Skocz do zawartości

Minecraft

Mikes

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dziś coś zauważyłem. Wiadomo do czego służy "f". Spróbujcie go wcisnąć z Shiftem.

Dla ciekawskich jest jeszcze F2 z Shiftem ;)

W sensie, że do czego? Bo u mnie się nic nie dzieje....przy żadnej z kombinacji.

Edytowane przez Kazuun
Opublikowano (edytowane)

Odkąd pamiętam F zmienia fog. Można to co prawda zmienić w opcjach. O Shift + f dowiedziałem się niedawno na reddicie, stąd mam info.

ps.

aOOQj.png

GatuS.png

Tu dumpuję "zużyte" klocki.

Edytowane przez Texz
Opublikowano (edytowane)

Cholera, wygenerowało mi świat bez trawy. Trawa jest tylko w określonych biomach czy powinna być wszędzie (tam gdzie zielona ziemia)? Chyba jestem u(pipi)ony, ani trzciny cukrowej ani trawy, a już tak fajnie się rozbudowałem na wyspie. :(

Luz wszystko się wyjaśniło :) Przemaszerowałem większy kawałek swojego świata i znalazłem i trzcinę i trawę :)

@Up

Co to za texture pack?

Edytowane przez MierzejX
Opublikowano (edytowane)

Aaaa to ten LB Photo Realistic, miałem go i jak patrzy się w dal to straszny "ryż" się robi, w sensie że tak naciapkane jest, według mnie za bardzo szczegółowy.

No z tym bonemeal to akurat właśnie jak zacząłem narzekać na brak trawy, ale coraz bardziej podoba mi się ten minecraft :) Jak jeszcze notch wrzuci ten tryb adventure to dopiero będzie jazdy :) kiedyś marzył mi się edytor scenariuszy do tej gry :D

Edytowane przez MierzejX
Opublikowano

No a w noczowym adventure mode nie będziesz mógł kłuć sciany? :D Na każdej mapie adventure masz spis reguł wg. których grasz.

Opublikowano (edytowane)

Czyli zakładasz, że adventure Notcha to to samo będzie? PO prostu da możliwość dodawania mapek? (Nie wymądrzam się, po prostu pytam, czy może gdzieś o tym czytałeś :)

Te mapki są spoko. Jak jeszcze robiłem RE Mansion, to też chciałem adventure z tego zrobić a to było jeszcze w Alphie w zeszłym roku, ale nie dałem rady skończyć :) choć mapka jest do dzisiaj. Nie wiem jakby zareagowała na update, bo MC na kompie na którym była robiona to 1.1.2.

Nie mniej jednak fajny byłby edytor scenariuszy z takimi opcjami jak chociażby: możliwość zablokowania klocków, ograniczenie terenu, ustawienie potworów itp.

A propo tych Adventure Maps to grał ktoś z Was w to, jakie macie opinie na ten temat?

A to latarnia nad którą aktualnie pracuje. Stoi ciut za bardzo w głąb lądu, ale ostatecznie moze być (jak mi się będzie chciało, to będę przesuwał brzeg)

20110531222241.jpg

HAH Minecraft przypomina o urodzinach notcha - to dzisiaj :D

Edytowane przez MierzejX
Opublikowano

Ja do usuwania klocków mam piecyk :D W środku jest lawa :D

@Mierzej

Znając Nocza, to za bardzo się nie wysili, maks co doda od siebie to może jakieś NPC do postawienia.

Opublikowano

Ale przeciez mowil, ze NPC nie da sie zrobic :o (tzn. on nie da rady bo moderzy zrobili)

Swiat sie konczy, gruby bierze sie do roboty (chociaz juz zapowiedzial ze po E3 bierze sobie urlop, ehehe)

Opublikowano

Ja do usuwania klocków mam piecyk :D W środku jest lawa :D

Mam już drugi wychodek, dziura w kiblu leci prosto do ogromnego basenu z lawą. W planach mam zrobienie jeszcze super wychodka i super mega sperma wychodka.

Opublikowano

Jak się takie screeny robi, i robiłeś to wszystko w adventure crafcie? Bo bez czitów to na pewno nie powstało :P

Opublikowano (edytowane)

Normalnie robię F2 i potem sklejam do siebie w Photoshopie. Mapka to osobny program -> Google

No bez InsideJoba to na prawdę ciężko. Pierwszą budowlę robiłem od podstaw z tego co się znajdzie i trwało to po prostu zbyt długo. Po pewnym czasie, po przerywaniu pracy po prostu traciło się ten flow i cały pomysł szlag trafiał. Powypełniałem skrzynie podstawowymi budulcami* i teraz przynajmniej jadę bez. Ale serio, albo gra się jak w adventure, albo buduje się coś konkretnego z InsideJobem. Niestety :whistling:

*głównie diamentami i szkłem na ogromną podwodną szklarnię, resztę budulców normalnie się zdobywa w trakcie gry.

Edytowane przez Texz
Opublikowano

Pierwsze słyszę, niczym się te gry nie różnią przecież. Furnace robisz w stole do craftowania, bodaj z cobblestone'a zostawiając środek pusty.

Opublikowano

Probówałem wygooglać coś o różnicach między wersjami ale nic nie znalazłem :X