Skocz do zawartości

Dark Souls

McDrive

Rekomendowane odpowiedzi

Przysiągłbym, że na koniec walki phantom próbował spożyć jakiś przedmiot, myślałem, że to estus. Ostatni cios wszedł w stojącego nieruchomo przeciwnika, który próbował coś łyknąć, tyle pamiętam :D.

OK, jest angielski.

Teraz trochę pytań, bo właśnie straciłem 8k dusz (fffffuuuuuuu-) przez to, że nie wiedziałem jak ogniska działają. Po co je się "lit", jeśli to nic nie daje? Rozumiem, że siadanie regeneruje estusy, odnawia wszystkich przeciwników i w ogóle checkpoint. Myślałem, że bez siadania to chociaż checkpointa postawię, ale nie odnowię zasobów kosztem tego, że mobki się nie zrespawnują. Źle myślałem. Dobiłem do kowala, rozpaliłem ognisko, oczyściłem teren ze wszystkich mobków wcześniej i chciałem pójść na tego wielkiego rycerza w kościele, któremu pomaga czarodziej z galeryjki (a przy wejściu jest trzech knightów). No i (pipi) się przeliczyłem, bo mnie zabił, a ja wróciłem do ogniska aż w Undead Burg (oczywiście drabiny też nie zsunąłem, bo po co). Wszystko fajnie, powoli i bezpiecznie wracałem aż przy samym kościele straciłem głowę i najpierw ściągnąłem dwóch knightów w wąskim przejściu na siebie, a później biegnąć już ostatnie 100m do plamy krwi zamiast pokonać dwóch włóczników to dałem sobie wsadzić dwa piękne pchnięcia w plecy jednocześnie, co poskutkowało oczywiście natychmiastowym zgonem. 50m od moich ośmiu tysięcy dusz (pipi) (pipi) jego mać (pipi).

Dobra, to jedna sprawa. Druga: skąd mi się biorą te humanity podczas gry? Idę sobie idę i z 00 robi mi się np. 04 po pewnym czasie :P.

Warto podpakować dexa żeby móc Black Knight Swordem machać? Zweihander jest jakiś OP? Bo mi się dobrze gra, ale jak to ma być easy mode to przynajmniej na razie może wrócę do battle axe'a.

Miałem się też pytać w co władować te 8k dusz zanim je stracę, ale problem się sam rozwiązał xD. Nie wiem, levelować czy pakować bronie? To w sumie nie jest jakieś ważne jeśli można bez końca farmić moby, ale po bez sensu grindować.

Zacząłem od nowa (tym razem babką :3) by dokładnie przeszukać wszystkie miejsca przed dotarciem do gargulców. Znalazłem Zweihandera właśnie (:wub:) i jakiś pierścionek, który podbija mi DEF jak mam mało HP, chyba fajnie. Szukam też miejsca gdzie można smoku ogon uciąć, bo chyba gdzieś można w Undead Parish. Od wczoraj wieczora nadrobiłem już całe do kowala, to nie jest specjalnie trudne jak się już zna ten początek. Został mi tylko ten duży gnojek w kościele i czarodziej na górze, ale to 10 minut.

Właśnie, estusy +1 od niemowy na początku. Daleko w grze jest przedmiot na to mi pozwalający? Bo nie wiem czy szukać czy iść dalej, bo nie powiem, gargulce mi weszły na ambicję :D.

Aha, mam też wrażenie, że na początku miałem fast rolla, a nie zakładając chyba nic więcej od początku (prócz może pierścionka, ale to chyba już później było) straciłem fast rolla i mam med rolla. Możliwe to jest?

Gość mate5

1. Ogniska się zapala, bo generalnie Dark Souls polega na zapaleniu ognisk

2. Soft humanity (licznik) czasem wypada ze zwykłych przeciwników

3. Graj tą bronią, której moveset i wygląd lubisz

4. Ulepszaj bronie i rozwijaj oprócz vitality i end te staty, z którymi skaluje ci się broń

5. fire keeper soul dane cichej ulepszają estusy

6. Fast roll - equip load < 25%, endurance i niektóre przedmioty zwiększają equip load.

Ja dodam ze licznik humanity sam rosnie jesli zabijasz czlekokształtnych wrogow przed zabiciem bossa danej lokacji. Wiec bieganie sobie po unded burg i parish i farmienie np tytatnite i innych rzeczy potrafi niezle podbic humanity.

