Skocz do zawartości

Wywiad ze Ścierą !

Gość LoganOldschool

Rekomendowane odpowiedzi

Gość LoganOldschool
Opublikowano (edytowane)

Witajcie !

Na wstępie krótka geneza wywiadu. Kiedy w 2008, gdy działało jeszcze nScene pracowaliśmy nad magiem (recenzje filmów, kiążek i gier, publicystyka itp.) który miał być wydany na DS'a. W ramach "mocnego uderzenia" do pierwszego numeru maga postanowiłem przeprowadzić wywiad ze Ścierą (jak później sam powiedział - pierwszy od 8 lat !). Ściera poświęcił na to chwilkę cennego czasu więc się udało. Niestety w międzyczasie nScene padło, mag się nie ukazał a wywiad nie został nigdzie opublikowany. Wrzucam go więc tutaj ! Żadna rewelacja, weźcie poprawkę na to iż na więcej pytań nie było czasu, przypominam też rok przeprowadzenia - 2008.

Enjoy!

[L] - [Mateusz 'Logan' Smoter]

[Ś] - [Przemysław 'Ściera' Ścierski]

1.

[L] - Może na początek opowiedz, jak zaczęła się Twoja przygoda z grami.

[Ś] - Na poważnie zaczęła się od zobaczenia Druida, Ghost Chaser i Draconusa na Atari 65XE. To był chyba rok 1988. Wcześniej grywałem w salonach gier, głównie w Space Invaders.

2.

[L] - Mógłbyś przedstawić jakąś krótką, zabawną historię z Twojego życia związaną z grami?

[Ś] - We wspomnianym salonie gier (który mieścił się w katowickim Spodku) przegrałem pewnego dnia 100zł, które tato zostawił mi na chleb. Pamiętam, że po przyjściu do domu do wieczora bałem się, że w końcu ktoś zapyta mnie o chleb, który miałem kupić. No ale nie zapytał. Mało tego, tato zapomniał też o 100 złotych :).

3.

[L] - Zapytam wprost - jak to jest być redaktorem naczelnym największego magazynu o konsolach w Polsce? No wiesz, sława, miliony fanek itp.

[Ś] - Kiedyś pewnie sam bym się nad tym zastanawiał "Jak to jest?" i tak jak Ty, wyobrażał sobie, że ta funkcja wiąże się z czymś ekstra. Rozczaruję Cię - to fajna robota i nic poza tym. Żadnych "fanek" i sławy. Może dlatego, że rzadko wychodzę z domu lub redakcji. Może. Pewnie w przeciwnym wypadku nie mógłbym się odgonić od owych fanek błagających o autografy. Na pewno. Tymczasem wolę siedzieć w domu i ćwiczyć szybkie rozdawanie autografów.

4.

[L] - Wielu czytelników PE marzy o tym aby zostać redaktorem swojego ulubionego pisma. Zdradź nam, jak duże mają szanse?

[Ś] - To zależy od ich samych. Jakie ja miałem szanse? Pewnie takie same, ale cały czas robiłem coś w tym kierunku. Działanie poparte marzeniami i dużą siła samozaparcia - to czynniki decydujące o sukcesie, obojętnie w jakiej dziedzinie.

5.

[L] - OK, wróćmy do gier i konsol. Gdybyś miał kupić tylko jednego handhelda (z jedną grą w zestawie,) - która konsola by to była ( i z jaką grą)?

[Ś] - Na ten czas DS z nową Zeldą.

6.

[L] - Jakieś niemiłe doświadczenia z konsolami?

[Ś] - Tak - kable i kurz. Nienawidzę ich. Na szczęście kabli jest coraz mniej. A tak poza tym to nie znoszę loadingów :). Kocham kieszonsolki, choć muszę przyznać, że niektóre gry się nie nadają na mały ekran.

7.

[L] - Czy zdarza Ci się śnić, że grasz? A może jesteś w tej grze?

[Ś] - Tak, jeżeli gram w jakąś grę przed spaniem, to potem mam we śnie "zapętlony ciąg dalszy". Koszmar.

8.

[L] - Konsole konsolami, ale może jakiś ulubiony tytuł gry na PC?

[Ś] - Nie gram na PC. Ostatni raz włączyłem Hitmana, to było... chyba 6 lat temu. Wtenczas Hitman był tylko na PC i bardzo mi się podobał.

9.

[L] - Porównując magazyn z tego miesiąca, a któregoś z pierwszych numerów, jak widzisz przyszłe wydania PE?

[Ś] - Nie widzę. Jakbym widział, to bym je zrealizował w przyszłym miesiącu. Pismo ewoluuje powoli.

10.

[L] - Jak to jest, że recenzujecie jako pierwsi niektóre gry i skąd ta pewność?

[Ś] - Tak to jest, że prasa często dostaje niektóre tytuły przed serwisami www a dodatkowo naszym oddziałom udaje się załatwić niektóre tytuły bardzo szybko.

11.

[L] - Bez czego PE nie mogłoby istnieć?

[Ś] - Na pewno bez gier :P

12.

[L] - Jak często zdarza się "najbardziej stresujący dzień w redakcji"?

[Ś] - Co miesiąc jest kilka takich dni. Najczęściej w okolicach deadline'u. Wtenczas cały świat jest przeciwko PE :). Ale my nie dajemy się.

Jeszcze raz dziękuje Ścierze za poświęcony wtedy czas.

Edytowane przez LoganOldschool
  • Odpowiedzi 5
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Hej Logan, mi chyba coś się obił o uszy ten wywaid? Chyba że miał wyjść pierwszy numer tego maga na DSa i było w zapowiedzi wywaid ze Ścierą. A tak BTW, nie możecie wydać wersji niedokończonej tego maga? Pamiętam, że na PSP wychodziło sporo magów, nawet nasz rodzimy PSP-Team był znany na całym świecie:). A na DSie to zupełna nowość.

Gość LoganOldschool
Opublikowano

Nie ma takiej możliwości, jest tylko skromne demko techniczne które mam gdzieś na płycie, do tego wszystkie teksty które miały się znaleźć w pierwszym numerze HANDHELD'a (tak miał się zwać MAG). Mam też chyba większość grafiki którą stworzył niezastąpiony Ar. Nie ma "niedokończonej" wersji...