? Pierwszy odcinek to w sumie małe powiązanie, ale w trzecim zaliczyłem małe "WTF" podczas "w poprzednim odcinku...", a tam jakieś wątki z Arrowa. Widzę, że ósmy odcinek ma tytuł Flash vs Arrow więc pewnie znowu coś tam będzie. Co robić?