Humanity nie dostaje sie za potwory i zwierzęta. I przestaje sie dostawac w danej lokacji gsy zabije sie bossa

humanity w formie itemu do zjedzenia najlepiej farmi sie na szczurach

co do dużego rycerza polecam wywabic go przed kościół zeby ci czarownik nie przeszkadzal

co do statsow zwykle warto podbic troche zycia i troche staminy+udzwigu. A oprocz tego sile albo dexa zaleznie od scalowania twojej glownej broni (literka przy ikonce siły/dexa)

Polecam tez zainwestowac w łuk i strzaly (najlepiej kilkaset najtanszych). Jesli biegasz z powolna bronią to możliwość wywabienia wrogow z łuku zeby np wyszli pojedynczo do ciebie bywa bardzo przydatna

ogon smoka odcina sie stojąc pod mostem (w okolicy pokoju gdzie można skopac drabine robiaca skrót do ogniska) trzeba z 50strzal wywalic w ogon albo wiecej. Najgorsze ze po kazdym trafieniu smok zeskakuje z dachu i siada na most na chwile. Wiec trzeba czekać az znowu wroci i pokaze ogon

Miecz z ogona jest niezly. Lepszy niz wiele poczatkowych broni bo ma 200dmg. Ale ten dmg sie nie scaluje z niczym. Wiec jesli masz np sporo sily i zweihandera+4 to prawdopodbnie bedziesz nim wiecej zadawal niz smoczym mieczem

Edytowane przez Yano

Ach, więc to jednak to miejsce, tylko muszę kuszę wykorzystać. Wcześniej w tamtym miejscu uznawałem, że jestem za daleko a o kuszy nawet nie myślałem, bo nigdy jej nie miałem (nie umiałem skakać xD).

Dzięki za porady.

Siły mam 24, tyle ile było potrzeba na Zweihandera, a tegoż podbiłem sobie do +4.

Tylko sie do niego nie przywiazuj bo na dluzsza mete jest gowniany.

A najlepiej to wyjdz z tematu i po prostu graj bo jeszcze dosiegnie Cie klatwa Yano.

Spoko, zdaję sobie z tego sprawę. Trochę duża i wolna broń, wraz z zaletami przychodzą też wady. Zawsze jak coś znajdę to próbuję się chwilę pobawić by na przyszłość wiedzieć, czy może mi się nie przyda w jakimś miejscu.

Od pierwszego pytania wiedziałem, że zaraz ktoś napomknie o tym :D. Nie nie, dużo więcej mnie nie interesuje, chyba łapię już potrzebne podstawy i po prostu będą grać dalej tak jak mnie poniesie.

Panowie, postanowilem wrocic do DS i wbic sobie szybko platynę gdyż tylko w tej czesci jej nie mam. Pytanie: jaki build najlepszy do szybkiego wyboostowania platyny? Myslalem wlasnie o zrobieniu faith build, gdyż nigdy praktycznie nie probowalem tej sciezki. Zawsze albo str albo in buildy robilem.

Zrób sobie dex/faith build właśnie z great scythe i spokojnie platynka wpadnie :) A jak będziesz miał jakis problem to jest świetny poradnik na YT.

Polecam sam czasem patrzyłem jak czegoś nie wiedziałem :)

Swoją drogą znalazłem chyba łatwy sposób na farmienie na samym początku. Mamy ognisko w Undead Burg i drabinkę do niego, to wystarczy wchodzić na most, i od razu wracać do ogniska, w międzyczasie smok kosi wszystkich na moście i do sakwy wpada +555 dusz ;). Operacja trwa może z 20-30s. Nie wiem czy to jest dużo.

Osobiście jednak nie korzystam, smoka już nie ma, a kiedy był to i tak nie wyfarmiłem za dużo (ot, 1,5k na strzały do kuszy).

Swoją drogą znalazłem chyba łatwy sposób na farmienie na samym początku. Mamy ognisko w Undead Burg i drabinkę do niego, to wystarczy wchodzić na most, i od razu wracać do ogniska, w międzyczasie smok kosi wszystkich na moście i do sakwy wpada +555 dusz ;). Operacja trwa może z 20-30s. Nie wiem czy to jest dużo.

Osobiście jednak nie korzystam, smoka już nie ma, a kiedy był to i tak nie wyfarmiłem za dużo (ot, 1,5k na strzały do kuszy).

Kiedyś działało to troche inaczej i było bardziej opłacalne, teraz to już jest chyba załatane i nie ma sensu :) Tak czytam temat i chyba sobie zcalakuje wersje na steamie bo jednak DkS1 to najlepsza część ze "świętej" trójcy i najbardziej podchodzi mi jej klimat :)

Gość mate5

What I loved about Dark Souls:

The minimal narrative. You're thrown at a world with multiple paths to choose with out given much direction. You find your own way and meet others along the way. Come to think of it; the entire game is essentially a metaphor for life. We look up to our elders, but watch their strength deteriorate as time goes on. The friends we meet along the way will help us, but if we abandon them, they may not be there later. And some are just that nice guy you meet along the way (Goddamn Mother Fuckin Black Iron Tarkus). The world is trying to bring you down and won't stop to help you. If you don't go out and earn it, you'll never get what you want. Overcome it and make your own destiny.