Skocz do zawartości

Minecraft

Mikes

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dźwięki w The Slip (czy jak to się teraz nazywa) są bardziej pojechane niż w jakimś Silent Hillu ;> 

Edytowane przez Rik
Opublikowano

No i dowiedziałem się jak zrobić płonący "kosz". Dowiedziałem się "the hard way" że tak to określę. Sadziłem kawał ogromnego lasu, tak, żeby mieć taką mini dżunglę. Płonący kosz zrobiłem kosztem tego lasu (jakieś 2h roboty). No nic, sadzimy od nowa.

Opublikowano

Jest wersja 1.2.0_02, prawdopodobnie poprawia buga ze znikającymi itemami.

W ogóle, wchodzę sobie do mojego kamieniołomu, przed apdejtem nic się tam nie działo, teraz rodośnie pląsam z kilofem i wyskakują na mnie..... 4 creepery :D Nie muszę mówić jak się skończyło, ale kamieniłom nieco się powiększył przy okazji ^_^

Opublikowano

Jak wypalisz kamień, to dostajesz surową formę tego kamienia, to co wcześniej łupałeś.

Pracuje od kilku dni nad budową czegoś ;). To coś specjalnego, chciałbym czymś zaskoczyć (jak skończę to się podzielę ze wszystkimi) i z początku zupełnie jakoś mi nie szło i zacząłem się zniechęcać, nie wierząc że się da urozmaicić w jakiś sposób te konstrukcję. Coś tam poskrobałem sam, a potem gdy zacząłem pracować nad dekorowaniem to dostałem olśnienia i w pomysłowy sposób udało mi się zastąpić pewne rzeczy ciekawymi dekoracjami. Potem oglądałem kilka filmików na youtube i nie mogłem uwierzyć jakie cuda da się zrobić, wystarczy tylko troszkę pogłowić. Teraz jestem na dobrej trasie i choć długa droga przede mną to już wiem, że jeżeli chodzi o budowanie to faktycznie tylko brak pomysłu może ograniczyć. Wcześniej myślałem, że po prostu się nie da.

Opublikowano

skąd tyle obsidianu nastukać? jeden blok mi się przypadkiem udało stworzyć, jak gasiłem pożar z kominka lawy xd ale drugi raz nie zadziałało.

szukasz jeziorka lawy -> zalewasz wodą -> miłego stukania

Opublikowano (edytowane)

szukasz jeziorka lawy -> zalewasz wodą -> miłego stukania

Tylko nie wlewaj wody do jeziora lawy, a obok, tak żeby sama się rozlała po okolicy.

Ja jestem na ukończeniu pierwszej fazy mojego kompleksu, niedługo podzielę się jakimś filmem.

Swoją drogą, obecnie w okolicy "środka ziemi" trzeba pochodnie stawiać co krok, bo mobki spawnują się nawet w całkiem jasnych jaskiniach. Ot, mam swój system korytarzy, stawiam co 7 bloków po 2 pochodnie po obu stronach korytarza, a mobki normalnie się spawnują. Masakracja, nie można się nawet na chwilę zagapić.

A propo, wychodzę sobie z domku, a tu komitet powitalny:

javaw2010103117350843.jpg

(było 5, ale dwa spadły i przetestowały działanie mojej zapory wodnej)

Edytowane przez ako
Opublikowano (edytowane)

ako widzę, że ładnie hardcore'owa się ta gra zrobiła :D. Musisz żyć w jakiejś twierdzy albo co, żeby przeżyć :P.

Najlepiej w twierdzy na szczycie góry, bo tam nawet w nocy jest w miare spokojnie. W kopalniach bez armora i łuku to się lepiej nie pokazywać, nawet w tych odwiedzonych (bo zakładam że nikt nie rozkładał pochodni co 4 bloki :D). Jest konkret, skonczyło się beztroskie zwiedzanie jaskiń. Oczywiście mowa o Hard, na Normal/Easy pewnie jest mniej więcej tak jak przed apdejtem.Niech no ja tylko jeszcze obsidian znajde na tym sejwie, w Nether Realm to dopiero musi być jazda wyższej kategorii :D:diablo:

Edytowane przez ako
Opublikowano

Nowy projekt:

javaw2010110112373939.jpg

W planach (o ile mi zycia na to starczy :D) podniesienie sufitu o conajmniej 2 bloki, i w ogóle dokończenie wszystkiego i wylożenie kamieniem.

