Suavek 4 627 Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Mnie osobiście Gundam 00 - szczególnie pierwszy sezon - również bardzo się podobał. Niemniej jednak daleki jestem od uogólniania, bo tyle jest opinii, co widzów. Znałem osoby, które nienawidziły wszystkiego, co nie rozgrywało się w Universal Century. Wszelkie Seed, czy 00 to było zło wcielone "bo tak". Inni uwielbiają Winga, ale 00 nie przypadł im do gustu. A ja nie mam zamiaru ani nikogo oceniać, ani krytykować za to, co lubi. Bo tak jak sam przyznałem, świetnie bawiłem się przy głupawym G Gundam oraz Build Fighters, pomimo tego, że są to serie dalekie od dramy wojennej. Gundama nie da się uogólnić. Są lepsze i gorsze serie, ale ogólnie każda ma swoich zwolenników i przeciwników. Ja na przykład do dziś nie potrafię docenić w pełni serii takich jak Zeta Gundam, czy Victory Gundam. Uważam, że miały one mnóstwo dobrych pomysłów i świetnych postaci, ale jako serie kilkudziesięcioodcinkowe były na dłuższą metę nudne i męczące w oglądaniu. Seed bym sobie nawet odświeżył po latach, w wolnej chwili. Seria była krytykowana za zżynanie pomysłów z oryginalnego Gundama, ale moim zdaniem efekt końcowy był zadowalający i dostatecznie oryginalny. No ale Destiny to już inna bajka i doskonale rozumiem, że mógł on kogoś zniechęcić. Cytuj Odnośnik do komentarza
voi tekku 119 Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Dzięki Panowie, chyba dam jeszcze raz szanse Unicorn, obejrze od nowa bo nic nie pamiętam a tylko do 19 września jest na Netfliksie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Suavek 4 627 Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2022 2 minuty temu, voi tekku napisał: Dzięki Panowie, chyba dam jeszcze raz szanse Unicorn, obejrze od nowa bo nic nie pamiętam a tylko do 19 września jest na Netfliksie. O kurde, to przykra wiadomość. Dzięki za info. Sam będę musiał sobie odświeżyć w takim razie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Suavek 4 627 Opublikowano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2022 Prolog do nowego Gundama można już obejrzeć: Właściwa seria będzie wychodzić jakoś jesienią. Zapowiada się obiecująco. Cytuj Odnośnik do komentarza
Suavek 4 627 Opublikowano 4 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2022 Podejrzanie dużo młodych dziewuch, ale poza tym zaskakująco dobrze to wygląda. Po Prologu jestem optymistycznie nastawiony. Cytuj Odnośnik do komentarza
Suavek 4 627 Opublikowano 14 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2022 Przypomnę, że 19 września usuwają Gundam Unicorn z Netflixa. Próbuję zdążyć, tylko z czasem krucho. A przyznaję, że nie widziałem serii do końca. Oglądałem w miarę jak kolejne "filmy" wychodziły i chyba na piątym przerwałem. Nie wiem, czy się starzeję, czy co, ale trochę patetyczne momentami monologi już od pierwszego odcinka, przez co bohaterowie lawirują między jakimiś ideologiami, zamiast zachowywać się jak ludzie. Niemniej jednak seria b.dobra, ładnie narysowana, a OST jest naprawdę świetny. Cytuj Odnośnik do komentarza
Suavek 4 627 Opublikowano 3 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2022 Niestety nowy gundam do obejrzenia jest tylko na płatnym Crunchyroll. Na YT dostępny jest tylko w Azji. Natomiast na Gundaminfo wrzucili 08th MS Team. Zdecydowanie jedna z lepszych OVA. Cytuj Odnośnik do komentarza
Suavek 4 627 Opublikowano 7 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2022 Wrzucili Endless Waltz, pełnometrażówkę 0083 oraz Stargazera na YT. Dziwne, że 0083 wrzucili film, nie całą OVA, ale to akurat nie jest seria, którą dobrze wspominam, choć kreskę miała świetną. Czekam aż wrzucą 0080, wtedy będę wszystkich dręczył, żeby obejrzeli. Cytuj Odnośnik do komentarza
number_nine 1 317 Opublikowano 10 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 W dniu 4.09.2022 o 11:02, Suavek napisał: Podejrzanie dużo młodych dziewuch, ale poza tym zaskakująco dobrze to wygląda. Po Prologu jestem optymistycznie nastawiony. oglądałeś już coś więcej z tego? Cytuj Odnośnik do komentarza
Suavek 4 627 Opublikowano 10 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 12 minut temu, number_nine napisał: oglądałeś już coś więcej z tego? Nie. Pobrałem dwa odcinki, ale nie mogłem się zebrać, żeby przysiąść obejrzeć. Tyle co przewinąłem, to ładna kreska i muzyka, ale klimat zdaje się lżejszy od Prologu. Nie będę jednak oceniał tylko na tej podstawie. Cytuj Odnośnik do komentarza
