Skocz do zawartości

Pieprzenie

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj ogladajac Lucy i reklame Interstellar przypomnial mi sie film z dziecinstwa - autysztyczny nieco chlopak byl leczony za posrednictwem gier wirtualnych i na koncu sam w wirtualna rzeczywistosc sie przeniosl, kontrolujac siec itp..

Bardzo, bardzo stary film - lata 80-90maks. Ktos kojarzy tytul, bo mi spokoju nie daje.

Kosiarz Umysłów fajny film.

• Plusik 1
  • 2 miesiące temu...

slashery kiedyś muszą się skończyć, przerobili już chyba kązdy krajobraz, każda maskę, porę roku, i kolejność umierania. Ostatnim dobrym slasherem był chyba kolekcjoner 1.. Ale wszystko teraz idzie w kierunku jednak tortur.

propsy Milan, że szanujesz kolekcjonera. ale dwójka już chu.jowa.

• 4 tygodnie później...

słuchajcie panowie mam bardzo duże zaleglosci filmowe, ogladam moze ze 3 filmy rocznie i chcialbym dziś zapodac cos dobrego na leniwe swiateczne poludnie do czipsow, co polecacie?

ps mad max widzialem

ps2 prosze nie polecac tych obsranych blockbusterow typu avengers czy inne ch,ujnie

z gory dziekuje i pozdrawiam

"antychryst".

• 2 tygodnie później...

Madness in the Desert Paris to Dakar - widziałem dzisiaj fragment na TVN turbo i myślałem, że zobacze całe na TVN player ale tam tylko jakieś seriale. Wie ktoś gdzie to można zobaczyć? Na BBC nie ma, a wiekszość torrentów już kaput. Może być po polsku/angielsku z napisami. Na youtube jest jakiś zaciemniony film :(

• 1 miesiąc temu...

Czy ktoś poza mną też ma problem z Gyllenhaalem ?  Wczoraj widziałem Prisioners i po raz kolejny miałem wrażenie, że im bardziej stara się być twardzielem, tym bardziej mu nie wychodzi. Ten gość ma coś z mimiką. Na zdjęciach czy statycznych ujęciach często wygląda klimatycznie i charyzmatycznie, a kiedy porusza się i gada, to cały efekt chu.j strzela. Nie wiem, czy to kwestia tych ogromnych, okrąglutkich, niebieskich oczu, które wywołują efekt wyrazu twarzy nieszkodliwego pięciolatka, czy przytłumionego głosu bez wyrazu. Przecież w tym Prisioners Jackman głośniej szeptał, niż Dżejk krzyczał. On nawet jak kimś szarpie o napier/dala po ścianach to ma się wrażenie, że zaraz przeprosi i spyta czy nie za mocno.

Jak do tej pory w pełni wiarygodnie wypadł tylko za gnoja w Donnie Darko no i może jeszcze w Jarhead, chociaż tu już pewne zgrzyty były. Aaa, no i jeszcze w Brokeback Mountain ten wyraz pyska labradora pasował. Muszę w końcu Nightcrawlera ogarnąć i zobaczyć jak sobie w roli freaka radzi, bo przy zataczającym coraz szersze kręgi zbiorowym spuście nad jego aktorstwem mam niekomfortowe uczucie, że coś mnie omija.

Nie mam z nim problemu. Co więcej uważam, że jest jednym z najlepszych aktorów z hameryki jakimi karmi się masową widownię. Umie świetnie wejść w rolę, nie gra na jedno kopyto, nie jest chwilowo modnym aktorem, który charyzmą próbuje nadrabiać braki warsztatowe. W Prisoners miał grać twardziela? Hmmm...

No jeżeli pracujący samotnie, wytatuowany detektyw o nazwisku Loki ze 100% ratio rozwiązanych spraw nie miał być twardzielem, to nie wiem czym miał być. Zresztą ma przecież w scenariuszu sceny, w których wrzeszczy, szarpie i okłada ludzi, tylko problem polega na tym, że w takich właśnie momentach, choćby nie wiem jak starał się robić groźne miny, to i tak wygląda dla mnie jak sympatyczny, grzeczny facet z sąsiedztwa, który bardzo stara się kogoś przestraszyć, ale kompletnie mu nie wychodzi. To trochę jak z próbami robienia z Marka Wahlberg bohatera kina akcji.

Chwilowo modni aktorzy to był np. kapitan szkolnej drużyny futbolowej z kwadratową szczęką Sam Worthington, który nie miał ani talentu ani charyzmy i dość szybko słuch o nim zaginął. Albo Olga Kurylenko robiąca swego czasu za kwiatek do wazonu w co drugim akcyjniaku, która jest modelką, a nie aktorką. Bycie na wyższym poziomie warsztatu od tego typu wynalazków to nie jest jakiś szczególny wyczyn. Gyllenhaal niewątpliwie ten warsztat ma, tylko właśnie jak na moje oko z charyzmą u niego nie najlepiej, albo role w jakich jest obsadzany nie pozwalają mu jej pokazać. Przy czym tak jak napisałem, nie widziałem Nightclawrera, za którego jest bardzo chwalony i po którym ludzie krzyczeli, że to on powinien być nowym Jockerem. Być może to jest jego emploi, bo dotychczas w rolach osób z mniejszymi lub większymi szumami pod czaszką wypadał nieźle.