I tak, wiem że jest za ciemno, co tam wejdę to mi się jakieś zombie panoszą.

Opublikowano (edytowane)

O kurde, temat o moim ulubionym pożeraczu czasu.

W sierpniu i wrześniu się ostro zagrywałem.

Mój największy świat miał około 45 MB.

Podróż od chatki do jednej z kopalń trwała około 15 minut.

Muszę wrócić do górnictwa :D

Jeśli ktoś chce to mogę pokazać jak kopać żeby się nie narobić a zarobić : )

Jest kilka sposobów dzięki którym nie trzeba kopać ogromnej dziury w ziemi albo zwiedzać niekończących się jaskiń ;)

Edytowane przez firana140
Opublikowano

A nie można przypadkiem zrobić wyrzutni TNT? Bo coś gdzieś kiedyś czytałem, ale może mi się poyebało.

Opublikowano (edytowane)

Wyrzutnię się robi z obsidianu.

Robisz tunel z niego, zapychasz go TNT i odpalasz ostatni ladunek, wtedy on wybucha aktywując te obok niego i jednocześnie je wyrzuca przez "armate". Fajna sprawa ale bez modów trochę szkoda TNT tracić : P

Zaraz rozrysuje mały schemat jak kopać żeby się nie przemęczać ; P

Dość prosta metoda, kopiemy tak:

http://img88.imagesh...i/23115512.png/

Na czerwono zaznaczone są bloczki które kopiemy.

Dzięki temu omijamy sporo bloczków, jednocześnie wiedząc co się w nich kryje (bo widzimy je do każdej strony)

Tak samo można kopać tunele (na przykład gdy dojdziemy do dna, można znaleźć sporo diamentów... i niestety lawy)

http://img815.images...i/38900383.png/

Warto je łączyć ze sobą co jakiś kawałek.

Może to się wydawać mało wydajne, ale pomyślcie ile czasu zajęłoby wykopanie wszystkich tych bloczków ze środka.

A oto chyba najbezpieczniejszy sposób schodzenia na samo dno "ziemi"

http://img830.images...us/i/223xr.jpg/

Pole 3x3 bloczki kopiemy tak by zawsze zostawić jeden z nich, i zrobić z tych pozostałych spiralne schodki.

I małe udogodnienie:

http://img200.images....us/i/132p.png/

Jak wykopiemy 3 bloczki na samym środku i wlejemy tam wodę to nie musimy schodzić za każdym razem po nudnych schodach tylko skoczyć w dół między schodkami, a dzięki wodzie nie dostaniemy obrażeń.

Jak sobie przypomne inne ciekawe projekty to napiszę ; P

Sam muszę znów się w to pobawić : D

ed:

I jeszcze jeśli ktoś chciałby zamek zbudować - http://img19.imageshack.us/img19/7457/minecastleplans.png

Ładny plan, zamek jest 50x50 albo 70x70, nie pamiętam. Raz taki zbudowałem, zajęło mi to cały weekend nerdowania i kilka tysięcy kamiennych bloków.

Edytowane przez firana140
Opublikowano

Nadchodzi oficjalny support dla TexturePacków:

I coś jeszcze:

Opublikowano

Jeśli ktoś jest chętny to zapraszam na swój domowy serwer który działa 24/7 Backup robiony co godzinę Save co każda zmiana więc niczego nie wywali. Gramy razem w 3 osoby wśród znajomych lecz nic nie stoi na przeszkodzie by było więcej osób miejsca na moim dysku znajdzie się na domek dla każdego : P

Anyway GG 6258851 bądź PW

Oczywiście serwery są jeszcze Zbugowane i strata serduszek i kilka innych rzeczy nie działał, ale jest naprawdę zabawnie : P wczoraj kopaliśmy tunel do 6 rano : D