number_nine 1 317 Opublikowano 10 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 2 minuty temu, Suavek napisał: Nie. Pobrałem dwa odcinki, ale nie mogłem się zebrać, żeby przysiąść obejrzeć. Tyle co przewinąłem, to ładna kreska i muzyka, ale klimat zdaje się lżejszy od Prologu. Nie będę jednak oceniał tylko na tej podstawie. czaje. chyba sie skusze na crunchyrolla i obczaje. możliwe, że konto mam cały czas opłacone a nawet nie pamiętam... Cytuj Odnośnik do komentarza
Suavek 4 627 Opublikowano 13 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2022 Jakby ktoś oglądał na YT - https://en.gundam.info/news/info/02_7548.html Cytat The calendar listing the streaming dates of Gundam series titles on GUNDAM.INFO has been updated. There are versions available for both Google Calendar and iPhones, so please use the one appropriate for your device. The titles below will begin streaming in November ! ・MOBILE SUIT Ζ GUNDAM: November 11th ・MOBILE SUIT GUNDAM Char's Counterattack: November 18th The streaming of the following titles will end on this date. Please keep this in mind if you haven’t finished watching them. ・MOBILE SUIT SEED HD REMASTER :November 4th ・MOBILE FIGHTER G GUNDAM:November 4th ・GUNDAM BREAKER BATTLOGUE:November 22nd Cytuj Odnośnik do komentarza
Suavek 4 627 Opublikowano 14 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2022 W dniu 10.11.2022 o 13:53, number_nine napisał: oglądałeś już coś więcej z tego? Pierwszy odcinek obejrzałem póki co i ogólnie może być bardzo fajne. Trochę dziwny koncept, gdzie główni bohaterowie uczęszczają do szkoły z bezsensownymi zasadami, w których problemy i wątpliwości rozwiązuje się walkami mechów... Oczywiście gdzieś tam po drugiej stronie są polityczne intrygi, które pewnie później odegrają większą rolę. Główna bohaterka to trochę komediowa sierota, ale całkiem sympatyczna. Czuć, że może być tu większy nacisk na girl-power, włącznie z potencjalnymi romansami lesbijskimi. Ogólnie zapowiada się na ciekawy miks klimatów z Build Fighters i tych "poważniejszych" serii war-drama. Anime jest bardzo ładne. Szczerze przestaję dostrzegać różnicę w scenach rysowanych, a tych, w których mechy to CGI. Pamiętam, że poprzednie serialowe Gundamy potrafiły wyglądać biednie miejscami, a tutaj jak przejrzałem pierwsze odcinki to 'kreska' trzyma poziom. Podoba mi się też design głównego Gundama. Może rozważę zakup modelu, jak się pojawi w naszych sklepach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
number_nine 1 317 Opublikowano 9 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2022 taki se ten nowy gundam za dużo szkolnych dram. mam nadzieje, że niedługo się rozkręci (jestem po chyba 4 odcinkach) i fabuła nie będzie skupiać się głównie na rówieśniczej rywalizacji Cytuj Odnośnik do komentarza
Suavek 4 627 Opublikowano 23 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 Nie mogę przemęczyć tego nowego Gundama. Prolog zupełnie inne klimaty, niż właściwa seria. Jestem gdzieś na 9 odcinku raptem i tak naprawdę ciężko powiedzieć, żeby cokolwiek się działo. Do zawiłości politycznych mieszają jeszcze ekonomiczne. Świat jest bardzo dziwny i kiepsko ukazany, przez co motywacje postaci totalnie z dupy. Ciężko przez to kogokolwiek polubić. Jak już przychodzi do scen akcji, to są świetne, ale o niewielkim znaczeniu. To już Build Fighters wywoływał większe emocje. Zdaje się pierwszy sezon już się skończył, więc może pod koniec coś się dzieje konkretniejszego, ale na tę chwilę odpalam kolejne odcinki trochę z "przymusu". Mimo tego chciałem kupić model Aeriala w wersji HG, ale kurcze nigdzie nie ma, wyprzedany. Cytuj Odnośnik do komentarza
