Skocz do zawartości

Ogólne rozważania serialowe

tk___tk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Oglądał tu ktoś Friday Night Lights?

Warto?

ogqozo kiedyś na blogu swoim pisał, że to jeden z lepszych seriali ever. sam jeszcze nie oglądałam. Edytowane przez tk___tk
Opublikowano

Skończyłem 3 sezon Orange is the New Black i polecam. Zacząłem oglądać bez przekonania, bardziej żeby utwierdzić się w przekonaniu, że to przereklamowany serial dla bab, a tymczasem z każdym kolejnym odcinkiem wciągałem się coraz bardziej.

Siłą serialu są bardzo udane, ciekawe postaci, które najpierw poznajemy w realiach więzienia, wobec czego z zainteresowaniem ogląda się później krótkie retrospekcje z ich życia sprzed krat. Widać wtedy, jak więzienie z jednej strony zabrało im codzienność, a z drugiej jak nie zmieniło ich aż tak, nawet jeśli na dłuższą metę ma jednak wpływ na ich zachowania. Poza tym moim zdaniem bardzo dobrze napisane są dialogi: kwestie wypowiadane przez różnych bohaterów pasują do ich charakteru, a ponadto roi się w nich od inteligentnych żartów. Dużym plusem jest to, że serial nie skupia się tylko na więźniach, a również na strażnikach.

Nie należy tylko spodziewać się stuprocentowego realizmu, a szczególnie na początku przeważa jednak nuta komediowa. Z drugiej serial porusza coraz więcej poważnych tematów. Zasadniczo jak na razie serial udanie balansuje między komedią i dramatem.

Opublikowano

Pany, sprawa jest taka. Od kilku lat nie zaczynałem nowych seriali. Co obecnie jest dobrego? Coś bez sztampowych zwrotów akcji i chuyowych dialogów. Oczywiście bez publicznych stacji. Je.bać publiczne stacje.

Opublikowano

Co to znaczy od kilku lat? Czego poszukujesz?

Dla dialogów polecam Mad Men, jak chcesz więcej akcji Breaking Bad jest dobre, jak w klimacie komedii wyżej wspomniane Orange, ale to tylko 39 odcinków a dalszy ciąg za rok. Gra o Tron nieco przereklamowana, ale też daje radę.

Opublikowano

Pany, sprawa jest taka. Od kilku lat nie zaczynałem nowych seriali. Co obecnie jest dobrego? Coś bez sztampowych zwrotów akcji i chuyowych dialogów. 

"Dobre" zależy od gustu. Mi przyjemnie oglądało się  Gotham, Salem i Stalkera. 

Opublikowano (edytowane)

Obejrzałam 1 sezon sense 8 i morał z tego taki, że

główny pomysł na serial w miarę ciekawy, rzeczywistości równoległe i tym podobne klimaty spoko(Azjatka z Atlasu Chmur rządzi) tyle, że wątki obyczajowe wszystko psują, do dópy z tym. Niech se zrobią oddzielnie obyczajówkę a motyw przewodni zostawią w spokoju, a tak mamy "groch z kapustą".

tak więc zaczęłam oglądać Humans, pierwowzór jest szwedzki(nie oglądałam), to z kolei obyczaj ze sztuczną inteligencją na 1 planie, przewidywalny, bo bunt jest nieunikniony, no, okaże się tylko, czy hamerykany ładnie to pokażą, jak nie to może skuszę się na szwedzki oryginał (a może nie).

~

Edytowane przez ogicool
Opublikowano

Zacząłem oglądać polecanego przez Jarka BoJack Horseman. Nie dostrzegam tutaj potencjału na jaranie się tym jak ogórek, sporo suchości, nie ma w tym nic świeżego (twórcy przejęli choćby z Family Guya scenki "to mi przypomina..."), nic zaskakującego, jakiś recenzent w sumie dobrze napisał, że jak ktoś oglądał 20 lat temu Simpsonów i teraz zasiadł do BoJacka, to mógłby odnieść wrażenie, że cartoonowa satyra nie ewoluowała nawet o jotę. Mimo wszystko całkiem przyjemnie, antropomorficzni bohaterowie i odwołania do ich zwierzęcej natury wypadają najlepiej. Świetna czołówka.

Rick and Morty na pierwszy rzut oka przypomina ADHD seriale z Cartoon Network, ale bardziej hardocorowe i zdecydowanie dla dorosłych. Polecam fanom Sci-fi, bo jest tu masa nawiązań, często gwałconych i wyśmiewanych (główni bohaterowie mocno przypominają kultową parę z Powrotu do przyszłości, tylko oczywiście bardziej wykręconą). Dużo absurdu.

Opublikowano (edytowane)

(główni bohaterowie mocno przypominają kultową parę z Powrotu do przyszłości, tylko oczywiście bardziej wykręconą).

Pilot serialu nazywał się "Doc and Mharti" i praktycznie był parodią Powrotu.

https://vimeo.com/49664066

Justin Roiland:

I actually made this as a way to poke fun at the idea of getting cease and desist letters. At the time (October 2006) I had nothing to lose and my original intention was to call this "back to the future: the new official universal studios cartoon featuring the new Doc Brown and Marty McFly" and then I'd just sit back and wait for a letter from their lawyers to arrive. That's actually why it's so filthy. I was just looking to "troll" a big studio

Swoją drogą fantastyczny serial, który bym polecił każdemu.

A pierwszy odcinek nowego sezonu, który zaczał się tydzień temu, jest genialny.

Edytowane przez Hela
Opublikowano

Łykaj Paweł bo dzięki bodajże FARMEROSOWI sam zainteresowałem się animacją i wciąga jak cholera. Jednym z najlepszych odcinków pierwszego sezonu jest epizod ze sexbotem. Ten z multiwersum też za(pipi)isty, tak jak i incepcja. Wszystkie genialne. Raz nawet Simpsonom rozwalili kanapowy wstęp.