Suavek 4 627 Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Przemęczyłem pierwszy sezon Witch from Mercury. Baaaardzo nierówna seria i na świeżo po seansie mogę powiedzieć tyle, że jestem bardzo ciekaw, jak to się wszystko dalej potoczy, ale nieszczególnie mam ochotę to oglądać, jeśli znowu tempo akcji będzie takie samo, jak w pierwszym sezonie. Generalnie po obiecującym prologu właściwie 3/4 serii to jakieś szkolne perypetie nieszczególnie charyzmatycznych bohaterów, z ciamajdowatą główną bohaterką na czele. Seria skupia się na polityce i korporacyjnych wojenkach ekonomicznych z punktu widzenia studentów jakiejś porąbanej instytucji o bezsensownych zasadach rozwiązywania problemów. Ogląda się to mało emocjonująco przez zdecydowaną większość czasu, szczególnie jeśli nie rusza nas los wspomnianej głównej bohaterki, nijak pasującej do całej otoczki. Sęk w tym, że mimo wszystko gdzieś tam pomiędzy głupiznami i ślimaczym tempem akcji trafiają się naprawdę bardzo fajne i intrygujące wątki, bądź efektowne sceny akcji. Ostatni odcinek szczególnie był dość mocny i poziomem dorównywał spokojnie przygnębiającemu prologowi. Sporo się działo, a ci wszyscy pseudo-komediowi bohaterowie nagle zdają się mieć (lub będą mieli) pokaźny bagaż emocjonalny. Do tego stopnia, że w sumie ciężko by było wrócić teraz do tej sielankowej szkolnej otoczki. Spoiler No ale wszystko jest możliwe. Generalnie sam nie wiem nadal, co o tym myśleć. Tak jak wspomniałem - jestem bardzo ciekaw, ale mam spore obawy. Dodam jeszcze, że anime przez wszystkie 12 odcinków jest bardzo ładne. Świetna oprawa AV. Bardzo dobra i szczegółowa kreska. Niewiele widziałem scen, które wyglądałyby na pospieszone, czy zrobione na odwal. Nawet zwykłe rozmowy postaci są naprawdę dobrze animowane. Jeśli w którymkolwiek momencie twórcy wykorzystali CGI, to jest ono tak dobre, że w ogóle tego nie dostrzegłem, bo wszystko wygląda na rysowane. Udźwiękowienie - zarówno muzyka, jak i efekty dźwiękowe - również pierwszorzędne. Spoiler Zobaczymy, co będzie z S2. Nawet, jeśli znowu będę musiał się przemęczyć przez pół roku, żeby to obejrzeć, to koniec końców to uczynię. Liczę jednak, że poprawią tempo i będzie dobry seans. PS. Seria ma bardzo duży nacisk na postacie kobiece, jak i wątek lesbijski. Ale prawdę mówiąc nie przeszkadzało mi to jakoś szczególnie. Nie wiem, czy to dlatego, że robili to Japończycy, a nie Netflix, ale dopóki nie zacząłem się nad tym specjalnie zastanawiać, to ani trochę mi to nie przeszkadzało, ani nie wydało się nachalne. OP/ED S2 już mi się podobają: EDIT: Pierwszy sezon wrzucili na GundamInfo. Poniżej playlista: https://www.youtube.com/watch?v=5YGW2JRxWUU&list=PLJV1h9xQ7Hx_jXtO1GrrS0to_ojc672HG 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Suavek 4 627 Opublikowano 2 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2023 Filmowy sequel Gundam Seed się szykuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Suavek 4 627 Opublikowano 5 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2023 Wyjdzie też kolejna seria animowana komputerowo przy użyciu UE5 Cytuj Odnośnik do komentarza
Suavek 4 627 Opublikowano 26 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2023 Nie oglądałem Gundam Age (raptem jeden odcinek), ale ten motyw muszę przyznać jest mocny: A w ogóle, to odświeżyłbym sobie G Gundama po latach, ale czas niezbyt na to pozwala. Serio polecam, jeśli ktoś jeszcze nie widział. Mocno niedoceniona seria. Cytuj Odnośnik do komentarza
Suavek 4 627 Opublikowano 4 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2023 Cucuruz Doan's Island do obejrzenia na YT: Cytuj Odnośnik do komentarza
Suavek 4 627 Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Fajny ten Cucuruz Doan. Lekki, sympatyczny, przewidywalny, ale dobrze mi się oglądało. Jak odpaliłem "na chwilę", to poleciał cały w dwóch posiedzeniach. Można obejrzeć bez znajomości oryginalnego Gundama. Muszę w końcu obejrzeć Thunderbolta oraz Origin, o Witch from Mercury S2 nie wspominając... Cytuj Odnośnik do komentarza
Suavek 4 627 Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza
Suavek 4 627 Opublikowano 5 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza
Suavek 4 627 Opublikowano 19 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2023 Gundam 00 do obejrzenia na YT przez jakiś czas (playlista): Cytuj Odnośnik do komentarza
number_nine 1 317 Opublikowano 20 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2023 13 godzin temu, Suavek napisał: Gundam 00 do obejrzenia na YT przez jakiś czas (playlista): Dla mnie to chyba wciąż najlepszy Gundam ever. Niektóre walki pamiętam do dziś, żadna seria mnie tak nie wciągnęła Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi